Bir Dövüş Sanatı Nasıl Seçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer Karate Kid filminde karate ustası Bay Miyagi'nin yanında yaşayan Daniel LaRusso değilseniz, ne tür bir dövüş sanatına devam etmek istediğinize karar vermeden önce ciddi bir araştırma yapmanız gerekecektir. Dövüş sanatı hedeflerinizi anlamanız, bu hedeflere uyan bir dövüş sanatı biçimi bulmanız ve bir okul ve öğretmen seçmeniz gerekecektir. Unutmayın ki üstün dövüş sanatı formları yoktur, sadece üstün dövüş sanatçıları vardır. Tüm sanatların güçlü ve zayıf yönleri vardır. Size en uygun olanı seçin.

Adımlar

Bir Dövüş Sanatı Stili Seçmek

  1. adım 1 kendinizi savunmak için jiu jitsu öğrenin.
    Kendinizi savunmak için Jiu Jitsu öğrenin. Çoğu zaman, insanlar kendilerini savunma amacıyla bir dövüş sanatına başlarlar. Daniel LaRusso öyle yaptı. Zorbalığa uğruyordu. Siz de zorbalığa uğruyor musunuz? Ya da gelecekte tacize uğramaktan mı korkuyorsunuz? Her bir dövüş sanatı size kendinizi nasıl savunacağınızı öğretecektir. Amacınız, savunma tekniklerini ve tutuşları kırmayı vurgulayan bir dövüş sanatı bulmak olacaktır. Birçok yönden, Jiu Jitsu bu dövüş sanatıdır, çünkü rakibin gücünü ve saldırı kuvvetini ona karşı bir silah olarak kullanır, böylece daha güçlü veya daha büyük bir saldırganın bastırılmasını sağlar.
    • Kendini savunma durumunda, Jiu Jitsu önden gelen saldırıları savuşturmanıza, tutuşlardan kaçmanıza ve hızlı bir şekilde üstünlük sağlamanıza yardımcı olacaktır. Her dövüş sanatının kendini savunmaya yönelik olduğunu unutmayın. Bazıları diğerlerinden daha çatışmacıdır. Jiu Jitsu mutlu bir orta yoldur.
  2. adım 2 fiziksel olarak formda olun...
    Fiziksel olarak formda kalın Kung Fu. İnsanların dövüş sanatlarını uygulamalarının en popüler ikinci nedeni egzersiz yapmak, yağı kasa dönüştürmek ve koordinasyonlarını artırmaktır. Tüm dövüş sanatları bunu iyi yapar, ancak kendi fitness hedeflerinize bağlı olarak, bir dövüş sanatını diğerine tercih edebilirsiniz. Kung Fu tüm vücut için harika bir egzersizdir. Kung Fu düşük duruşlar ve güçlü bloklar kullandığından, tüm vücut egzersizi sağlama eğilimindedir. Bu aynı zamanda dövüş sanatlarının en disiplinli biçimlerinden biridir.
    • Kung Fu tüm kaslarınızı çalıştırırken, üst vücut veya alt vücut gücü ve esnekliğini vurgulayan dövüş sanatı stilleri vardır. Üst vücut gücünüz üzerinde çalışmayı tercih ediyorsanız, Batı Boks stilini veya belki de Japonya'dan Shotokan Karate'yi seçebilirsiniz. Alternatif olarak, bacaklarınızın daha iyi durumda olmasını istiyorsanız, Taekwondo gibi bacak gücüne ve çevikliğe daha fazla vurgu yapan bir dövüş sanatları stili seçebilirsiniz.
  3. adım 3 naginata ile kendinize güveninizi geliştirin.
    Naginata ile kendinize güveninizi geliştirin. Naginata bugün bir dövüş sanatı ve görgü kurallarını, saygıyı ve özgüveni öğreten bir sanat biçimidir. Naginata gibi dövüş sanatları, potansiyeli ortaya çıkardığı, kas geliştirdiği ve size yeni beceriler öğrettiği için güven oluşturur. Dojo'ya ilk giren birçok insan düşük benlik saygısından muzdariptir veya sadece kendilerine inanmazlar. Belki de bu yüzden dövüş sanatlarını kendiniz için düşünmeyi seçtiniz. Eğer öyleyse, sizi yıkmak yerine inşa edecek bir program ve bir öğretmen bulmak isteyeceksiniz. Naginata eğitmenleri olumlu duygu ve deneyimleri teşvik etmeye odaklanır. Olumlu pekiştirme, karar verme sürecinizin önemli bir yönü olacaktır.
  4. adım 4 disiplin ve özdenetim pratiği yapmak için taekwondo'yu deneyin.
    Disiplin ve özdenetim pratiği yapmak için Taekwondo'yu deneyin. Taekwondo dünyanın en popüler dövüş sanatıdır. Bu muhtemelen 1988'de Olimpiyatlara eklenmesine çok şey borçludur. Birçok kişi Taekwondo'nun sanatsal bir form olduğunu düşünür ve bu nedenle büyük bir öz kontrole sahip olmanız gerekir. Her hareketi akıcı, zarif ve bilinçli yapmak için kendinizi disipline etmelisiniz. Harekete ve forma çok fazla önem verildiğinden, birçok kişi Taekwondo'yu disiplin ve özdenetim (çocuklara veya herhangi birine) öğretmenin harika bir yolu olarak görür.
    • Dövüş sanatları alaylı ve hiyerarşik deneyimlerdir ve bu nedenle başarılı olmak için yüksek düzeyde disiplin ve öz kontrol gerektirir. Eğitiminiz sırasında, önyargılı fikirlerinize ters düşen talimatlarla karşılaşabilirsiniz. Karate Kid filminde Bay Miyagi Daniel'e 'Ağda yap, ağda yapma' demişti. Daniel'in kafası karışmıştı çünkü bir arabayı cilalamanın dövüş sanatlarını öğrenmekle nasıl bir ilişkisi olabileceğini anlayamıyordu. Ancak daha sonra öğretmeninin daha iyi bildiğini keşfetti. Öğretmeninizi olabildiğince iyi takip edin. Onun talimatlarını dinleyin. Sık sık pratik yapın. Bu disiplin daha iyi bir dövüş sanatçısı olmanıza yardımcı olurken, günlük yaşamınıza da aktarılacaktır.
    Doug Cook, Ünlü Taekwondo Büyük Ustası

    Taekwondo bir dövüş sanatından daha fazlasıdır - nezaket, dürüstlük, azim, özdenetim ve yılmaz ruh ilkeleri aracılığıyla beden, zihin ve karakter gücü oluşturan bir yaşam biçimidir. Taekwondo uygulamak, güven, disiplin ve liderlik aşılayarak hayatları dönüştürür.

  5. adım 5 kickboks ile ringde savaşmaya hazırlanın.
    Kickboks ile ringde dövüşmeye hazırlanın. 1970'lerde Amerikalı karate dövüş sanatçıları, yarışmalara konulan katı kurallardan dolayı hayal kırıklığına uğradılar. Tam temas yapmak istediler. Bu grup bölündü ve kickboksu yarattı. Yarışmacılar maçlara hazırlanmak için fikir tartışması, tekmeler, yumruklar, bloklar ve gölge boksu kullanırlar. Kökenleri tam temas ve rekabete dayandığından, kickboks ringe çıkmak isteyenler için harika bir dövüş sanatları formudur.
    • Bazı dövüş sanatları ring dövüşünü vurgulamaz. Wing Chun veya Hung Gar gibi geleneksel Kung Fu stilleri size ringde savaşmayı öğretmek için tasarlanmamıştır. Bu sistemlerde olağanüstü öz savunma öğrenebilirsiniz ve öğreneceksiniz, ancak temellerinizin savaşçı bir durumda herhangi bir etkiye sahip olacak kadar sağlam olması uzun zaman alacaktır.
  6. 6. adım kültürel ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurun.
    Kültürel ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurun. Belirli bir kültüre saygınız veya ilginiz varsa, bu kültürün dövüş sanatlarından birini öğrenerek daha fazlasını öğrenmek harika bir deneyim olabilir. İsrail ile ilgileniyorsanız Krav Maga çalışın. Kore kültürünü merak ediyorsanız Taekwondo çalışın. Japon kültürünü daha iyi anlamak için Sumo'yu deneyin.
    • Eğer amacınız buysa, o kültürün yerlisi ya da doğrudan o kültürden birinin yanında eğitim almış biri tarafından öğretilen bir okul seçin. Eğitim daha 'otantik' hissettirecek ve bu süreçte kesinlikle onların kültürünün dil, tavır, tarih ve felsefe gibi diğer yönlerini de öğreneceksiniz.

Okul ve Öğretmen Seçimi

  1. adım 1 size yakın bir dövüş sanatları stüdyosu bulun.
    Size yakın bir dövüş sanatları stüdyosu bulun. Çoğu durumda, muhtemelen bölgenizde mevcut olanlara göre bir dövüş sanatları biçimine karar vereceksiniz. Eğer dojoya gitmek zor veya zaman alıcıysa, devam etmemek için bir bahaneniz daha olacaktır. Dövüş sanatları stüdyoları için çevrimiçi ve telefon rehberinde arama yapın.
  2. adım 2 uygun fiyatlı bir okul seçin.
    Uygun fiyatlı bir okul seçin. Dövüş sanatları okulları nadiren telefon rehberinde eğitim fiyatlarının reklamını yaparlar. Fiyatlar aylık olarak, birkaç ay boyunca veya her hafta ne sıklıkta antrenman yaptığınıza göre belirlenebilir. Bazı durumlarda, fiyat sizinle birlikte kaç kişinin ders alacağına bağlı olarak pazarlık edilebilir (örneğin aile paketi anlaşmaları). Eğitim için ayda 50 $ gibi düşük bir ücret alan eğitmenler olduğu gibi, bir saatlik tek bir seans için 50 $ veya daha fazla ücret alanlar da vardır. Eğitim için neyin adil ve yönetilebilir bir fiyat olduğunu düşündüğünüzü belirlemek size kalmıştır. Biraz araştırma yaptıktan sonra kimin çok fazla istediğini anlayacaksınız.
    • Paradan tasarruf etmenin bir başka iyi yolu da bir vitrin dışında faaliyet göstermeyen sınıfları aramaktır. Toplum merkezlerinde, kilise bodrumlarında, YMCA'larda ve rekreasyon salonlarında faaliyet gösteren birçok başarılı okul vardır. Bir okulun şık bir vitrini olmaması, eğitim kalitesinin daha düşük olduğu anlamına gelmez. Deneme süreleri, gerekli kıyafetler ve üyelik/sınıf ücretleri hakkında bilgi almak için arayın. Gizli ücretlere dikkat edin. Bazı yerler, belirli sayıda derse katıldıktan sonra ders başına daha fazla ücret talep eder.
  3. adım 3 derslere katılın.
    Derslere katılın. Bir dövüş sanatları stili ve belirli bir okul / eğitmen hakkında fikir edinmenin harika bir yolu, belirli bir yere ve stile karar vermeden önce birkaç derse katılmaktır. Mekanı görme, diğer uygulayıcılarla tanışma ve eğitmeni ziyaret etme şansınız olacaktır.
    • Diğer öğrencilerle konuşun. Program hakkında neleri sevdiklerini ve neleri sevmediklerini görün. Katılımcılardan bazılarının diğer programlar hakkında deneyimleri olabilir, bu da kararınızı daraltmanıza yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 öğretim tarzının kişiliğinize uygun olup olmadığına karar verin.
    Öğretim tarzının kişiliğinize uygun olup olmadığına karar verin. Pratik dövüş sanatları öğrenmek istiyorsanız, sınıf yeni başlayanları tartışmaya veya 'serbest oyuna' katılmaya teşvik ediyor veya izin veriyor mu yoksa bu dojo'da daha fazla zaman ve para harcayan daha ileri düzey öğrenciler için mi ayrılmış? Sizi zorlamanız için motive edecek bir eğitmen mi istiyorsunuz? Özgüveninizi geliştirecek birini mi istiyorsunuz? Bire bir mi yoksa büyük bir sınıfta mı çalışmak istiyorsunuz? Bir Dövüş Sanatları eğitmeninin öğretim tarzı, hedeflerinize ve içinde bulunduğunuz ortama göre farklılık gösterecektir.
    • Ayrıca, yeni başlayanların, teşvik edilse bile, daha deneyimli öğrencilerden daha kısıtlı olması gerektiğinin farkına varın, çünkü yeni başlayanlar genellikle yaralanma olasılığını etkili bir şekilde azaltmak için grevleri üzerinde yeterli kontrole sahip değildir.
  5. adım 5 okuldaki topluluğu değerlendirin.
    Okuldaki topluluğu değerlendirin. Okulunuzdaki öğrencileri ve birbirleriyle ve üstleriyle nasıl etkileşimde bulunduklarını not edin. Arkadaş canlısı ve anlayışlı mı? Saygılılar mı? Onları arkadaş olarak görür müydünüz? Onlarla önemli miktarda zaman geçireceksiniz, bu nedenle kişiliklerini de anlamak önemlidir. Ayrıca güvenliğinizi de onların ellerine bırakacaksınız; bu sizi rahatsız ediyorsa aramaya devam edin.
  6. adım 6 öğretmeni kontrol edin's qualifications.
    Öğretmenin niteliklerini kontrol edin. Dereceler ve sertifikalar hakkında çok fazla endişelenmeyin; dövüş sanatlarında evrensel derecelendirme standartları ve evrensel olarak tanınan bir yönetim organı yoktur. Önemli olan şudur:
    • Bu kişi kimden öğrendi?
    • Bu kişiyle ne kadar süre çalıştı?
    • Bu sanatı ne kadar süredir uyguluyor?
    • Öğretmenin bir öğretmen olarak herhangi bir deneyimi var mı, yoksa sadece yetenekli bir dövüş sanatçısı mı? Tıpkı büyük futbolcuların kötü koçlar olabilmesi gibi (ya da tam tersi), büyük dövüş sanatçılarının da büyük öğretmenler olması gerekmez.
    • Yerel okullarınıza bakarken, birçok öğretmenin size okullarının / sistemlerinin en iyisi olduğunu söyleyeceğini unutmayın. Sanatlarına çok sadık olan ve başka bir sanatla ilgilendiğinizi ifade ederseniz olumsuz davranacak birçok dövüş sanatçısı vardır. Böyle bir durumda dikkatli olun; başkalarına bu şekilde saygı göstermiyorlarsa muhtemelen en iyi eğitmenler değillerdir.
  7. adım 7 programınıza uygun bir okul seçin.
    Programınıza uygun bir okul seçin. Eğitiminize ayırmak için her hafta önemli miktarda zaman ayırmanız gerekebilir. Çoğu sanatın, zihninizde her şeyi taze tutmak için evde uygulayabileceğiniz egzersizleri veya formları vardır; sadece sınıfta pratik yaparsanız, ilerlemeniz muhtemelen duracaktır.
    • Derslere katılmak ve evde pratik yapmak için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun. Unutmayın, dövüş sanatları disiplinle ilgilidir. Bunu kabul etmeden bir programa girmeyin. Aksi takdirde, programı takip edemezsiniz.
  8. adım 8 katılın ve başlayın.
    Katılın ve başlayın. Şimdi başlamak genellikle daha sonra başlamaktan daha iyidir. Hemen katılın ve başlayın. Durum tespiti yaptınız. Evlilik sanatlarının belirli bir biçimini diğerine tercih ettiniz. Ne bekleyeceğinizi biliyorsunuz. İyi eğlenceler!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Sun Tzu'nun Savaş Sanatı kitabı veya diğer savaş kitapları dövüş sanatlarında veya sadece askeri savunmada yardımcı olur mu?
    'Savaş Sanatı 'nı bu kadar muhteşem yapan şey, stratejilerinin hayatın hemen her durumunda kullanılabilmesidir. İş, siyaset, spor stratejileri ve tabii ki dövüş sanatları.
  • Soru
    Dövüş sanatlarını öğrenmek için yaş sınırı nedir?
    Maksimum bir yaş sınırı yoktur. Vücudunuz bunu kaldırabildiği sürece, başlamak için çok geç değildir. Minimum yaş sınırına gelince, bu çocuğun dikkat süresine ve dövüş sanatına kendini adama isteğine bağlıdır. Bazı okullar belirli yaş gruplarına eğitim verme konusunda uzmanlaşmıştır.
  • Soru
    Evde kitaplardan dövüş sanatlarını öğrenebilir miyim?
    Evet, ancak bunu yalnızca bir 'başlangıç' seçeneği olarak kullanın. Başlamadan önce seçtiğiniz evlilik sanatı hakkında biraz bilgi sahibi olmak iyidir, ancak size öğretmek için gerçekten nitelikli bir eğitmene ihtiyacınız var.

Video

İpuçları