Kaldırımdaki Buz Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Buzlu bir kaldırım siz, aileniz ve komşularınız için güvenlik tehlikesi oluşturabilir. Birçok şehirde, mülkünüzün içinden geçen kaldırımdaki buzu temizlemenizi gerektiren yasalar vardır. Bu buzu hızlı, güvenli ve verimli bir şekilde nasıl temizleyeceğinizi bilmek en iyisidir.

Adımlar

Buz Çözücülerin Kullanımı

  1. adım 1 bir buz çözücü satın alın.
    Bir buz çözücü satın alın. Bunları yerel nalburunuzda bulabilmeniz gerekir. En iyisi sezon başında birkaç torba satın almaktır. İlk kar fırtınası başladığında mağazalarda ürün kalmamış olabilir.
    • Buz çözücünüzü kuru bir yerde, tercihen hava geçirmez bir kap içinde nemden ve güneş ışığından uzak tutarak saklamalısınız.
    • Bunlar büyük ölçüde sudan daha düşük bir donma noktasına sahip olan kaya tuzu veya sodyum klorürden yapılır. Bu sayede buzun içinden sızarak onu parçalar ve altında bir su tabakası oluşturur.
  2. adım 2 doğru ürünü doğru şekilde kullanın.
    Doğru ürünü doğru şekilde kullanın. Buz çözücüler sağlığınız, kaldırımınız, çimleriniz ve evcil hayvanlarınız için zararlı olabilir. Çok fazla kullanmayın ve buz çözüldükten sonra süpürün. Metrekare başına 2-4 onstan daha fazla kullanma ihtiyacı hissediyorsanız, amaçlarınız için yanlış ürünü kullanıyor olabilirsiniz. Buz eriyikleri çeşitli sıcaklıklarda çalışır ve farklı hızlarda erir.
    • Higroskopik buz eriyiği nemi giderir ve cilde ve kaldırımlara ciddi şekilde zarar verebilir.
    • Bu ürünlerden bazıları diğerlerinden daha fazla kimyasal içerir. Üre bazen karışıma dahil edilir, ancak kaldırımınıza zarar verebilir.
    • Kalsiyum klorür, içermeyen tuz karışımlarından bile daha düşük sıcaklıklarda buzu eritir. Kalsiyum klorür -20 Fahrenheit derecede çalışabilirken, tuz sadece 15 Fahrenheit dereceye kadar işe yarar. Bu, merdivenlerde veya yürüyüş yollarında ihtiyaç duyduğunuzda buzu hızlı bir şekilde eritmek için kullanışlıdır, ancak sık sık yeniden uygulanması gerekecektir.
    • Kaya tuzunun buzu eritmesi daha uzun sürer, ancak sık sık tekrar uygulanmasını gerektirmez. Bunu araba yolları gibi daha az kullanılan alanlarda kullanın.
  3. adım 3 buzlu kaldırıma az miktarda buz çözücü serpin.
    Buzlu kaldırıma az miktarda buz çözücü serpin. Çok fazla tuz kullanmak gerekli değildir. Buzun üzerinde ince bir tuz tabakası oluşturun. Metrekare başına yaklaşık 2-4 ons veya 1-2 avuç kullanmak istersiniz.
    • Bu tuz tabakasını kar yağmaya başlar başlamaz serpmek en iyisidir. Buz kalınlaştığında, tuzun etkili olması daha zor olacaktır.
    • Tuz 15-30 dakika içinde çalışmaya başlamalıdır. Buzu eritmeyecek, ancak buz ile kaldırım arasında bir su tabakası oluşturacak ve buz tabakasını kırarak küremeyi kolaylaştıracaktır.
  4. adım 4 kaldırımınızdaki buzu kürekle temizleyin.
    Kaldırımınızdaki buzu kürekle temizleyin. Artık buz kırıldığına göre, bir kar küreği ile kırmak ve çıkarmak kolay olmalıdır. Küreğin bıçağının ucunu buza vurarak buzu kırın.
    • Bir elinizi sapın üst kısmından, diğer elinizi de küreğin uzunluğu boyunca bir metre kadar aşağıdan tutarak bıçağı kırılan buzun altına sokun.
    • Küreği olabildiğince çok buzun altına sokun ve kaldırımdan kaldırın.
    • Buz yükünü kaldırımın kenarına doğru çevirip yatırın ve temizlenene kadar küremeye devam edin.
  5. adım 5 i̇kinci bir kat tuz serpin.
    İkinci bir kat tuz serpin. Tuzu kar fırtınası öncesinde, sırasında ve sonrasında kullanabilirsiniz. Küreme işleminizi tamamladıktan sonra bir kat daha tuz serpmek daha fazla buz oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Kar devam ederse ya da geri dönerse, buz çözücünüz daha düşük seviyede çalışarak gelecekteki buz temizliğini kolaylaştıracaktır.

Kendi 'Buz Eriticinizi' Yapmak

  1. adım 1 bir galon sürahiyi ılık su ile doldurun.
    Bir galonluk sürahiyi ılık su ile doldurun. Toplam 1/2 galon ılık su için kabı yarıya kadar doldurmak isteyeceksiniz. Suyun çok sıcak olması konusunda endişelenmeyin. Hala elle tutulabilecek kadar soğuk olmalıdır.
  2. adım 2 bulaşık sabunu ekleyin.
    Bulaşık sabunu ekleyin. Elinizdeki sıvı bulaşık sabununu kullanarak galonluk sürahiye altı damla bulaşık sabunu sıkın. Sabunu köpürtmeden suya karıştırmak için bileğinizi hafifçe döndürün.
  3. adım 3 karışımı ispirto ile tamamlayın.
    Karışımı ispirto ile tamamlayın. 2 ons ispirto ölçün. Doğru bir ölçüm için alkol ölçme aleti kullanabilirsiniz. Bu iki ons ispirtoyu galonluk sürahiye ekleyin.
    • Sürtme alkolü veya izopropil alkol tehlikeli olabilir. Kullanırken önlem alın. Eldiven giyerek cilt ile temasından kaçının. Sürtünme alkolünü kullandıktan sonra yüzünüze dokunmayın. Ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.
  4. adım 4 karışımı buzun üzerine dökün.
    Karışımı buzun üzerine dökün. Su hala ılıkken, çıkarmak istediğiniz buzun üzerine bolca dökün. Çözelti buzu parçalayacak ve küremeyi kolaylaştıracaktır.
  5. adım 5 buzu kürekle temizleyin.
    Buzu kürekle temizleyin. Buzu güvenli ve verimli bir şekilde kaldırmak isteyeceksiniz. Bu, buzu ve karı kendinize zarar vermeden yürüme ve sürüş yolundan çıkarmak anlamına gelir.
    • Sizin için çok ağır olmayan hafif bir kar küreği kullanın.
    • Başlamadan önce kar ve buzu nereye yığacağınıza karar verin, böylece bir yürüyüş veya sürüş yolunu kapatmazsınız ve o alanda baştan başlamanız gerekmez.
    • İdeal olan, kar ve buzu kaldırmadan iterek yoldan çekmektir.
    • Eğer kaldırırsanız, dizlerinizi bükün ve sırtınızı düz tutun. Kaldırma işlemini bacaklarınızla yapmayı ve yalnızca buzu yığınınıza taşımak için gerektiği kadar kaldırmayı unutmayın. Dönüyorsanız, belinizden bükmek yerine tüm vücudunuzu döndürün.

Kar Püskürtücü Kullanma

  1. adım 1 ağır hizmet tipi bir makine seçin.
    Ağır hizmet tipi bir makine seçin. Kar küreme makineleri muhtemelen biraz buzla başa çıkabilir ve sırtınızı kürek yaralanmalarından kurtarabilir. Karınıza karışmış buz parçaları varsa, doğru kar püskürtme makinesi bu işin üstesinden gelebilir.
    • Kürek kullanan tek kademeli üfleyicilerden kaçının ve burgu kullanan çift kademeli bir kar üfleyici seçin. Bazı burguların buzu kırmada faydalı olan daha keskin veya daha uzun dişleri vardır.
    • Gazlı üfleyiciler, elektrikli üfleyicilerden daha güvenilir ve daha güçlü olma eğilimindedir.
  2. adım 2 buzu kırın.
    Buzu kırın. Kar küreme makineleri bir buz tabakasını kaldıramayacaktır. Bu muhtemelen katı zemin olarak kaydedilecek ve üfleyici üzerinden geçecektir. Kar küreme makinesini kullanmadan önce büyük buz tabakalarını bir kürekle kırın.
  3. adım 3 sahibini okuyun's manual.
    Kullanım kılavuzunu okuyun. Her kar küreme makinesi farklı kontroller, seçenekler ve talimatlarla birlikte gelir. Kar küreme makinesini kullanmadan önce kullanım kılavuzunu okuyarak tüm hareketli parçaları ve bunların nasıl kullanılacağını anladığınızdan emin olun.
    • Burgu, oluk yönü, tahrik debriyajı ve direksiyon kollarının nasıl çalıştırılacağına özellikle dikkat edin.
    • Kar püskürtme makinesini benzin, yağ, dengeleyiciler veya gerekli uzatma kabloları ile hazırlayın.
    • Kar püskürtme makinenizle birlikte gelmiş olabilecek bıçaklar, kızak pabuçları ve kesme pimleri gibi aksesuarları arayın.
  4. adım 4 rotanızı planlayın.
    Rotanızı planlayın. Kar ve buzu nereye yerleştirmek istediğinizi bilin. Karı kaldırımın hangi tarafına savurmak ve yığmak istediğinize karar verin. Buz ve karı asla arabalara, evlere veya diğer insanlara doğru üflemeyin. Karları kaldırımınızdan başkasının yoluna taşımayın.
    • Rüzgarlı bir günse, karı rüzgara doğru üflemeyin. Bu, karı size doğru geri savuracaktır.
    • Üfleyiciyle çakıl toplamaktan ve fırlatmaktan kaçının. Çakıllı bir yüzeyi temizliyorsanız, gerekli bıçakları veya burguları tamamen yere ulaşmayan bir yüksekliğe kaldırarak çakılın üzerinde biraz kar bırakın.
  5. adım 5 kar küreme makinenizi havalandırılmış bir alanda çalıştırın.
    Kar püskürtme makinenizi havalandırılan bir alanda çalıştırın. Kar püskürtme makinesini dışarıda veya açık bir alanda çalıştırmak isteyeceksiniz. Bir baraka veya garajdaysanız, egzozun dışarı çıkmasını sağlamak için kapıların açık olduğundan emin olun.
  6. adım 6 kar püskürtme makinesini temizlediğiniz alan üzerinde yavaşça hareket ettirin.
    Kar püskürtme makinesini temizlediğiniz alan üzerinde yavaşça hareket ettirin. Üfleyiciyi yavaş ve sabit bir hızda itmek için her iki elinizi de kullanın, tıpkı çim biçer gibi. Planladığınız rotayı takip edin ve dönüş yaparken dikkatli olun.
    • Bazı ikinci kademe üfleyicilerde dönüşlerde yardımcı olmak için hidrolik direksiyon seçenekleri vardır.
    • Dönüş yaparken burguları devreden çıkarın ve burguları tekrar çalıştırmadan önce oluğun doğru yöne baktığından emin olun.
    • Kaldırım tamamen temizlenene kadar kar küreme makinesini alan üzerinde itmeye ve dönüşler yapmaya devam edin.

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları

  • Yirmi dakikalık aralıklarla buzu kazıyın ve tüm buz bitene kadar ara verin.
  • Buz eritme kristallerinin ömrünü uzatmak ve maliyetini en aza indirmek için bir buz çorabı kullanılabilir. Buz çorabı basitçe donduğunda kırılmaya dirençli, birkaç kilo buz eritme kristalini tutabilecek kadar güçlü (70 lb veya daha iyi patlama mukavemeti), yırtıkların örgüyü çözmesini önleyen bir örgü desenine sahip, UV hasarına dirençli, hafif asitlere dirençli ve yeniden doldurulabilir bir polyester veya naylon çoraptır. Bir buz çorabını leke bırakmayan buz eritme kristalleriyle doldurmak ve basamakların yanına veya çatı hatlarına yerleştirmek, tek bir uygulama ile tüm kış boyunca buz barajlarını ve buzlu basamakları önleyebilir.

Uyarılar

  • Buzda kaymayın, kemikleriniz kırılabilir veya kafanız çatlayabilir. Bunu yaparken son derece dikkatli olun!
  • Sıcak tutan giysiler giyin.
  • Kar küreme makinesi çalışırken yakıt doldurmayın.
  • Ellerinizi asla kar küreme makinesinin burgusunun yakınına koymayın.