Ping Pong Raketi Nasıl Seçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ping pong veya dünyada daha yaygın olarak bilinen adıyla masa tenisi, iki oyuncu için saatlerce eğlence sağlayabilen hızlı tempolu, heyecan verici bir masa üstü oyunudur. Ping pong masasının nispeten kompakt boyutu ve gereken ekipman miktarının azlığı nedeniyle, yerel spor kulübünüzden veya barınızdan kendi garajınıza kadar neredeyse her yerde ping pong oynanabilir. Ping pong oynamak için ihtiyacınız olan tek şey bir masa, bir top ve servis atmak ve geri dönmek için bir rakettir. Doğru ping pong raketine karar vermek, bireysel oyun tarzınızı değerlendirmek, farklı malzemelerden yararlanmak ve elinizde neyin en iyi hissettirdiğini bulmakla ilgilidir.

Adımlar

Kürek Tipi Seçimi

  1. adım 1 hangi tutuşu kullanmak istediğinizi belirleyin.1Hangi tutuşu kullanmak istediğinizi belirleyin. Nasıl oynadığınızı ve farklı kürek türlerinin performansınızı nasıl etkileyebileceğini düşünün. Geleneksel tutuşlardan hangisinin sizin için daha rahat olduğuna karar verin. Batı'da en yaygın tutuş şekli, adını yeni tanıştığınız biriyle tokalaşırken oyun elinizi tutuş şeklinizdeki benzerlikten alan 'shakehand' tutuş şeklidir. Diğer oyuncular, raket aşağı doğru tutulurken sapın başparmak ve işaret parmağı arasında bir kalem gibi kavrandığı 'penhold' tutuşunu kullandıklarında kendilerini daha kontrollü hissedebilirler.
    • Oyununuz için hangisinin daha uygun olduğuna karar vermeden önce her bir tutuşla birkaç kez servis atmayı ve topa karşılık vermeyi deneyin.
    • Elleri sallayarak tutuş, topa spin vermenin yanı sıra daha güçlü dönüşler yapmanızı sağlarken, penhold tutuşla oynamak kolu hızlı, fırçalama vuruşları kullanmak için daha doğal bir konuma getirir.
  2. adım 2 basit bir plastik veya ahşap raketle başlayın.2Basit bir plastik veya ahşap raketle başlayın. Oynamayı ilk öğrendiğinizde bulabileceğiniz en ucuz küreği alın. Bu temel kürekler genellikle tek parça kalıplanmış plastikten veya birkaç ince ahşap katmandan yapılır ve işlev veya estetik açısından hiçbir gösteriş sunmaz. Yine de yeni başladığınızda çok yardımcı olabilirler ve yararlanacak kadar iyi olmadığınız daha pahalı bir kürek satın almak için bankayı kırmak zorunda kalmazsınız.
    • Ucuz, sade bir raket aslında size daha hassas olmayı öğretebilir, çünkü servis attığınız ve geri döndüğünüz her seferde topa doğrudan vurduğunuzdan emin olmak zorunda kalacaksınız.
  3. adım 3 hazır bir ticari raket satın alın.3Hazır bir ticari raket satın alın. Herhangi bir spor malzemeleri mağazasının masa üstü oyunları bölümünde gezinerek bahçe tipi paketlenmiş bir pinpon raketi bulun. Bu kürekler genellikle aynı boyutlar, malzemeler ve sofistike olmayan kauçuk yüzey tabakası ile çerez kesici bir yaklaşımla yapılır. Çoğu eğlence amaçlı oyuncu için mağazadan satın alınan basit bir raket, ihtiyaç duyacakları tek şey olacaktır.
    • Ping pong, ekipmanla ilgili olmaktan çok teknikle ilgilidir. İyi bir oyuncu, mağazadan satın aldığı bir raketle bile üstünlük sağlayabilir.
    • Ticari kürekler ucuza satın alınabilir ve bazen çiftler halinde veya pinpon toplarıyla birlikte paketlenmiş olarak satılır.
  4. adım 4 bir yarışma raketini deneyin.4Bir yarışma raketini deneyin. Ticari raketleri çok çabuk tüketiyorsanız veya biraz daha ağır bir şey arıyorsanız, müsabaka sınıfı bir raket alın. Resmi masa tenisi kural kitabı, müsabaka raketlerinin en az %85 doğal ahşaptan yapılmasını belirtir, bu nedenle biraz ağırlıkları olacaktır. Müsabaka raketleri ayrıca daha yüksek kaliteli kauçuklar ve yapıştırıcılar kullanılarak bir araya getirilir, bu da daha uzun süre dayanacakları ve yoğun oyuna daha iyi dayanacakları anlamına gelir.
    • Profesyonel kürekler genellikle temel ticari kürekleri satan yerlerden satın alınabilir veya çevrimiçi olarak sipariş edebilirsiniz.

Güvenilir Bir Kürek Yüzeyi Bulmak

  1. adım 1 kontrolü artırmak için lastikli bir raketle oynayın.1Kontrolü artırmak için lastikli bir raketle oynayın. Oynadığınız raketin en az bir tarafında kauçuk olduğundan emin olun. Çoğu pinpon raketinin düz yüzeyine yapıştırılmış ince bir kauçuk tabakası vardır. Bu, raketin yüzüne çekiş gücü katar ve top üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar. Oyun tarzınız topun hızını ve yönünü değiştirmek için çok fazla spin kullanmayı içeriyorsa, iyi, kavrayıcı bir kauçuğa sahip bir raket bulmanız önemlidir.
    • Top üzerinde kontrol sahibi olmak, topun raketten kayması veya sapması konusunda endişelenmenize gerek kalmadan istediğiniz hızda istediğiniz yere gitmesini sağlamak anlamına gelir.
    • Bugünlerde neredeyse tüm masa tenisi raketleri kauçukla kaplanmıştır. Bununla birlikte, kauçukların kalitesi, dayanıklılığı ve oyun özellikleri büyük ölçüde değişebilir.
  2. adım 2 farklı kauçuk dokularına bakın.2Farklı kauçuk dokularına bakın. Topu tutuş şeklinizi değiştirmek için dokulu bir raketle oynayın. Kauçuk tabakaya ek olarak, bazı raketlerin topu kavrayan ve temas ettikten kısa bir süre sonra yapışmasına yardımcı olan 'sivilce', 'çukur' veya 'waffling' olarak bilinen dokuları da vardır. Savunma oyuncuları ve oyunun hızına karar vermek isteyen kişiler için dokulu bir raket büyük bir fark yaratabilir.
    • Dokulu bir raketle daha fazla çekiş gücüne sahip olursunuz ancak dönüşlerde biraz hız ve tepkisellikten vazgeçersiniz.
    • Çok fazla spin tekniği kullanan oyuncular için derin dokular önerilmez.
  3. adım 3 kauçuk süngerin ne kadar kalın olmasını istediğinizi düşünün.3Kauçuk süngerin ne kadar kalın olmasını istediğinizi düşünün. Daha kalın mı yoksa daha ince bir kauçuk süngerle mi daha iyi oynayacağınıza karar verin. Sünger, darbeyi emmek ve kavrama ve kontrol sağlamak için kauçuğun dış yüzeyinin altında yer alır. Aynı zamanda topun geri dönme hızını da değiştirir. Daha kalın süngerler raketi daha ağır ve yoğun hale getirir, bu da topa daha hızlı vurmanızı sağlar. Öte yandan ince kauçuk katmanları hassasiyet sağlar ve işleri biraz yavaşlatmanıza izin verir.
    • Kauçuğun türü, yumuşaklığı ve dokusuna ek olarak, süngerin ne kadar kalın olmasını istediğinizi de seçebilirsiniz.
  4. adım 4 küreğiniz veya lastiğiniz aşındığında değiştirin.4Raketiniz veya lastiğiniz aşındığında değiştirin. Bir kürekle ne kadar çok oynarsanız, kauçuk yüzey o kadar hızlı aşınma belirtileri göstermeye başlayacaktır. Bu olduğunda, ya lastiği ve süngeri değiştirin ya da yeni bir küreğe biraz para yatırın. İnce aşınmış kauçuk, kavrama ve yaylanma özelliğini büyük ölçüde kaybeder, bu da tekniğinizi tehlikeye atar.
    • Dokunun inceldiği veya dokunulduğunda daha az belirgin hissedildiği yerlere bakın.
    • Eğer ticari kürekler kullanıyorsanız, eskisi eskidiğinde yeni bir tane satın alın. Özel bir kürekle oynuyorsanız, yıpranmış kauçuğu çıkarın ve yenisini takın.

Oyun Tarzınız için Doğru Küreği Kullanmak

  1. adım 1 kendi özel malzemelerinizi seçin.1Kendi özel malzemelerinizi seçin. Daha deneyimli oyuncular genellikle performanslarına ince ayar yapmak için küreklerinin yapımında kullanılan malzemeleri seçer ve belirler. Yapıda ne tür bir ahşap kullanmak istediğinize karar vererek, size doğru hız ve kontrol dengesini sağlayan bir lastiği daraltarak ve küreğin özelliklerini değiştiren diğer malzemeleri dahil ederek küreğinizi özelleştirin. Her bir parçayı ayrı ayrı seçip monte ederek ideal raketinizi oluşturun.
    • Ping pong küreklerinde kullanılan diğer malzemeler arasında küreğin gücünü artıran ve ona ekstra esneklik kazandıran karbon fiberler ve küreğin ağırlığını azaltan sıkıştırılmış kağıt yer alır.
    • Yeterince uzun süre oynadıktan sonra, elinizden gelenin en iyisini yapmak için tam olarak ne tür bir rakete ihtiyacınız olduğuna dair bir fikir edinmeye başlayacaksınız.
  2. adım 2 şu özelliklere sahip bir raket seçin's designed for your preferred grip.2Tercih ettiğiniz tutuş için tasarlanmış bir raket seçin. Tüm ping pong raketleri aynı temel şekle sahiptir, ancak bazı türler belirli oyun stilleri için daha iyi olması için bıçağın genişliğini veya sapın uzunluğunu ve tasarımını değiştirir. Klasik bir el sıkma tutuşu için, vuruşunuza biraz otorite kazandıracak kalın, sağlam saplı bir raket bulun. Penhold el pozisyonu ile oynuyorsanız, bileğin hızlı fırçalama hareketlerine izin veren daha uzun, daha dar saplı, daha hafif bir kürek seçin.
    • Bazı kürekler kalem tutuşunu tercih eden oyuncular için özel olarak tasarlanmıştır. Bu kürekler daha uzun ve ergonomiktir ve hatta bazen daha fazla güvenlik için sapın etrafında ekstra bir ahşap yüzgeç içerir.
  3. adım 3 küreğin bir tarafında mı yoksa her iki tarafında mı kauçuk istediğinize karar verin.3. Küreğin bir tarafında mı yoksa her iki tarafında mı kauçuk istediğinize karar verin. Beğendiğiniz bir ahşap bıçak buldunuz, ancak küreğin sadece bir tarafını mı yoksa her iki tarafını da mı lastikleyeceksiniz? Bu çoğunlukla bir tercih meselesidir. İlave kauçuk ve sünger raketin toplam ağırlığını artıracaktır, ancak forehand ve backhand vuruşlar arasında geçiş yaparken daha fazla kontrole sahip olacaksınız. Ayrıca raketin her iki tarafını da lastikle kaplamayı seçebilir, ancak her iki taraf için farklı bir doku ve kalınlık kullanabilirsiniz. Bu şekilde, farklı vuruşlar yapmanız gerektiğinde raketin her iki tarafı arasında geçiş yapabileceksiniz.
    • Rekabetçi oyuncular genellikle küreklerinde, daha çok yönlü stratejiler için her biri biraz farklı özelliklere sahip iki farklı kauçuk kullanır.
  4. adım 4 farklı boyutlar ve ağırlıklar ile denemeler yapın.4Farklı boyut ve ağırlıklarla denemeler yapın. Ping pong kürekleri birçok boyut, şekil ve stilde mevcuttur. Gerçekten beğendiğiniz bir tanesine karar vermeden önce birkaç farklı türü denemeye değer olabilir. Daha ağır kürekler, oyunları kazanmak için çabukluğu kullanan hücum oyuncuları için daha iyiyken, daha hafif, daha esnek kürekler savunma oyuncularının topun hızını ve yönünü düzenlemelerine olanak tanır. Sizin için en uygun olanı bulana kadar fırsat buldukça çeşitli ağırlık ve boyutlardaki raketleri deneyin.
    • Bir raketin ağırlığı kalınlığına göre belirlenir. Daha kalın kürekler topu daha hızlı sürmenizi sağlar ancak kontrolden ödün verir. Daha ince kürekler top üzerinde en fazla kontrolü sunar ancak biraz daha yavaş dönme eğilimindedir.
    • Her kürek türünün kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Yine, bir oyuncu olarak güçlü ve zayıf yönlerinizi öğrenmek ve size uygun bir raket bulmakla ilgilidir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruKauçuk veya sünger kaplaması olmayan bir raketle oynayabilir miyim? Günlük oyunlarda herhangi bir kural yoktur, bu nedenle üzerinde kaplama olmayan bir raketle oynayabilirsiniz. Ancak, kulüpler bu kuralı uygulayabilir ve turnuvalar da bu kuralı uygulayacaktır, bu nedenle ne tür bir oyun oynamaya çalıştığınıza bağlıdır.
  • SoruZımpara kağıdı ping pong kürekleri kullanmanın artıları ve eksileri nelerdir? Artıları: Ucuzdur. Eksileri: Bunları turnuvalarda kullanamazsınız. Lastikli bir rakete alışmakta zorlanacaksınız. Neredeyse hiç hızları veya dönüşleri yoktur, bu da rekabet etmeyi planlıyorsanız bir sorundur.
  • SoruKauçuğun güçlü olup olmadığı nasıl test edilir? Raketi bir masanın üzerine koyun ve topu üzerine bırakın, eğer yükseğe zıplarsa güçlüdür.

İpuçları

  • İhtiyacınız olan kürek türünü sadece iyi görünene veya iyi hissettirene göre değil, oyun tarzınıza göre belirleyin.
  • Sizin için en iyi kombinasyonun hangisi olduğuna karar vermek için birçok farklı türde sap, bıçak, kauçuk ve tutamak deneyin.
  • Satın almadan önce bir ping pong raketinin kauçuk yüzeyinde soyulma, bozulma veya hasar belirtileri olup olmadığına bakın. Raketinizin lastiğini düzenli olarak değiştirin.