Eğimli Yayınız İçin Çekiş Ağırlığı Nasıl Seçilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir recurve yay, ipi geri çekmenin ne kadar zor olduğuna dair bir ölçüme sahiptir. Ne yazık ki, birçok insanın çekme ağırlığı egosu vardır, bu da başlangıçta çok yüksek bir çekme ağırlığı seçtikleri anlamına gelir. Bu, isabetli atış yapma ve eğlenme yeteneğinize zarar verir ve çok yüksek başlayan insanlar sonunda okçuluğa olan ilgilerini kaybedebilirler. Bu makale çekiş ağırlığını yaygın olarak kullanılan bir sembol olan (#) ile ifade edecektir. 30#, 30 kiloluk bir çekiş ağırlığı anlamına gelir.

Adımlar

Başlangıç

  1. adım 1 don't develop an...
    Bir ego geliştirmeyin. Yüksek bir çekiş ağırlığına sahip olmak övünülecek bir şey değildir ve öyle olduğunu düşünen biri muhtemelen iyi bir okçu değildir. Her seferinde altın halkaya 30#'lık bir yay atan bir kişi, 60#'lık bir yayla mücadele eden ve onu sadece 3 veya 4 kez geri çekebilen bir kişiden çok daha etkileyicidir.
    • Bu, etkileyici görünmek ve gösteriş yapmak isteyen insanlar arasında daha yaygındır. Okçulukta iyi olmak istiyorsanız bunu yapmayın.
  2. adım 2 ne kullanmanız gerektiğini abartan kötü tavsiyelerden kaçının.
    Ne kullanmanız gerektiğini abartan kötü tavsiyelerden kaçının. Bazı insanlar mümkün olduğunca yüksek bir çekiş ağırlığı ile başlamanızı önerecektir. Ancak, gökyüzüne doğru çekiyorsanız, yayı geri çekmek için tüm çabanızı harcamak zorunda kalıyorsanız ve nişan almaya çalıştığınızda titriyorsanız, okçuluktan zevk alacağınızı düşünüyor musunuz? Tabii ki hayır! Neyle rahat ediyorsanız onunla devam edin ve sınırlarınızı abartın.
    • Bu yanlış bilgilerin bir kısmı bileşik okçulardan geliyor. Makaralı yaylarda, tam çekişte ağırlığın sadece %15-20'sini tuttuğunuz bir bırakma özelliği vardır. Eğer 70#'lık bir makaralı yayınız varsa, tam çekişte sadece 11# tutuyorsunuz demektir. Eğer 70# recurve yayınız varsa, tüm zaman boyunca 70# tutuyor olacaksınız.
    • Eğer bir kişi veya bir çizelge size sadece yaşınıza göre bir çekme ağırlığı öneriyorsa, onlara güvenmeyin. Yaşınız bir yayı geri çekme yeteneğiniz üzerinde hiçbir fark yaratmaz.
  3. adım 3 gücünüzü göz önünde bulundurun.
    Gücünüzü göz önünde bulundurun. Elbette, vücut yapısı çekiş ağırlığınızın ne olması gerektiğini etkiler, ancak diğer sporlar kadar değil. Okçuluk normalde nadiren çalıştırılan kasları kullanır ve son derece formda bir kişi bile 35#'den fazla bir ağırlıkla başlamamalıdır. Okçuluk sırtınızdaki romboidler, trapezius ve latissimus dorsi gibi kasların yanı sıra omuz kas gruplarını da kullanır.
    • Yeni başlayan bir yetişkin okçuysanız, fiziksel yapınıza ve ne sıklıkta atış yapacağınıza bağlı olarak 15-25# ile başlayın.
    • Yeni başlayan çocuklar genellikle biraz daha zayıftır (her zaman değil) ve 10-20# ile başlamalıdır.
  4. adım 4 çekiş uzunluğunuzu hesaba katın.
    Çekiş uzunluğunuzu hesaba katın. Tüm recurve'ler 28 inçlik bir endüstri standardına göre üretilir. Bu, 28 inç çekme uzunluğuna sahipseniz, 30 # yayda tam olarak 30 # çekeceğiniz anlamına gelir. Bununla birlikte, çekiş uzunluğunuz daha uzunsa, daha fazla çekeceksiniz ve çekiş uzunluğunuz 28 inçten kısaysa daha az çekeceksiniz. Çekiş uzunluğunuzu hesaplayın Kanat açıklığınızı ölçerek (her bir orta parmağın ucundan) ve 2,5'e bölerek.
    • Ağırlıktaki artış veya azalma tipik olarak 28 inçin üzerindeki veya altındaki inç başına yaklaşık 2,5# olarak tahmin edilir. Ancak, bir yay ölçeği daha fazla doğruluk sağlayacaktır.
    • Örneğin, çekme uzunluğunuz 25 inç ise, 30 # yayda yaklaşık 24 # çekeceksiniz.
    • Çekiş uzunluğunuz 30 inçten fazlaysa, yığılmayı veya çekiş ağırlığında üstel bir artışı önlemek için 68-72 inç civarında daha uzun bir yay alın.
  5. adım 5 kendiniz için bir yay deneyin.
    Kendiniz için bir yay deneyin. Bir poligona veya kulübe gidin ve bir yay kiralayın veya bir ders alın. Doğru formu öğrenirken aynı zamanda her bir çekiş ağırlığını hissedecek ve sizin için neyin doğru olduğunu göreceksiniz. Denemeden gerçekten bilemezsiniz ve bu ilk seferde doğru yayı seçmenize yardımcı olur. Çekiş ağırlığını birçok kez tekrar tekrar kaldırıp kaldıramayacağınızı gerçekten anlamak için 30 dakikadan fazla kullanın.
    • Bir dükkanda satıcı, aradığınız şey olmasa bile elindeki bir yayın sizin için mükemmel olacağına sizi ikna etmek için elinden geleni yapıyorsa, büyük olasılıkla sadece satış yapmaya çalışıyordur. Örneğin, takedown bir recurve arıyorsanız, bir satış görevlisinin sizi bir compound yay almaya zorlamasına izin vermeyin.
    • Yayı bir kez geri çekmeyi kolay bulabilirsiniz, ancak bunu onlarca kez yaparken nasıl hissedersiniz? Kendinizi abartmadığınızdan emin olun.
  6. 6. adım şunları düşünün...
    Gelecek hakkında düşünün. Bir okçu olarak neyi başarmak istiyorsunuz? Avlanmak mı yoksa hedef vurmak mı istiyorsunuz? Bir hedefinizin olması, yayınızı ve aksesuarlarınızı belirlemenizi çok daha kolaylaştıracaktır. Çekiş ağırlıklarında daha kolay yükselmek istiyorsanız, hedef okçuluğu yapmak istiyorsanız bir takedown yay veya ILF riser düşünün.
  7. adım 7 doğru yayı satın alın
    Sizin için doğru yayı satın alın. Başkası için işe yarayanı değil, sizin için doğru olanı satın almanız çok önemlidir. Disiplininizi, riser malzemesini, boyutunuzu (yayın yüksekliği), göz hakimiyetinizi ve eklemek isteyebileceğiniz potansiyel aksesuarları düşünün. Bu biraz zaman alabilir, bu nedenle süreci aceleye getirmeyin, özellikle de şu anda bir kulüpten kiralayabiliyorsanız.
    • Başlangıç için üst düzey bir uzuv setine ihtiyacınız yok, çünkü muhtemelen birkaç ay içinde bir üst seviyeye geçeceksiniz. Bununla birlikte, yaklaşık 300-500 $ 'lık kaliteli bir yükseltici size sonsuza kadar dayanacak ve turnuvalarda yarışmaya karar vermediğiniz sürece bundan vazgeçmeyeceksiniz.
  8. adım 8 çekiş ağırlığınızın çok yüksek olup olmadığını bilin.
    Çekiş ağırlığınızın çok yüksek olup olmadığını bilin. Geriye çekemeyeceğiniz kadar ağır bir yayla başlamış olabilirsiniz. Yayı gökyüzüne doğrultmanız gerekiyorsa (sky-drawing), yay omzunuzu içe doğru çökertiyorsanız veya yayı birkaç saniye bile tutamadan sallanmaya başlıyorsanız, çok yüksek başlamışsınız demektir.
    • Bunu test etmek için belinizi bükün ve yay eliniz dizinizin yanında olacak şekilde yayı yere doğrultun. Yayı bağlantı noktanıza doğru çekin ve eğer bunu yapamıyorsanız, aşırı yaylanmışsınız demektir.
    • Ya yeni bir yay ya da eğer takedown recurve ise uzuvlar satın almak isteyeceksiniz. Yaklaşık 30# ile başladıysanız ve bu çok yüksekse, pratik ve egzersizlerle (tavsiye edilmese de) bunu telafi edebilirsiniz.

Çekiş Ağırlığında Yükselme

  1. adım 1 ne zaman yapacağınızı bilin're ready.
    Ne zaman hazır olduğunuzu bilin. Yayınızı bir dakika boyunca sabit tutabilir ve sonrasında isabetli atış yapabilirsiniz. Bir saat boyunca atış yapın ve yorgun hissedip hissetmediğinize bakın. Kaslarınızda biraz ağrı olması iyidir, özellikle de normalde daha kısa sürelerde atış yapıyorsanız, ancak çökmek istediğinizi hissetmek, kesinlikle çekiş ağırlığınızı artırmaya hazır olmadığınız anlamına gelir. Eğer 30 saniye tuttuktan sonra yaprak gibi titriyorsanız, yukarı çıkmayın.
    • Bir antrenör veya deneyimli bir recurve okçusu gibi başka birinin fikrini alın. (Bileşik değil, uzun yay değil ve at yayı değil).
    • Bir sandalyeye oturmayı ve ayaklarınızı yerden kaldırmayı deneyin. Eğer ipi bağlantı noktanıza kadar çekebiliyorsanız, muhtemelen biraz ağırlık artırabilirsiniz.
  2. adım 2 çekiş ağırlığınızı arttırmak için bir amacınız olup olmadığını düşünün.
    Çekiş ağırlığında yükselmek için bir amacınız olup olmadığını düşünün. Olimpik atıcılar 70 metre atış için sadece yaklaşık 40# yay kullanırlar. Avlanmak veya daha uzak mesafelere atış yapmak için yasal bir gereklilik gibi çekiş ağırlığınızı artırmanızı haklı çıkaracak bir nedeniniz olmalıdır.
    • 35# hobi veya arka bahçe atıcılığı için fazlasıyla yeterlidir.
    • Bazı bölgelerde, geyik avlamak için 35-45#'a ihtiyacınız olacaktır. Geyik veya ayı avlamak istiyorsanız, temiz ve etik bir öldürme sağlamak için 55#'ye kadar ihtiyacınız olacaktır.
    • Daha yüksek çekme ağırlıkları size daha düz yörüngeler ve daha uzun mesafelere ateş ettiğinizde nişangahınızı daha az ayarlamanızı sağlar. Okunuzun yayını hesaba katmak için hedefin çok üzerine nişan almak zorunda kalmazsınız.
  3. adım 3 kaç ok attığınızı düşünün.
    Kaç ok attığınızı düşünün. Bir seansta sadece 15-20 ok atıyorsanız, isterseniz 10# veya 5# atlama ile gidebilirsiniz. Daha yüksek bir çekiş ağırlığını geri çekerek gerçekten yorulmak için yeterince atış yapmazsınız. Seans başına 80-100 ok atıyorsanız, antrenmanınız üzerinde en az etkiye sahip olmak için mümkünse 2# veya 4# yükseltin. Yayı art arda daha fazla kez geri çekeceksiniz ve doğru yolda kalmak için mümkün olduğunca az değişiklik yapmanız gerekir.
  4. adım 4 kaç kilo yükseleceğinizi bilin.
    Kaç kilo yukarı çıkacağınızı bilin. Yeni başladığınızda, bir seferde 5# veya hatta 10# artırmak sorun değildir. Bazı ekstra egzersizler ve pratikle uyum sağlayacaksınız. Bununla birlikte, 30#'ın üzerinde, çok fazla zaman kaybetmeden yaya alışmanızı sağlamak için çekiş ağırlığınızı her sıçramada 2-5# artırmak en iyisidir.
    • Bir kulübün uzuvları takas etmek için bir sistemi olabilir, her seferinde 2# yukarı çıkmak istiyorsanız maliyetleri düşürür. Ayrıca formunuz hakkında genel tavsiye almak ve atış yapmak için iyi hedeflere sahip olmak için de iyidirler.
  5. adım 5 yeni bir yay seçin
    Yeni bir yay veya uzuv seçin. Yayınız bir takedown ise, yayınıza farklı bir çekme ağırlığında uyması için aynı üreticiden daha fazla uzuv satın alabilirsiniz. Eğer bir ILF (International Limb Fitting) recurve'unuz varsa, uzuvları/riser'i piyasadaki diğer ILF uzuvları/riser'leri ile eşleştirebilirsiniz.
    • Bazen yeni bir yükselticiye ihtiyacınız olabilir çünkü eskisinin ne kadar çekiş ağırlığı alabileceği konusunda sınırları vardır. Genellikle, daha ucuz yükselticiler 35#'de maksimuma ulaşır.
    • Eski uzuvlarınızı/yayınızı bir alıştırma seti olarak saklamayı düşünün, böylece bu set üzerinde rahatlayabilir ve form alıştırması yapabilir veya daha düşük bir çekiş ağırlığı kullanarak ısınabilirsiniz.
  6. adım 6 yeni ağırlığa alışın.
    Yeni ağırlığa alışmaya çalışın. Daha yüksek bir çekiş ağırlığına alışırken yapabileceğiniz bazı egzersizler vardır. Yay veya benzeri bir şey (direnç bantları da işe yarar) kullanarak yapılan SPF veya Spesifik Fiziksel Antrenmanı deneyin. Yayınızı bağlantı noktanıza kadar ve iyi bir form kullanarak 15 saniye boyunca geri çekin. Tuttuğunuz sürenin iki katı kadar dinlenin, yani bu durumda tekrar başlamadan önce 30 saniye dinleneceksiniz. Yayınızı tutacağınız miktarı değiştirin ve kademeli olarak artırın.
    • Omuz kaslarını geliştirin yayınızı geri çekmenize yardımcı olmak için. Tek kol dambıl row, dambıl side lifts ve ön kol plank hareketlerini deneyin.
    • Sırt gerginliğini kullanın. Yay olmadan ipi geri çekiyormuş gibi yapın. Kürek kemiklerinizi sanki aralarında bir tenis topu tutmaya çalışıyormuş gibi sıkın. Şimdi bunu bir yay ile yapın, kollarınızda daha kolay olması için ağırlığın çoğunu sırtınızla alın.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Yayı bir bağlantı noktasından yüzünüze kadar geri çekin, böylece az veya fazla çekmemiş olursunuz. Çıplak yay/geleneksel için ağzınızın köşesini referans olarak kullanın. Olimpik/serbest stil recurve için, çeneye doğru çekin ve ipi burnunuza hizalayın.
  • Tam çekişte yay kirişiniz için en uygun açı dik açıdır (90 derece). Daha büyük açılarda yayı fazla çekersiniz, daha küçük açılarda ise çekiş uzunluğunuz için optimize edilmemiş bir yay kullanırsınız.
  • Fiberglas genç yayları, gerçek bir ahşap veya metal yayın yerini tutmaz ve size iyi bir deneyim yaşatmaz. Okçulukta maliyet genellikle kaliteye eşittir.

Uyarılar

  • Asla hasarlı bir oku atmayın. Elinizdeki bir oka değmez.
  • Güvenli bir şekilde atış yapmak için hedefinize bir destek yapın. Asılı bir çarşaf, pahalı olabilen okçuluk ağına iyi bir alternatiftir.
  • Atış yapma niyeti olmadan yayınızı geri çekmeyin. Parmaklarınızın ne zaman kayacağını ve bir okun uçmasına izin vereceğinizi asla bilemezsiniz.
  • Yayınızı kuru ateşlemeyin veya ok olmadan ateşlemeyin. Bu, depolanan tüm enerjiyi kollara salar ve lamine olmalarına veya parçalanmalarına neden olabilir.
  • Ok ve yay bir oyuncak değildir. Yanlış kullanım kendinizin, başkalarının, hayvanların veya eşyaların yaralanmasına neden olabilir.
  • Sert bir şeye çarptığınızda parçalanma ve muhtemelen patlama eğiliminde olduklarından karbon oklarınızı sık sık esnetin.