Tuzlu Su Balıkçılığı için Kanca Nasıl Seçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kanca boyutu seçmek için, kancaların boyutu ve şekli hakkında bilinmesi gereken bazı önemli şeyler vardır. Aslında, her balıkçılık tarzı için çok çeşitli kancalar vardır, bu nedenle balıkçılık tekniklerinizi ve balık türlerinizi değiştirdikçe devam eden bir öğrenme süreci olması muhtemeldir. Bu makalede, doğru kancaları seçme konusunda genel bir bakış elde edeceksiniz.

Not: Bu yönergelerin çoğu tatlı su balıkçılığı için de geçerlidir.

Adımlar

  1. adım 1 çok çeşitli balıkları yakalamak için küçük bir kanca kullanın.
    Çok çeşitli balıkları yakalamak için küçük bir kanca kullanın. Örneğin, beş numara bir kanca çeyrek kilodan 25 kiloya kadar balık yakalayabilir. Bununla birlikte, beş numaralı küçük bir kanca kullanıldığında 25 numaralı balığı oltaya takmak ve karaya çıkarmak, dikkatli bir olta ve karaya çıkarken bir gaff veya ağ gerektirir.
  2. adım 2 mustad veya eagle claw gibi marka bir kanca seçin, çünkü kancaları güçlü ve kanıtlanmıştır.
    Mustad veya Eagle Claw gibi marka bir kanca seçin, çünkü kancaları güçlü ve kanıtlanmıştır. Eagle Claw ve Mustad'dan bile daha iyi çalışan düzinelerce başka marka kanca da vardır. Balıkçı arkadaşlarınıza ne kullandıklarını sorun. Perakendeciler genellikle ya en çok kar elde ettikleri ya da stok fazlası ürünleri satmaya çalışırlar.
  3. adım 3 gücü için kısa saplı bir kanca ve kancayı balıktan kolayca çıkarmak için uzun saplı bir kanca kullanın.
    Sağlamlığı için kısa saplı bir kanca ve kancayı balıktan kolayca çıkarmak için uzun saplı bir kanca kullanın. Kısa saplı kanca, tasarımı gereği daha dayanıklıdır ve kolayca düzelmez veya kırılmaz. Çok sayıda mercan başının veya inişin olduğu bölgelerde güçlü, kısa saplı bir kanca, daha ağır misinalar kullanın ve balık üzerindeyken misinayı daima gergin tutun. Bu koşullarda bir balığı karaya çıkarmaya zorlamak yerine, büyük ve güçlü bir balığın daha derin sularda yorulmasına izin vermek ve artık 'yeşil' olmadıktan sonra sığ, misina kırma alanına getirmek bir alternatiftir. Yorgun bir balık yeşil değil açık renkli yanlarını gösterecektir.
  4. adım 4 küçük balıklar veya tava büyüklüğündeki balıklar için uzun saplı kancayı kullanın.
    Küçük balıklar veya tava büyüklüğündeki balıklar için uzun saplı kancayı kullanın. Uzun sap, balığın ağzından liderin aşınmasını önler ve kancanın çıkarılmasını kolaylaştırır. Küçük balıklar için avlanırken, küçük ve istenmeyen balıkları serbest bırakacaksınız, bu nedenle sap bir lider gibi davranır. Lideriniz zayıfladığında, gözün bir inç yukarısından kesin ve yeniden takın. Daha uzun sap ayrıca balığın kancayı yutmasını önler ve kancanın balığın dudağında veya çenesinde kalmasına yardımcı olur.
  5. adım 5 çok çeşitli stiller ve balıklar için standart kanca olarak da bilinen düz kancayı kullanın.
    Çok çeşitli stiller ve balıklar için standart kanca olarak da bilinen düz kancayı kullanın. Kancayı düz bir kanca ile ayarlamalısınız.
  6. adım 6 hareketsiz yem balıkçılığı için dairesel bir kanca kullanın.
    Hareketsiz yem avcılığı için dairesel bir kanca kullanın. Kancayı ayarlamayın, bu tip kancalar kendiliğinden ayarlanır. Balık yeminizi yerken kancayı takarsanız, o balığı kesinlikle kaybedersiniz. Balık dönüp yüzerek uzaklaştığında kanca takılacaktır. Bu tür balıkçılıkta, olta balıkçısı oltanın üzerine bir zil veya alarm koyar. çubuk ve daha küçük balıkları avlamak, uyumak, barbekü yapmak, parti vermek vb. gibi başka şeyler de yapar. Yuvarlak kanca ile yem kancada kalır ve balık kancada kalır. Yuvarlak kanca orta ve büyük boy balıklar için kullanılır, çünkü tava boy balıklarda amaç çok sayıda balık yakalamaktır. Tava büyüklüğündeki balıkları avlamak aktif bir balıkçılık türüdür.
  7. AH kancası, üzerine bir yem yerleştirirken genişliği için kullanılır.
    • Bu tür bir kanca ile bir balık yemi aldığında kancayı ayarlayın. Yapay bir yemle, kancayı doğal bir yemden biraz daha hızlı takın. Sert bir yapay yem ile kancayı yumuşak bir yapay yemden daha hızlı takın.
      adım 7 ah kancayı üzerine yem yerleştirirken genişliği için kullanın.
    • Bir kancaya yapay bir yem veya gerçek bir yem takarken, kancaya nasıl oturduğuna ve geri çekildiğinde, trollendiğinde veya sadece sabitken nasıl bir harekete sahip olduğuna dikkat edin. Bu kanca diğer kancalar kadar sağlam değildir ancak yemleri iyi tutabilir.
    • Plastik yemleri sapa geçirmek için dikenli sapları kullanın. Bununla birlikte, plastik yemi resimde olduğu gibi kanca eğrisine geçirmek çok iyi sonuç verir. Bir seçenek olarak, kancanın gözünün altına yumuşak plastik bir parça kaydırın.
      adım 7 ah kancayı, üzerine yem yerleştirirken genişliği için kullanın.
  8. adım 8 tiz kancaları kullanırken dikkatli olun.
    Tiz kancaları kullanırken dikkatli olun. Bu kancalar size veya arkadaşlarınıza, resiflere ve ağaçlara takılabilir. Bu kancalar genellikle fişlerde kullanılır ve fişler maliyetlidir. Yüzen fişlerin resiflere takılma ve sonsuza dek kaybolma şansı en azdır. Üstten su fiş balıkçılığı çok keyiflidir çünkü balığın yeme saldırdığını görebilirsiniz.
  9. 9. adım açık havanın tadını çıkarın ve üst su tapaları ile balık tutun, çünkü tiz kancaları dibe takılmayacaktır.
    Açık havanın tadını çıkarın ve üst su tapalarıyla balık tutun, çünkü tiz kancaları dibe takılmayacaktır. Fişlerin çoğunda tiz kancalar takılıdır, eğer büyük balıklar kancalarınızı parçalıyorsa tiz kancaların yerine daha güçlü tek kancalar takın. Trol yaparken daha büyük balıkların fişinizi almasını bekleyin, bu nedenle tiz kancaları değiştirmek iyi bir fikirdir.
  10. Yaptığınız balıkçılık türüne bağlı olarak doğru gözü seçin. Göz, lideri kancaya bağladığınız yerdir.
    • Standart ilmekli göz tüm balıkçılık türleri için iyidir.
      adım 10 yaptığınız balıkçılık türüne bağlı olarak doğru gözü seçin.
    • İlmeksiz göz, lideri kancaya takmak için özel snelling teknikleri gerektirir ve genellikle yem balıkçılığı için kullanılır.
      adım 10 yaptığınız balıkçılık türüne bağlı olarak doğru gözü seçin.
    • Gözü olmayan ancak sapının üst kısmında bir çentik bulunan bir kancayla, bu tür kancaların nasıl takılacağına dair talimatlara bakın ve bunları izleyin. Bir misinaya kanca bağladıktan sonra, her zaman düğümün gücünü test edin. Örneğin lider misinanız 20# test ise, düğümü 8# basınçta test edin. Bir düğüm atarken misinanın kopma gücüne yakın bir basınç uygularsanız, misinayı düğümden koparabilirsiniz. Bir düğümü test etmek, onu sıkılaştırır ve herhangi bir zayıflığı ortaya çıkarır, gerekirse düğümü yeniden bağlayın.
      adım 10 yaptığınız balıkçılık türüne bağlı olarak doğru gözü seçin.
    • Kancaların misinayla birlikte sert olması için, yem balıkçılığı için bir gözleri olsa bile kancaları çıtçıtlayın. Kancalı bir kanca, çok kancalı bir donanım için idealdir.
      adım 10 yaptığınız balıkçılık türüne bağlı olarak doğru gözü seçin.
  11. adım 11 yapay yemlerle veya yemlerle trol yapmak için her zaman keskin, orta saplı, düz bir kanca kullanın.
    Yapay yemler veya yemlerle trol yapmak için her zaman keskin, orta saplı, düz bir kanca kullanın. Düz kanca en yaygın trol kancasıdır, ancak daha küçük büyük avlar için çift kanca kullanılır. Tiz kancalar büyük av balıkçılığında asla kullanılmaz. Kanca ucu her zaman bir kanca eğesi ile keskinleştirilmelidir. Yapay veya canlı yemle trol yaparken, büyük avlar için hareket azdır ve bu nedenle keskin kancalara sahip olma gerekliliği vardır.
    • Bir kılıç balığının gagası ve ona yakın bölgeler serttir ve bir vuruşa karşı bir kanca almak için keskin bir kanca gerekir.
      adım 11 yapay yemler veya yemlerle trol yapmak için her zaman keskin, orta saplı, düz bir kanca kullanın.
    • Kancalar trol kullanımında durgun balıkçılık kullanımına kıyasla daha hızlı paslanır, bu nedenle yemlerinizi ve kancalarınızı her zaman duruladığınızdan ve ıslattığınızdan emin olun.
      adım 11 yapay yemler veya yemlerle trol yapmak için her zaman keskin, orta saplı, düz bir kanca kullanın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Okyanusta kıyıda balık avlarken hangi boyutta kancalar kullanılmalıdır?
    Orta-küçük balıkları (5 kg'dan az) avlarken, 1/0 - 5/0; daha büyük balıkları (5 - 15 kg aralığında), 5/0 - 7/0; 10 kg'dan fazla veya köpekbalıklarını avlarken, 7/0 - 16/0.
  • Soru
    Atlantik Okyanusu ve Meksika Körfezi'nde resif balıkları avlarken yuvarlak kancalar gerekli midir?
    Hayır.
  • Soru
    Nehir kıyısındaki iskelemden kaya balığı (yaklaşık 20 inç büyüklüğünde) avlamak için gerçek veya plastik ne tür bir yem önerirsiniz?
    Bir iskeleden, daha küçük bir 5/0 kanca muhtemelen en iyi seçeneğinizdir. Biraz döküm yapmayı planlıyorsanız bir eğirme makarası harikadır.

Video

İpuçları

  • Bir dizi kancaya sahip olmaya çalışın ve her birinin ne işe yaradığını bilin. Denizdeyken ne tür bir balık avı denemek isteyeceğinizi asla bilemezsiniz.
  • Hangi kancaların seçileceğine dair diğer fikirler için, balık tutarken başkalarını gözlemleyin veya yerel bir balıkçılık yayınının veya televizyon programının tavsiyelerini izleyin.

Uyarılar

  • Kendinize veya çevrenizdekilere zarar vermekten kaçınmak için olta kancalarını her zaman büyük bir dikkatle kullanın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Saygın balıkçılık ekipmanı perakendecisi
  • Kanca seçimi