Kendini Savunma Sınıfı Nasıl Seçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kendini savunma dersleri, fitness merkezlerinden tecavüz kriz merkezlerine, kolejlere ve üniversitelere kadar çeşitli kuruluşlar tarafından sunulmaktadır. Bölgenizdeki programları bulmak için internetten veya yerel kaynaklardan arama yapmanız yeterlidir. Ancak bunu yaptıktan sonra, seçici olmak en iyisidir. Dersleri gözlemlemek ve öğrencilerle ve eğitmenlerle konuşmak, her birinin hedeflerini öğrenmenize yardımcı olacak, böylece sizin için en uygun olanı bulabilirsiniz.

Adımlar

Sınıfları Arama

  1. adım 1 yerel sınıfların bir listesini yapın.1Yerel sınıfların bir listesini yapın. Bölgenizdeki programlar için internette anahtar kelime araması yapın. Geçmişte ders almış veya şu anda kayıtlı olan arkadaşlarınıza, ailenize veya diğer tanıdıklarınıza sorun. Ayrıca, saygın eğitmenler hakkında tavsiyeler almak için aşağıdaki kuruluşlarla iletişime geçin veya web sitelerini ziyaret edin, özellikle de programların şehrinizde lisans veya sertifikasyona sahip olması gerekiyorsa:
    • Yerel polis departmanınız
    • Yerel tecavüz kriz merkezleri
    • Yakındaki kolejler ve üniversiteler
    • Spor salonları ve fitness merkezleri.
  2. adım 2 alt gruplara göre daraltın.2Alt gruplara göre daraltın. Belirli odak noktalarına sahip çeşitli sınıflar bulmayı bekleyin. İhtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre ikinci bir liste yapın. Bunlar şunları içerebilir:
    • Yaş
    • Cinsiyet
    • Engelliler
    • Savunma tarzı
    • Silahlar
  3. adım 3 ne kadar süre dayandıklarını kontrol edin.3Ne kadar sürdüklerini kontrol edin. Tam bir kursun yaklaşık iki ila üç ay sürmesini bekleyin. Ancak, daha kısa programlardan çekinmeyin. Temel teknikleri kısa sürede öğretmeyi amaçlayan sınıfları tercih edin. Başlangıç kursunuzdan sonra sizi aktif olarak daha ileri düzey eğitimlere kaydolmaya zorlayan açık uçlu programlardan kaçının.
    • Bu, isterseniz daha ileri düzey kurslarla eğitime devam etmemeniz gerektiği anlamına gelmez.
    • Aksine, kendini savunma dersleri, genellikle yaşam boyu süren yolculuklar olarak öğretilen dövüş sanatları derslerinin aksine, size temel kavramları önceden öğretmeyi amaçlamalıdır.
  4. adım 4 dövüş sanatları derslerinden kaçının.4Dövüş sanatları derslerinden kaçının. Bunun yerine özellikle 'kendini savunma' olarak etiketlenmiş programları arayın. Kendini savunma dersleri dövüş sanatlarından teknikler içerse de, bunları aynı şey olarak karıştırmayın. Şunu unutmayın:
    • Dövüş sanatları dersleri kendini savunmak için kullanılabilecek taktikleri öğretebilir, ancak bu sadece daha geniş bir programın küçük bir parçası olabilir.
    • Ayrıca, kendi özel dövüş sanatlarının bir parçası olmayan taktikleri de öğretmezler.
    • Dövüş sanatlarının gerçek dünya koşullarında işe yarayacağı garanti edilmez.

Doğru Sınıfı Seçmek

  1. adım 1 programı ziyaret edin.1Programı ziyaret edin. İlgilendiğiniz her bir program için bir sonraki dersin ne zaman olduğunu öğrenin. Önceden gelin. Eğitmenle tanışın ve dersi gözlemlemek (hatta derse katılmak) isteyin.
    • Daha önce saldırıya uğramış kişiler genellikle kendini savunma dersleri almak istediğinden, saygılı bir eğitmen yeni öğrencilere karşı sabırlı olmalıdır.
    • Dersi gözlemlemenize izin vermiyorlarsa veya hazır olmadan önce sizi derse katılmaya zorluyorlarsa, bunu olası bir tehlike işareti olarak değerlendirin.
    UZMAN İPUCU

    Adrian Tandez

    Öz Savunma Eğitmeni
    Adrian Tandez, Mountain View, Kaliforniya'da dünyaca ünlü bir kendini savunma eğitim merkezi olan Tandez Academy'nin kurucusu ve baş eğitmenidir. Ünlü dövüş sanatçısı Dan Inosanto tarafından eğitilen Adrian, diğerlerinin yanı sıra Bruce Lee'nin Jeet Kune Do, Filipin Dövüş Sanatları ve Silat'ında sertifikalı bir eğitmendir. Adrian'ın 27 yılı aşkın kendini savunma eğitimi deneyimi vardır.
    Adrian Tandez Öz Savunma Eğitmeni

    Korkunuzu azaltabilirsiniz. Kendini savunma uzmanı Adrian Tandez şöyle diyor: 'Bilgi ve eğitime sahip olmadığınız zaman korkarsınız. Ancak korkunun kelime dağarcığınızın bir parçası olması gerekmez. Durumlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenirseniz korkmazsınız. Dikkat ve farkındalık önemlidir ve her zaman bir korku unsuru vardır, ancak bunu azaltabilirsiniz.'

  2. adım 2 hareketlere dikkat edin.2Hareketlere dikkat edin. Eğitim başladığında, eğitmenin kullandığı teknikleri izleyin. Ayrıca öğrencilerin bunları gerçekleştirme becerilerine de dikkat edin. Kendinize şunları sorun:
    • Ders pratik mi? Teknikler hayatta gerçekten karşılaşabileceğiniz senaryolarda faydalı görünüyor mu?
    • Öğrenciler bunları etkili bir şekilde uygulayabiliyor mu?
    • Hareketler sizin uygulamanız için çok mu karmaşık görünüyor?
  3. adım 3 sınıfın kültürünü değerlendirin.3Sınıfın kültürünü değerlendirin. Sınıfı hareket halinde gözlemleyin. Daha sonra ne düşündüklerini öğrenmek için diğer öğrencilerle konuşun. Sizin için uygun olduğundan emin olun, özellikle de kendi hayatınızda gerçek bir saldırı yaşadıysanız. Katılmaktan çekinmenize neden olacak destekleyici olmayan bir ortamda zaman kaybetmeyin. Şu gibi sorular sorun:
    • Diğer öğrenciler bu dersle kendilerini daha güçlü mü hissediyor, yoksa gerçek hayatta saldırıya uğramaktan daha mı korkuyor ya da emin oluyor?
    • Simülasyonlar, maruz kalmış olabileceğiniz gerçek saldırıları çok mu anımsatıyor?
    • Öğrenciler birbirlerini destekliyor mu yoksa çok mu rekabetçi?
  4. adım 4 eğitmeni göz önünde bulundurun's gender.4Eğitmenin cinsiyetini göz önünde bulundurun. Kendinize bağlı olarak, onlarınkiyle rahat olup olmadığınıza karar verin. Genel olarak sınıftan etkilendiyseniz, ancak başka bir eğitmene sahip olmayı tercih ediyorsanız, aynı sınıfı başkalarının öğretip öğretmediğini sorun.
    • Eğer bir kadınsanız, olumlu bir rol model olarak başka bir kadını tercih edebilirsiniz. Ya da bir erkeği tercih edebilirsiniz, böylece onlara karşı antrenman yapabilirsiniz.
    • Erkekseniz, bir kadınla tam olarak etkileşime girme konusunda isteksiz hissedebilirsiniz. Ayrıca gerçek hayatta bir kadın tarafından saldırıya uğrama olasılığınızın başka bir erkek tarafından saldırıya uğrama olasılığınızdan daha düşük olduğunu düşünebilirsiniz.

Kırmızı Bayrakları Tanıma

  1. 1. adım vaatlere dikkat edin.1Vaatlere dikkat edin. Kendisini 'garantili' olarak satan her sınıfa güvenilmez muamelesi yapın. Mantığa aykırı görünse de, belirsizliği kabul eden programları tercih edin. Bir taktiğin 'her zaman' işe yarayacağına yemin eden eğitmenler yerine 'doğru' koşullarda işe yaraması 'muhtemel' teknikler öneren eğitmenleri arayın.
    • Gerçek dünyadaki bir saldırıyı sınıfta güvenli bir şekilde taklit etmenin bir yolu yoktur.
    • Bu da simülasyonlarda öğrenilen tekniklerin gerçek hayatta her zaman işe yaramayabileceği anlamına gelir.
    • Eğitmenler bu önemli nokta hakkında dürüst ve açık sözlü olmalıdır.
  2. adım 2 fiziksel dövüşün ötesinde vurgu arayın.2Fiziksel dövüşün ötesinde bir vurgu arayın. Eğitmenlerden şiddet veya saldırganlarla doğrudan yüzleşmeyi içermeyen öz savunma taktiklerini de öğretmelerini bekleyin. Sadece bu konulara değinen bir ders gözlemliyorsanız, eğitmene daha sonra bunun sadece bugünün dersi olup olmadığını ve diğer yöntemlerin öğretilip öğretilmediğini sorun. Diğer alanlar şunları içermelidir:
    • Çatışmalardan kaçınmak için çevrenizin farkında olmak.
    • Durumları yatıştırmak için sözlü teknikler.
  3. adım 3 basitliğe öncelik verin.3Basitliğe öncelik verin. Unutmayın: Siz kara kuşak olmak için değil, fiziksel kondisyonunuz ne olursa olsun gerçek dünya senaryolarında kendinizi savunmak için eğitim alan bir sporcusunuz. Eğitmenden buna saygı göstermesini bekleyin. Öğretilen teknik ne olursa olsun, sizi ulaşamayacağınız bir hedefe ulaşmaya zorlamak yerine şu anda yapabileceklerinize odaklanmalıdırlar. Kolayca yapabileceğiniz basit hareketleri öğreten sınıfları tercih edin.
    • Öğretilen teknikler çok karmaşıksa veya sahip olmadığınız fiziksel beceriler gerektiriyorsa, eğitmen bu konuda ısrar etmeye devam ederse yeni bir sınıf seçin.
    UZMAN İPUCU

    Adrian Tandez

    Öz Savunma Eğitmeni
    Adrian Tandez, Mountain View, Kaliforniya'da dünyaca ünlü bir kendini savunma eğitim merkezi olan Tandez Academy'nin kurucusu ve baş eğitmenidir. Ünlü dövüş sanatçısı Dan Inosanto tarafından eğitilen Adrian, diğerlerinin yanı sıra Bruce Lee'nin Jeet Kune Do, Filipin Dövüş Sanatları ve Silat'ında sertifikalı bir eğitmendir. Adrian'ın 27 yılı aşkın kendini savunma eğitimi deneyimi vardır.
    Adrian Tandez Öz Savunma Eğitmeni

    Hayatınızı paranoyakça yaşamayın. Kendini savunma uzmanı Adrian Tandez şöyle diyor: 'Hayatınızı bir şey olacak paranoyasıyla yaşamamalısınız. Kendini savunma eğitimiyle kendinizi nasıl koruyacağınızı öğrenmenin bir faydası da, bir şey olursa bunun üstesinden gelebileceğinizi bilmenizdir. Artık aşırı gergin ya da endişeli olmanıza gerek yok.'

Uzman Soru-Cevap

  • SoruHangi kendini savunma dersini almalıyım? Hedeflerinize uygun bir sınıf arayın. Kendini savunmanın farklı biçimleri farklı insanlara hitap eder. Bazı insanlar geleneksel dövüş sanatlarına gerçekten ilgi duyar. Diğerleri için, ayakta dövüş veya yer dövüşü gibi özellikle kendini savunmanın bir yönüne odaklanan dövüş sanatlarında çok fazla çekicilik var. Takedown'lara veya atışlara odaklanmak isteyen insanlar var ve bazı insanlar mistik veya ezoterik görünen bir deneyim istiyor. Hangisinin size en uygun olduğunu görmek için her programı araştırın. Bir sınıfa kaydolmadan önce, eğitmenlerin kimler tarafından onaylandığına bakın. Kendinize size ne öğretmek istediklerini ve eğitimden ne elde etmek istediğinizi sorun. Ayrıca sistemin veya dövüş sanatının nereden geldiğini ve arkasındaki felsefeyi öğrenmek için zaman ayırmalısınız. Bu yaptığınız bir yatırımdır, bu yüzden dikkatlice düşünmeye değer.
  • SoruKendini savunma dersinde ne yaparsınız? 1-2 saatlik gerçek bir sınıf veya eğitim seansı açısından, eğitim zorlayıcı olmalı, ancak düşmanca veya küçümseyici olmamalıdır. Sizi konfor alanınızın dışına itmeli ve sizi gerginleştirebilir, ancak asla güvensiz hissetmemeli veya zarar görmemelisiniz. Ayrıca, program size yanlış bir güvenlik hissi vermemelidir. Gerçekçi durumlarda mücadele etmeniz ve kazanmanız için size beceri ve yetenekler kazandırması açısından pratik olmalıdır, ancak hiçbir sınıf size süper güçler vermeyecektir.

İpuçları