Bovling Topu Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Topunuzun üzerinde biriken yağ tabakası, topunuzun kulvarda farklı tepki vermesine neden olabilir. Bu genellikle topunuzun kulvarda tutuşunu kaybetmesine neden olur ve bu da atışınıza zarar verebilir. Ancak biraz zaman ve bazı ev ürünleriyle bu yağı kolayca çıkarabilirsiniz. Bu ürünleri kullanarak topunuzu evde temizleyebilir, evde derinlemesine temizleyebilir veya bir profesyonel mağazaya götürüp yağ çıkarma makinesiyle temizletebilirsiniz.

Adımlar

Evde Bowling Topu Temizliği

  1. adım 1 daha kolay temizlik için yağ birikimini önleyin.
    Daha kolay temizlik için yağ birikmesini önleyin. Topunuzun üzerindeki yağ taze olduğunda, silmesi daha kolay olacaktır. Durumunu korumak için her oyundan sonra topunuzu silin. Bu amaçla bowling ekipmanınızın yanında bir top havlusu bulundurun ve yağın bezde birikip tekrar topa geçmemesi için her oyundan sonra değiştirin.
    • Top havlunuz ideal olarak tiftiksiz, mikrofiber bir bez olmalıdır. Mikrofiber bezler topunuzun yüzeyini korur ve tüy bırakmayan bezler ipliklerin ve bez parçalarının topunuza sürtünmesini ve oyununuzu etkilemesini önler.
    • En iyi sonuçlar ve en tutarlı atışlar için her atıştan sonra topunuzu havluyla silin. Uzun süreli oyunlarda, oyunun yaklaşık yarısında temiz bir havluyla değiştirmek isteyebilirsiniz.
  2. adım 2 bezinizi ispirto ile nemlendirin.
    Bezinizi ispirto ile nemlendirin. Bowling oynamayı bitirir bitirmez, top kulvarın sürtünmesinden dolayı ısınacaktır. Bu ısı topunuzdaki gözenekleri açarak topu daha iyi temizlemenizi sağlar. Biraz alkol uzun bir yol kat eder, bu nedenle bezinizi ıslatmak için az miktarda kullanın, ardından topunuzun tüm yüzeyini silin.
    • Topunuzu alkolle nemlendirdiğiniz bezle sildikten sonra, havlunuzun kuru bir kısmını veya yeni bir havlu alın ve yüzeyinde kalan nemi silin.
  3. adım 3 topu düzenli olarak temizleyin.
    Topu düzenli olarak temizleyin. Yağ topunuzun yüzeyinde ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar fazla yerleşme ve çıkarılması zorlaşma şansı olur. Bu, topunuzu her bovling oynadığınızda temizlediğinizde topunuzun daha uzun süre temiz kalacağı anlamına gelir.
    • Bu, profesyonel temizlikten önemli miktarda tasarruf etmenizi sağlayabilir ve daha istikrarlı bir şekilde bowling oynamanıza yardımcı olabilir.

Topunuzu Evde Derinlemesine Temizleme

  1. 1. adım bekle've bowled a significant number of games.
    Önemli sayıda oyun oynayana kadar bekleyin. Bu tür derinlemesine temizlik, bowling oyuncuları ve profesyoneller arasında 'topun yağını çekme' olarak bilinir. Temel olarak bu işlem, birçok oyun boyunca topunuzun gözeneklerinin derinliklerine işlemiş olan yağı çıkarır. Derinlemesine temizlik yapmadan önce beklemeniz gereken oyun sayısı tamamen ne sıklıkta oynadığınıza ve oynadığınız kulvarlara bağlı olacaktır.
    • Düzenli olarak yağlı şeritlerde oynuyorsanız, her 50 oyunda bir topunuzdaki yağı aldırmak isteyebilirsiniz. Daha iyi düzenlenmiş şeritlerde topunuzun her 70 - 100 oyunda bir derinlemesine temizlenmesi gerekebilir.
    • Topunuzun kulvar üzerindeki hareketinin değiştiğini fark etmeye başladığınızda, muhtemelen derinlemesine temizlik zamanı gelmiş demektir.
  2. adım 2 bowling topunuzdaki parmak deliklerini bantlayın.
    Bowling topunuzdaki parmak deliklerini bantlayın. Bunu yapmak için su geçirmez bir bant kullanmak isteyeceksiniz. Topunuzun parmak deliklerine giren su, performansına zarar verebilir. Bandı deliklerin üzerine uygulayın ve düz olacak ve bantta boşluk kalmayacak şekilde düzeltin.
    • Parmak deliklerinize su girmediğinden emin olmak için, her delik için ek bir bant parçası kullanmak isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 bir kovayı sıcak suyla doldurun ve topunuzu yerleştirin.
    Bir kovayı sıcak su ile doldurun ve topunuzu yerleştirin. Yağ sudan daha hafiftir, bu nedenle ılık suya batırıldığında yağ ve beraberindeki kir topunuzun yüzeyinden kalkacaktır. Suyun topunuzun gözeneklerine işlemesi için yeterli zamanı sağlamak için topunuzu 20 dakika bekletin.
  4. adım 4 topunuzu çıkarın, bandını çıkarın ve kurulayın.
    Topunuzu çıkarın, bandını çıkarın ve kurulayın. Topunuzun ıslatılması bittikten sonra çoğunlukla temiz olmalıdır. Topunuzun yüzeyindeki suyun parmak deliklerine damlamasını önlemek için bandı topun üzerinde tutun ve topu kurulamak için temiz, tüy bırakmayan bir havlu veya bez kullanın. Top çoğunlukla kuruduğunda, bandı çıkarın ve kalan nemi gidermek için tekrar kurulayın.

Yağ Çıkarma Makinesi Kullanma

  1. adım 1 topunuzu yerel profesyonel mağazanıza götürün.
    Topunuzu yerel profesyonel mağazanıza götürün. Profesyonel bir bowling oyuncusu olsanız bile, kendinize ait özel bir top temizleme makinenizin olması pek olası değildir. Bu makineler esasen topun gözeneklerini açmak ve derinlere işlemiş yağı çıkarmak için ısınan su tanklarıdır. Çoğu bowling profesyonel mağazasında bu makinelerden birini bulabilmeniz gerekir.
  2. adım 2 bir profesyonel mağaza çalışanının topunuzu temizlemesini sağlayın.
    Bir profesyonel mağaza çalışanının topunuzu temizlemesini sağlayın. Bu hizmet genellikle nispeten ucuzdur ve bir profesyonelin topunuzu temizlemesi ve parlatması kapsamlı bir temizlik sağlar. Bunun ötesinde, profesyoneliniz başka türlü fark edemeyeceğiniz hasarlara işaret edebilecektir.
  3. adım 3 top temizlenene kadar bekleme süresini planlayın.
    Top temizlenene kadar bekleme süresini planlayın. Profesyonel mağazanızın topunuzu temizleme süresi değişebilir, ancak genellikle top temizliğinin yaklaşık bir buçuk saat sürmesini bekleyebilirsiniz. Eğer yedek topunuz varsa, bu süre birkaç oyun oynamanız için yeterli olacaktır.
    • Alternatif olarak, beklerken ayak işlerinizi yapabilir, bazı ev işlerini halledebilir, kitap okuyabilir veya bir el oyunu oynayabilirsiniz. Bu şekilde, topunuz temizlenirken sıkılmazsınız.
  4. adım 4 bir şampiyon gibi bowling oynayın.
    Bir şampiyon gibi oynayın. Artık topunuz temizlenip cilalandığına göre, başlangıçta olduğu gibi aynı şerit reaksiyonunu yeniden kazanmış olmalıdır. Topunuzu atışlardan sonra bir havluyla silmeye devam edin ve durumunu korumak için her oyundan sonra temizleyin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Dawn sıvı sabun kullanabilir miyim?
    Evet, kullanabilirsiniz.
  • Soru
    Bir bowling topunun temizlenmemesi performansını nasıl etkiler?
    Eğer kanca ile bowling oynuyorsanız, yağ birikimi topunuzun tepkisini etkileyecektir. Örneğin, kroşenizden önce kulvarın kenarında dengede duruyorsanız, yağ birikimi kulvarın son küçük parçasını yakalayamamanıza ve oluğa düşmenize neden olabilir. Benzer şekilde, kulvarın kenarıyla flört etmiyorsanız, yağ birikimi topunuzun daha geç ve daha az yoğunlukla tepki vermesine neden olarak cebi kaçırmanıza neden olabilir.
  • Soru
    Bovling topunda mobilya cilası kullanabilir miyim?
    Ben olsam bunu yapmazdım. Mobilya cilası topun üzerinde kaygan bir kalıntı bırakır ve bu da topun kulvarda kontrolsüzce kaymasına neden olur.

Video

İpuçları

  • Temizlik yaparken, özellikle de topunuzdaki izleri çıkarmaya çalışırken sabırlı olun. Bu izlerin giderilmesi için bazen çok fazla dirsek yağı ve birkaç temizleyici uygulaması gerekebilir.
  • Bowling topunu temizlemenin bir başka yolu da topu elektrikli bir tütsüleyiciye yerleştirmektir; tütsüleyicinin sıcaklığı yaklaşık 135 santigrat derecede kalacaktır. Birkaç saatte bir topu çıkarın; alkol ve temiz bir bezle temizleyin. Bu işlem 5 ya da 6 saat sürebilir ama harika sonuç verir.
  • Windex, polyester veya üretan bowling toplarını temizlemenin iyi bir yolu olsa da, topun kaplamasını ve reaksiyonunu tahrip edeceğinden, reaktif reçine toplarında asla kullanılmamalıdır.

Uyarılar

  • Topunuza zarar verebilecek herhangi bir temizlik maddesi kullanmamak için, onaylı temizleyiciler ve cilaların bir listesini içeren ABD Bowling Kongresi'nin ana sayfasını kontrol etmek isteyebilirsiniz.
  • Lustre King makinelerini kullanmaktan kaçının. Bunlar bowling topunun dış kaplamasını parlatır ve bazen kalıcı hasara neden olabilir.
  • Sürtünme alkolü kullanırken maske takmanız gerekebilir. Temizleyicinizin çıkardığı dumanlar ve yağ ile etkileşimi, özellikle havalandırması iyi olmayan alanlarda sizin için sağlıksız olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Evde Bowling Topu Temizliği

  • Sürtme alkolü
  • Temiz bez (x2; mikrofiber/tüy bırakmayan tercih edilir)
  • Top havlu (mikrofiber/tiftiksiz tercih edilir)

Topunuzu Evde Derinlemesine Temizleme

  • Kova (topu alabilecek kadar büyük)
  • Bant (su geçirmez)
  • Top havlu (mikrofiber/tiftiksiz tercih edilir)