Kriket Sopası Nasıl Seçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kriket sopası seçmek göz korkutucu olabilir. Birçoğu ilk bakışta aynı görünür, ancak uzun süreli kullanım her birinin performansı arasında büyük farklar gösterecektir. Önemli bir ilk adım, bütçenizi lig müsabakası için mi yoksa sadece eğlence için mi olduğu gibi temel ihtiyaçlarınızla karşılaştırmaktır. Bundan sonra, her bir sopanın yapısını nasıl daha yakından inceleyeceğinizi öğrenmek, aramanızı daraltmanıza yardımcı olacaktır. Bundan sonrası, vücudunuz ve oyun tarzınız için doğru şekli ve boyutu eşleştirme meselesidir.

Adımlar

Maliyetlerin Temel İhtiyaçlarla Eşleştirilmesi

  1. adım 1 gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazayı ziyaret edin.
    Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazayı ziyaret edin. Son satın alma işleminizi mutlaka yerel bir mağazadan yapmanız gerekmez, ancak sopalara göz atarken bizzat uzman tavsiyesi alın. Kriket konusunda uzmanlaşmış bir mağazayı ziyaret edin, böylece deneyimli personele kişisel ihtiyaçlarınız için hangi sopanın en iyisi olduğunu sorabilirsiniz. İnternette bulduğunuz en iyi kriket sopalarının sadece resimden ibaret olduğunu unutmayın. Size uygun olanı bulmak için sopaları önceden fiziksel olarak elinize almak isteyeceksiniz.
    • Tavsiyeleri duyduktan sonra biraz çevrimiçi araştırma yapın. Belirli marka ve ürünlerle ilgili müşteri yorumlarını, çevrimiçi derecelendirmeleri ve forum yorumlarını okuyun.
  2. adım 2 kullanım amacınızı aklınızda tutun.
    Kullanım amacınızı aklınızda tutun. Kendinize ne düzeyde bir oyun oynamayı planladığınızı sorun. Eğer ciddi bir müsabakaya katılmak istiyorsanız, sürekli sert vuruşlara dayanabilecek kadar dayanıklı ve kaliteli bir sopaya yatırım yapmaya hazır olun. Ancak, sadece arka bahçede hafif bir hafta sonu aksiyonu arıyorsanız, üst düzey bir sopa almak konusunda çok fazla endişelenmeyin.
    • Sopaların 20 ila yüzlerce dolar arasında bir fiyata sahip olmasını bekleyin. Açıkçası, neredeyse hiç kullanmıyorsanız 300 dolarlık bir sopa para israfı olabilir, ancak yoğun kullanım nedeniyle daha ucuz sopaları sürekli değiştirmek uzun vadede aynı derecede savurgan olabilir.
  3. adım 3 hangi top türünü kullandığınızı hesaba katın.
    Hangi tür top kullandığınızı hesaba katın. Müsabaka oyunlarında yer alıyorsanız, muhtemelen deri veya polistirenden yapılmış ağır bir top kullanacaksınız. Bunlar için, darbe daha sert olacağından daha yüksek dereceli bir sopa almayı planlayın. Ancak sadece lastik bir topa veya tenis topuna vuruyorsanız, paranızı saklayın ve daha hafif toplarla gündelik kullanım için tasarlanmış bir sopa arayın.
  4. adım 4 yeni başlayanlar için daha ucuz sopaları tercih edin.
    Yeni başlayanlar için daha ucuz sopaları tercih edin. Daha önce hiç kriket oynamadıysanız, tam zamanlı oynamayı planlıyor olsanız bile, şimdilik en üst düzey bir sopa satın almaktan kaçının. Bir sopanın tasarımının belirli bir oyun tarzını diğerine tercih etmesini bekleyin. Pahalı ekipmanlara yatırım yapmadan önce ne tür bir oyuncuya dönüşeceğinizi görmek için bekleyin. Şimdilik daha ucuz ve işinizi görecek bir şeyle yetinin.
    • Bu özellikle çocuklar için geçerlidir. Fiziksel olarak gelişmeye devam ettikçe, eski sopalarında ne kadar ömür kaldığına bakılmaksızın, boyutlarına uyacak yeni, daha büyük sopalara ihtiyaç duyacaklardır.
  5. adım 5 şüpheye düştüğünüzde tercih ettiğiniz markalara geri dönün.
    Şüpheye düştüğünüzde tercih ettiğiniz markalara geri dönün. Ne satın alacağınızdan tamamen emin değilseniz, diğer insanların deneyimlerine güvenin. Popüler markalar için müşteri yorumlarını ve derecelendirmelerini kontrol edin. İnsanların kullanım amacınıza yönelik önerilerini öğrenmek için çevrimiçi forumlara katılın. Aşağıdaki gibi güvenilir markaları tercih edin
    • Kookaburra
    • Gray Nicolls
    • Reebok
    • Puma
    • Adidas

Bir Yarasanın Yapısının Değerlendirilmesi

  1. adım 1 hangi ahşap türünün kullanıldığını kontrol edin.
    Hangi ahşap türünün kullanıldığını kontrol edin. Tüm sopaların olmasa da çoğunun ahşaptan yapılmış olmasını bekleyin. Ancak, tüm ahşaplara aynı muameleyi yapmayın. Çok sıradan bir oyuncu değilseniz söğüt ağacını çam ağacına tercih edin, çünkü çam ağacı topla temas ettiğinde daha az yaylanma özelliğine sahip olduğu için daha ucuz olma eğilimindedir. Söğüt sopalar arasında seçim yapın:
    • İngiliz söğüdü, en iyi malzeme olarak kabul edilir çünkü en yaylı olanıdır. Bu nedenle en pahalı olma eğilimindedir. Bu sopalar ciddi rekabetçi oyuncular için idealdir.
    • Keşmir söğüdü, İngiliz söğüdünden daha az yaylıdır, ancak çamdan daha fazladır. Aynı zamanda oldukça dayanıklıdır, bu da onu iyi bir ara seçim haline getirir. Yeni başlayanlar ve güçlü vurucular için de idealdir.
  2. adım 2 taneleri sayın.
    Taneleri sayın. Her bir bıçağın yüzünü inceleyin. Yukarıdan aşağıya doğru uzandığını gördüğünüz tane çizgilerinin sayısını sayın. Bunları sopanın oynanabilirliğinin ve dayanıklılığının bir göstergesi olarak görün. İkisi arasında bir miktar değiş tokuş bekleyin; daha fazla tane daha iyi performansa ancak daha az uzun ömürlülüğe eşittir veya tam tersi. Altı ila on taneli çizgileri olan sopaları tercih edin. Ek olarak:
    • Her bir tane çizgisi çifti arasında tutarlı boşluk olan sopaları tercih edin.
    • Sopanızın arkasındaki tahıl profilinin yüzündeki profille eşleştiğinden emin olun.
  3. adım 3 sapı inceleyin.
    Sapı inceleyin. İlk olarak sapın bıçak ile ortalandığından emin olun. Ardından sopayı sapından tutun. Rahat ve güvenli bir şekilde tutabileceğiniz kadar ince olduğundan emin olun. Ekstra kontrol için sapın üzerinde kauçuk tutacakları olan sopaları tercih edin. Ayrıca, daha fazla güç ve kontrol sağlayan titanyum ile güçlendirilmiş sapları da göz önünde bulundurun.
    • Merkezden uzak saplar, bıçağın ağırlığını tutuşunuzda garip ve dengesiz hissettirecektir.
    • Çıplak saplar, özellikle terlediğinizde ellerinizde bükülmeye ve kaymaya daha yatkındır.
  4. adım 4 belirgin hasar veya kusur olup olmadığını kontrol edin.
    Belirgin hasar veya kusur olup olmadığını kontrol edin. Sopanın damar boyunca yarılma belirtileri göstermediğinden emin olun. Ayrıca yüz ve kenarlarda herhangi bir çentik, ezik veya diğer yüzey kusurları olup olmadığını kontrol edin. Bu noktalara vurulduğunda bunların topun normal hareketini engellemesini bekleyin.
    • Bu kontrol, sopayı satın almadan önce ve her kullanımdan önce mutlaka yapılmalıdır.

Sizin İçin Doğru Sopayı Bulmak

  1. adım 1 boyunuz için önerilen bir beden seçin.
    Boyunuz için önerilen bir beden seçin. Yapınıza göre çok uzun veya kısa bir sopa seçerseniz, sopa üzerinde daha az kontrol sahibi olmayı bekleyin. Bir sopanın boyunuza uygun uzunluk ve genişliğine ilişkin yönergeleri izleyin. Büyümesini tamamlamamış daha genç bir oyuncu olsanız bile bunu yapın, çünkü gelecekteki haliniz için bir sopa seçmek şu andaki performansınızı olumsuz etkileyecektir.
  2. adım 2 şunları arayın
    'Tatlı noktayı' arayın. Kriket oynama deneyiminiz varsa, sopanın neresinde topa en çok vurma eğiliminde olduğunuzu düşünün. Her yeni sopayı incelerken kanadını da inceleyin, çünkü şekilleri bir sopadan diğerine değişir. Her bir bıçağın 'tatlı noktasını', yani en kalın olduğu yeri bulun. Tatlı noktası topa en sık vurduğunuz yerde olan bir sopa seçin. Bu, oyun sırasında daha fazla dayanıklılık ve güç anlamına gelecektir.
    • Yeni başlayan bir oyuncuysanız, en iyi kapsama alanı için orta kısmı en kalın olan sopaları tercih edin. Bir oyuncu olarak geliştikçe, ileride başvurmak üzere topa vururken sopanın tam olarak neresini tercih ettiğinizi not edin.
  3. adım 3 ağırlığı hissedin.
    Ağırlığı hissedin. Sopayı elinize alın ve sopanın ağırlığının hareket halinde nasıl hissettirdiğine karar vermek için oyun simülasyonu yapın. Hızlı tepki vermeniz gerektiğinde hızlı tepki verdiğinden emin olmak için deneme vuruşları yapın ve pick-up alıştırmaları yapın. Sizi çok çabuk yorup yormadığını görmek için sopayı zayıf elinizle kol uzunluğunda tutun. Ayrıca şunu da aklınızda bulundurun:
    • Sopanın 'tatlı noktasının' konumu, ağırlığın elinizde nasıl hissedildiğini etkileyecektir. Düşük tatlı noktalar sopayı daha ağır hissettirirken, yüksek tatlı noktalar tam tersini yapacaktır.
    • İşte bu yüzden gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazayı ziyaret etmek çok önemlidir, çünkü bir sopanın ağırlığına ilişkin çevrimiçi bir açıklama, sopanın elinizde gerçekte nasıl bir his uyandıracağı konusunda size bilgi vermeyecektir.
  4. adım 4 şunlarla gidin
    Yeni başlayan biriyseniz 'önceden işlenmiş' sopaları tercih edin. Tüm sopaların hemen kullanıma hazır olmasını beklemeyin. Yarasaların önceden işlem görmeden veya 'vuruş yapmadan' oyun sırasında çatlayabileceğini bilin. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, aramanızı daha önce bu işlemi görmüş ve hemen oynamaya hazır olan sopalarla sınırlayın.
    • 'Knocking in', ahşaba bir sopa tokmağı veya deri top ile hafifçe vurma işlemini ifade eder. Bu işlem ahşabı sıkıştırarak güçlendirir.
    • Ancak, çok fazla 'vurma' işleminin sopaya zarar verebileceğini unutmayın. Bunu nasıl güvenli bir şekilde yapacağınızdan emin değilseniz, önceden işlenmiş bir sopa tercih edin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    İngiliz söğüdü kriket topu için iyi bir seçim midir?
    Evet, İngiliz söğüdü kriket topları için mükemmeldir. Diğer ağaçlara kıyasla daha hafif ve daha güvenilirdir.
  • Soru
    Ucuz ama güçlü bir sopayı nasıl seçebilirim?
    Taneleri, bıçak kalitesini kontrol edin ve rahat olup olmadığınızı görmek için tutun/salın. Notları karşılaştırmak için çevrimiçi araştırma yapın ve forumlarda kriket sopalarıyla ilgili deneyimleri hakkında başkalarıyla konuşun. Ayrıca yerel bir kriket kulübünde birkaç deneme yapabilir ve doğrudan tavsiyelerini isteyebilirsiniz.
  • Soru
    Kookabura sopa mı yoksa Gray Nicolls sopa mı almalıyım?
    Her ikisi de çok popüler markalardır. Bütçenize, ihtiyaçlarınıza ve diğer müşterilerin tavsiyelerine göre en iyi kararınızı verin.

Video

İpuçları