Softbol Eldiveni Nasıl Seçilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Softbol oyuncularının topu yakalaması ve tutması gerekir, bu da doğru eldiveni önemli bir ekipman parçası haline getirir. Pozisyonunuz için doğru eldiveni seçmek de aynı derecede önemlidir.

Adımlar

Genel Olarak Eldiven ve Eldivenler için Arama

  1. adım 1 bir fiziksel mağazayı ziyaret edin.1Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazayı ziyaret edin. Eldiveninizi ister internetten ister mağazadan satın almayı planlayın, önce yerel bir spor malzemeleri mağazasına gidin. Sizin için doğru eldiveni satın aldığınızdan emin olmak için çeşitli marka ve modellerin uyumunu ve verdiği hissi bizzat test edin.
  2. adım 2 eldiven ve eldiven arasındaki farkı bilin.2Eldiven ve eldiven arasındaki farkı bilin. Eldivenler daha fazla el becerisi için parmaklarınızı birbirinden ayırır. Eldivenler ağır dolguları nedeniyle bu özellikten yoksundur; parmaklarınızı ayırsalar bile, daha kalın dolgu parmaklarınızın birbirinden bağımsız hareket etmesini zorlaştıracaktır.
    • Dış saha oyuncusu, atıcı, ikinci veya üçüncü kaleci ya da yardımcı oyuncuysanız eldivenlere göz atın.
    • Yakalayıcı veya birinci kaleciyseniz eldivenlere göz atın.
  3. adım 3 kendinizi çeşitli ayarlamalara alıştırın.3Çeşitli ayarlamalara aşina olun. Cırt cırt, D halkası, bağcık ve toka ayarlamaları arasındaki farkı öğrenin. Hangisini tercih ettiğinize karar verin.
    • Cırt cırt: Eldiveninizi en az zahmetle hızlı bir şekilde gevşetir veya sıkar.
    • D halkası: tek bir bağcığı çekerek eldiveninizin uyumunu ayarlamanızı sağlar.
    • Bağcık: Eldiveninizin uyumunu değiştirmek için birden fazla bağcık kullanır.
    • Toka: Eldiveninizin uyumunu sabitlemek için bir toka kullanır.
  4. adım 4 bir malzeme seçin.4Bir malzeme seçin. Mevcut bedenlerinin dışına çıkmayı bekleyen genç oyuncular için sentetik malzemelerden yapılmış bir eldiven veya eldiven satın alın, çünkü bunlar daha ucuz olma eğilimindedir. Daha uzun süreli kullanımda daha fazla dayanıklılık için deri bir eldiven veya eldivene yatırım yapın. Eldiveninizi veya eldiveninizi satın aldıktan sonra daha çabuk alışmak için, bu amaç için önceden şartlandırılmış işlenmiş deriyi tercih edin.
  5. adım 5 maliyeti değerlendirin.5Maliyeti değerlendirin. Fiyat genellikle işçilik kalitesini yansıttığından, mevcut en ucuz eldiven veya eldivenden kaçının. Aynı zamanda, en pahalı olanı otomatik olarak kapmaktan da kaçının. Sizin için doğru eldiveni seçin; bu eldiven en yüksek fiyatlı ürün olabilir de olmayabilir de.

Eldiven Seçimi

  1. adım 1 pozisyonunuz için doğru eldiveni seçin.1Pozisyonunuz için doğru eldiveni seçin. Yakalayıcı veya birinci kaleci için özel olarak tasarlanmış eldivenlere göz atın.
    • Yakalayıcı eldivenleri en büyük olanlardır; çevreleri genellikle 30 inç'i aşar.
    • Birinci kaleci eldivenleri, yakalayıcı eldivenlerine göre daha az dolgulu ve daha uzun olan eldivenlere benzer. Yetişkin bedenleri 12-13' arasında değişir.
  2. adım 2 uyumu test edin.2Uyumu test edin. Eldiven bölümüne giderken bir top alın ve yanınızda getirin. Tüm bu ağır dolgu sayesinde topu güvenli bir şekilde kavrama yeteneğinizi değerlendirin.
    • Özellikle 10 yaş ve altındaki genç birinci kaleciler için eldiveni kapatabildiklerinden emin olun. Eğer bu çok zorsa, onun yerine bir iç saha eldiveni kullanın.
    • Parmaklarınız avuç içine oturuyormuş gibi hissediyorsanız eldiven çok büyüktür.
    • Parmaklarınız dış delikten zar zor geçebiliyorsa da eldiveniniz çok büyük olabilir.
    • Parmaklarınız parmak ceplerinin ucuna çarpıyorsa, eldiven muhtemelen çok sıkıdır.
  3. adım 3 ağırlığı değerlendirin.3Ağırlığı değerlendirin. Tüm eldivenler eldivenlere kıyasla ağır hissettirse de, çok ağır hissettiren bir eldiven satın almaktan kaçının. Eldivenin ağırlığının, takım arkadaşlarınıza hızlı bir atış yapmak için topu serbest elinize aktarma yeteneğinizi engellemediğinden emin olun.

Atıcı Eldiveni Seçimi

  1. adım 1 bir beden seçin.1Bir beden seçin. Atış için tercih edilen bir eldiven boyutu olmasa da, topu vurucudan saklayabileceğiniz kadar büyük bir eldiven seçtiğinizden emin olun. Vurucunun yerine geçmesi için oyunu bilen birini yanınızda getirin. Ne tür bir atış yapacağınızı anlayıp anlayamayacaklarını görmek için onlara poz verin.
    • Atıcılar için yetişkin boyları 11,5-13' arasında değişir.
  2. adım 2 kapalı bir ağ seçin.2Kapalı bir ağ seçin. Atış yaparken açık ağlı eldivenlerden kaçının, çünkü bunlar vurucunun topu tutuşunuzu görmesini sağlayabilir.
  3. 3. adım rahatlığı değerlendirin.3Rahatlığı değerlendirin. Bir atıcı olarak oyun boyunca sürekli yakalamalar yapacağınızı bilin. Elinizin bu kadar çok darbeye karşı iyi korunduğundan emin olun.
  4. 4. adım ağırlığı değerlendirin.4Ağırlığı değerlendirin. Çok ağır hissettiren eldivenlerden kaçının. Belirli bir eldivenin diğer tüm özelliklerini beğeniyorsanız, aynı tasarımın alternatif, daha hafif malzemelerde mevcut olup olmadığını görmek için bir satış temsilcisine veya üreticiye danışın.

Kaleci Eldiveni Seçimi

  1. adım 1 bir beden seçin.1Bir beden seçin. Daha küçük bir eldiven tercih edin. Topu yakaladıktan sonra hızlı oyunlar için daha hızlı bir top-el transferi sağlayın.
    • Saha içi pozisyonlar için yetişkin bedenleri 11,5-13' arasında değişir.
  2. adım 2 arkası açık bir eldiven seçin.2Açık bir sırt seçin. Tasarımı bileğinizin üst kısmını açıkta bırakan bir eldiven seçin. Kendinize daha fazla esneklik tanıyın.
  3. adım 3 açık ve kapalı ağlar arasında seçim yapın.3Açık ve kapalı ağlar arasında seçim yapın. Üçüncü kaleciyseniz, pozisyonunuzda yakalama olasılığınızın daha yüksek olduğu sert toplar için daha fazla destek sunan kapalı bir ağ tercih edin. Diğer saha oyuncuları içinse topun ele daha hızlı geçmesini sağlayan açık ağları tercih edin.

Dış Saha Eldiveni Seçimi

  1. adım 1 bir beden seçin.1Bir beden seçin. Daha uzun bir eldiven tercih edin. Kısa bir eldivenle uçan topları yakalamak veya dalış yaparak yakalama yapmak için fazladan adım atmaktan ve maliyetli saniyelerden kaçının.
    • Dış saha pozisyonları için yetişkin bedenleri 12-15' arasında değişir.
  2. adım 2 kapalı bir sırt seçin.2Kapalı bir sırt seçin. Daha fazla destek için tasarımı elinizin tamamını kaplayan bir eldiven seçin. Ek destek için işaret parmağınızın eldivenden dışarı çıkması için bir delik sunan arkası kapalı bir eldiveni deneyin ve bu seçeneği tercih edip etmediğinize karar verin.
  3. adım 3 kapalı bir ağ seçin.3Kapalı bir ağ seçin. Uçan topları ve çizgi hareketlerini yakalarken kapalı bir ağın sunduğu ek desteği tercih edin.

Yardımcı Eldiven Seçimi

  1. adım 1 bir beden seçin.1Bir beden seçin. İç saha ve dış saha pozisyonları arasında geçiş yapacaksanız, Goldilocks'un yapacağı gibi bir beden seçin: toptan ele hızlı transferleri engelleyecek kadar uzun değil, ancak dış sahada yakalamaları çok zorlaştıracak kadar da kısa değil.
  2. adım 2 açık bir sırtı tercih edin.2Açık bir sırt için gidin. Bileğinizi açıkta tutun. İç saha pozisyonlarında oynarken kendinize daha fazla hareket kabiliyeti tanıyın.
  3. adım 3 kapalı bir ağ seçin.3Kapalı bir ağ seçin. Açık sırt tasarımı daha fazla hareketlilik için destekten ödün verdiğinden, açık ağ tasarımlı eldivenlerden kaçının. Aradaki farkı daha fazla destek sunan kapalı bir ağ ile kapatın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBir softbol eldiveni elinize nasıl oturmalıdır? Parmaklarınız parmak ceplerinin ucuna değmemeli, ancak aynı zamanda eldivenin avuç içine de oturmamalıdır. Benzer şekilde, işaret parmağınız yan açıklıktan rahatça dışarı çıkmalı ve neredeyse hiç dışarı çıkmamalıdır.

Video

İpuçları

  • 12 yaş ve üzeri çocuklar yetişkin bedenlerini kullanmalıdır. Bundan daha küçük çocuklar için bedenler yaşa ve çocuğun yapısına göre değişebilir.
  • Yeni bir softbol oyuncusuysanız, bir yardımcı eldiven seçin. Bir yardımcı eldiven iç veya dış sahada kullanılabilir. Spora devam ederseniz, pozisyonunuzdan emin olduğunuzda başka bir eldiven satın alabilirsiniz.
  • Cebi şekillendirmeye yardımcı olması için kullanmadığınız zamanlarda eldivenin içine bir softball yerleştirin.