Bir Geyik Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İlk geyik avınızı yaptınız. Şimdi ne yapacaksınız? Hayvanı sahada giydirmeniz ve iç organlarını atmanız gerekecek. Geyik etinizin en iyi tadı almasını sağlamak için bir geyiğin nasıl tarlada giydirileceğini öğrenmek için aşağıyı okuyun.

Adımlar

Karın Organlarını Çıkarın (Sindirim Sistemi Hariç)

  1. adım 1 geyiğin öldüğünü teyit edin.
    Geyiğin öldüğünü teyit edin. Gerekirse tekrar ateş edin. Yaralı bir geyiğe yaya olarak yaklaşmayın.
  2. adım 2 i̇lk kesiği karın bölgesinden yapın.
    İlk kesiği karnından yapın. Geyik karkasını bacaklarını açarak sırt üstü yatırın. Göğüs kemiğini ya da göğüs kafesini bulun. Keskin bir bıçak kullanarak, göğüs kemiğinin hemen altından cinsel organına kadar karnından aşağı doğru bir kesi yapın. Kesiğiniz deriyi ve peritonu (derinin hemen altında ve organların üzerinde bulunan ince zar) kesecek kadar derin olmalıdır. Ancak çok derin kesmemeye dikkat edin. Çok derin keserseniz organları delebilir ve eti bozabilirsiniz.
    • Göğüs kemiği yakınındaki ilk kesikten sonra, kesimin geri kalanını bıçak ağzı yukarı bakacak şekilde yapın. Bu, bıçağın ömrünü uzatmaya yardımcı olur (kürkü kesmediği için) ve yanlışlıkla bir organı delme olasılığınızı en aza indirir.
  3. adım 3 karın organlarının çoğunu çıkarın.
    Karın organlarının çoğunu çıkarın. Karın organlarını herhangi bir membranöz yapışıklıktan kurtarmak için küçük keskin bir bıçak kullanın. Kesip çıkardıktan sonra mesane, böbrekler, karaciğer, dalak, pankreas ve iç genital organları çıkarmak için ellerinizi kullanın.
    • Mesaneyi çıkarırken içindekileri dökmemeye dikkat edin. İdrarın dökülmesini önlemek için bir elinizle mesaneyi sıkıştırın ve yavaşça keserek serbest bırakın ve diğer elinizle mesaneyi çıkarın.
    • Bağırsakları veya dalağı yanlışlıkla kesmemeye özellikle dikkat edin, çünkü bunların dökülen içeriği eti mahvedecektir.

Göğüs Organlarını Çıkarın (Sindirim Sistemi Hariç)

  1. adım 1 torasik organlara erişin.
    Göğüs organlarına erişin. Karın boşluğundan organların çoğu çıkarıldıktan sonra sıra göğüs boşluğunu veya üst göğüs boşluğunu temizlemeye gelir. Göğüs boşluğuna erişmek için, göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran kas (diyafram) ve zarı kesmek üzere keskin bir bıçak kullanın.
    • Göğüs boşluğunu kestiğinizde çok fazla kan bulmayı bekleyin.
    • Göğüs boşluğunda çalışırken dikkatli olun. Geyik göğsünden vurulmuşsa keskin kırık kaburgalar olabilir.
  2. adım 2 göğüs organlarını çıkarın.
    Göğüs organlarını çıkarın. Göğüs organlarını herhangi bir membranöz yapışıklıktan kurtarmak için küçük keskin bir bıçak kullanın. Trakeayı (nefes borusu) olabildiğince yukarı doğru takip edin ve kesin. Kestikten sonra akciğerleri ve kalbi çıkarmak için ellerinizi kullanın.

Sindirim Sistemini Çıkarın

  1. adım 1 sindirim sisteminin üst kısmını serbest bırakın.
    Sindirim sisteminin üst kısmını serbest bırakın. Sindirim sistemi, yiyeceklerin içinden geçtiği sürekli bir borudur ve yemek borusu, mide, bağırsaklar ve rektumdan oluşur. Sindirim sistemi en iyi şekilde tek parça halinde çıkarılır. Sindirim kanalını tek parça halinde çıkarmak için her iki ucu da serbest bırakmanız gerekecektir. Üst ucu veya özofagusu (mideye giden yutma borusu) serbest bırakmak için göğüs boşluğuna ulaşabildiğiniz kadar ulaşın ve özofagusu kesin. Ardından bu ucu aşağıya, göğsün içinden ve dışarıya doğru çekin.
  2. adım 2 sindirim sisteminin alt kısmını serbest bırakın.
    Sindirim sisteminin alt kısmını serbest bırakın. Daha sonra sindirim sisteminin alt ucunu veya rektum/anüsü serbest bırakmanız gerekir. Bunu yapmak için bir erkeğin anüsünün etrafına derin bir halka veya bir dişinin anüsünün ve vajinasının etrafına derin bir halka kesin. Serbest kalan rektumu vücut boşluğuna geri sokun ve mide kesiğinden dışarı çıkarın.
    • Anüs etrafındaki kesik anüsü çevrelemeli ancak anüsü kesmemelidir. Amaç, rektum da dahil olmak üzere sindirim sistemini sağlam bırakırken anüsü çevreleyen dokudan kurtarmaktır. Anüs etrafındaki kesiğiniz yaklaşık 4 inç (10,2 cm) derinlikte olmalıdır.
  3. adım 3 sindirim sistemini dışarı çekin.
    Sindirim kanalını dışarı çekin. Artık sindirim kanalının her iki ucu da serbest olduğuna göre sağlam sindirim kanalını vücut boşluğundan dışarı yuvarlayabilirsiniz.
    • Sindirim sistemini tutarken, bağırsakları kesmemeye veya dışkı maddesini sıkmamaya dikkat edin. Dökülen dışkı maddesi eti bozacaktır. Dökülmeyi en aza indirmek için rektumu bağlamayı tercih edebilirsiniz.

Temizleme

  1. adım 1 yenilebilir organları saklayın.
    Yenilebilir organları saklayın. Kalp ve karaciğeri yemeyi tercih edebilirsiniz. Ancak beyin, dalak, gözler, bademcikler veya lenf düğümlerini tüketmeniz tavsiye edilmez. Saklamayı planladığınız organları temiz bir plastik torbaya koyun.
  2. adım 2 atıkları bertaraf edin.
    Atıkları imha edin. Eğer mülk sahibi için sorun yoksa, atık organları (bağırsak, dalak, vb.) leşçiller için bırakabilirsiniz. Aksi takdirde, organları yanınızda götürmek üzere başka bir plastik torbaya koyun.
  3. adım 3 geyiğinizi eve götürün.
    Geyiğinizi eve götürün. Geyiğinizi eve taşıyın. Karkasınızı mümkün olan en kısa sürede soğutun veya buza koyun.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Bu yöntem geyiğin başını/boynunu/omuzlarını montaj için sağlam bırakır.
  • Eldiven giymeyi tercih edebilirsiniz.
  • Avcılık lisansınıza bağlı olarak, cinsiyeti kanıtlamak için dış cinsel organları sağlam bırakmanız gerekebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Keskin bıçak
  • Tek kullanımlık eldivenler
  • Plastik torbalar
  • Temizlik için su ve havlu (isteğe bağlı)
  • Çekme halatı (isteğe bağlı)