Çamurlu Koşu Ayakkabıları Nasıl Temizlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çamur koşusunu yeni tamamladınız ve ayakkabılarınızın içi ve dışı çamurla mı kaplandı? Ya da bir fırtınadan sonra koşu yoluna çıktınız ve birkaç su birikintisine mi sıçradınız? Bu makale size ayakkabılarınızdaki kiri ve pisliği nasıl temizleyeceğinizi ve kısa sürede tekrar kaldırıma nasıl çıkacağınızı öğretecek.

Adımlar

Çamurlu Ayakkabıların Temizlenmesi

  1. adım 1 çamurlu ayakkabılarınızı eve gidene kadar plastik bir torbaya koyun.
    Çamurlu ayakkabılarınızı eve gidene kadar plastik bir torbaya koyun. Araba koltuklarınızdaki çamuru da temizlemek istemiyorsanız, ayakkabılarınızı bir alışveriş torbasına veya çöp torbasına atarak dağınıklığı kontrol altında tutun.
  2. adım 2 çamurun kurumasını bekleyin.
    Çamurun kurumasını bekleyin. Ayakkabılarınızı hemen temizlemeye hevesli olabilirsiniz, ancak çamuru kurumadan silmeye çalışmak ayakkabınızın liflerini lekeleyebilir. Ayakkabılarınızı sıcak ve kuru bir yere koyun - mümkünse açık havada doğrudan güneş ışığı alan bir yere.
    • Ayakkabılarınızı kurutmak için radyatör veya başka bir doğrudan ısı kaynağının yanına koymayın, çünkü bu plastiği bükebilir ve ayakkabının şeklini değiştirebilir.
    • Hava nemli, rutubetli veya güneş ışığı yoksa, ayakkabılarınızı ev tipi bir vantilatörle kurutun. Ayakkabıları, üst kısmı fana bakacak şekilde bir havlu veya plastik tepsi üzerine koyun (böylece hava ayakkabının içine girer) ya da ayakkabıları doğrudan fanın ızgarasına asmak için bir kapı üstü kancası (veya 'S' şeklinde kanca) kullanın.
    • Ayakkabılarınızı gece boyunca dışarıda bırakmayın. Sadece tekrar nemlenirler.
  3. Kurumuş çamuru çıkarmak için ayakkabılarınızı birbirine veya sert bir yüzeye vurun. Çamur parçalanacak ve pul pul dökülecektir ve çamurun çoğunu ayakkabınızdan çıkarabilmeniz gerekir.
    • Ayakkabıyı ayağınıza geçirebilirseniz, ayağınızı yere vurmak da çamurun ayakkabınızın dış yüzeyinden düşmesine neden olacaktır. Ancak, ayakkabınız kurumuş çamurla doluysa giymeniz bile mümkün olmayabilir.
  4. Ayakkabıyı kuru bir kağıt havlu ile silin. Islak bir kağıt havlu ayakkabınızdaki kiri öğütebilir ve lifleri lekeleyebilir. Kuru kağıt havlu, düşen daha büyük parçalardan kalan ince, toz halindeki kiri temizlemelidir.
  5. Ayakkabı bağcıklarını ve ek parçalarını (mümkünse) çıkarın. Bağcıkların çıkarılması, dili yukarı çekmenize ve ayakkabıyı biraz daha açmanıza olanak tanıyacak, böylece ulaşılması zor yerlere gerçekten girebileceksiniz. Eğer ek parçaların altında çamur varsa, ayakkabınız küflenebilir ve kokabilir.
    • Bazen ayakkabıyı mahvetmeden ek parçayı çıkaramazsınız. Eğer böyle bir durum söz konusuysa, ek parçayı içinde bırakın ve mümkün olduğunca temizlemeye çalışın.
    • Ayakkabı bağcıklarınız düğümlenmişse ve gevşemiyor ya da çıkmıyorsa, her zaman kesebilir ve ayakkabı satılan her yerden yeni, temiz bir bağcık seti satın alabilirsiniz.
  6. Ayakkabılarınızı yumuşak bir diş fırçası ile fırçalayın. Su ve birkaç damla bulaşık deterjanı kullanın ve ayakkabınızın dışını ve içini fırçalayın. Çamurun gizlenmiş olabileceği her küçük yarığa girin.
    • Temizlerken kirli suyu silmek için kuru bir bez veya kağıt havlu kullanın.
    • Dişlerinizde kullandığınızdan başka bir diş fırçanız yoksa, tırnak fırçası veya ayakkabı parlatma fırçasını deneyin.
    • Eğer ayakkabı eklerini çıkardıysanız, onları da fırçalamayı unutmayın.
    UZMAN İPUCU

    Marc Sigal

    Ayakkabı Bakım Uzmanı
    Marc Sigal, Los Angeles, Kaliforniya merkezli bir kuru temizleme ve ayakkabı bakım hizmeti olan ButlerBox'ın Kurucusudur. ButlerBox, lüks apartmanlara, A sınıfı ofis binalarına, alışveriş merkezlerine ve diğer uygun yerlere özel olarak tasarlanmış, kırışıklığa dayanıklı dolaplar yerleştirir, böylece haftanın 7 günü, günün 24 saati eşyalarınızı alabilir ve bırakabilirsiniz. Marc, Santa Barbara'daki California Üniversitesi'nden Küresel ve Uluslararası Çalışmalar alanında lisans derecesine sahiptir.
    Marc Sigal Ayakkabı Bakım Uzmanı

    Uzmanımız Kabul Ediyor: Bir diş fırçasını su ve deterjan karışımıyla ıslatın ve ayakkabının çamur veya kir olan her yerini fırçalamaya başlayın. Ardından, mikrofiber bir havlu alın ve kumaştaki tüm sabunlu nemi kurulayın. İşiniz bittiğinde, ayakkabıları kuru ve iyi havalandırılan bir alanda tutun.

  7. adım 7 ayakkabılarınızı çamaşır makinesine koyun're still dirty.
    Ayakkabılarınız hala kirliyse çamaşır makinesine koyun. Bunu çok sık yapmak istemezsiniz - mümkün olduğunca ayakkabıları fırçalayarak temizlemeye çalışın - ancak bir çamur koşusundan sonra ayakkabınızı iyice temizlemek için muhtemelen çamaşır makinesinin gücüne ihtiyacınız olacaktır. Makineyi ve ayakkabılarınızı hasardan korumak için onları havlu veya çarşafla yıkayabilirsiniz, ancak diğer eşyaların daha sonra başka bir yıkamaya ihtiyacı olabilir.
    • Ayakkabıları yalnızca soğuk suda ve 'nazik' veya 'hassas' ayarda yıkayın.
    • Ek parçaları makinede de yıkayabilirsiniz, sadece hala ayakkabının içinde olmadıklarından emin olun.
  8. adım 8 ayakkabılarınızı kurumaya bırakın.
    Ayakkabılarınızı kurumaya bırakın. Nemi emmeye yardımcı olması için ayakkabılarınızı gazete kağıdı veya kağıt havlu ile doldurun. Öncekiyle aynı kurallar geçerlidir - ayakkabılarınızın doğrudan güneş ışığı altında 'pişmesine' izin vermeye çalışın ve gece boyunca dışarıda bırakmayın. Ayakkabıyı (ve kurutucunuzu) mahvedebileceği için radyatörün yanına veya kurutucuya koymayın.
    • Ayakkabılarınız yaklaşık 12 saat içinde kurumuş olmalıdır.
    • Ayakkabılarınızı kurutucuda kurutmaya çalışmakta ısrar ediyorsanız, tekrar bağlayın ve bağcıkları ağır bir şeye bağlayın. Bağcıkları kurutucu kapısının üzerine, ağırlık kapının dış tarafına gelecek şekilde asın ve kapıyı kapatın. Bu, ayakkabılarınızın etrafa çarpmasını önleyecektir. Ayrıca her ayakkabıyı bir yastık kılıfına koyabilir ve bu şekilde kurutmayı deneyebilirsiniz.
  9. Kalan kokuyu emmesi için kuru ayakkabılarınıza karbonat serpin. Ayakkabılarınız temiz görünebilir, ancak hala bir miktar koku kalmış olabilir. Biraz karbonat ekleyin, ardından birkaç saat bekletin ve koku gitmiş olsun.
    • Ayakkabıları tekrar giymeden önce karbonatı çıkardığınızdan emin olun. Baş aşağı vurun veya hortum aparatlı bir elektrik süpürgesi kullanın.

Ayakkabılarınızı Taze Tutmak

  1. Ayakkabılarınızı noktasal olarak temizleyin. Kirli olmasalar bile, ortaya çıktıklarında küçük lekelere dikkat etmek ayakkabılarınızın daha uzun süre temiz görünmesini sağlayabilir. Sürtünmeleri ve kir lekelerini çıkarmak için Mr Clean Magic Eraser gibi bir temizleme pedini deneyin.
  2. Ayakkabılarınızı çamur kurur kurumaz temizleyin. Ayakkabılarınızın liflerinde bakteri üremesine izin verildiğinde, ciddi şekilde kokan spor ayakkabılara sahip olursunuz. Ayrıca, bir lekeyi ne kadar uzun süre bırakırsanız, yerleşmesi için o kadar fazla zamana sahip olur ve çıkarılması o kadar zor olur.
  3. Kullanımlar arasında dilleri dışarı çekin. Ayakkabılarınızın bağcıklarını açıp dillerini öne doğru çekmek, bir sonraki koşunuzdan önce ayakkabılarınızın havalanmasını ve kurumasını sağlayacaktır.
    • Her koşudan önce ve sonra ayakkabılarınızın bağcıklarını çözüp yeniden bağlayacak vaktiniz yoksa, en azından hava akışını artırmak için bağcıkları gevşetin ve dili biraz kaldırın.
  4. 4. adım ayakkabılarınızı bir sedir bloğu ile saklayın.
    Ayakkabılarınızı sedir ağacı ile saklayın. Dolabınızda sedir bulundurmak, kokan ayakkabıları nötralize etmek ve güveleri kıyafetlerinizden uzak tutmak gibi çifte görev yapacaktır. Kazan/kazan!
    • Ayakkabılarınızı bir spor çantasında veya dolapta saklıyorsanız, kötü kokuları uzak tutmak için mini koku gidericiler (Sneaker Balls gibi) kullanmayı deneyin.

Video

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Çamurda oynamayı seviyorum ama yeni ayakkabılarım var.
    Çamurda oynamak için eski çiftini kullan. Yenilerini mahvederseniz anneniz ve babanız size yeni bir çift almayacaktır. Çamurda keskin bir şey olmadığından emin olduğunuz sürece çıplak ayakla da çamurda oynayabilirsiniz.
  • Soru
    Çamurlu ayakkabılarımı yıkadım ve çamurun çoğu gitti. Ancak ayakkabılarımda hala gözle görülür çamur lekeleri var. Ne yapabilirim?
    Biraz çamaşır suyu ile tekrar yıkayabilir veya tekrar yıkamadan önce leke çıkarıcı bir deterjan ile ılık suda bekletebilirsiniz.
  • Soru
    Beyaz çamurlu ayakkabıları nasıl temizlerim?
    Beyaz çamurlu ayakkabıları temizlemek için lekenin üzerine soda dökmeyi ve 5 dakika bekletmeyi deneyin. Daha sonra su ile durulayın.

İpuçları

  • En iyisi bunu koşu ayakkabınızı giymeyi planladığınız tarihten birkaç gün önce yapmaktır, böylece düzgün bir şekilde kurumaları için zaman kazanmış olursunuz.
  • Sık koşan biriyseniz, iki çift koşu ayakkabısına sahip olmayı düşünün, böylece kirli çiftiniz havalanıp düzgün bir şekilde kuruyabilir ve siz de koşmaya devam edebilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Koşu ayakkabıları
  • Su
  • Kağıt havlu/eski bez
  • Bulaşık sabunu
  • Çamaşır makinesi (isteğe bağlı)
  • Yumuşak fırça (diş fırçası veya ayakkabı fırçası)
  • Karbonat
  • Gazete