Tenis Raketi Nasıl Seçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster yeni başlayan bir vurucu olun, ister bir sonraki tenis şampiyonu olmayı hayal edin, bir tenis raketi satın almak oyununuz için büyük bir fark yaratacaktır. Tüm tenis raketleri eşit yaratılmamıştır ve hepsinin artıları ve eksileri vardır. Herhangi bir kapasitede sık sık tenis oynamayı düşünüyorsanız, doğru raket araştırmaya değer bir yatırımdır.

Adımlar

Doğru Raket Seçimi

  1. adım 1 uygun kavrama ölçüsü için ölçüm yapın.
    Uygun tutma yeri boyutu için ölçüm yapın. Yetişkinlerin tutma yerleri 4 ila 4 & 5/8 inç arasında değişir. Sizinkini bulmak için avucunuzun orta çizgisinden orta parmağınızın üst kısmına kadar ölçün - bu, inç cinsinden tutuş boyutunuzdur.
    • Bir başka iyi kural da raketi baskın elinizde, oynamak için tuttuğunuz gibi tutmaktır. Diğer elinizin işaret parmağını parmak uçlarınız ile avuç içinizin tabanı arasında raketin üzerine kaydırın. İşaret parmağınız için yeterli yer yoksa raket tutuşu çok küçüktür.
    • Fazladan çok yer varsa, raket tutma yeri çok büyüktür.
    • İki boyut arasındaysanız, daha küçük olanı seçin çünkü bir üst kavrama bandı (kavramanın etrafına sarılan yumuşak, dolgulu, kumaş benzeri bir bant) ekleyerek çevreyi her zaman artırabilirsiniz.
  2. adım 2 uzun raketlerin ilave gücünü istemiyorsanız normal, 27 inç uzunluğunda bir raket seçin.
    Uzun raketlerin ilave gücünü istemiyorsanız normal, 27 inç uzunluğunda bir raket seçin. Geleneksel raket uzunluğu yaklaşık 27 ila 28 inçtir (68,6 ila 71,1 cm), ancak 29 inçe (73,7 cm) kadar daha uzun raketler alabilirsiniz. Raketin uzunluğu ne kadar uzun olursa, vuruştaki kaldıraç gücü de o kadar fazla olur, dolayısıyla vuruşa daha fazla güç verir.
    • Ancak bunun karşılığında daha uzun raketler biraz daha az manevra kabiliyetine sahiptir ve nişan almak zordur.
    • Yeni başlayanlar 27 inçlik normal bir raketle başlamalıdır.
  3. adım 3 üç ana tenis raketi stilini öğrenin.
    Üç ana tenis raketi stilini bilin. İhtiyaçlarınıza, beceri seviyenize ve oyun tarzınıza bağlı olarak, tam potansiyelinize ulaşmak için farklı bir rakete ihtiyacınız olacaktır. En yaygın üç stil şunlardır:
    • Güç/Oyun Geliştirme Raketleri: Büyük başlıklar, daha uzun stil ve hafiflikle karakterize edilen bu raketler çoğunlukla yeni başlayanlar-orta seviyedeki oyuncular veya atışlarında biraz daha fazla güç isteyen herkes içindir.
    • Tweener Raketler: Bu iyi dengelenmiş raket, tüm beceri seviyeleri için tasarlanmıştır ve iyi bir güç, kontrol ve manevra kabiliyeti dengesi sunar.
    • Kontrol/Oyuncu Raketleri: Profesyonel tasarım olan bu raketler, maksimum kontrol için tasarlanmış küçük başlıklara sahiptir. Oyuncu atışa kendi gücünü katar. Uzun veya kısa olabilirler ve genellikle diğer raketlerden daha ağırdırlar.
  4. adım 4 yeni başlayan biriyseniz büyük, kafa dengeli bir raket satın alın.
    Yeni başlayan biriyseniz büyük, kafa dengesi olan bir raket satın alın. Tenis oynamaya başlıyorsanız, aşırı savurma yapmadan bol miktarda güce izin veren bağışlayıcı bir raket istersiniz. Size iyi uyan bir tutuş seçin ve aşağıdaki özelliklere yakın bir raket hedefleyin:
    • Kafa Büyüklüğü: 106-118 inç kare.
    • Uzunluk: 27'
    • Ağırlık: Hafif, 9-10 oz
    • Denge: Baş ağırlığında, tepeye doğru dengeli.
  5. adım 5 büyük, atletik veya zaten güçlü bir vurucuysanız daha az güçlü bir raket satın alın.
    Büyük, atletik veya zaten güçlü bir vurucuysanız daha az güçlü bir raket satın alın. Bazı yeni başlayanlar bile, özellikle de doğal olarak atletik ve güçlülerse, büyük, baş ağırlığındaki raketleri kendileri için çok fazla bulurlar. Ayarlama yapmanın en iyi yolu, diğer özellikleri aynı bırakarak satın aldığınız kafa boyutunu küçültmektir. Hafif, kafası ağır bir raket, başlangıç aşamasında kontrol amacıyla hala tercih edilebilir.
  6. adım 6 satın alırken raket malzemesindeki farklılıkları bilin.
    Satın alırken raket malzemesindeki farklılıkları bilin. Çoğu raket grafitten yapılır çünkü hafif ve güçlüdür, bu da onu yeni başlayanlar için mükemmel kılar. Yeni başlayanlar için uygun olan diğer raketler alüminyum veya titanyumdan yapılır, çünkü bunlar vuruş sırasında iyi bir güç ve rahatlık sağlar. Boron veya Kevlar raketler piyasadaki en hafif raketlerdir, ancak aynı zamanda oldukça serttirler ve bu nedenle hatalarda daha az affedicidirler.
    • Yeni başlayanlar alüminyum veya grafite bağlı kalmalıdır, ancak malzeme seçimi raketin elinizde rahat hissettirmesinden ve fiyat aralığınıza uygun olmasından daha az önemlidir.
    • Alüminyum en ucuz rakettir ve genellikle ağırdır. Ancak, aynı zamanda sağlam ve güvenilirdirler.
    • Boron, kevlar ve karbon fiber raketler genellikle grafit muadillerinden çok daha pahalıdır.
  7. adım 7 satın almadan önce birkaç raketi test edin.
    Satın almadan önce birkaç raketi test edin. Mağazada test vuruşları ve servisler yapın ve raketin elinizde nasıl hissettirdiğini not edin. Aramaya ilk başladığınızda uzun ve büyük güçlü raketlerden birkaç küçük uca kadar çok çeşitli raketleri deneyin ve örnekleyin. En iyi sonucu almak için, bir dahaki sefere sahaya çıktığınızda birkaç arkadaşınıza raketlerini deneyip deneyemeyeceğinizi sorun ve size en uygun raketin hangisi olduğunu görmek için birkaç topa gerçekten vurun. Herkesin vuruşu ve stili biraz farklıdır, bu yüzden piyasada bu kadar çok farklı raket türü vardır.

Raket Özelliklerini Anlamak

  1. adım 1 daha büyük bir kafa boyutunun topa daha fazla güç aktardığını bilin.
    Daha büyük bir kafa boyutunun topa daha fazla güç aktardığını bilin. Kafa ne kadar büyükse, topa o kadar fazla güç aktarırsınız (diğer her şey - raket uzunluğu, vuruş, vb. - tutarlı kalırsa). Bu, bir raket seçerken yapacağınız en büyük seçimlerden biridir, çünkü daha fazla güç genellikle daha az kontrole yol açar. Genellikle topa fazla mı vuruyorsunuz yoksa vuruşunuzu değiştirmeden biraz daha fazla güç mü istiyorsunuz? Mevcut kafa boyutunuzu kontrol edin ve buna göre ayarlayın.
    • Büyük boy ve geniş kafalar genellikle 106-118 inç karedir, ancak güçlü raketler için 120-30 inç kareye kadar çıkabilirler.
    • Daha küçük kontrol raketleri genellikle 85-94 inç kare civarında bir kafa boyutuna sahiptir.
    • Yeni başlayanlar için 100 inç kareye yakın veya daha büyük bir kafa boyutu seçin.
  2. adım 2 daha fazla güç ve stabilite için kafası ağır raketleri seçin.
    Daha fazla güç ve denge için kafa ağırlıklı raketleri seçin. Kafa ağırlıklı raketler, dip çizgide oynamak ve yeni başlayanlar için en iyisidir ve genellikle güçlü raketlerde bulunur. Üst kısma yakın hafifçe ağırlıklandırılırlar ve bu onları biraz daha az manevra kabiliyetine sahip yapar. Orta ve ileri seviye oyuncular genellikle kafa hafif veya dengeli bir raket tercih eder.
    • Çok fazla file oyunu oynuyorsanız, daha fazla manevra kabiliyeti için kafa hafif bir raket deneyin.
    • Ne alacağınızdan emin değilseniz veya farklı bir tenis stili oynuyorsanız, ağırlığını eşit olarak dağıtan dengeli bir raket alın.
  3. adım 3 tel diziliminizi göz önünde bulundurun.
    Tel dizme modelinizi göz önünde bulundurun. Oyununuzu etkileyen tek şey raketin kendisi değildir. Tellerin açık ya da kapalı ('yoğun') diziliş şekli gücünüzü, kontrolünüzü ve spininizi etkileyecektir:
    • Açık teller daha fazla spin sunar, bu da topa üstten spinle daha sert vurabileceğiniz anlamına gelir. Ancak bu tellerin kopma olasılığı daha yüksektir.
    • Kapalı/Yoğun teller atış yerleşimi için daha fazla kontrol sunar ve yeni başlayanlar için daha iyidir.
  4. adım 4 daha fazla güç ancak daha az kontrol için esnek raketler kullanın.
    Daha fazla güç ancak daha az kontrol için esnek raketler kullanın. Bir raketin esnekliği 0-100 arasında bir derecelendirmeyle verilir ve 100 en sert seçenektir. Çoğu raket bu skalada 45-75 arasında yer alır:
    • Düşük sayılar daha fazla kontrol ve spin, daha az güç ve daha rahat bir his anlamına gelir.
    • Daha yüksek sayılar daha fazla güç, ancak aynı zamanda rakette daha fazla titreşim olduğunu gösterir. Bazı yeni başlayanlar aslında bu raketle daha fazla kontrol elde ettiklerini hissederler çünkü bükülme eksikliği onları biraz daha doğal hissettirir.
  5. adım 5 güç potansiyelini ölçmek için raket kafasının altındaki üçgen olan kiriş genişliğini kontrol edin.
    Güç potansiyelini ölçmek için raket kafasının altındaki üçgen olan kiriş genişliğini kontrol edin. Daha büyük bir ışın genişliği, raket üzerinde daha fazla güce sahip olacağınız anlamına gelir. Daha büyük raketler için daha büyük kirişler gerektiğinden bu mantıklıdır, ancak kontrol raketleri bile topa ne kadar sert vurabileceğinizi etkileyen değişken kiriş genişliklerine sahiptir.
    • Yeni başlayanlar için iyi bir başlangıç genişliği 23-27 mm arasında olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Orta seviye oyuncular için en iyi tenis raketi hangisidir?
    Size en uygun olanı bulmak için birkaç raketi test edin. Çoğu iyi profesyonel mağaza, küçük bir ücret karşılığında raketlerini test etmenize izin verir. Raketler farklı oyuncu tiplerine göre tasarlanmıştır. Örneğin, güçlü yer vuruşlarına güvenen bir baseliner olabilirsiniz veya filede kontrol ve dokunuş sağlayan bir raket gerektiren bir servis ve vole oyuncusu olabilirsiniz. Doğru raketi bulmak, oyunu kendi tarzınızda oynamak için size güven verecektir.
  • Soru
    Doğru tenis raketini nasıl seçerim?
    Raketin ağırlığını göz önünde bulundurun. Bir raketin ağırlığı nasıl oynayacağını gerçekten etkiler. Yaklaşık 250g-340g arasında değişirler. Daha hafif raketleri sallamak genellikle çok daha kolaydır ve daha büyük kafa boyutlarına sahiptirler, bu nedenle öğrenen bir oyuncu veya kollarında hareket kabiliyeti azalmış biri için uygundurlar. Daha ağır raketler, 300g veya daha ağır, daha küçük bir kafaya ve tatlı noktaya sahiptir. Ayrıca, raketi rahatça tutabildiğinizden emin olmak için kavrama boyutunu da göz önünde bulundurun. Raketler 4 1/8 ila 4 3/4 inç arasında değişen farklı tutuş boyutlarına sahiptir. Avrupa'da bunlar G1-G5 olarak adlandırılır. Kavrama boyutunuz ellerinizin boyutuna göre belirlenir. Çok küçük bir tutuş seçerseniz, oyun oynama yeteneğinizi etkileyebilir ve hatta tenisçi dirseğine neden olabilir.
  • Soru
    Yeni başlayanlar için en iyi tenis raketi hangisidir?
    Kafa boyutu oyununuzu etkiler. Birçok eğlence veya öğrenme amaçlı oyuncu, daha büyük kafa boyutuna sahip raketlere yönelme eğilimindedir ve bu tamamen iyidir. Topa vurmak için kendinize olabildiğince iyi bir fırsat vermek istersiniz. Bu büyük kafalı raketlerin dezavantajı, daha küçük kafalı bir raket kadar manevra kabiliyetine sahip olmamalarıdır, bu nedenle daha fazla kontrole sahip olmayabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Tutuşunuzu her zaman büyütebilirsiniz, ancak küçültmek zordur. Boyutlar arasındaysanız ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzden daha düşük bir boyutu tercih edin.
  • Titreşimi absorbe etmek ve bilek ve dirseğe gelen şoku azaltmak için amortisörler kullanılabilir.
  • Birçok raket 'vuruş hızına' göre derecelendirilir/önerilir, bu nedenle seçim yapmadan önce vuruşunuzu değerlendirmeniz önemlidir. Yeni başlayanların ve daha az fiziksel hız ve güce sahip kişilerin 'daha yavaş, daha kısa' bir salınım profiline sahip olacağı ve bu nedenle daha fazla güce sahip bir rakete ihtiyaç duyacağı varsayılır (temelde 'geri tepme'.) Daha gelişmiş, daha güçlü oyuncular 'uzun, hızlı' bir salınıma sahipken ve bu nedenle 'kontrollü' bir rakete ihtiyaç duyarlar (esasen 'daha ölü', daha az trambolin etkisi olan bir raket).

Uyarılar

  • Yanlış raket seçimi, tenisçi dirseği (lateral epikondilit) ve ulnar kollateral bağ üzerinde stres gibi tenisle ilgili yaygın hastalıkların olasılığını artırabilir.