Geyik Kafatası Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir geyik kafatası ev için harika bir süs eşyası olabilir, ancak kafatasının uzun süre beyaz rengini korumasını sağlamak için titiz bir temizlik ve bakım süreci vardır. Bu süreç, kimyasal ya da doğal yöntemlerle etin çıkarılmasıyla başlar. Daha sonra kafatasını ağartabilirsiniz. Uzun ömürlü bir estetik çekicilik için düzenli bakım yaptığınızdan emin olun.

Adımlar

Derinin ve Etin Çıkarılması

  1. adım 1 geyik kafatasının derisini keskin bir bıçakla yüzün ve organları çıkarmak için pense kullanın.1Geyik kafatasının derisini keskin bir bıçakla yüzün ve organları çıkarmak için pense kullanın. Geyik kafatasını iş istasyonuna yerleştirin ve kullandığınızdan emin olduğunuz keskin bir bıçakla derisini yüzün. Yavaşça dilimleyin ve yanlışlıkla kafatasının altını parçalamadığınızdan emin olun.
    • Eğer 1'den fazla bıçağınız varsa, küçük bıçakları ince detayları kesmek için, büyük bıçakları ise deriyi oymak için kullanın.
    • Deri yüzme işleminin sonunda altta kırmızı kas dokusu kalmalıdır.
    • Geyiğin gözlerini ve dilini nazikçe çıkarmak için pense kullanın. Pense genellikle organları tek tek kesip çıkarmaya çalışmaktan daha kolaydır.
  2. adım 2 kafatasını sıcak suya daldırın ve 2-3 saat pişirin.2Kafatasını sıcak suya daldırın ve 2-3 saat pişirin. Büyük bir tencereyi (kafatasını içine alacak büyüklükte) sıcak suyla doldurun ve sürekli kaynamaya bırakın. Daha sonra boynuzlarından tutarak geyik kafatasını suyun içine indirin. Kas dokusu kafatasının altından yavaşça gevşerken kafatasını 2-3 saat bekletin. Et çok az bir çabayla kafatasından ayrıldığında hazırdır.
    • Eğer kafatasınızı dondurduysanız, bu işlem yaklaşık 15-30 dakika daha uzun sürecektir.
    • Kafatasını fazla kaynatırsanız dişlerin çatlama riski vardır, bu nedenle işlemi zamanlayın ve kaynarken kafatasını düzenli olarak kontrol edin.
  3. adım 3 kafatası hala sıcakken eti çıkarın.3Kafatası hala sıcakken eti çıkarın. Kafatasını kaynayan sudan çıkarın ve ardından çalışma masanızın üzerine yerleştirin. Küçük bir bıçakla eti oyarak çıkarın. Küçük parçalar halinde çıkmalıdır. Daha sonra, dış et oyulduktan sonra, beyin dokusunu kafatasının içinden çıkarmaya çalışın.
    • Kaynatma işleminden sonra kafatasının soğumasını beklerseniz etin çıkarılması çok daha zor olacaktır.
    • Bıçak kullanmakta zorlanıyorsanız beyin dokusunu çıkarmak için küçük bir kaşık veya neşter gerekebilir.
  4. adım 4 kafatasının tamamını soğuk suyla yıkayın.4Kafatasının tamamını soğuk suyla yıkayın. Dış kas dokusunu ve iç beyin dokusunu çıkarabildiğiniz kadar çıkardıktan sonra kafatasını soğuk suyla durulayın. Bıçakla çıkarılması çok zor olabilecek inatçı et parçalarını çıkarmaya çalışın.
  5. adım 5 kafatasını 3 gün boyunca enzim ağartıcı toz içinde bekletin.5Kafatasını 3 gün boyunca enzim-ağartıcı toz içinde bekletin. Kafatasını tekrar büyük bir kaba veya tencereye yerleştirin ve temizleme solüsyonuna daldırın. Kaba eklenen her 1 galon (3,8 L) su için 3/4 fincan (90 gram) enzim-ağartıcı toz ekleyin. Kafatasını 3 gün boyunca bu solüsyonda bırakın.
    • Yerel bir süpermarketten alacağınız herhangi bir enzim temizleme tozu işe yarayacaktır. Bu işlem, daha inatçı veya küçük et parçalarını çıkarmaya çalışmak içindir.
    • Çamaşır suyu kullanmayın. Kimyasal reaksiyonu genellikle çok serttir ve kafatasına zarar verebilir.
  6. adım 6 son dokuyu bir neşter veya bıçakla çıkarın.6Son dokuyu bir neşter veya bıçakla çıkarın. Kafatasını bir kez daha durulayın ve ardından tüm etin çıkarıldığından emin olmak için kafatasının tamamını iyice kontrol edin. Çıkmadıysa, temizleme solüsyonu en inatçı et parçalarını gevşetmiş olmalı, böylece bunları kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
    • Etin yapısına bağlı olarak, bıçağın kenarıyla kaldırabilir ya da dikkatlice dilimleyebilirsiniz.

Kafatasının Hidrojen Peroksit ile Ağartılması

  1. adım 1 %12 hidrojen peroksit satın alın.1%12 hidrojen peroksit satın alın. Hidrojen peroksit birçok şekil ve boyutta gelir ve güçlü kimyasal yapısı nedeniyle rastlamak zor olabilir. Kimyagerler tezgahta küçük miktarlarda satabilir, ancak berberler muhtemelen daha büyük şişeler satacaktır. Başlamadan önce en az birkaç litre hidrojen peroksit bulmaya çalışın.
    • Hidrojen Peroksit %12, %9 veya %6 konsantrasyonlarda bulunma eğilimindedir. Diğerlerinden daha hızlı çalışacağı için %12'lik versiyonu bulmaya çalışın.
    • Krem versiyonu ile sıvı versiyonu arasında seçim yapma şansınız varsa, sıvı versiyonunu satın alın.
  2. adım 2 başlamadan önce koruyucu giysi giyin.2Başlamadan önce koruyucu giysi giyin. Hidrojen peroksit yakıcı bir kimyasal sıvıdır, yani çıplak cilde temas ederse ciddi zararlara neden olabilir. Kullanmadan önce daima kalın plastik eldivenler kullanın ve uzun tulumlar giyin.
    • 18 yaşından küçükseniz, işlem sırasında size yardımcı olması için sorumlu bir yetişkin bulun. 18 yaşından büyük olsanız bile, işler ters giderse size yardım edecek başka birinin olması zarar vermez.
  3. adım 3 kafatasını soğuk suyla yıkayın.3Kafatasını soğuk suyla yıkayın. Duvarınızda durduğu için küçük çatlaklarda beklediğinizden daha fazla toz ve kir birikmiş olabilir. Kafatasını soğuk suyla iyice durulayarak içindeki kiri temizleyin.
    • Kirin bir kısmı daha inatçı çıkarsa, keskin bir bıçak veya diş fırçasıyla dikkatlice kazıyın.
  4. adım 4 kafatasını 24 saat boyunca hidrojen peroksit içinde bekletin.4Kafatasını 24 saat boyunca hidrojen peroksit içinde bekletin. Yıkandıktan sonra kafatasını kapaklı büyük bir plastik kaba koyun. Ardından, kafatası kaplanana kadar eşit miktarda hidrojen peroksit ve su dökün. Kapağı kapatın ve en az 24 saat kendi haline bırakın.
    • Kutunun boyutuna bağlı olarak, kafatasının boynuzlarını içine sığdıramayabilirsiniz. Aslında bu daha iyi olabilir çünkü kimyasal ovma işlemi boynuzları daha kırılgan hale getirebilir ve görünümlerini azaltabilir. Ancak, sıvı temiz havaya açık olacak ve sabitlenmeyecektir.
  5. adım 5 kafatasını çıkarın ve tekrar yıkayın.5Kafatasını çıkarın ve tekrar yıkayın. Lastik eldivenlerle kafatasını plastik kaptan dikkatlice çıkarın ve tekrar soğuk suyla iyice yıkayın. Aksi takdirde kafatasının etrafında küçük beyaz bir toz kalıntısı kalabilir.
    • Temizlemeniz gereken daha fazla kemik varsa hidrojen peroksit karışımını tekrar kullanın. Karışım başka herhangi bir kafatası için tekrar kullanılabilir. Genel olarak, karışım en iyi sıcak ve fazla havaya maruz kalmamış yerlerde işe yarar.

Kafatasının Doğal Yöntemlerle Temizlenmesi

  1. adım 1 uzun süreli doğal bir temizlik için kemikleri dermestid böceklerine maruz bırakın.1Uzun süreli doğal bir temizlik için kemikleri dermestid böceklerine maruz bırakın. Dermestid böcekleri vahşi doğada doğal olarak kemiklerdeki atık ürünlerle beslenen böceklerdir. Geyik kafatasını büyük bir plastik kaba koyun ve bir kutu böceği içine koyup bir hafta boyunca çalışmaya bırakın. Kafatasını ilk temizlerken bir şekilde etini atladıysanız, bu böcekler onu çıkaracaktır.
    • Tam bir böcek kolonisi (internetten ya da yerel bir tahnitçiden satın alınabilir) bir kafatasını 1-2 gün içinde temizleyebilecektir.
    • İşlerini tamamladıklarında onları nazikçe toplayın ve bir kez daha doğaya bırakın.
    • Böceklerin nefes alabilmesi için kapakta bazı delikler açtığınızdan emin olun.
  2. adım 2 uzun vadeli bir çözüm için kemikleri vahşi doğada bırakın.2Uzun vadeli bir çözüm için kemikleri vahşi doğada bırakın. Doğa, bizim sadece taklit edebileceğimiz dahili süreçlere sahip olma eğilimindedir. Kemikleri vahşi doğada toprakta bırakırsanız, diğer hayvanlar, böcekler ve bakteriler doğanın amaçladığı gibi kemikleri temizleyecektir. Bu süreç bazen 'çürüme' olarak bilinir.
    • Bu süreç uzun zaman alır (2-3 ay önerilir), ancak masrafsızdır.
  3. adım 3 son çare olarak kemikleri kaynatın.3Son çare olarak kemikleri kaynatın. Uzun zaman önce yaygın bir uygulama olmasına rağmen, geyik kafataslarının kaynatılması, kemik yapısının çatlama olasılığını artırdığı için artık kafatası temizlemenin kötü bir yolu olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, yapılması en kolay yöntemdir.
    • Kafatasını 12 saat boyunca her 260 sıvı ons (7,7 L) su için 8,5 sıvı ons (0,25 L) çamaşır sodası içeren büyük bir tencereye koyun ve her saat başı düzenli olarak ilerlemeyi kontrol edin. Et, bir bıçakla çok az veya hiç çaba sarf etmeden oyulabildiğinde bittiğini anlayacaksınız.
  4. adım 4 i̇ndükleyin 'cold water maceration' as a safer water treatment.4Daha güvenli bir su arıtımı olarak 'soğuk su maserasyonunu' teşvik edin. Soğuk suyla yumuşatma, kemiklerin kaynatılmasına çok benzer, ancak su herhangi bir kiri ortadan kaldırmaya çalışmak yerine, ilk temizlikte fark edilmeyen kas lifleri veya tendonlar gibi zaten var olan kirleri gevşetir.
    • Geyik kafatasını büyük bir kaba koyun ve üzerini soğuk suyla doldurun ve mümkünse kabın kapağı kapalı olarak 24-48 saat bekletin. Herhangi bir gevşek kir, etrafındaki suda görünür hale gelmelidir.
  5. adım 5 i̇natçı kirleri temizlemek için bir diş fırçası kullanın.5İnatçı kirleri temizlemek için bir diş fırçası kullanın. Her şey başarısız olursa, genellikle bir diş fırçası ve büyük bir çaba istenmeyen kirleri temizleyebilir. Diş fırçasını tekrar kullanmayı düşünmüyorsanız, temizleme işlemini daha etkili hale getirmek için az miktarda hidrojen peroksite batırabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruKafatasını temizlemek için et yiyen böcekleri kullanabilir miyim? Evet, et yiyen böcekler harika bir çözümdür. Alabildikleri her et parçasını temizleyeceklerdir. Onlardan bir tank edinmeyi ve kafatasınızı içine koymayı düşünün. Bu, kafataslarını temizlemenin gerçek bir yoludur ve oldukça faydalıdır. Yine de çeneyi çıkarmak isteyebilirsiniz, böylece yarıklara girebilirler.

İpuçları

Uyarılar

  • Hidrojen peroksit konusunda son derece dikkatli olun. Yakıcı bir kimyasal sıvı olduğu için daima eldiven kullanın.
  • Geyik kafatasını çamaşır suyu ile temizlemeyin. Bu, kemik yapısına onarılamayacak şekilde zarar verecektir.