Hidrasyon Paketi Nasıl Seçilir ve Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Koşuya, bisiklete binmeye veya dağa tırmanmaya gidiyorsanız, susayacaksınız. Hidrasyon paketleri, hantal su şişeleri veya bir sırt çantasına doldurulmuş sarkık su keseleri ile uğraşmak zorunda kalmadan susuzluğunuzu gidermenin harika bir yoludur. Hidrasyon paketleri, siz seçtiğiniz atletik aktiviteye katılırken bir su kesesini sabit tutmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bir hidrasyon çantasına ne kadar harcamak istediğinizi düşünün ve size rahatça uyan ve amaçlarınıza hizmet edecek bir tane bulun. Ne kadar su içtiğiniz, mesanenin ne kadar kolay temizleneceği ve çantanın ne kadar dayanıklı olduğu gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Son olarak, hidrasyon çantanızı kullanmanın keyfini çıkarın ve gerektiğinde temizleyin.

Adımlar

İhtiyaçlarınız Hakkında Düşünme

  1. adım 1 yapacağınız faaliyeti düşünün're engaged in.
    Yaptığınız aktiviteyi göz önünde bulundurun. Hidrasyon paketleri, duramayacağınız veya sık sık durmak istemeyeceğiniz aktiviteler için en iyisidir. Örneğin, koşuyor veya bisiklete biniyorsanız, muhtemelen her susadığınızda yavaşlamak istemeyeceksiniz. Ayrıca, hidrasyon paketleri, bir şişe veya su kesesi ile birlikte normal sırt çantalarının sağlayamayacağı bir paket stabilitesi sunar. Öte yandan, durup su şişenize uzanmak için zamanınızın olacağı uzun yürüyüşlere veya kano gezilerine çıkıyorsanız, hidrasyon çantasına ihtiyacınız olmayabilir.
    • Daha uzun yolculuklar - çok günlük yürüyüşler, dağ tırmanışları ve benzeri - ortalama hidrasyon çantasının sağladığından daha fazla depolama kapasitesi gerektirebilir.
    • Bazı hidrasyon paketleri belirli aktiviteler için tasarlanmıştır. Örneğin, CamelBak Race Baku bisikletçiler için tasarlanmıştır.
  2. adım 2 su ihtiyacınıza karar verin.
    Su ihtiyacınıza karar verin. Fiziksel aktivite yaparken çok terliyor musunuz? Eğer öyleyse, büyük bir su haznesine ihtiyacınız olabilir. Çok terlemiyorsanız veya egzersiz sırasında çok susamayı planlamıyorsanız, daha küçük bir su haznesiyle yetinebilirsiniz.
    • Çoğu paketin bir litrelik (veya 1,5 litrelik), iki litrelik ve üç litrelik çeşitleri mevcuttur.
  3. Hava durumunu hesaba katın. Çantanızı kış aylarında kullanmayı düşünüyorsanız, yalıtımlı bir çanta isteyebilirsiniz. Yalıtımlı paketler, sıcak yaz aylarında suyunuzu normal bir pakete göre daha serin tutar. Ancak, ekstra yalıtım paketin maliyetini artıracaktır.
  4. adım 4 fiyatı kontrol edin.
    Fiyatı kontrol edin. Hidrasyon paketleri çeşitli fiyatlarda mevcuttur. Daha büyük paketler genellikle daha küçük paketlerden daha pahalıdır. İki paketin aynı boyutta ancak farklı maliyetlerde olduğunu varsayarsak, pahalı paket genellikle daha az pahalı paketten daha kaliteli olacaktır. Bir hidrasyon paketi satın almadan önce bütçenizin ne olduğuna karar verin.
    • Bir hidrasyon paketi satın alırken fırsatlara bakın. Dış mekan ekipmanı perakendecileri genellikle tatil dönemlerinde indirim yapar. Fiyatları online olarak da karşılaştırın.
    • Bir hidrasyon çantası için 50 ila 150 $ (ABD) harcamaya hazır olun.

Tasarımın Değerlendirilmesi

  1. adım 1 sağlam bir yapıya sahip bir paket bulun.
    Sağlam bir yapıya sahip bir çanta bulun. Sert davranmayı planlamıyor olsanız bile, kötü muameleye dayanabilecek bir çanta isteyeceksiniz. Çantalar düşme, çarpma ve istemediğiniz diğer hasarları alma eğilimindedir. Yırtılmaya ve yırtılmaya karşı dayanıklı bir dokuma naylon sınıfı olan yırtılmaz kumaşlarla üretilmiş bir çanta arayın.
  2. adım 2 temizleme kolaylığını dikkate alın.
    Temizleme kolaylığını göz önünde bulundurun. Hidrasyon çantanızla birlikte verilen su kesesi muhtemelen su ile doldurabilmeniz için vidalanarak açılıp kapanan bir açıklığa sahip olacaktır. Ancak bazı hidrasyon paketleri kayarak kapanan ya da klipsle kapatılması gereken su keselerine sahiptir.
    • Vidalı kapaklı su keselerini temizlemek, özellikle de bir su şişesini ya da bağımsız bir su kesesini temizlemenin kolaylığı ile karşılaştırıldığında zor olabilir.
    • Çoğu hidrasyon çantasındaki vidalı su kesesinin ortalama açıklığı sadece yaklaşık üç inç (yaklaşık altı santimetre) çapındadır.
    • Klipsli veya kayarak kapanan su keselerini kolayca temizlemek için genellikle tamamen ters çevirebilirsiniz.
    • Suyunuzda elektrolit/şeker karışımları kullanıyorsanız, tüpün ve çantanın sadece saf su kullandığınız bir çantaya göre daha sık temizlenmesi gerekecektir. Ancak eninde sonunda, her hidrasyon paketinin boşaltılması ve tamamen temizlenmesi gerekecektir.
  3. adım 3 basınçlı bir paket isteyip istemediğinize karar verin.
    Basınçlı bir çanta isteyip istemediğinize karar verin. Tüm hidrasyon paketleri, içindeki suyu içebilmeniz için paketten çıkan bir tüpe sahiptir. Ancak bazı paketlerde su paketinin içinde, suyu basınçlı bir sistemle paketten dışarı fışkırtan ikinci bir bölme bulunur. Diğer çantalarda ise uzun bir pipete benzeyen bir şey vardır, böylece suyu tüpten fışkırtmak yerine emmeniz gerekir.
    • Bazı insanlar basınçlı paketleri basınçsız paketlerden daha üstün buluyor çünkü son damla suya minimum çabayla ulaşabiliyorlar.
    • Basınçlı hidrasyon çantasının bir diğer faydası da çantayı içme suyu kaynağı dışında da kullanabilmenizdir. Yürüyüşçüler ve dağcılar, arabaya veya çadıra atlamadan önce ellerindeki çamuru püskürtme, bulaşıkları temizleme ve dağınık evcil hayvanları temizleme yetenekleri nedeniyle bu paketleri tercih etme eğilimindedir.
    • Basınçlı çantalar basınçsız çantalara göre daha pahalı ve ağırdır, ancak tüpün içine hiçbir şey geri yıkanamayacağı için daha az temizlik gerektirir.
  4. 4. adım uyumu göz önünde bulundurun.
    Uyumu göz önünde bulundurun. Bazı çantalar tipik sırt çantalarına benzerken, diğerleri yeleğe daha yakın bir tasarıma sahiptir. Bazılarında çanta ile sırtınız arasında biraz boşluk bulunurken, diğerleri vücudunuza çok daha sıkı oturur. Bazı çantaların yan taraflarında kayışlar bulunurken, diğerlerinde ekstra cepler ve depolama kapasitesi sağlamak için kumaş şeritler bulunur. Birkaç unisex seçenek mevcut olsa da çoğu çanta erkeklere ya da kadınlara yöneliktir. Bir hidrasyon paketi satın almadan önce, rahat olduğundan emin olmak için deneyin.
    • Bisikletçiler, koşucular ve kayakçılar ince sırt çantası tarzı bir çantayı tercih edebilir.
    • Yürüyüşçüler ve dağcılar muhtemelen daha fazla depolama kapasitesine sahip bir çantayı tercih edecektir.
    • Kadın çantaları, kadınların daha kısa olan ortalama gövde uzunluğuna uyum sağlayacaktır.
    • Sizin için uygun boyutta bir çanta aldığınızdan emin olun. Bedenler genellikle küçük/orta/büyük olur.
    • Size uygun bir beden bulmak için kayışlar ve klipslerle oynayın.
  5. adım 5 çantanızın çok ağır olmadığından emin olun.
    Çantanızın çok ağır olmadığından emin olun. Hidrasyon paketleri genellikle oldukça ağır olma eğilimindedir. Küçük boyutlarına aldanmayın. Bir çanta satın alırken, hidrasyon çantasının doluykenki ağırlığı hakkında bilgi için etiketi kontrol edin. Emin değilseniz veya paketin ağırlığı hakkında bilgi bulamıyorsanız, bir satış temsilcisine sorun.
    • Bir litre su bir kilogram ağırlığındadır, bu nedenle yüklü ağırlığı elde etmek için suyun ağırlığını da çantanın ağırlığına ekleyebilirsiniz.
    • Basınçlı hidrasyon paketleri basınçsız hidrasyon paketlerinden daha ağırdır.
    • Daha fazla su tutan çantalar, daha az su tutan çantalardan daha ağır olacaktır.
  6. adım 6 hidrasyon çantasına alternatifler düşünün.
    Hidrasyon çantasına alternatifler düşünün. Hidrasyon paketi yerine normal bir su şişesi kullanabilir ve yan taraftaki cebe yapıştırabilirsiniz. Alternatif olarak, temelde hidrasyon paketinin suyu tutan kısmı olan bir su kesesine yatırım yapabilirsiniz. Ancak hidrasyon paketinden farklı olarak, su kesesi istediğiniz herhangi bir pakete yerleştirilebilir ve daha sonra farklı bir sırt çantası istediğinize karar verirseniz başka bir pakete çıkarılabilir.
    • Dış mekan kullanımı için tasarlanan çoğu sırt çantasında, ayrı bir su kesesinin içme borusunu kolayca sokmanıza olanak tanıyan bir su kesesi hortumu deliği vardır.

Hidrasyon Paketi Kullanımı

  1. adım 1 mesaneyi doldurun.
    Su kesesini doldurun. Hidrasyon paketinin fermuarını açın ve içindeki su kesesini doldurun. Bazı üreticiler su kesesini sökmenizi ve ardından doldurmanızı gerektirir. Diğer su kesesi türlerinde, üstte bir arada tutan klipsin kilidini açmanız gerekebilir. Diğer hidrasyon paketi çeşitlerinde ise su kesesinin üst kısmındaki kilitleme mekanizmasını kaydırarak açmanız gerekir. Su kesesi açıkken temiz suyla doldurun ve dolduğunda kapatın.
    • Yaz koşusuna çıkıyorsanız daha soğuk su, kış koşusuna çıkıyorsanız daha sıcak su kullanın.
    • Hidrasyon çantanızı nasıl dolduracağınıza dair özel adımlar için üretici talimatlarına bakın.
  2. adım 2 paketi kullanımlar arasında durulayın.
    Paketi kullanımlar arasında durulayın. Su paketini kullanmadan önce ve kullandıktan sonra her zaman duruladığınızdan emin olun. Su paketinizi durulamak için ılık suyla doldurun, suyu çalkalayın ve ardından boşaltın. Ayrıca, suyu hortumdan aşağıya ve ağızlıktan dışarıya doğru akıttığınızdan emin olun. Temiz kalmasına yardımcı olmak için su paketinizi her kullandığınızda bunu yapın.
  3. adım 3 paketi bağlayın.
    Çantayı bağlayın. Su kesesini doldurduktan sonra hidrasyon çantasının içine yerleştirin. Hidrasyon çantasının fermuarını kapatın. Sağ kolunuzu hidrasyon paketinin sağ tarafındaki kayıştan geçirin ve sol kolunuzu sol taraftaki kayıştan geçirin.
    • Bu işlem sırt çantası takmaya benzer.
  4. adım 4 tüpü ağzınıza yerleştirin.
    Tüpü ağzınıza yerleştirin. Tüpü ısırın ve tıpkı bir pipetten içerken yaptığınız gibi içe doğru eminiz. Emme gücü suyun tüpten çıkmasını sağlamalıdır. Yeterince içene kadar suyu yutun, ardından içme tüpünü bırakın. Göğsünüzdeki hidrasyon paketi kayışına klipsleyin. Başka bir içecek için hazır olduğunuzda çıkarın.
    • Bazı içme tüpleri, ısırma parçası üzerindeki bir valfi çevirerek açmanızı gerektirebilir.
    • Basınçlı bir hidrasyon çantanız varsa, içecek tüpünü ısırmadan önce basınç valfini (hava tüpüne bağlı) sekiz ila on kez sıkarak paketin içindeki basıncı oluşturmanız gerekir.
  5. adım 5 mesanenizi temizleyin.
    Mesanenizi temizleyin. Modeline bağlı olarak, mesanenin içine bir fırça sokabilir ve ılık suyla ovalayabilirsiniz. Bu, özellikle çantanızda elektrolit/şeker karışımları kullandıysanız önemlidir. Bazı yelek şeklindeki hidrasyon paketleri gibi alışılmadık şekilli bir mesaneniz varsa, iç kısmı bir fırça ile tamamen temizlemek imkansızdır. Bunun yerine, bir miktar sıcak su ve antibakteriyel toz katkı maddesi karışımını içeride çalkalamanız ve ardından birkaç kez ılık suyla iyice durulamanız gerekir.
    • Mesanenin içini temizlemeyi bitirdiğinizde, elinizden geldiğince açın ve tüm fazla sıvının akması için birkaç saat baş aşağı asın.
    • Çantanızı en iyi şekilde temizlemek için her zaman üreticinin temizlik talimatlarına başvurun.
    • Hazneyi temizlemek için asla çamaşır suyu veya kaynar su kullanmayın.
    • Hazneye şekerli içecek karışımları koyuyorsanız hazneyi her kullandığınızda temizleyin. Eğer haznede sadece su kullanıyorsanız, haftada bir ya da daha az temizlemekle yetinebilirsiniz.
  6. adım 6 hortumunuzu temizleyin.
    Hortumunuzu temizleyin. Mesanede olduğu gibi, su içmek, hidrasyon paketi tüpünden şekerli bir içecek karışımı içmekten daha az titiz bir tüp temizleme programı gerektirir. Çoğu çanta, hortumunuzu düzenli olarak temizlemenize yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış bir hortum temizleme kiti (çantaya dahil değildir) sunar. Muhtemelen tüpün içini uzun bir fırça (boru temizleyicisine benzer) ve ılık, sabunlu su karışımı ile fırçalamanız gerekecektir.
    • Paketinizi en iyi şekilde temizlemek için her zaman üreticinin temizlik talimatlarına başvurun.
  7. adım 7 kış kullanımı sırasında hortumunuzu yalıtın.
    Kış kullanımı sırasında hortumunuzu yalıtın. Donma noktasının altındaki sıcaklıklarda suyunuz hortumunun içinde donacaktır. Birçok üretici hortumlar için özel olarak tasarlanmış yalıtım kılıfları satar, ancak muhtemelen yaratıcı olabilir ve birkaç uzun tüp çorabı keserek hidrasyon çantanızın tüpü için işlevsel bir yalıtım kılıfı haline getirebilirsiniz.
    • Gerçek mesanedeki su vücudunuza daha yakın kaldığı için donma ihtimali çok azdır.
    • Suyun hortumda donmasını önlemek için bir başka ipucu da, sıcaklık donma noktasının altındayken su içtikten sonra suyu mesaneye geri üflemektir. (Elbette bu sadece basınçsız hortumlarda işe yarar.)

Uzman Soru-Cevap

İpuçları