Futbol Eldivenleri Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol eldivenlerinizin sapları hassas malzemelerden yapılmıştır, bu da onları başka bir şey düşünmeden normal çamaşırlarınıza atamayacağınız anlamına gelir. Makinede kazara zarar görmelerini önlemek için genellikle elde yıkanmaları önerilir. Bununla birlikte, üretici makinede yıkanabilir olduğunu belirtmişse, yüklerken birkaç önlem almanız aşırı aşınma ve yıpranmadan korunmalarına yardımcı olacaktır. Diğer birkaç önleyici uygulamayı benimsemek, aşınma ve yıpranmayı çok daha aza indirecek ve rahatsız edici kokuları azaltacaktır.

Adımlar

Eldivenlerinizi Elde Yıkama

  1. adım 1 eldivenleriniz için bir banyo hazırlayın.
    Eldivenleriniz için bir banyo hazırlayın. Lavabonuzun giderindeki tıpayı kapatın ve musluktan ılık su akıtmaya başlayın. Lavabo dolduğunda, akan suyun altına 1 çorba kaşığı hafif sıvı deterjan dökün. Deterjanla eşit bir şekilde karışması için suyu karıştırın ve ardından musluğu kapatın.
    • Özellikle kötü kokuyorlarsa, sabun yerine birkaç protez temizleme tableti kullanmayı deneyin.
    • Sıcak su kullanmaktan kaçının. Aşırı ısı, futbol eldiveni yapımında kullanılan bazı malzemelere zarar verebilir.
  2. adım 2 eldivenlerinizi fırçalayın.
    Eldivenlerinizi fırçalayın. Lavaboya koyun ve suyun altında tutun. Her tarafı tamamen ıslanana kadar sabunlu suyu emmelerine izin verin. Ardından parmak uçlarınızı kullanarak su altında fırçalayın. Özellikle lekeli veya kirli olan bölgelere özellikle dikkat edin.
    • Alternatif olarak, eldivenleri giyebilir ve çıplak ellerinizi yıkadığınız gibi temizleyebilirsiniz.
    • Çamaşır fırçası veya aşındırıcı herhangi bir şey yerine daima parmak uçlarınızı kullanın. Eldivenlerinizin saplarına zarar vermekten kaçının.
  3. adım 3 durulayın.
    Durulayın. Kirli suyun akabilmesi için tıpayı açın. Ardından tıpayı kapatın ve musluktan ikinci bir banyo yapın, ancak bu sefer soğuk su kullanın. Yıkanmış eldivenleri soğuk suya daldırın ve kalan sabunu durulamak için karıştırın.
  4. adım 4 kurutun.
    Kurulayın. Sabun tamamen gittiğinde, mümkün olduğunca fazla sudan kurtulmak için eldivenlerinizi lavabonun üzerinde sıkın. Düz bir yüzeyde, çamaşır ipinde veya kurutma askısında kurutun. Unutmayın:
    • Aşırı ısı eldivenlerinize zarar verebilir. Kurutma makinesine atmayın ya da saç kurutma makinesi gibi başka bir ısı kaynağıyla kurutmaya çalışmayın.

Çamaşır Makinesi Kullanımı

  1. adım 1 eldivenlerinizi nasıl yıkayacağınızı okuyun.
    Eldivenlerinizi nasıl yıkayacağınızı okuyun. Bir eldivenin yapısının marka ve modele göre değişebileceğini unutmayın. Her zaman üreticinin yıkama ile ilgili önerilerini kontrol edin. Bazılarının makinede yıkanabilir olmasını beklerken, diğerleri yalnızca elde yıkanmalıdır. Şüpheniz varsa, her zaman elde yıkayın.
  2. adım 2 eldivenlerinizi ters çevirin.
    Eldivenlerinizi ters çevirin. Bir giysinin dış kısmının yıkama döngüsü boyunca iç kısmından daha sert bir sürüş yaşadığını unutmayın. Eldiveninizin saplarını ters çevirerek koruyun. Takılma, yırtılma veya aşınmadan kaynaklanabilecek hasar olasılığını azaltın.
  3. adım 3 onları bir yastık kılıfına koyun.
    Yastık kılıfına koyun. Üstten yüklemeli çamaşır makinelerinin önden yüklemeli makinelere göre daha sert bir döngüye sahip olmasını bekleyin. Makineniz üstten yükleme yapıyorsa, eldivenlerinizi yastık kılıfı veya benzeri bir şeyin içine koyup ağzını bağlayarak daha fazla koruyun. Önden yüklemeli makinelerin döngüleri eldivenleriniz için daha yumuşak olmalıdır, ancak yine de dikkatli olun ve eldivenlerinizi poşetleyin.
  4. adım 4 soğuk suda hassas programda yıkayın.
    Soğuk suda hassas programda yıkayın. Kullanılan malzemeye bağlı olarak ısının eldivenlerinizin bileşenlerine zarar verebileceğini unutmayın. Hem yıkama hem de durulama döngüleri için sıcaklığı 'soğuk' olarak ayarlayın. Ardından en nazik yıkama için 'hassas yıkama döngüsünü' seçin. Çamaşır makinesine dolduğunda hafif bir çamaşır deterjanı ekleyin.
  5. adım 5 havada kurutun.
    Havayla kurutun. Döngünüzü çalıştırın. İşlem tamamlandığında eldivenleri düz bir şekilde bir yüzeye koyun veya kurutma askısına ya da çamaşır ipine asın. Kurutma makinesini kullanmayın, çünkü ısısı muhtemelen tutma yerlerine ve/veya diğer bileşenlere zarar verecektir.

Aşınma, Yıpranma ve Kokuyu En Aza İndirmek

  1. adım 1 az miktarda yıkayın.
    İdareli yıkayın. Eldivenlerinizi ister makinede ister elde yıkayın, her yıkamanın tutma yerlerinize bir miktar aşınma ve yıpranma eklemesini bekleyin. Tekrarlanan yıkamaların etkisini azaltmak için her kullanımdan sonra yıkamaktan kaçının. Çok ihtiyaç duymadıkları sürece haftada bir veya iki haftada bir yıkayın.
  2. adım 2 her kullanımdan sonra havalandırın.
    Her kullanımdan sonra havalandırın. Her kullanımdan sonra yıkamayacağınız için, çantanızda veya dolabınızda top haline getirmeyin. Eve getirin ve nefes alabilmeleri için bir çamaşır ipine veya kurutma askısına asın. Kokuların oluşmasını önlemek için ter veya diğer nemin bol hava sirkülasyonu ile kurumasına izin verin.
  3. adım 3 kokuları emici malzemelerle emdirin.
    Kokuları emici malzemelerle emdirin. Eldivenlerinizi her kullanımdan sonra havalandırsanız bile, kalan terin bir noktada onları kokutmaya başlamasını bekleyin. Kullanmadığınız zamanlarda kokuyu emecek malzemelerle doldurarak bununla mücadele edin. Kullanılabilecek kullanışlı ev eşyaları şunlardır:
    • Yeni çay poşetleri
    • Kurutma kağıtları
    • Gazete

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Eldivenler birden fazla kez yıkanırsa yapışkanlığını kaybeder mi?
    Hayır, eldivenler birden fazla kez yıkanırsa yapışkanlıklarını kaybetmezler; hatta bir yıkamadan sonra daha iyi yapışırlar.
  • Soru
    Bir futbol eldiveninin parmak uçları aşınır veya yırtılır mı?
    Evet, uçlar zamanla aşınır.
  • Soru
    Bu durum kaleci eldivenleri için de geçerli mi?
    Evet, geçerlidir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

El Yıkama

  • Lavabo
  • Hafif çamaşır deterjanı
  • Çamaşır ipi, kurutma askısı veya havada kurutmak için düz yüzey

Çamaşır Makinesi

  • Yıkayıcı
  • Hafif çamaşır deterjanı
  • Yastık kılıfı veya benzeri bir şey
  • Çamaşır ipi, kurutma askısı veya havada kurutmak için düz yüzey

Kokuları En Aza İndirmek

  • Çay poşetleri
  • Kurutma kağıtları
  • Gazete