Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yanlış ayakkabılarla koşmak, özellikle de uzun mesafe veya engebeli arazide koşmayı planlıyorsanız, felakete davetiye çıkarabilir. Kötü bir ayakkabı seçimi ayak ağrısı, sırt ağrısı, Aşil tendiniti, koşucu dizi ve diğer rahatsızlıklara neden olabilir. Ayakkabılarınızı seçmeden önce koştuğunuz araziyi, koşu stilinizi ve kişisel zevklerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Ardından, yeni koşu ayakkabılarınızı satın almaya ve ilk adımlarınızı atmaya hazır olacaksınız ve bunu yaptığınızda, harcadığınız zamandan pişman olmayacaksınız.

Adımlar

İhtiyaçlarınızın Belirlenmesi

  1. adım 1 üzerinde koşacağınız yüzeyi düşünün.
    Koşacağınız yüzeyi göz önünde bulundurun. Bu, ayağınız için ne tür bir ayakkabının en iyisi olacağını önemli ölçüde etkileyecektir. Örneğin, düz ve tutuş sağlamak için özel olarak tasarlanmış bir pistte veya kortta koşuyorsanız, ayakkabınızda ekstra tutuşa ihtiyacınız olmayacaktır. Genel olarak:
    • Yol/pist koşuları daha az çekiş gücü ve daha hafif ağırlık gerektirir.
    • Patika koşuları, engebeli zeminler için iyi çekiş, destek ve yastıklamaya sahip olmalıdır.
    UZMAN İPUCU

    Tyler Courville

    Profesyonel Koşucu
    Tyler Courville, Salomon Running'in marka elçisidir. Amerika Birleşik Devletleri ve Nepal'de 10 ultra ve dağ yarışında koşmuş ve 2018 Crystal Mountain Maratonu'nu kazanmıştır.
    Tyler Courville Profesyonel Koşucu

    Ultra ve Dağ Koşucusu Tyler Courville'den ipucu: 'Yollarda iyi olan ekipmanlar dağlarda her zaman iyi olmayabilir, bu nedenle arazi için hangi ayakkabıya ihtiyacınız olduğu konusunda spesifik olun.'

    Kişisel Bir İbret Hikayesi: 'Bir keresinde bir çift patika ayakkabısı aldığımı hatırlıyorum. Onlarla yollarda koştum ve olağanüstü olduklarını düşündüm. Sonra Montana'da teknik bir dağ koşusu için giydim ve yarışın ortasında teknik arazi için uygun olmadıklarını keşfettim - ayağım her yere kayıyordu. Ayakkabıyı yerinde tutmak için o kadar sıkı bağlamak zorunda kaldım ki ayağımın üst kısmında tendinit oluştu. Dağlarda koşacaksanız koştuğunuz araziyi iyi tanımanız ve büyük bir yarış öncesinde ekipmanlarınızı test etmeniz iyi bir ders olacaktır.'

  2. adım 2 ne tür bir koşu yapacağınızı belirleyin.
    Ne tür bir koşu yapacağınızı belirleyin. Özellikle koşu için tasarlanmamış spor ayakkabılarını yanlışlıkla satın almamanız önemlidir. Antrenman ayakkabısı veya yürüyüş ayakkabısı gibi birçok farklı spor ayakkabısı kategorisi vardır, ancak bunlar iç mekan, pist, kros, sprint veya mesafe koşusu için ideal değildir.
  3. adım 3 ayaklarınız için profesyonel bir değerlendirme alın.
    Ayaklarınız için profesyonel bir değerlendirme alın. Birçok özel koşu mağazası artık yürüyüşünüzü (nasıl yürüdüğünüzü/koştuğunuzu) ve ayak tipinizi analiz edebilen ekipmanlara sahiptir. Bu, ayağınızın içe doğru yuvarlanmasını (pronasyon olarak da adlandırılır) önlemek için desteğe ihtiyacınız olup olmadığını bilmenize yardımcı olacaktır. Birçok farklı ayak tipi olmasına rağmen, başlıca üç ayak tipi şunlardır:
    • Ayağınızın yere ayağın ortasına doğru temas ettiği nötr ayaklı koşucular.
    • Aşırı pronasyon, ayağınızın çok fazla içe doğru döndüğü durum.
    • Underpronation, ayağınızın yeterince içeri girmediği durumdur (optimum değer yaklaşık %15'tir). Bu, darbenin verimsiz bir şekilde dağılmasına neden olur ve ayağınızın yan (dış) kısmının itme sırasında gerekenden daha fazla iş yapmasına neden olur.
  4. adım 4 ağırlığınızı hesaba katın.
    Ağırlığınızı hesaba katın. Ne kadar ağır olursanız, ayağınız ile yer arasındaki etki o kadar büyük olacaktır. Etkideki bu artış, ayak tipiniz nötr olsa ve normalde bu şekilde tavsiye edilmiyor olsanız bile, ek destekli ayakkabılar satın almanızı gerektirebilir.
    • Özellikle halihazırda ayak, bacak veya sırt ağrısı hissediyorsanız, bu konuya doktorunuzun veya ayakkabı seçiminize yardımcı olan uzmanın dikkatini çekmek isteyebilirsiniz.
  5. adım 5 yaralanmalar ve fiziksel bozukluklar hakkında bir doktora danışın.
    Yaralanmalar ve fiziksel bozukluklar hakkında bir doktora danışın. Yürüyüşünüzü etkileyen bir sakatlığınız veya aynı etkiyi yapan fiziksel bir engeliniz olabilir. Her iki durumda da, ne tür bir ayakkabının size en iyi desteği ve koşu deneyimini sunacağını doktorunuza danışmalısınız.

Koşu Ayakkabınızı Satın Alma

  1. adım 1 uyumunuz için özel bir koşu ayakkabısı mağazasına gidin.
    Ayağınıza oturması için özel bir koşu ayakkabısı mağazasına gidin. Ayakkabılardaki farklı tasarımlar, ayakkabının uyumunu ve verdiği hissi büyük ölçüde değiştirebilir. Bazen bir ayakkabının yapımında kullanılan malzemeler onu rahatsız, sert veya ağır hissettirebilir. Fiziksel bir mağazada birçok farklı çift deneyerek bunun olmasını önleyin.
    • İnternetten ayakkabı satın almak uygun fiyatlı olsa da, ayakkabıları bizzat denemenin yerini hiçbir şey tutamaz.
    • Yanlış ayakkabı seçimi ağrıya, yaralanmaya veya rahatsızlığa neden olabilir.
  2. adım 2 ayakkabınızı öğleden sonra deneyin.
    Ayakkabınızı öğleden sonra deneyin. Bu kulağa aptalca gelebilir, ancak gün boyunca ayaklarınız fiziksel aktivite nedeniyle şişer. Ayakkabınızı günün ilerleyen saatlerinde deneyerek çok küçük bir ayakkabı satın almanın önüne geçebilirsiniz. Ayrıca şunları da düşünebilirsiniz:
    • Koşudan sonra ayakkabı denemek. Bu, ayağınızın maksimum boyutunu simüle edecektir.
    • Ortezleriniz veya genel destekleriniz varsa bunları yanınızda getirin. Bunlar ayakkabınızı giyerken göz önünde bulundurulmalıdır.
  3. adım 3 rahat ayakkabıları hedefleyin.
    Rahat ayakkabıları hedefleyin. Sıkışma veya rahatsız edici sürtünme hissediyorsanız, o ayakkabı muhtemelen size en uygun ayakkabı değildir. Koşunuz boyunca ayaklarınız boyut olarak şişecektir. Ayrıca, koşunuz boyunca, rahatsız edici özellikler muhtemelen her milde daha da kötüleşecek ve size gereksiz rahatsızlık verecektir.
    • Ayakkabıları bağlayın ve ayağınıza geçirdikten sonra etrafta yürüyün. Hatta izin veriliyorsa mağazanın etrafında birkaç tur atın. Bu şekilde, ayakkabının uyumunu daha iyi hissedeceksiniz.
  4. adım 4 yarım numara büyüğünü düşünün.
    Yarım numara büyüğünü düşünün. Ayaklara binen yük ve bunun sonucunda oluşan şişlik, çoğu koşucunun normal sokak ayakkabısından yarım numara daha büyük bir ayakkabı satın alması gerektiği anlamına gelir. Ayakkabınızı şu şekilde test etmek iyi bir kuraldır:
    • Ayağınızı ayakkabınızın içinde öne doğru kaydırın.
    • Ayağınız ile ayakkabının topuğu arasına bir parmağınızı sokun.
    • Koşunun sonuna doğru ayakkabınızın sıkmasını önlemek için bir parmak genişliğinde boşluk olduğundan emin olun.
  5. adım 5 ayakkabınızın özellikleri hakkında sorular sorun.
    Ayakkabınızın özellikleri hakkında sorular sorun. İyi bir çift koşu ayakkabısı pahalı olabilir, bu nedenle gereksiz özellikler için fazladan ödeme yapmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz. Size yardımcı olan ayakkabı görevlisine aşağıdaki gibi özellikler hakkında sorular sorun:
    • Ayakkabıdaki havalandırma delikleri.
    • Ayakkabının alt kısmının şekli veya konfigürasyonu.
    • Destek için bir 'hava kesesi' gösteren şeffaf parçalar.
  6. 6. adım açık fikirli olun.
    Açık fikirli olun. Sizin için mükemmel görünen, sadece sizin renginizde bir ayakkabı olsa bile, görünüşün sizi rahatsız bir ayakkabı almaya yönlendirmesine izin vermeyin. Yeni ayakkabılarınızla çok zaman geçirecek ve çok terleyeceksiniz. Birçok ayakkabıyı deneyin ve en iyi hissettiren çiftleri not edin.
  7. adım 7 ayakkabı türünüzdeki uzmanlıklar hakkında bilgi alın.
    Ayakkabı türünüzdeki uzmanlıklar hakkında bilgi alın. Denge ayakkabısı veya hareket kontrol ayakkabısı gibi özel bir ayakkabı satın alıyor olsanız bile, bu kategorilerin her birinin içinde daha da fazla uzmanlık vardır. Örneğin, ön ayak vuruşunu dengeleyen bir ayakkabı, topuk vuruşu yapan bir kişiye iyi hizmet etmeyecektir.
    • Sakatlanmaya yatkın olanlar, çarpma kuvvetini daha da azaltmayı amaçlayan maksimalist koşu ayakkabılarını düşünebilirler.
  8. adım 8 su toplamalarını önlemek ve konforu artırmak için ayakkabılarınızı alıştırın.
    Su toplamalarını önlemek ve konforu artırmak için ayakkabılarınızı alıştırın. Ayakkabılarınız ayaklarınıza, ayaklarınız da yeni ayakkabılarınıza uyum sağlarken, muhtemelen su toplamasına neden olabilecek çok hafif bir sürtünme olacaktır. Yeni ayakkabılarınıza alışmaya daha kısa koşular veya yürüyüşler yaparak başlayın. Bu şekilde su toplaması riskini daha az yaşarsınız.
    • Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, özellikle atletik ve koşu ayakkabıları için, yeni ayakkabınızı hemen giyebilmeniz ve rahat olmanız gerektiğini öne sürmektedir.
  9. adım 9 i̇ade politikalarını sorun ve bunlardan yararlanın.
    İade politikalarını sorun ve bunlardan yararlanın. Birçok ayakkabı mağazası, ayakkabıların satın alındıktan bir ay sonrasına kadar iade edilmesine izin verir. Birkaç deneme sürüşünden sonra yeni ayakkabınızın gerçekten ayağınıza uymadığına karar verirseniz, iade edin ve daha uygun bir ayakkabı bulun.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Koşu için doğru ayakkabıyı satın almak neden gereklidir?
    Koşu için yanlış numara ayakkabı kullanırsanız, ayak bileği ağrısı yaşayabilirsiniz. Bazen ayakkabı bağcıklarını çok sıkı bağlarsanız, ayak bileklerini biraz boğabilir ve ağrıya neden olabilir. Ayakkabılar önden geniş ve topuktan dar ise koşmayı rahatsız edebilir.
  • Soru
    Koşucular neden derin squat yapmamalıdır?
    Koşucular dizlerini korumalıdır. Koşucuysanız, 90 dereceyi geçtikten sonra veya dörtlü veya uyluklarınız yere paralel olduğunda squat yapmamalısınız. Derin squat yaparak dizlerinizi aşırı kullanmayın.
  • Soru
    Oğlum 7 yaşında ve çok koştuğunda topuk ağrısından şikayet ediyor. Ne tür bir ayakkabı almalıyız?
    Bu durumda, ağrıya neden olan ayakkabının türü olmayabilir. Sorunun ne olduğunu öğrenmek için bir doktora gitmeyi ve/veya ayakkabı için reçeteli bir taban almayı düşünün.

İpuçları

  • Çoğu mağaza ayakkabıyı bir aya kadar değiştirmenize izin verecektir, bu nedenle yeni ayakkabınız istediğiniz gibi değilse endişelenmeyin.
  • Fiyatın sizin için ayakkabıya karar vermesine izin vermeyin. Eğer 15 dolar daha ucuz ama çok rahat olmayan bir ayakkabı seçerseniz uzun vadede pişman olursunuz.
  • Ayakkabınızı denerken, ayakkabıyı giydikten sonra topuğunuzu yere vurun. Bu, ayağınızın ayakkabının içinde mümkün olduğunca geride olduğundan emin olmanızı sağlayacak ve en iyi uyumu belirlemenize yardımcı olacaktır.