Okçuluk Yayı Nasıl Seçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Okçuluk, insanların kayıtlı tarih öncesinden beri yaptıkları bir şeyden bekleyeceğiniz gibi geniş bir faaliyettir. Avcılar, rekabetçi hedef okçuları ve eğlence için atış yapan aileler aynı poligonda buluşur. Seçenekler bunaltıcı görünebilir, ancak ilk yayınızın pratik yapmanız için kolay bir araç olduğunu unutmayın. Büyük bir yatırım yapmak zorunda değilsiniz ve daha fazla deneyim kazanana kadar 'hayalinizdeki yayı' almanıza gerek yok.

Adımlar

Bir Yay Türü Seçmek

  1. adım 1 bileşik bir yay düşünün.1Bir bileşik yay düşünün. Bileşik yaylar modern malzemeler ve birkaç tel ve makaradan oluşan bir sistem kullanır, bu da onları en güçlü ve isabetli yay türü yapar. Yayın kompakt boyutu onu avcılık için çok uygun hale getirir. Öte yandan, bileşik yayların bakımı karmaşıktır ve diğer yaylardan daha pahalı olma eğilimindedir.
    • Yeni başlayan biri olarak, geniş bir ağırlık aralığına (direnç) sahip bir bileşik yay seçin. Bu, düşük bir çekiş ağırlığında (yayı geri çekmek için gereken kuvvet) başlamanıza ve yine de güçlü atışlar yapmanıza olanak tanır. Güçlendikçe, gücü artırmak için yayı daha yüksek çekme ağırlıklarına ayarlayabilirsiniz.
  2. adım 2 recurves üzerinde düşünün2Eğimli yaylar üzerine düşünün. Recurve yaylar, sadece bir tel ve bir tahta parçasından oluşan daha geleneksel bir yay biçimidir. Bunlara recurve denmesinin nedeni, teli olmayan yayın tutucudan uzağa doğru bükülmesidir. Yayı germek, kolları normal yay şekline geri çeker ve bu ekstra kuvvet yayın gücünü artırır. Recurve yaylar atış yarışmalarında yaygındır, ancak küçük hayvanları avlamak için de kullanılabilirler.
    • Olimpik atıcılar recurve yaylar kullanırlar.
  3. adım 3 uzun yaylar hakkında bilgi edinin.3Uzun yaylar hakkında bilgi edinin. Robin Hood'u gözünüzde canlandırdığınızda, muhtemelen onu uzun yay kullanırken hayal edersiniz. Bunlar artık neredeyse sadece hedef atıcılığı için kullanılan klasik, düz kollu yaylardır. Diğer seçenekler kadar isabetli değillerdir, ancak bu onlarla eğlenemeyeceğiniz anlamına gelmez. Bazı hedef atıcıları, bir bullseye'nin önemli bir başarı olduğunu düşündüklerinde daha heyecan verici olduğunu düşünürler.
    • Yassı yaylar benzer bir şekle sahiptir, öyle ki bu iki terim sıklıkla birbirinin yerine kullanılır. 'Amerikan düz yayı' tasarımı en popüler olanlardan biridir.
    • Büyük bir uzun yay, ateş etmek için büyük bir çekme ağırlığı gerektirebilir, bu da çoğu yeni başlayan için zordur.

Belirli Bir Yay Seçmek

  1. adım 1 bir okçuluk kulübünden tavsiye isteyin (isteğe bağlı).1Tavsiye için bir okçuluk kulübüne danışın (isteğe bağlı). Tıpkı diğer hobiciler gibi okçular da farklı yayların artıları ve eksileri hakkında saatlerce konuşabilirler. Yine de bir okçuluk poligonunda atış yapmayı planlıyorsanız, önceden bazı okçularla iletişime geçin. Aradığınıza uygun bir başlangıç yayı bulmanıza yardımcı olmaktan ya da en azından nereden alışveriş yapacağınızı söylemekten mutluluk duyacaklardır.
    • Bazı okçular size ucuza satmak için kullanılmış bir yaya sahip olabilir.
  2. adım 2 fiziksel bir mağaza bulun.2Fiziksel bir mağaza bulun. Satın alıp almayacağınıza karar verirken bir yayı alıp test etmenin yerini hiçbir şey tutamaz. Deneyimli okçular bile 'doğru hissettiren' yayları seçerler, bu kaliteyi internetten anlayamazsınız. Bir okçuluk, spor veya av malzemeleri mağazasına gitmeye değer.
    • Yerel bir okçuluk mağazası bulamazsanız, bölgesel okçuluk organizasyonlarının genellikle çevrimiçi mağazaları vardır. Bu, yorumları ve diğer bilgileri görmek için de iyi bir yol olabilir.
  3. adım 3 farklı malzemeleri inceleyin.3Farklı malzemeleri inceleyin. Plastik/fiberglas yaylar daha ucuzdur, ancak daha çabuk kırılırlar ve ne kadar güçlü olabilecekleri konusunda bir sınırlamaları vardır. Ahşap daha güvenilirdir ve metal daha da iyidir, ancak bu fayda için fazladan ödeme yapacaksınız. Daha dayanıksız bir öğrenme yayı almakta ve hobiye bağlı kalırsanız ilerlemekte hiçbir sakınca yoktur.
    • Recurve yaylar tek parça veya sökülebilir uzuvlara sahip 'takedown' yaylar olabilir. Ahşap uzuvlara sahip plastik bir recurve yay, yeni başlayanlar için sağlam bir seçimdir. Çok pahalı değildir ve çekiş ağırlığını artırmak için uzuvları yavaşça yükseltebilirsiniz.
    • Neredeyse tamamen metal olan bileşik yaylar için alışveriş yapıyorsanız bu adımı atlayın.
  4. adım 4 bir çekiş ağırlığı seçin.4 Bir çekiş ağırlığı seçin. Çekiş ağırlığı, kirişi tamamen geri çekmek için gereken kuvvet miktarıdır ve genellikle yeni başlayan yayların yan tarafında yazılıdır. Yeni başlayanların yaptığı en büyük hata, çok fazla çekme ağırlığına sahip bir yay seçmektir. Yayın kirişini bir kez geri çekmek zor geliyorsa, bunu elli kez tekrarlamayı düşünün. İşte yaşınız ve cinsiyetiniz için ortalama bir güç varsayarak, yeni başlayanlar için kabaca bir çekiş ağırlığı kılavuzu:
    • Yetişkin erkekler 22-28 pound denemelidir recurve yaylarveya 40-50 poundluk bileşik yaylar
    • Yetişkin kadınlar 16-26 kiloluk recurve veya 30-40 kiloluk compoundları denemelidir.
    • 14-17 yaş arası gençler tipik olarak 12-16 pound recurve veya 14-22 pound compound atarlar.
    • 8-13 yaş arası çocuklar 10-14 kiloluk recurve veya 10-22 kiloluk compound yayları deneyebilirler.
    • 40 veya 45 kiloluk bir recurve yay, avcılık için kullanılabilecek en hafif yaydır, ancak isabetli atış yapacak gücü oluşturmak için pratik yapmak gerekecektir. Ne kadar formda olursanız olun, başlangıçta bu yüksek ağırlık tavsiye edilmez.
  5. adım 5 satın almadan önce deneyin.5Satın almadan önce deneyin. Dükkanda bir okçuluk hedefi varsa, yayı birkaç atış için test etmeyi isteyin. Yeni başlayan biri olarak isabet oranını o kadar iyi test edemeyebilirsiniz, ancak ne kadar rahat hissettirdiğini görebilirsiniz. Kolayca taşınamayacak kadar hafif veya ağır mı geliyor? Rahatça kavrayabiliyor ve sabit tutabiliyor musunuz? Tam olarak neyin yanlış olduğunu söyleyemeseniz bile içgüdülerinizi dinlemekten korkmayın. Yayınızı kullanmaktan zevk almıyorsanız, bu hobide uzun süre kalamazsınız.
    • Daha önce hiç yay kullanmadıysanız, dükkan çalışanından rehberlik isteyin. Yayı yanlış biçimde kullanmak yaya zarar verebilir.
  6. adım 6 zil ve ıslıklara karar verin.6Çan ve ıslıklara karar verin. Her türlü nişangah, susturucu ve dengeleyici ekleyebilirsiniz. Çoğu özel okçu bunu yapmayı tercih eder, ancak yeni başlayan biri olarak biraz para biriktirebilir ve bu kararı daha sonraya bırakabilirsiniz. Diğer okçuluk türleri kadar yaygın olmasa da, hiçbir ekleme yapılmadan recurve veya uzun yayların kullanıldığı 'barebow' atış yarışmaları bulabilirsiniz.
    • Yayınız yeniyse, muhtemelen bir ok dayanağı ve ok plakası takılması gerekir.
    • Geleneksel atıcılar mafsallarından veya raftan atış yaparlar, bu durumda kaplamayı çizilmekten korumak için bir kürk parçası yerleştirirler.
  7. adım 7 ekstra malzemeleri seçin.7Ekstra malzemeleri seçin. Doğal olarak oklara ihtiyacınız olacak ama hepsi bu kadar değil. Bir yay kirişi alın ve dükkan çalışanından kendinizi ya da yayı yaralama riski olmadan yayınızı nasıl kirişleyeceğinizi göstermesini isteyin. Ayrıca tel cilası, yedek ok yivleri ve parmaklarınızı korumak için bir atış eldiveni/etiketi alın.
    • Evde atış yapabileceğiniz bir yeriniz varsa, bir hedef ya da kendiniz yapın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruGözlük takarsam okçuluk öğrenebilir miyim? Evet, tabii ki öğrenebilirsiniz. Normalde gözlük takıp takmamanız önemli değil.

Video

İpuçları

  • İyi yapılmış bir yay, türü ne olursa olsun kötü yapılmış bir yaydan daha iyi atış yapacaktır.
  • Daha güçlü yaylara geçmek istiyorsanız kol gücünüzü artırmak hayati önem taşır. Düzenli atışa ek olarak ağırlık kaldırma, şınav ve diğer kol egzersizlerini deneyin.

Uyarılar

  • Yayların silah olduğunu anlayın. Bir oku asla başka bir kişiye doğrultmayın. Çocuklar yayı sadece gözetim altında kullanmalıdır.
  • Yaya zarar verebileceğinden, asla içinde ok olmadan ipi serbest bırakmayın ('kuru atış').
  • Asla kötü yerleştirilmiş bir okla bırakmayın, bu oku yana veya öngörülemeyen bir yöne fırlatabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yay
  • Bowstring
  • Oklar
  • Ok dayanağı
  • Hedef
  • Bölgesel okçuluk organizasyonunuza/kulübünüze üyelik (bu sigorta kapsamına girebilir)