Boks Eldivenleri Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Boks eldivenleri dövüş sırasında boksörün ellerini ve rakibin yüzünü yüzeysel yaralanmalardan korumak için harikadır, ancak eldivenler bakteri ve ter nedeniyle çok kötü kokabilir. Eldivenlerinizi düzenli olarak temizlemek ve uygun şekilde bakımını yapmak sadece temiz ve kokusuz kalmalarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha uzun süre dayanmalarına da yardımcı olur. Boks eldivenlerini temiz tutmak söz konusu olduğunda, en önemli husus her kullanımdan sonra kuruduğundan emin olmaktır, aksi takdirde eldivenlerin içindeki bakterilerin büyümesine ve gelişmesine izin verilecektir.

Adımlar

Eldivenlerin Temizlenmesi ve Sanitize Edilmesi

  1. adım 1 eldivenleri mümkün olan en kısa sürede spor çantanızdan çıkarın.
    Eldivenleri mümkün olan en kısa sürede spor çantanızdan çıkarın. Boks eldivenlerinizi giydiğinizde, ellerinizdeki bakteriler eldivenlerinizin içine aktarılır. Bu bakteriler daha sonra terinizle beslenir ve geliştikçe, temiz olmayan spor salonu ekipmanlarıyla ilişkili kötü kokuları yaratırlar. Spor çantasının içinde hava akışı olmadığından, bakterilerin üremesi için harika bir yerdir. Eldivenlerinizi çantanızda taşıyorsanız, eve varır varmaz çıkarın.s
    • Mümkünse eldivenlerinizi tamamen çantanızın dışında bırakın. Ne kadar çok hava alırlarsa o kadar iyi olur, bu nedenle eldivenlerinizi spor çantanızın dışında taşıyabiliyorsanız bunu yapın.
  2. adım 2 onları silin.
    Onları silin. Eldivenler çantanızdan çıktıktan hemen sonra, fazla nemi emmesi için bir bez veya havluyla silin. Elinizi havluya sarın ve elinizi eldivenin içine sokun. Teri emmeye yardımcı olması için elinizi hareket ettirin. Diğer eldivenle de aynı işlemi tekrarlayın.
  3. Eldivenlerin içini temizleyin. Eldivenlerin içindeki nemi temizleyebildiğiniz kadar temizledikten sonra, yarı yarıya sirke ve su solüsyonu ile dezenfekte edin. Solüsyonu bir sprey şişesine aktarın ve eldivenlerin içine birkaç kez sıkın.
    • Eldivenlerinizi temizlemek için beyaz sirke veya elma sirkesi kullanabilirsiniz.
    • Ek antibakteriyel ve mantar önleyici etki için sirke ve su solüsyonuna beş ila 10 damla çay ağacı yağı ekleyin.
    • Eldivenlerinize zarar verebileceği ve cildinizde reaksiyona neden olabileceği için sert temizlik spreylerinden kaçının.
    • Benzer şekilde Febreze gibi ürünlerden de kaçının çünkü bunlar sadece kokuları maskeler ve bakterileri öldürmez. Ayrıca eldivenlerinizi sert ve rahatsız hale getirebilirler.
  4. adım 4 eldivenlerin dışını temizleyin.
    Eldivenlerin dışını temizleyin. Sirke ve su solüsyonunuzu eldivenlerin dışına, her eldiveni hafif bir buğu ile kaplayacak kadar püskürtün. Ardından kiri, teri ve ekstra temizlik solüsyonunu temizlemek için temiz bir havluyla silin.
  5. Eldivenleri şartlandırın. Birçok boks eldiveni deriden yapılır ve bu da onları en iyi durumda tutmak için kondisyonlanması gerektiği anlamına gelir. Deri, yaşayan bir canlının derisidir ve tıpkı insan derisi gibi kuruyabilir. Piyasada birçok ticari deri yumuşatıcı bulunmaktadır veya bunun yerine limon esansiyel yağı kullanabilirsiniz.
    • Eldivenleri yumuşatmak için, eldivenlerin dışına az miktarda yumuşatıcı veya birkaç damla yağ uygulayın. Tüy bırakmayan bir bez kullanarak ve dairesel hareketlerle yağı deriye yedirin. İşiniz bittiğinde, fazlalıkları temizlemek için eldivenlerin dışını temiz bir havluyla silin.

Eldivenleri Kurutma

  1. adım 1 eldivenleri havayla kurutun.
    Eldivenleri havayla kurutun. Eldivenlerinizdeki bakteriler içeride hapsolan ter ve nemde yaşadığından, eldivenlerinizi kuru tutmak aynı zamanda temiz tutmak anlamına gelir. Eldivenlerin içini sirke ile dezenfekte ettikten ve dışını temizledikten sonra eldivenlerin tamamen kurumasını bekleyin.
    • Eldivenleri havayla kurutmak için bilek kayışlarını geriye katlayın, eldivenleri mümkün olduğunca geniş açın ve eldivenler açık kalacak şekilde bilek kayışlarını takın.
    • Eldivenleri bu şekilde kuruması için iyi havalandırılan bir odaya, açık bir pencerenin yanına veya bir vantilatörün önüne koyun veya asın.
    • Eldivenleri her kullandıktan sonra dezenfekte edip temizlemeseniz bile, kullanımlar arasında mutlaka kurumaya bırakmalısınız. Bu şekilde eldivenlerin içinde bakteri üremez.
  2. adım 2 i̇çlerini gazete kağıdı ile doldurun.
    İçlerini gazete kağıdı ile doldurun. Eldivenleri daha hızlı kurutmanın bir başka yolu da gazete ile doldurmaktır, çünkü gazete içerideki fazla nemi emecek ve eldivenlerin hava alması için açık kalmasını sağlayacaktır.
    • Birkaç yaprak gazeteyi buruşturarak iki gevşek top haline getirin. Her bir eldivenin içine mümkün olduğunca bir tane doldurun ve birkaç saat bekletin. Kağıdı düzenli olarak kontrol edin ve neme doyduğunu fark ettiğinizde yeni kağıt toplarıyla değiştirin.
  3. adım 3 bir fön makinesi kullanın.
    Bir fön makinesi kullanın. Kısa bir süre içinde birden fazla dövüş veya antrenman planladıysanız ve eldivenlerinizi hızlı bir şekilde kurutmanız gerekiyorsa, fön makinesi bunu yapmanın iyi bir yoludur. Isı eldivenlere zarar verebileceği ve deriyi sertleştirebileceği için soğuk ayarlı bir fön makinesi kullandığınızdan emin olun.
    • Fön makinesini soğuk ayarına getirin ve başlığı bir eldivenin açıklığının içine yönlendirin. Beş dakikalık aralıklarla nem durumunu kontrol edin ve bir eldiven kuruduğunda diğeriyle tekrarlayın.
  4. adım 4 eldivenlerinizi güneşte bırakmaktan kaçının.
    Eldivenlerinizi güneşte bırakmaktan kaçının. Güneş birçok şeyi kurutmak için harika bir yol olsa da boks eldivenleri bunlardan biri değildir. Bir miktar güneş ışığı eldivenlerinizi kurutabilir ve bakterileri öldürebilir, ancak çok fazla güneş eldivenlere ve deriye insan cildine zarar verdiği gibi zarar verebilir.
    • Eldivenlerinizi kurutmak için güneşi kullanmak istiyorsanız, onları doğrudan güneş ışığı altında gözetimsiz bırakmayın ve bir seferde 20 ila 30 dakikadan fazla dışarıda bırakmayın.
    • Dondurma/çözme yöntemini kullanarak inatçı bakteri/kokuları öldürme konusunda daha fazla yardım için bu makalenin sonundaki 'İpuçları' ve ardından 'Uyarılar' başlıklı bölümlere bakın.

Eldivenlerin Güzel Kokmasını Sağlamak

  1. adım 1 kötü kokuları kabartma tozu ile nötralize edin.
    Kötü kokuları kabartma tozu ile nötralize edin. Karbonat evrensel bir koku gidericidir ve kokuları gidermek ve kötü kokuları nötralize etmek için boks eldivenlerinizin içinde kullanılabilir. Eldivenleriniz kuruduğunda, her bir eldivenin içine birkaç tutam karbonat serpin ve birkaç saat bekletin.
    • Karbonatı çıkarmak için eldivenleri patlatın ya da ince bir elektrikli süpürge başlığını içine sokun.
  2. Kurutma kağıdı kullanın. Eldivenlerinizi temizledikten ve kuruttuktan sonra, bir kurutma kağıdı alın ve her bir eldivenin içini bu kağıtla silin. İsterseniz, bir dahaki sefere ihtiyacınız olana kadar her bir eldivenin içinde yarım yaprak bile bırakabilirsiniz.
  3. Sedir talaşı kullanın. Bir çift temiz pamuklu çorap alın ve her birini bir avuç sedir yongasıyla doldurun (tütsülenmiş yiyecekler ya da hayvan yatakları için kullandığınız türden). Çorapların uçlarını gevşekçe bağlayın ve her eldivene bir çorap doldurun.
    • İsterseniz traşlanmış çam da kullanabilirsiniz.
    • Sedir talaşları eldivenlerinizin harika kokmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda fazla nemi ve bakterileri de emer.
  4. adım 4 uçucu yağlar kullanın.
    Uçucu yağlar kullanın. Uçucu yağlar her şeyin güzel kokması için harika bir yoldur ve boks eldivenleri de istisna değildir. Ayrıca, bazı esansiyel yağlar antibakteriyel ve mantar önleyicidir, bu nedenle eldivenlerinizi temizlemeye de yardımcı olurlar. Tercih ettiğiniz uçucu yağdan 10 damla bir fincan (240 ml) su ile bir sprey şişesine ekleyin ve her eldivene bir ila iki sprey sıkın. En iyi antibakteriyel ve mantar önleyici uçucu yağlar şunlardır:
    • Limon otu
    • Okaliptüs
    • Nane
    • Turuncu

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Boks eldivenlerimin içini nasıl kuru tutabilirim?
    Boks antrenmanınızdan sonra eldiveninizi açın ve içini buruşturulmuş gazete kağıdı ya da hamster yatağı veya çam ile doldurulmuş bir çorapla doldurun. Bu, nemi emecek ve bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Soru
    Eldivenleri yıkarken suya batırabilir miyim?
    Boks eldivenlerinizi suda veya tuzlu su çözeltisinde bekletmek iyi bir fikir değildir. Eldivenleriniz deriden yapılmışsa, hem su hem de tuz deriyi kurutabilir ve kırılgan hale getirebilir. Ayrıca, eldivenlerinizde köpük dolgu varsa, su bu dolgunun şişmesine ve şekilsiz hale gelmesine neden olabilir.
  • Soru
    Silika jel yerleştirmek eldivenlerin içindeki nemden kurtulmaya yardımcı olur mu?
    Silika jel, ağırlığının yaklaşık %40'ı kadar nem emebilir ve kapalı bir kaptaki bağıl nemi yaklaşık %40'a kadar düşürebilir. Yani evet, yardımcı olacaktır ama çok değil.

Video

İpuçları

  • El sargıları eldivenlerinizin daha kuru ve temiz kalmasına yardımcı olacaktır, çünkü ellerinizdeki terin çoğunu emeceklerdir. El sargılarının temizlenmesi de çok daha kolaydır, ancak düzenli olarak yıkadığınızdan emin olun.

Uyarılar