Basketbol Topu Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Basketbol topunuz eskisi kadar kavrayıcı değilse, temizlemeniz gerekebilir. Basketbol topunuzun yüzeyindeki kir ve yağlar doğal tutuşunu kaybetmesine neden olabilir. Neyse ki, sahip olduğunuz top türü için doğru işlemi kullanmanız koşuluyla, bir basketbol topunu temizlemek kolaydır. Basketbol topunuzu düzenli olarak yıkamak, topunuzun performansını artıracak ve daha uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır. İster kauçuktan, ister sentetik deriden, ister doğal deriden yapılmış olsun, basketbol topunuzu yeniden yeni gibi yapacak özel işlemi öğrenmek için okumaya devam edin.

Bilmeniz Gerekenler

  • Performansını artırmak ve kullanım ömrünü uzatmak için basketbol topunuzu düzenli olarak temizleyin.
  • Çoğu basketbol topunu temizlemek için musluk suyu ve sıvı bulaşık sabunu kullanın.
  • Basketbol topunuzu oynamadığınız zamanlarda serin ve kuru bir yerde saklayarak koruyun.

Adımlar

Kauçuk Basketbol Topunun Temizlenmesi

  1. adım 1 belirgin izleri bir silgiyle silin.1Belirgin izleri bir silgiyle silin. Basketbol topunuz kauçuktan yapıldığı için, basit bir kauçuk kalem silgisi, üzerindeki izlerin ve çiziklerin çoğunu sorunsuz bir şekilde çıkarabilir. Bu işlemin en iyi sonuç vermesi için basketbol topunuzun tamamen kuru olması gerekir.
    • Tüm topun üzerinden bir silgiyle geçmek muhtemelen çok zaman alıcı olacaktır, bu nedenle bu yöntemi göze çarpan izler için saklayın. Genel kirleri temizlemek için normal bir yıkama daha etkilidir.
  2. adım 2 bir lavaboyu veya kabı ılık su ve birkaç damla sıvı bulaşık deterjanı ile doldurun.2Bir lavabo veya kabı ılık su ve birkaç damla sıvı bulaşık sabunu ile doldurun. Lavabo veya kap topunuzun tamamen sığabileceği kadar büyükse çalışmak daha kolay olabilir, ancak değilse endişelenmeyin - basketbol topunuzu hala etkili bir şekilde yıkayabilirsiniz. Bulaşık sabununu tamamen eriyene kadar suyun içinde döndürün.
    • Bu işlemi su sıçramasının önemli olmayacağı bir yerde (açık havada, mutfakta veya banyoda) yapmak iyi bir fikirdir.
  3. adım 3 topun tüm yüzeyinden temiz su geçirin.3Topun tüm yüzeyinden temiz su geçirin. Topu lavaboya veya suyla doldurduğunuz kaba da daldırabilirsiniz. Kauçuk basketbol topları tamamen su geçirmezdir, bu nedenle suya batırıp yuvarlayarak topunuza zarar vermezsiniz.
    • Top gerçekten kirliyse, yüzeydeki kirin bir kısmından kurtulmak için suyu doğrudan üzerinden geçirin. Bu size onu fırçalamak için biraz zaman ve çaba kazandıracaktır.
  4. adım 4 topu fırçalamak için bir süngeri sabunlu suya batırın.4Topu fırçalamak için bir süngeri sabunlu suya batırın. Fazla sudan kurtulmak ve sabunu köpürtmek için süngeri biraz sıkın, ardından basketbol topunuzu fırçalamaya başlayın. Panel panel çalışırsanız, topun etrafındaki ilerlemenizi kolayca takip edebilirsiniz.
  5. adım 5 daha inatçı lekeler için biraz dirsek yağı kullanın.5Daha inatçı lekeler için biraz dirsek yağı kullanın. Kauçuk basketbol toplarının iyi yanı, sentetik deri veya deriden yapılmış olanlardan daha dayanıklı olmalarıdır - fırçalamanız gerekiyorsa, devam edin! Sadece fırçalayarak topa zarar vermeyeceksiniz.
    • Bulaşıkları fırçalamak için kullandığınız türden bir kıl fırça, çıkmayan kirler için harika çalışır.
    • Eski bir diş fırçası da çok işe yarar ve topun yüzeyindeki en küçük yarıklara bile girebilir. Diş fırçası kirli dikişleri temizlemek için de çok işe yarar!
  6. adım 6 sabun kalıntılarını temiz suyla durulayın.6Sabun kalıntılarını temiz su ile durulayın. Bunu yapmanın en kolay yolu basketbol topunuzu musluğun altına sokmak ve tamamen durulayana kadar etrafında döndürmektir. Ayrıca başka bir kovayı veya kabı temiz suyla doldurabilir ve bu şekilde durulayabilirsiniz.
  7. adım 7 topunuzu temiz bir havluyla kurulayın.7Topunuzu temiz bir havluyla kurulayın. Kauçuk basketbol toplarının bir diğer iyi yanı da oldukça hızlı kuruma eğiliminde olmalarıdır. İyi bir havluyla kuruladıktan sonra oynamaya hazır hale gelecektir; ancak gece boyunca ya da en azından birkaç saat kurumaya bırakmanın da bir zararı olmayacaktır.

Suni Deri Basketbol Topunun Temizlenmesi

  1. adım 1 basketbol topunu soğuk suyla durulayın.1Topu soğuk su ile durulayın. Topu musluğun altında döndürün veya yumuşak, ıslak bir bezle silin. Bu, topu aşırı ıslatmadan yüzeydeki kirin çoğunu alacaktır.
  2. adım 2 ilık suya birkaç damla bulaşık sabunu ekleyin.2Ilık suya birkaç damla bulaşık sabunu ekleyin. Bir lavaboyu veya kabı suyla doldurun - topu içine koymayacağınız için aslında çok fazla suya ihtiyacınız yok. Sabunu tamamen eriyene kadar suyun içinde döndürün.
  3. adım 3 topu temizlemek için temiz, yumuşak bir bezi sabunlu suya batırın.3Topu temizlemek için temiz, yumuşak bir bezi sabunlu suya batırın. Fazla sıvıyı sıkın, ardından bezi topun yüzeyine sürterek temizleyin. Çalıştığınız yere bir havlu sermek isteyebilirsiniz, böylece çalışırken topu döndürebilir ve kolayca yerinde tutabilirsiniz.
    • Sentetik deri basketbol topunun yüzeyi genellikle kauçuk basketbol topunun yüzeyinden daha pürüzsüz olduğundan, kirin saklanabileceği çok fazla köşe ve çatlak yoktur. Bu temizlik için iyi bir haberdir - çok fazla fırçalamanız gerekmez!
  4. adım 4 sentetik deri temizleyici kullanın...4İnatçı lekeler için sentetik deri temizleyici kullanın. Sabun ve su işe yaramıyorsa, sentetik deri temizleyici işe yarayabilir. Temizleyiciyi doğru şekilde uygulamak için şişenin üzerindeki talimatları izleyin.
    • Herhangi bir saç kremi veya yumuşatıcı içeren bir temizleyici kullanmayın - basketbol topunuzun yüzeyini yumuşatmak istemezsiniz, sadece temizlemek istersiniz.
  5. adım 5 basketbol topunu tekrar durulayın.5Topu tekrar durulayın. Başka bir kuru, temiz bez alın ve soğuk suyla ıslatın, ardından kalıntıları durulamak için topun yüzeyine sürün. Topu musluğun altında da döndürebilirsiniz, bunu yaparken topu çok ıslatmamaya dikkat edin.
  6. adım 6 topu serin ve kuru bir yerde bir gece boyunca kurumaya bırakın.6Topu serin ve kuru bir yerde bir gece boyunca kurumaya bırakın. Topun yüzeyindeki fazla nemi almak için bir havlu kullanın ve ardından kuruması için dışarıda bırakın. Topun etrafında bol miktarda hava akımı olduğundan emin olun; hatta üzerine üflemesi için bir fan bile ayarlayabilirsiniz. Tamamen kuruyana kadar bir çantaya koymayın.

Doğal Deri Basketbol Topunun Temizlenmesi

  1. adım 1 hızlı bir temizlik için bir dezenfektan mendil kullanın.1Hızlı bir temizlik için dezenfektan mendil kullanın. Bir oyunun ortasındaysanız ve derinlemesine bir temizlik için zamanınız yoksa, topun yüzeyini dezenfektan bir bezle silin. Ardından, yüzeyi hızlıca kurutmak için topu bir havluyla silin.
    • Dezenfektan mendiller zamanla topunuzun performansını düşürebilir, bu nedenle elinizde çok fazla taze basketbol topu yoksa bunları idareli kullanmaya çalışın.
  2. adım 2 basketbol topunuzu doğru hava basıncına şişirin.2Basketbol topunuzu doğru hava basıncına şişirin. Her zaman şişirmek Deride kırışıklıkları ve çatlakları önlemek için temizlemeden önce doğal deri basketbol topunu temizleyin. Bu aynı zamanda topun her yüzeyini temizlediğinizden emin olmanızı sağlar.
    • Topunuzun doğru şekilde şişirilip şişirilmediğini kontrol etmek için başınızın üzerinde tutun ve yere bırakın. Göğüs hizasına kadar geri zıplarsa, hazırsınız demektir. Eğer o kadar yükseğe zıplamıyorsa, muhtemelen biraz daha havaya ihtiyacı vardır.
  3. adım 3 topu temiz ve kuru bir bezle silin.3Topu temiz ve kuru bir bezle silin. Bu, topun üzerindeki kiri gevşetir ve üst yüzeydeki toz tabakasından kurtulmasını sağlar. Gerekli bir adım olmasa da, sürecin geri kalanının biraz daha sorunsuz ilerlemesini sağlar.
  4. adım 4 temiz bir bezi ıslatın...4Temiz bir bezi deri temizleyicisi ile ıslatın. Bezinizin üzerine biraz deri temizleyici dökün, ardından fazla nemden kurtulmak için sıkın. Deri temizleyiciyi doğrudan basketbol topunun üzerine koymayın; çok ıslatır ve deriye zarar verirsiniz.
  5. adım 5 deri temizleyiciyi topun yüzeyine sürün.5Deri temizleyiciyi topun yüzeyine sürün. Temizleyiciyi yüzeye sürmek için bezi kullanın, ellerinizdeki yağın çoğunu çeken dikiş yerlerine özellikle dikkat edin. Topun tamamını temizlemek için panel panel ilerleyin. Bir alan özellikle kirli görünmese bile, muhtemelen genel bir temizlikten faydalanabilir.
    • Topunuzun üzerinde çok fazla çamur varsa, büyük silahları çıkarmanız gerekebilir. Ağır hizmet tipi bir deri şampuanı ve bol su bu kiri gevşetecektir.
    • Asla yumuşatıcı veya deriyi 'yumuşatacağını' iddia eden herhangi bir ürün kullanmayın. Deri ceketinizin yumuşacık olmasını isteyebilirsiniz, ancak basketbol topunuzun derisinin sert kalmasını istersiniz.
  6. adım 6 kalıntıları temizlemek için topu temiz ve kuru bir bezle silin.6Kalıntıları temizlemek için topu temiz ve kuru bir bezle silin. Kuru bez aynı zamanda topun yüzeyindeki nemi çekerek daha çabuk kurumasını sağlar. Topunuzun yeniden yeni gibi görünmesi için bezi dairesel hareketlerle hafifçe ovalayarak topunuza iyi bir cila verin.
    • Topu ıslattıysanız, en az 24 saat kuruması için dışarıda bırakın. Deri basketbol topunuzu kurutmak için asla saç kurutma makinesi veya başka bir ısıtıcı alet kullanmayın; deriyi çatlatır ve zarar verir.
  7. adım 7 basketbol topunuzu serin ve kuru bir yerde saklayın.7Basketbol topunuzu serin ve kuru bir yerde saklayın. Özellikle deri basketbol topları aşırı sıcaklıklara ve neme karşı savunmasızdır. İdeal olarak, basketbol topunuzu iklim kontrollü bir alanda havalandırmalı bir basketbol çantasında tutun.
    • Deri basketbol topunuzu korumak için sadece iç mekanlarda kullanın, asla dışarıda kullanmayın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruDeri basketbol topunun bakımı nasıl yapılır? En önemli şey, deri bir topu asla dışarıda kullanmamaktır. Dışarıda oynuyorsanız, kompozit deriden yapılmış bir iç-dış mekan topu kullanın.
  • SoruBir basketbol topunu nasıl sterilize edersiniz? Tesisimde basketbol toplarını bir çöp kutusuna koyduktan sonra dezenfektan sprey sıkıyoruz. Sonra da havlu ile siliyoruz.
  • SoruDeri basketbol topumu deri temizleyici kullanmadan temizleyebilir miyim? Deri basketbol topunu ılık su ve bulaşık deterjanı ile temizleyebilirsiniz. Hem sabunlu suyu uygulamak hem de sabunlu suyu topun üzerinden durulamak için bir bez kullanın - doğrudan suya batırmayın veya üzerinden su geçirmeyin. Yıkadıktan sonra en az 48 saat kuruması için dışarıda bırakın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Kauçuk Basketbol Topunun Temizlenmesi

  • Musluk suyu
  • Sıvı bulaşık sabunu
  • Temiz, yumuşak bezler veya havlular
  • Sünger, ovalama fırçası veya eski diş fırçası

Suni Deri Basketbol Topunun Temizlenmesi

  • Musluk suyu
  • Sıvı bulaşık sabunu
  • Temiz, yumuşak bezler
  • Sentetik deri temizleyici (isteğe bağlı)

Deri Basketbol Topunun Temizlenmesi

  • Temiz, yumuşak bezler
  • Deri temizleyici
  • Deri şampuanı (isteğe bağlı)

İpuçları

  • Bir basketbol topunu oyundan sonra dezenfekte etmenin hızlı bir yolu için topu bir çöp kutusuna koyun ve üzerine dezenfektan sprey sıkın.
  • Doğal deri bir topu temizlemek için bulaşık deterjanı ve su yöntemini de kullanabilirsiniz. Sadece doğal deri top üzerinde fırça kullanmayın, kıllar deriyi çizecek ve zarar verecektir.
  • Ortalama bir basketbol topu uygun bakımla 5 yıla kadar dayanabilir. Ancak çok fazla oynuyorsanız, daha sık değiştirmeniz gerekecektir. Örneğin, NBA bir basketbol topunu 4 maçtan fazla kullanmaz. Topunuz temizlendikten sonra geri sekmiyorsa, onu emekliye ayırmanın zamanı gelmiş olabilir.

Uyarılar

  • Bir basketbol topunu asla ıslatmayın veya su altında bırakmayın. Yüzey bozulacaktır.