Karavan Sıcak Su Deposu Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karavanınızdaki su ısıtıcı, tankın içinde biriken ve daha az verimli çalışmasına neden olabilecek kalıntı ve tortuları toplamaya başlayacaktır. Karavanınızdaki sıcak suyun basıncının düşük olduğunu, bulanık göründüğünü veya kötü koktuğunu fark ederseniz, su ısıtıcısını temizleme zamanı gelmiş olabilir. Sistemi boşaltabilir ve temiz suyla yıkayabilirsiniz, ancak yine de tankta bir miktar kalıntı bırakabilir. Neyse ki, su ısıtıcınız mükemmel bir şekilde çalışana kadar inatçı birikintileri parçalamak için tankı sirke çözeltisiyle ıslatabilirsiniz!

Adımlar

Su Isıtıcısının Boşaltılması

  1. adım 1 temizlemeden bir gece önce su ısıtıcısını kapatın.
    Temizlemeden bir gece önce su ısıtıcısını kapatın. Karavanınızın içindeki elektrik anahtar panelini bulun ve 'Su Isıtıcısı' etiketli olanı arayın. Tankın içindeki suyun soğuması için düğmeyi Kapalı konuma getirin. Depoyu temizlerken haşlanmadığınızdan emin olmak için su ısıtıcısını gece boyunca kapalı bırakın.
    • Anahtarı içeride bulamazsanız, genellikle karavanın dış yolcu tarafında bulunan su ısıtıcı bölmesini kontrol edin.
    • Karavanınızın su ısıtıcısının gaz ve elektrik gücü panel üzerindeki ayrı anahtarlarla kontrol ediliyor olabilir, bu nedenle her ikisini de kapattığınızdan emin olun.

    Varyasyon: Gece boyunca bekleyecek vaktiniz yoksa, karavanınızdaki muslukları en sıcak ayara getirin ve su dokunulduğunda soğuk hissedene kadar çalışmasına izin verin.

  2. adım 2 su pompasını veya besleme hattını kapatın, böylece't fill the tank.
    Depoyu doldurmamak için su pompasını veya besleme hattını kapatın. Yalnızca karavanınızın deposunda depolanan temiz suyu kullanıyorsanız, pompanın yerini belirleyin ve ısıtıcıya su çekmeye devam etmemesi için Kapalı konuma getirin. Aksi takdirde, doğrudan giriş sistemine bağlıysanız, karavanınızın dışındaki su besleme hortumunun bağlantısını kesin. Deponun suyla dolmaya devam etmemesi için temizlik boyunca besleme hortumunu veya pompanın bağlantısını kesik bırakın.
    • Su pompasını genellikle karavanınızın içindeki bir duvar panelinin arkasında bulabilirsiniz. Aksi takdirde, bir dış bölmenin içine yerleştirilmiş olabilir.
  3. adım 3 su ısıtıcısının üzerindeki basınç tahliye vanasını açın.
    Su ısıtıcısının üzerindeki basınç tahliye vanasını açın. Aracınızın dış yolcu tarafında bulunan ve genellikle 'Su Isıtıcısı' olarak etiketlenen su ısıtıcı bölmesini bulun. Panelin kilidini açın ve bölmenin üst kısmında bir musluğa bağlı metal bir kolu olan tahliye vanasını bulun. Valf kolunu düz bir şekilde dışarı çıkana ve su musluktan akmaya başlayana kadar yukarı çekin.
    • Su ısıtıcı bölmesinin yerini bulmakta zorlanıyorsanız, bulmak için karavanınızın el kitabına bakın.
    • Hala sıcak suyunuz varsa vanayı açmaktan kaçının, çünkü su haşlanma derecesinde sıcak olacaktır ve sizi ciddi şekilde yakabilir.
  4. adım 4 depoyu sökün's plug or anode rod with a socket wrench.
    Deponun tapasını veya anot çubuğunu lokma anahtarla sökün. Su ısıtıcı bölmesinin altındaki musluğu veya portu bulun, bu Atwood sistemindeki tapa veya Suburban sistemindeki anot çubuğudur. Tapayı veya anot çubuğunu gevşetmek için lokma anahtarla saat yönünün tersine çevirin. Tamamen sökün ve doğrudan depodan dışarı çekin. Su, tapa veya anot çubuğunun bağlantı noktasından dışarı akacaktır.
    • Hâlâ sıcak suyunuz varsa tapayı veya anot çubuğunu sökmeyin çünkü haşlanabilirsiniz.

Sistemin Yıkanması ve Tapanın Değiştirilmesi

  1. adım 1 bahçe hortumuna bir tank temizleme çubuğu takın.
    Bahçe hortumuna bir depo temizleme çubuğu takın. Depo temizleme çubukları, su deponuzun içindeki kireç birikimini parçalayan uzun, yüksek basınçlı bir ağza sahiptir. Depo temizleme çubuğunun ucunu bir bahçe hortumunun ucuna sıkıca vidalayın, böylece sızıntı yapmaz. Ucundan su fışkırmaması için çubuğu şimdilik kapalı konumda tutun.
    • Depo temizleme çubuğunu internetten ya da bir açık hava mağazasından satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 temizleme çubuğu ile tankın içine püskürtün.
    Temizleme çubuğu ile tankın içine püskürtün. Çubuğun ucunu su ısıtıcı tankının altındaki bağlantı noktasına itin ve hortumunuzu açın. Suyu tankın içine püskürtmek için çubuğun sapına bastırın. Çubuğu tankın etrafında döndürerek tankın her duvarına püskürtün. Bağlantı noktasından artık kalıntı çıkmadığını görene kadar ısıtıcının içini püskürtmeye devam edin.
    • Püskürtmeye ilk başladığınızda tanktan herhangi bir kalıntı çıktığını görmüyorsanız, tankınızın içinde herhangi bir birikme olmayabilir.
  3. adım 3 su ısıtıcınızda anot çubuğu kullanılıyorsa yeni bir anot çubuğu alın.
    Su ısıtıcınızda anot çubuğu kullanılıyorsa yeni bir anot çubuğu alın. Kireç birikimi olup olmadığını görmek için eski anot çubuğunu kontrol edin. Eğer yoksa, depoyu bir sonraki temizleyişinize kadar aynı çubuğu tekrar kullanabilirsiniz. Aksi takdirde, ısıtıcının içine düzgün bir şekilde oturması için karavanınızın marka ve modeline uygun bir anot çubuğu alın.
    • Anot çubukları, sıcak suyunuzu temiz tutmaya yardımcı olmak için suyunuzdaki tortuyu filtreler. Bunları internetten veya özel RV mağazalarından satın alabilirsiniz.

    Varyasyon: Su ısıtıcı sisteminizde sadece bir fiş varsa, eskisi bükülmediği veya hasar görmediği sürece aynısını tekrar kullanabilirsiniz.

  4. adım 4 teflon bandı tapa veya anot çubuğu üzerindeki dişlerin etrafına sarın.
    Teflon bandı tapa veya anot çubuğu üzerindeki dişlerin etrafına sarın. Teflon bandın ucunu dişlerin üzerine bastırın ve saat yönünde sıkıca sarın. Parçayı kesmeden önce tüm dişleri 2-3 kat teflon bantla kaplayın. Yerinde kalması için gevşek ucu sıkıca bastırın.
    • Teflon bant su ısıtıcısındaki sızıntıları önlemeye yardımcı olur ve yerel hırdavat mağazanızın tesisat bölümünde bulabilirsiniz.
    • Teflon bandı saat yönünün tersine sarmaktan kaçının çünkü tapayı veya anot çubuğunu bağlantı noktasına geri vidaladığınızda gevşeyebilir.
  5. adım 5 tapayı veya anot çubuğunu su ısıtıcısına geri vidalayın.
    Tapayı veya anot çubuğunu tekrar su ısıtıcısına vidalayın. Tapayı veya anot çubuğunu bağlantı noktasına geri itin ve sıkmak için saat yönünde çevirin. Elle sıkılana kadar tapayı veya çubuğu vidalamaya devam edin. Ardından, soket anahtarınızı kullanarak çeyrek tur daha çevirin, böylece tankı düzgün bir şekilde kapatır ve herhangi bir sızıntıya neden olmaz.
    • Tapayı veya çubuğu aşırı sıkmaktan kaçının çünkü zarar verebilir ve daha sonra çıkarılmasını zorlaştırabilirsiniz.

Depoyu Sirke ile Islatma

  1. adım 1 basınç tahliye vanasını su ısıtıcısından sökün.
    Basınç tahliye vanasını su ısıtıcısından sökün. Basınç tahliye vanasının arkasındaki somunu bir pense ile kavrayın ve gevşeyene kadar saat yönünün tersine çevirin. Su ısıtıcısının üst kısmına erişebilmek için bağlantı noktasından kolayca çekip çıkarana kadar elle döndürmeye devam edin.
  2. adım 2 şunları içeren bir solüsyon karıştırın's 65% vinegar and 35% water solution.
    65 sirke ve %35 su içeren bir solüsyon karıştırın. Damıtılmış beyaz sirke ve suyu, yeni bir gaz tenekesi gibi ağzı olan daha büyük bir kapta birleştirin ve karıştırın. Deponun içindeki en fazla kalıntıyı çıkarmak için su ısıtıcısının tamamını doldurabilecek kadar temizleme solüsyonu hazırlayın.
    • Sıcak su tankınızın boyutunu bilmiyorsanız, karavanınızın el kitabına bakın. Aksi takdirde, bilgileri bulmak için karavanınızın markasına ve modeline çevrimiçi olarak bakabilirsiniz.
    • Tipik olarak, karavan su ısıtıcıları 5-10 galon (19-38 L) arasındadır.
    • Sistemi yıkadığınızda depodan kalıntı çıktığını fark etmediyseniz, depoyu sirke solüsyonuyla ıslatmanıza gerek yoktur.
  3. adım 3 sirke solüsyonunu bir huni yardımıyla tahliye vanası deliğine dökün.
    Sirke solüsyonunu bir huni ile tahliye vanası deliğine dökün. Sirke solüsyonunu daha kolay aktarabilmek için valf deliğinin içine bir huni yerleştirin. Sirke çözeltisini yavaşça huninin içine boşaltın, taşmadığından veya yan tarafa dökülmediğinden emin olun. Solüsyon bitene kadar tankı doldurmaya devam edin ve huniyi çıkarın.
    • Bir yardımcıdan huniyi yerinde tutmasını veya gaz kutusunu kaldırmasına yardım etmesini isteyin, böylece dökülme olasılığınız azalır.
  4. adım 4 basınç tahliye vanasını tekrar takın ve kapatın.
    Basınç tahliye vanasını tekrar takın ve kapatın. Basınç tahliye valfini bağlantı noktası ile hizalayın ve elinizle saat yönünde vidalayın. Artık çeviremediğinizde, anahtarınızı kullanarak her seferinde çeyrek tur sıkın. Çıkış ağzı aşağı bakana kadar vanayı vidalamaya devam edin. Düz olması için vana kolunu aşağı doğru bastırın.
    • Çıkış ağzı aşağı bakmıyorsa, su ısıtıcısının içinde basınç oluşursa vana düzgün tahliye yapamayabilir.
    • Vanaya zarar verebileceğiniz için aşırı sıkmamaya dikkat edin.
  5. adım 5 su ısıtıcısını ısıtmak için 1-2 saat boyunca açın.
    Su ısıtıcısını ısıtmak için 1-2 saat boyunca açın. Karavanınızın içine gidin ve su ısıtıcısının güç düğmesini bulun. Tekrar Açık konuma getirin, böylece tankın içindeki sirke çözeltisini ısıtır. Gücü yaklaşık 1-2 saat açık bırakın, böylece tamamen ısınma şansı olur, böylece sistemden en fazla kireç birikimini giderir. İşiniz bittiğinde anahtarı tekrar Kapalı konuma getirin.
    • Su kaynağını veya pompayı açmaktan kaçının, aksi takdirde sirke çözeltisi borularınızın geri kalanında dolaşabilir ve depoyu etkili bir şekilde temizleyemez.
    • Su ısıtıcınızın elektrik panosunda gaz gücü için de bir anahtar varsa, onu da açın.
  6. adım 6 sirkeyi gece boyunca sıcak su tankında soğumaya bırakın.
    Sirkeyi gece boyunca sıcak su tankında soğumaya bırakın. Sirke çözeltisinin su ısıtıcısının içinde kalmasına izin verin, böylece içeride sıkışmış olan daha fazla kalıntıyı parçalayabilir. Çözelti hala sıcakken herhangi bir armatürünüzü kullanmaktan veya depoyu boşaltmaktan kaçının, aksi takdirde kendinizi yakabilirsiniz. Devam etmeden önce ertesi güne kadar veya su ısıtıcısının tamamen soğumasını bekleyin.
  7. adım 7 depodaki sirkeyi boşaltmak için tapayı veya anot çubuğunu çıkarın.
    Depodaki sirkeyi boşaltmak için tapayı veya anot çubuğunu çıkarın. Tapayı veya anot çubuğunu lokma anahtarınızla saat yönünün tersine çevirerek gevşetin. Ardından çözeltinin depodan çıkması için elle sökmeye devam edin. Tamamen boşalmasına izin verin ve solüsyonla birlikte çıkan kalıntıları silin.
    • Boşaltma sırasında bağlantı noktasına kalıntı sıkışırsa, bir karıştırma çubuğuyla dürtmeyi veya elle çekmeyi deneyin.
  8. adım 8 tapayı tekrar takmadan önce sistemi depo temizleme çubuğu ile yıkayın.
    Tapayı tekrar takmadan önce sistemi depo temizleme çubuğu ile yıkayın. Depo temizleme çubuğunu hortumunuzun ucuna takın ve depoya geri besleyin. Suyu açın ve gevşemiş kalıntıları parçalamak ve sirkeyi sisteminizden temizlemek için tankın kenarlarına püskürtün. Tapayı veya anot çubuğunu tekrar yerine vidalamadan önce su berrak bir şekilde akana kadar içeriye püskürtmeye devam edin.
    • Teflon bandı tapa veya anot çubuğu üzerine yeniden uygulamanız gerekmez.

    Uyarı: Depoyu sirke ile ıslattıktan sonra durulamazsanız, sıcak suyunuz sirke gibi kokabilir veya tadı değişebilir.

Sistemin Tekrar Açılması

  1. adım 1 su pompasını veya su beslemesini yeniden bağlayın.
    Su pompasını veya su kaynağını yeniden bağlayın. Karavanınızın temiz su sistemini kullanıyorsanız, pompanızı bulun ve güç anahtarını tekrar açın. Doğrudan bir dış su kaynağına bağlıysanız, suyun karavanınızdaki borulardan akabilmesi için hortumu açın.
  2. adım 2 su ısıtıcı anahtarlarını açın.
    Su ısıtıcı anahtarlarını açın. Karavanınızın içine geri dönün ve su ısıtıcınızın anahtarlarını bulun. Ana güç anahtarını ve su ısıtıcınızda varsa gaz anahtarını açın. Düzgün çalışması için su ısıtıcısının tamamen ısınmasını bekleyin.
    • Anahtarlar karavanınızın içinde değilse, dışarıdaki su ısıtıcı bölmesinde olabilirler.
  3. adım 3 karavanınızın içindeki sıcak su musluğunu temiz akana kadar açın.
    Karavanınızın içindeki sıcak su musluğunu temiz akana kadar açın. Bir lavabo veya küvet musluğu seçin ve suyun tekrar akmaya başlaması için en sıcak ayara getirin. Tankın veya borularınızın içinde herhangi bir kalıntı kalmadığından emin olmak için su berrak görünene kadar musluğu açık tutun.
    • Musluğu ilk açtığınızda teklemesi normaldir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Isıtıcı çalışırken basınç tahliye vanasını veya tahliye tapasını çıkarmaktan kaçının çünkü su haşlanma derecesinde sıcak olacaktır ve sizi ciddi şekilde yaralayabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Lokma anahtar
  • Hortum
  • Tank temizleme çubuğu
  • Teflon bant
  • İngiliz Anahtarı
  • Sirke
  • Ağzı olan konteyner