Futbol Kramponu Nasıl Seçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Doğru futbol kramponunu seçmek kafa karıştırıcı olabilir. Pek çok farklı ayakkabı türü mevcuttur ve hepsi belirli oyuncu türleri ve koşullar için özel olarak tasarlanmıştır. Belirli bir futbol kramponu belirli koşullarda mükemmel olsa da, yanlış olanları giymek işe yaramaz ve hatta tehlikeli olabilir. En yüksek performansınızı sergilemenize yardımcı olacak doğru kramponları almak istiyorsanız, tam olarak neye bakmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.

Adımlar

Saha için Doğru Saplama Modelinin Seçilmesi

  1. adım 1 sert yüzeylerde oynayın.
    Sert zeminlerde oynayın. Çok düzenli yağmur yağmayan doğal çim bir sahada oynayacaksanız, bir çift sert zemin ayakkabısı kullanmalısınız. Sert zemin ayakkabıları genellikle ayakkabının alt kenarına eşit olarak dağıtılmış on veya daha fazla uzun çiviye sahiptir. Normal oyun koşulları için yeterli miktarda çekiş gücü sağlarlar. Çiviler konik ya da bıçak şeklinde olabilir.
    • Konik çivilerin alt kısmı yuvarlaktır. Oyuncunun hareket esnekliğine sahip olmasını sağlarlar.
    • Bıçak şeklindeki çiviler ayakkabının alt kısmında incelir. Sahayı kazmak ve oyuncuya daha iyi tutuş sağlamak için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, konik kramponlar kadar esneklik sunmazlar çünkü onları zeminden çıkarmak daha zordur.
    • Sert zemin ayakkabıları, ne tür bir sahada oynayacağınızı bilmiyorsanız satın alabileceğiniz en güvenli ayakkabılardır. Birçok farklı oyun koşulu için kabul edilebilir olarak kabul edilirler.
  2. adım 2 yumuşak zeminler için hazırlıklı olun.
    Yumuşak zeminler için hazırlıklı olun. Sık sık yağmur yağan bir sahada oynayacaksanız bir çift yumuşak zemin kramponu giymeniz gerekecektir. Yumuşak zemin kramponundaki çiviler, sert zemin kramponundakilere benzer. Bununla birlikte, genellikle bunlardan sadece altı tane bulunur ve ayakkabının maksimum çekiş gücü sunabilmesi için stratejik olarak yerleştirilirler.
    • Yumuşak zemin kramponlarındaki çiviler konik veya bıçak şeklinde de olabilir.
    • Yumuşak zemin ayakkabılarında, topuğun her iki tarafında ayakkabının arkasında iki bıçak ve dengeyi korumak için ayakkabının ön tarafında dört bıçak (her iki tarafta da birbirinden yaklaşık bir inç uzaklıkta iki tane) bulunur.
    • Yumuşak zemin ayakkabıları yalnızca yumuşak yüzeylerde kullanılmalıdır. Diğer koşullarda giyilmesi yaralanmalara yol açabilir.
  3. adım 3 sert yüzeylerde ayağınızı yere sağlam basın.
    Sert zeminlerde ayağınızı yere sağlam basın. Sert zemin ayakkabıları, çimin büyük kısmının aşındığı ve sadece altındaki sert zeminin kaldığı yüzeylerde oyunculara tutuş ve denge sağlamak için tasarlanmıştır. Sert zemin kramponlarının alt kısmı küçük, düz çivilerle kaplıdır. Sert zemin ve yumuşak zemin kramponlarının aksine, sert zemin kramponundaki çiviler ayakkabının tüm tabanına yayılmıştır.
    • Sert zemin kramponları zemini kazmak için tasarlanmamıştır. Bunun yerine, oyuncunun sağlam bir yüzeyde dengesini sağlamasına yardımcı olmak için kavrama sunarlar.
    • İsimleri benzer olabilir, ancak sert zemin ayakkabıları sert zeminli sahalar için uygun değildir.
  4. adım 4 çim zeminde kendinizi tutun.
    Çim sahada kendinizi idare edin. Birçok futbol ligi çim sahada oynamaya başlıyor. Bakımı kolay ve ucuzdur ve neredeyse her türlü hava koşulunda aynı kalır. Çim kramponlarda krampon çivileri varsa, bunlar çok küçük olacak ve ayakkabının tüm tabanına yayılacaktır. Çivilerden ziyade, alt kısımda çimde tutuş sağlamalarına olanak tanıyan hafif yükseltilmiş bir desene sahip olabilirler.
    • Çim kramponları çimden başka bir yüzeyde giymeyin. Farklı yüzeyleri kavrayacak kadar uzun veya keskin çivileri yoktur.

Pozisyonunuza Uygun Ayakkabı Seçimi

  1. adım 1 topa vurun.
    Topa vurun. Eğer bir forvetseniz, sahadaki ana kaygınız gol atmaktır. Topa etkili bir şekilde vurabilmeniz için temiz bir vuruş bölgesine sahip bir ayakkabıya ihtiyacınız olacaktır. Bir futbol kramponunun vuruş bölgesi, ideal olarak topla temas etmesi gereken kısımdır. Ayakkabının vuruş bölgesi veya vampiri, ayakkabının üst ön kısmında yer alır.
    • Bir forvet olarak, patlayıcı hareketler yapabilmeniz için daha hafif ayakkabılar da almak isteyebilirsiniz. Beş ila sekiz ons ağırlığında ayakkabılar arayın.
  2. adım 2 rahat olun.
    Rahat olun. Eğer bir orta saha oyuncusuysanız, maçın büyük bir bölümünü sahada bir aşağı bir yukarı koşarak geçireceksiniz. Doksan dakika boyunca ileri geri koştuktan sonra ayaklarınızı tahriş etmeyecek ayakkabılara ihtiyacınız olacak. Rahat tabanlıkları ve orta tabanlıkları olan, topuklarınız için bol destekli ayakkabılar seçtiğinizden emin olun.
    • Tabanlık, ayakkabının içindeki yumuşak yastıklardır. Bazı futbol kramponlarının çıkarılabilir tabanlıkları vardır.
    • Orta taban, ayakkabının içine yerleştirilmiş yastıklardır.
  3. adım 3 savunma yapın.
    Savunma yapın. Defansif bir pozisyonunuz varsa, ayakkabılarınız çok fazla ceza alacaktır. Hasara dayanabilecek sert bir dış tabana sahip ayakkabılar alın. Rakip forvetleri takip ederken bir anda durabilmeniz ve kolayca yön değiştirebilmeniz gerekir. Mükemmel çekiş gücüne sahip ayakkabılar almayı düşünün.
    • Ayrıca topu etkili bir şekilde temizlemek için ayakkabılarınızın geniş bir vuruş alanına sahip olmasını isteyebilirsiniz.
    • Dış taban, siz başlarken ve dururken hasar alan ayakkabının alt kısmıdır.
  4. adım 4 yanlara doğru hareket edin.
    Yanlamasına hareket edin. Eğer bir kaleciyseniz, ayakkabınızın en önemli parçası çekiş gücü olacaktır. İleri geri hareketinizi kaldırabilecek ayakkabılar bulun. Ayağınızı içeri sokabilmeniz ve bir yandan diğer yana kolayca zıplayabilmeniz gerekir. Büyük bir vuruş bölgesi, aynı zamanda kick-out ve geri pas yapma becerinize de fayda sağlayacaktır.

Ayaklarınız için Doğru Kramponları Seçmek

  1. adım 1 en sevdiğiniz malzemeyi seçin.
    En sevdiğiniz malzemeyi seçin. Futbol kramponları çeşitli farklı kumaşlardan yapılabilir. Yüksek kaliteli kanguru derisi kramponlar bir süre oynadıktan sonra ayağınıza uyum sağlar ve çok dayanıklıdır. Bununla birlikte, sentetik malzemelerden yapılmış ayakkabılardan biraz daha ağırdırlar. Öte yandan, file kullanılarak yapılan ayakkabılar genellikle çok hafiftir, ancak çoraplarınıza su sızmasına izin verebilecekleri için ıslak koşullarda oynamak için iyi değildirler. Hangisini beğendiğinize karar vermeden önce birkaç farklı malzemeden yapılmış ayakkabıları deneyin.
    • Dana veya keçi derisinden yapılan kramponlar, kanguru derisinden yapılanlara göre daha ucuzdur ve size benzer bir his verebilir.
    • Bazı şirketler hayvan aktivistlerine yanıt olarak sentetik deri türleri geliştirmektedir. Suni derinin avantajı, malzemeye suya dayanıklılık gibi farklı niteliklerin eklenebilmesidir.
  2. adım 2 ayakkabının uyumunu kontrol edin.
    Ayakkabının uyumunu kontrol edin. Ayakkabılarınızın rahat hissettirmesini, ancak çok sıkı olmamasını istersiniz. Ayak parmağınız ile ayakkabınızın ön kısmı arasında yaklaşık bir bebek parmağı genişliği olmalıdır. Ayak parmaklarınızın ayakkabının ön kısmına sürtündüğünü hissediyorsanız, ayakkabı çok küçük demektir. Ayak parmaklarınız ile ayakkabının ön kısmı arasına başparmağınızın tamamını sığdırabiliyorsanız, ayakkabı çok büyük demektir.
    • Geniş ayaklara sahipseniz, size rahatça uyan ayakkabıları bulmak için biraz araştırma yapmanız gerekebilir. Farklı markalar farklı ayak genişlikleri için ayakkabı üretmektedir. Örneğin: Nike çok ince ayakkabılar tasarlarken Adidas biraz daha geniş ayakkabılar üretir.
    • Size tam oturmayan ayakkabılar giymek bir futbol maçında çok acı verici olabilir ve ayağınızda su toplamasına neden olabilir. Uzun vadede bunyonların oluşmasına bile neden olabilirler.
  3. adım 3 bütçenize en uygun ayakkabıyı alın.
    Bütçenize uygun en iyi ayakkabıyı alın. Rekabetçi bir şekilde futbol oynamayı planlıyorsanız, kalite açısından üst düzey veya orta düzey ayakkabılar satın almalısınız. En üst seviye kramponlar profesyonellerin giydiği kramponlardır. En yüksek performansla oynamak için tasarlanmışlardır. Ancak, profesyonel futbolcular genellikle her birkaç maçta bir yeni ayakkabı aldıkları için uzun ömürlü değildirler. Orta seviye ayakkabılar daha ucuz, daha dayanıklıdır ve genellikle üst seviye ayakkabılara yakın bir performans sunar.
    • Üst seviye ayakkabılar genellikle yüz elli dolar veya daha fazlasına mal olur.
    • Orta seviye ayakkabılar seksen ila yüz elli dolar arasında değişir.
    • Düşük seviye ayakkabıların fiyatı kırk ila seksen dolar arasındadır ve yalnızca eğlence için futbol oynuyorsanız giyilmelidir.
    • Orijinal fiyatı kırk doların altında olan ayakkabıları satın alırken dikkatli olun. Kalite genellikle çok düşüktür ve sakatlanma riskinizi artırabilir.
  4. adım 4 doğru bağcık yerleşimine karar verin.
    Doğru bağcık yerleşimine karar verin. Modern futbol kramponlarının bağcıkları her zaman merkezde yer almaz. Bazı kramponlar, daha geniş bir vuruş bölgesi oluşturmak için bağcıkları ayakkabının dışına doğru olacak şekilde tasarlanıyor. Bağcıklarınızın merkezde olmasına alışkınsanız, yan tarafta olmasına alışmanız biraz zaman alabilir. Bağcık yerleşimi ayakkabının uyumunu ve verdiği hissi değiştirebilir.
    • Kramponlarınızın sıkı hissettirmesini seviyorsanız, merkezi bağcıklara bağlı kalmak isteyebilirsiniz. Yandan bağcıklı ayakkabılar daha gevşek bir his verebilir.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Futbol kramponlarımı nasıl temizlerim?
    Futbol kramponlarını temizlemek için çamaşır makinesine atabilir ve ardından kurumaya bırakabilirsiniz. Deri büzüşebileceği için kramponları kurutma makinesinde kurutmayın.
  • Soru
    Seçmeler için krampon ve tekmelik bulundurmanız gerekiyor mu?
    Evet! Her ikisi de gereklidir. Her ikisine de sahip olmanız spor konusunda ciddi olduğunuzu gösterecek ve takıma girme şansınızı artıracaktır.
  • Soru
    Geniş bir ayağım var ve 8,5 numara giyiyorum. UMBRO'da bana tam uyan bir çift var, ancak hızlı hareket ettiğimde, ortası her adımda lastik bir bant gibi bükülüyor. Bu normal mi?
    Evet, normal! Eğer yeni kramponlarsa, bu tamamen normal! Eninde sonunda alışmaları gerekir, ancak alışmazlarsa ve yaklaşık bir ay sonra bunu yapmaya devam ederlerse, o zaman çok büyükler demektir.

İpuçları

  • Orijinal fiyatı kırk doların altında olan ayakkabıları asla satın almamanız gerekse de, indirimde olan kaliteli ayakkabılar bulmanız mümkün olabilir. Karar vermeden önce bir süre etrafta alışveriş yapın.
  • Ayakkabılarınızı birkaç kez koşarak alıştırın. Hemen maça giderken giyerseniz ayağınıza zarar verebilir.

Uyarılar

  • Kramponlarınız birkaç giyimden sonra rahat hissetmiyorsa, yenilerini alın. Onlara harcadığınız para uzun vadede ayaklarınıza zarar vermeye değmez.
  • Liginizin kurallarını bilin. Bazı ligler çıkarılabilir çivili krampon gibi şeylere izin vermez.