Futbol Topu Nasıl Çiplenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbolda topa 'çalım atmak', topa uzun bir yay çizerek vurmak anlamına gelir. Bu teknik çeşitli nedenlerle kullanılabilir. Oyuncular diğer oyunculara pas vermek, kaleciyi kandırmak ve rakip tarafı geçmek için topa vurabilirler. Yeni başlayan oyuncular genellikle çip atarken güç kullanma hatasına düşse de, doğru yol tamamen teknikle ilgilidir. Topu ayağınızla kaldırarak topun ne kadar yükseğe ve uzağa gideceğini kontrol edebilirsiniz. Her spor becerisinde olduğu gibi pratik yapmak mükemmelleştirir, ancak performansınızı artırmaya çalışmadan önce temel bilgileri öğrenmeniz önemlidir.

Adımlar

Tekmenin Uygulanması

  1. Topa yaklaşın. Çip vuruşu yapmak genellikle kendinize veya topa yön vermek için fazla alanın olmadığı durumlarda gerçekleşir. Ancak pratik yapmak adına, biraz koşarak başlamak iyi bir fikirdir. Topa doğru koşarak zamanlamanız üzerinde çalışacaksınız. Sanki topa vuracakmışsınız gibi topa doğru koşun. Topa hangi ayağınızla vurmayı planladığınızı önceden bilmek iyi bir fikirdir.
    • Bir topa tam karşıdan vurabilseniz de, topa hafif bir açıyla yaklaşmak yardımcı olur. Bu, topunuza geri dönüş sağlayarak daha iyi kontrol sağlar.
  2. Topa vurmayan ayağınızı topun yan tarafına yerleştirin. Futbol tekniğinde vuruş yapan ayağa çok dikkat edilse de, vuruş yapmayan ayak da tartışmasız aynı derecede önemlidir. Vuruş ayağınızla içeri girerken, vuruş yapmayan ayağınızı topunuzun yaklaşık yarım ayak yanına ve arkasına doğru sıkıca dikin.
    • Vuruş için sağ ya da sol ayağınızı kullanmanıza bağlı olarak, vuruş yapmayan ayağınız topun sol arka ya da sağ arka tarafına gidecektir. Öne bakan taraf kuzey ise, bunu güneybatı ve güneydoğu olarak düşünebilirsiniz.
  3. Ayak parmağınızı aşağı doğru açın. Topa yaklaşın ve ayak parmaklarınızı mümkün olduğunca yere yakın tutun. Topun altına düzgün bir şekilde girebilmek için ayağınızın aşağıda olması gerekir. Vuruş ayağınızı topun altına kaydırmaya çalıştığınız bir kama gibi düşünmek yardımcı olabilir.
  4. Topu kepçeleyin. Doğru vuruş yapmanın püf noktası topun altından geliş şeklinizde yatar. Ayağınızı topun altına ya yandan ya da baş aşağı getirin. Bağcıklarınızın ön kısımlarını topun altına almayı hedeflemelisiniz. Hedefinizi topun soluna veya sağına dikmek, topun farklı bir yöne uçmasına neden olacaktır.
    • Top size doğru yuvarlanıyorsa topa vurma pratiği yapmak daha kolaydır. Bu, hareketin kendisinden ziyade ayağınızın yerleşimi ve açısına odaklanmanızı sağlar.
    • Eğer bu konuda yeniyseniz, basit kepçelerle pratik yapmak iyi bir fikirdir. Topa doğru koşarak ve ayaklarınızı topun altına koyarak, vuruş hareketini yapmadan kepçe alıştırması yapabilirsiniz. Devam etmeden önce bu adımı çözmeniz önemlidir.
    UZMAN İPUCU

    Bernat Franquesa

    Lisanslı Futbol Antrenörü & APFC'de Metodoloji Başkanı
    Bernat Franquesa, merkezi San Diego, Kaliforniya'da bulunan oyuncular ve antrenörler için bir gençlik gelişim programı olan APFC'nin (Albert Puig Football Concepts) Kurucu Ortağı ve Metodoloji Başkanıdır. APFC, gençler için futbol eğitimi ve antrenörler, akademiler ve kulüpler için eğitim içeriği ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. APFC'de Bernat, oyuncu gelişim programları için teknik kılavuzların birlikte geliştirilmesinden ve uygulanmasından sorumludur. Bernat, 15 yaşından beri Katalunya ve ABD'de futbol antrenörlüğü yapmaktadır.
    Bernat Franquesa Lisanslı Futbol Antrenörü & APFC'de Metodoloji Başkanı

    Uzmanımız Kabul Ediyor: Bir futbol topuna vururken, topun altına iyi vurduğunuzdan emin olun. Bu, vuruşunuza ihtiyacınız olan yüksekliği verecektir.

  5. Topu yukarı doğru fırlatın. Ayağınızı futbol topunun altına sıkıştırdığınızda, topu yukarı doğru hızlı bir hareketle fırlatın. Dizinizi ve ayakkabınızı yukarı kaldırın ve topu yukarı ve ileri doğru fırlatmayı hedefleyin. Doğru kepçe hareketi ve kuvvetle yapılırsa, bu uzun bir yay ile sonuçlanmalıdır. Çip fırlatmalarınızın etkinliğini ölçmek istiyorsanız, mesafeyi yarda cinsinden ölçmeye çalışın. En iyi futbolculardan bazıları çalımla 60 metrenin üzerine çıkmayı başarsa da, 15-20 metre başlangıç için iyi bir yerdir.
    • Bunu güçlü bir vuruşla karıştırmamak önemlidir. Topu yukarı doğru fırlatmak hızlı bir hareketle yapılmalıdır, ancak topu yukarı fırlatmak için güç yerine incelik kullanmalısınız. Futbol topları ağır değildir, bu yüzden havaya kaldırmak için çok fazla şey gerekmeyecektir.
  6. Vuruş yaparken vücudunuzu geriye yaslayın. Topu atarken ve sonunda yukarı doğru fırlatırken, ağırlığınızın bir kısmını geriye doğru kaydırın. Bu, topun havalanmasını artıracak ve daha güçlü bir vuruşla sonuçlanacaktır.
  7. Rakiplerinizi kandırın. Çip vuruşunun bir çeşidi de sahte vuruştur. Bir topa çalım atmak üzereyseniz, sanki normal bir şekilde vuracakmışsınız gibi topa doğru koşmalısınız. Ardından, son saniyede şut formunuza geri dönün ve topu yukarı doğru fırlatın. Topu ağlara göndermeye çalışıyorsanız bu mükemmel bir taktiktir. Rakip kaleci numaranıza kanarsa, ona gönderdiğinizden farklı bir atağı savunmaya çalışacaktır.
  8. Başka bir oyuncuya pas verme alıştırması yapın. Henüz rekabetçi bir şekilde oynamıyor olsanız bile, futbol çipleriniz üzerinde çalışırken sizinle birlikte pratik yapan başka bir kişinin olması yararlıdır. Temel çipi çözdükten sonra, topunuzu nişan alıp pas vereceğiniz gerçek bir kişinin olması, topu belirli bir mesafeye fırlatmak için gereken kuvvet ve itme miktarını çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Rekabetçi bir şekilde oynadığınızda, kuvvet ve mesafe arasındaki hesaplamaların doğal olarak gelmesi gerekir, bu nedenle başka bir takıma karşı sahaya çıkmadan önce çok sayıda pratik yapmanız önerilir.
    • Birlikte pratik yapabileceğiniz başka bir kişi yoksa, topa farklı mesafelerde vurma pratiği yapmayı denemelisiniz. Örneğin, topu 20 metre mesafeden vurmaya çalışarak başlayabilirsiniz. Bu mesafeye düzenli olarak ulaşmayı başarırsanız, mesafeyi 10 yarda artırın. Kendinizi gidebileceğinizi düşündüğünüz kadar uzağa zorlayın. Bundan sonra mesafeleri karıştırmalı ve hesaplamalarınızı geliştirmelisiniz.

Doğru Formun Korunması

  1. Çentik atmanın uygun olup olmadığına karar verin. Chipping, diğer paslara kıyasla gelişmiş bir vuruş tekniği olarak görülür. Başarılı olmak için gereken kontrol ve backspin miktarı, normal pas verme şansınız varsa tercih edilmesini sağlamaz. Daha ziyade, etrafınızın diğer oyuncularla çevrili olduğu veya topu doğrudan rakibin yanından geçirmeniz gereken durumlarda topa vurmak gerekir. Top yeterince yüksek bir kavisle fırlatılırsa, geri gelene kadar başkalarının topu alması imkansız olacaktır.
    • Bunun her iki taraf için de geçerli olduğunu unutmamak önemlidir. Eğer bir topa vurursanız, takım arkadaşlarınız da top yere düşene kadar onu alamazlar. Bu nedenle, taktiksel olarak kullanmak iyi bir fikirdir.
  2. Backspin için gözünüzü dört açın. Backspin, topun havadayken kendi etrafında dönme hareketini ifade eder. Chipping için backspin, tekniği başarıyla uyguladığınızın bir işaretidir. Backspin, sizin ve takım arkadaşlarınızın topu daha kolay kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca daha güçlü bir kavisle sonuçlanır.
    • Ayaklarınızı doğrudan topun altına sıkıştırmayı ve topa hafif bir açıyla yaklaşmayı vurgulayarak backspin'inizi geliştirebilirsiniz.
  3. adım 3 uygun futbol ayakkabıları giyin.
    Uygun futbol ayakkabıları giyin. Futbolda düzgün bir vuruş yapmak için topun altına girebilecek kadar şık bir ayakkabıya sahip olmak gerekir. Çoğu normal sokak ayakkabısı etkili bir şekilde çalım atmak için çok hantaldır. Sadece eğlence için oynuyor olsanız bile, futbola özel bir çift ayakkabı almanız önerilir. Sahadaki performansınız tamamen ne giydiğinize bağlı olarak artabilir.
  4. Her iki ayağınızı da kullanarak pratik yapın. Sporda olabildiğince çok yönlü olmak önemlidir. Özellikle rekabetçi bir ortamda, tercih ettiğiniz vuruş ayağınızı kullanmanın uygun olmadığı pek çok durum olacaktır. Çoğu oyuncunun tercih ettiği bir ayağı olsa da, en mantıklı sporcular antrenmanlarını vücudun her iki tarafında da dengelediğinden emin olur.

Video

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Penaltıda nasıl çip atabilirim?
    Ayak parmaklarınızı topun altına sıkıştırmaya çalışın ve ayak bileğinizi dışarı doğru oynatarak dışarı itin.
  • Soru
    Uzun çip geçişini nasıl yaparım?
    Asla ayak parmağınızı kullanmayın. Ayak parmağınızı kullanmak çok fazla güç ama az kontrol sağlayacaktır. Eğer bir pas atıyorsanız, ayakkabınızın iç kısmını, yarış şeritlerinin olduğu yeri kullanmak istersiniz. Bu, pası almanıza ve aynı zamanda geri atmanıza yardımcı olacaktır. Pas alırken, topun momentumunu emmesi için bacağınızı gevşek tutun. Bacağınız sert olursa top sekecektir. Genellikle, pası aldıktan sonra geri pas vermeden önce bir saniye veya daha az bekleyin. Tek dokunuşla atılan bir pas çok güçlüdür ama yine de çok fazla kontrol sağlamaz. Size çok fazla hava kazandıracak bir başka pas türü de ayak parmağınızı yere gömmek ve topun ayağınızın üstünde yuvarlanmasına izin vermek, ardından bacağınızı kaldırmaktır.
  • Soru
    Topu bir oyuncunun üzerinden geçirerek uzaklaştırabilir miyim?
    Yapabilirsiniz. Takip ettiğiniz sürece topu tekrar kontrolünüze alabilir ve devam edebilirsiniz!

İpuçları

  • Eğer yapabiliyorsanız her gün pratik yapın. Tekniğin tam anlamıyla günlük bir şey haline geldiği yeterince sık pratik yaparsanız, becerilerinizin daha hızlı geliştiğini görebilirsiniz. Becerilerinizin günden güne somut bir şekilde arttığını hissetmek güçlü bir moral yükselticidir.

Uyarılar

  • Tüm hava topları çip olarak kabul edilmez. Çipler doğrudan havaya fırlatılır. Bazı sert vuruşlar topun havalanmasını sağlar, ancak havalanan bu toplar nadiren bir çip ile aynı yüksekliğe ulaşır.