Rahat Yürüyüş Ayakkabısı Seçmek İçin Eksiksiz Kılavuz

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yürüyüş, formda ve sağlıklı kalmanın stressiz ve kolay bir yoludur. Diğer tüm aktivitelerde olduğu gibi, doğru ekipmana sahip olmak başarının anahtarıdır. Doğru yürüyüş ayakkabısını seçtiğinizden emin olmak için, önemli özelliklere bakın, mağazada deneyin ve iyi bir uyum sağlayın.

Bilmeniz Gerekenler

  • Burun kısmında hafif genişlik olan bir ayakkabı tercih edin. Bu, ayak parmaklarınızın aşırı daralmış hissetmeden rahatça hareket etmesini sağlayacaktır.
  • Ayakkabının orta tabanının (ayakkabının üst kısmı ile lastik sırtı arasındaki alan) yastıklama malzemesi ile yapıldığından emin olun.
  • Ayaklarınızı darbelere karşı korumak için rahat iç tabanlı ayakkabılar seçin.

Adımlar

Önemli Özellikleri Aramak

  1. adım 1 topuğunuzu sıkı bir topuk desteği ile destekleyin.
    Topuğunuzu rahat bir topuk sayacı ile destekleyin. Ayakkabının bu bölgesi topuğunuzun arkasını rahatça kavramalıdır. Topuk sayacı doğru oturursa, yürürken ayaklarınızın pronasyon veya supinasyon yapmasını önlemeye yardımcı olabilir. Güzel ve rahat hissettirdiğinden ancak çok sıkı olmadığından emin olun.
    • Pronasyon, topuklarınızın dışa dönük olduğu ve yürürken ağırlığınızın çoğunu ayaklarınızın iç kısmına verdiğiniz anlamına gelir.
    • Supinasyon, topuklarınızın içe dönük olduğu ve yürürken ağırlığınızın çoğunu ayaklarınızın dış tarafına verdiğiniz anlamına gelir.
  2. adım 2 burun kısmında hafif genişlik olan bir ayakkabı arayın.
    Parmak kutusunda hafif genişlik olan bir ayakkabı arayın. Parmak kutusu, ayakkabının ayak parmaklarınızı çevreleyen kısmıdır. Ayakkabının bu kısmının ayak parmaklarınızın serbestçe hareket etmesine ve bükülmesine izin vermesi önemlidir. Bununla birlikte, çok fazla boşluk aşırı kaymaya ve nihayetinde rahatsızlığa neden olabilir. Güzel bir orta yol bulmaya çalışın.
  3. adım 3 i̇yi çekiş gücüne sahip dış tabanlar arayın.
    İyi çekiş gücüne sahip dış tabanlar arayın. Ayakkabınızın yerle temas eden kısımlarına dış taban denir. Olukların olduğundan emin olmak için ayakkabının bu alt kısmını inceleyin. Bunlar yürüdüğünüzde çekiş gücü oluşturmanıza yardımcı olarak kaymanızı ve düşmenizi önleyebilir.
  4. adım 4 orta tabanların yastıklama malzemesinden yapıldığından emin olun.
    Orta tabanların yastıklama malzemesinden yapıldığından emin olun. Orta taban, ayakkabının tartışmasız en önemli parçasıdır. Burası ayakkabının üst kısmı ile lastik sırtı arasında kalan bölgedir. Yumuşaklığını ve esnekliğini değerlendirmek için orta tabanı elinizle hissedin. Jel, köpük veya havadan yapılmış orta tabanlı ayakkabıları deneyin. Bu malzemelerin tümü, yürürken ayağınız yere her çarptığında yastıklama ve darbeyi en aza indirme konusunda harika bir iş çıkarır.
  5. adım 5 kaliteli tabanlıklarla iyi bir şok emilimi sağlayın.
    Kaliteli tabanlıklarla iyi bir şok emilimi sağlayın. Ayak tabanlarınız yürüyüş ayakkabılarınızın içinde iyi yastıklanmış hissetmelidir. Tabanlıklarınızın ayağınıza iyi şekil vermesi ve destekleyici olması çok önemlidir, çünkü görevleri ayağınızın ayakkabı üzerindeki etkisini absorbe etmektir.
    • Neredeyse her alanda harika görünen ancak kaliteli tabanlıklara sahip olmayan bir ayakkabı bulursanız, ihtiyacınız olan desteği elde etmek için her zaman bazı jel ekler satın alabilirsiniz.
  6. adım 6 her ayakkabıyı değerlendirin's breathability.
    Her ayakkabının nefes alabilirliğini değerlendirin. Yürürken ve kalp atış hızınızı artırırken ayaklarınız biraz terleyebilir. Nefes alabilen bir membrana sahip bir ayakkabı aldığınızdan emin olun ve ayrıca yürürken her zaman nefes alabilen çoraplar giyin. Nemi hapseden ayakkabılar ağrılı su toplamalarına ve genel rahatsızlığa neden olabilir.

Ayakkabıları Denemek

  1. adım 1 ayakkabıları günün sonunda deneyin.
    Ayakkabıları günün sonunda deneyin. Herkesin ayak bilekleri ve ayakları gün boyunca en azından biraz şişer, bu nedenle ayakkabıları sabahtan ziyade öğleden sonra veya akşam denemek daha iyidir. Ayağınızı çok sıkan bir ayakkabı yerine bazen biraz bol gelen bir ayakkabı almak daha iyidir.
    • Yaşlıysanız, artrit ağrısı, bunyonlar ve diğer büyüme ve ayak ağrısı türlerini telafi etmek için biraz daha gevşek bir ayakkabı almak özellikle önemlidir.
  2. adım 2 kendi çoraplarınızdan bir çift getirin.
    Kendi çoraplarınızdan bir çift getirin. Bir ayakkabının ayağınıza nasıl oturduğuna dair gerçek bir fikir edinmek için, ayakkabıyı genellikle giydiğiniz çorap türüyle, yani yüksek, alçak, kalın veya ince çoraplarla denemeniz gerekir.
    • Genelde giyiyorsanız yanınızda ek parça da getirin.
  3. adım 3 ayaklarınızı ölçün.
    Ayaklarınızı ölçün. Ayakkabı alışverişine her çıktığınızda ayaklarınızı ölçmelisiniz. Ayaklarınızın boyutu zaman içinde biraz değişebilir. Ayaklarınızı ya mağazada bulunan ayakkabı numaratörü ile kendiniz ölçün ya da bir arkadaşınızdan, aile üyenizden veya mağaza çalışanından yardım alın. Ayakta dururken her iki ayağınızı da ölçün.
    • Bir ayak diğerinden daha büyükse, büyük olan ayağa daha iyi uyan bir ayakkabı arayın.
  4. adım 4 kıpırdatma testi yapın.
    Kıpırdatma testini yapın. Bir çift ayakkabıyı giydiğinizde, ayak parmaklarınızı oynatın ve yeterli boşluk olup olmadığına bakın. En uzun ayak parmağınızın ucu ile ayak kutusunun ön duvarı arasında en az yarım inç boşluk olmalıdır. Eğer yoksa, bir numara büyütmeyi deneyin.
  5. adım 5 ayakkabılarla mağazada dolaşın.
    Ayakkabılarla mağazada dolaşın. Gerçekten rahat ve destekleyici hissettiğiniz ayakkabıları bulduktan sonra, mağazada onlarla dolaşın.Yürüyüş ayakkabıların içinde ne yapacağınızdır, bu nedenle hareket faktörünü de eklediğinizde nasıl hissettirdiklerini test etmek önemlidir.

İyi Bir Uyum Bulmak

  1. adım 1 genişlik ve uzunluğun doğru olduğundan emin olun.
    Genişlik ve uzunluğun doğru olduğundan emin olun. Çok dar veya geniş bir ayakkabı giymenin sonucu olarak nasır ve su toplamaları oluşabilir. Çok kısa bir ayakkabı giymek ayak parmaklarınızı sıkıştırabilir, bu da özellikle bunyon veya çekiç parmak gibi herhangi bir deformiteniz veya rahatsızlığınız varsa acı verici ve sorunludur.
  2. adım 2 düşük kavisleriniz varsa iyi hareket kontrolüne öncelik verin.
    Düşük kemerleriniz varsa iyi hareket kontrolüne öncelik verin. Daha düz ayaklara sahip olan birçok kişi kas ve eklem stresiyle ilgili sorunlarla uğraşır. Ayak kemeriniz önemli ölçüde düşükse, ayaklarınızın daha iyi stabilize olabilmesi için iyi hareket kontrolüne sahip bir ayakkabı bulmaya odaklanın.
    • Ayrıca, düz tabanlı bir ayakkabı arayın. Taban, tabanın genel şeklini ifade eder.
  3. 3. adım yüksek kemerleriniz varsa iyi yastıklamalı bir ayakkabı alın.
    Yüksek kemerleriniz varsa iyi yastıklamalı bir ayakkabı alın. Yüksek kemerler, şoku iyi emmedikleri için kaslara ve eklemlere çok fazla yük bindirir. Şok emilimini iyileştirmek için daha yüksek bir kemere sahipseniz bol miktarda yastıklamaya sahip bir ayakkabı arayın.
    • Kavisli kalıbı olan bir ayakkabı deneyin.
  4. adım 4 nötr bir kemere sahipseniz sert orta tabanlar arayın.
    Nötr bir kemere sahipseniz sert orta tabanlar arayın. Düz veya yarı kavisli kalıplara ve orta derecede arka ayak stabilitesine ek olarak, nötr ayaklar en iyi şekilde sağlam orta tabanlarla desteklenir. Ayağınızın her iki kemer tipine de girmediğini düşünüyorsanız ayakkabılarınızın bu özelliklere sahip olduğundan emin olun.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Orta genişlikte 8,5 numara bir elbise ayakkabısı alıyorum. Bir spor ayakkabı veya yürüyüş ayakkabısına çevrildiğinde, hangi numarayı aramalıyım?
    Her ayakkabı firmasının bedenleri biraz farklıdır, bu nedenle doğru bedeni önermek neredeyse imkansızdır. Bir ayakkabı mağazasına gidin ve iyi hissettiren bir tane bulana kadar farklı boyutlarda çeşitli spor ayakkabıları deneyin.
  • Soru
    Geniş ayakkabılar giyiyorum ve bir taraftan diğerine tam anlamıyla görebileceğiniz bir ayak tabanım var. Ortezim var ama iyi bir yürüyüş ayakkabısına ihtiyacım var. Öneriniz var mı?
    Benim ayaklarım da aynı şekilde. Asics Venture 5 ayakkabılarını tavsiye ederim, bizimki gibi ayaklar için harikalar!
  • Soru
    Ayaklarımdan biri diğerinden büyükse ne yapmalıyım?
    Bir doktora görünmelisiniz. Bu Hemihipertrofi (Hemihiperplazi) adı verilen bir hastalık olabilir. Bu konuda araştırma yapabilirsiniz, ancak elbette dikkatli olmalısınız çünkü bu sadece ayağınızın biraz daha büyümesi olabilir ve aynı noktada tekrar büyüyebilir. Ayrıca ÇOK daha büyük değilse dikkat etmeyin.

İpuçları

  • Daha büyük bir bireyseniz, koşu veya jogging için üretilmiş ayakkabılar satın almanız faydalı olabilir. Bu ayakkabılar, rahat etmek ve gereksiz ağrılardan kaçınmak için ihtiyaç duyabileceğiniz ekstra darbe için destek ve dolguya sahiptir.
  • Ayakkabılarınızı kaç kilometre giydiğinizi takip edin ve her 300 ila 600 milde (480 ila 970 km) bir değiştirin.