Ping Pong Kürek Lastiği Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ping pong veya masa tenisi, arkadaşlarınızla veya rekabetçi bir şekilde oynamak için eğlenceli bir oyundur. Ne yazık ki, ellerinizdeki doğal yağ ve kirli top arasında raketiniz oldukça kirlenebilir. Eğer raketinizdeki kauçuk temiz değilse, çabuk aşınır ve pinpon topuna isabetli bir şekilde vurmanızı zorlaştırır. Raketinize iyi bakar ve düzenli olarak temizlerseniz, kauçuğun o süslü spin atışları ve servisler için yeterince taze kalmasını sağlarsınız.

Adımlar

Oynadıktan Sonra Temizlik

  1. adım 1 her oyun seansından sonra raketinizi temizleyin.
    Her oyun seansından sonra raketinizi temizleyin. Ping pong raketi, siz oynarken parmaklarınızdan ve pinpon topundan toz, yağ ve diğer kalıntıları alır. Yağ ve kirin birikmesini önlemek için her oyun seansından sonra raketinizi nemli bir bez veya süngerle silin. Bu, kauçuğun dokusunu korumasını sağlayacak ve raketinizin yıpranmasını önleyecektir.

    İpucu: Kürek kauçuğu doğal olarak zamanla aşınmaya başlar. Düzenli olarak oynuyorsanız, küreğinizi her yıl değiştirmelisiniz. İsterseniz kauçuğu bir kürek tamir seti ile değiştirebilirsiniz, ancak bu biraz zahmetlidir ve kürek üzerinde temiz bir kauçuk tabakası elde etmek zor olabilir.

  2. Bir sünger veya bezi oda sıcaklığında su dolu bir kaseye batırın. Küçük bir kaseye 1-2 bardak (240-470 mL) damıtılmış veya şişelenmiş su dökün. Bir bez kullanıyorsanız, yumuşak bir kumaştan yapılmış temiz bir bez tercih edin. Sünger kullanıyorsanız, başka bir şey için kullanılmamış taze bir sünger kullanın.
    • İsterseniz normal musluk suyu kullanabilirsiniz, ancak musluk suyundaki mineraller kauçuğun içine işleyebilir ve zamanla verdiği hissi değiştirebilir.
    • Soğuk su kürek lastiğinizi sertleştirebilir ve sıcak su lastiği aşındırabilir, bu nedenle küreğinize zarar vermemek için oda sıcaklığında su kullanın.
  3. Küreğin her iki tarafını da sapından uzağa doğru silin. Küreği düz tarafı yukarı bakacak şekilde kavrayın. Süngerinizin veya bezinizin ucunu lastiğinizin alt kısmına yerleştirin. Sapı yukarı ve uzağa doğru silin. Ardından süngeri veya bezi yukarı kaldırın ve paralel bir silme işlemi daha yapın. Lastiğin her tarafını silene kadar bunu yapmaya devam edin ve bu işlemi diğer tarafta tekrarlayın.
    • Bir dizi paralel vuruşla kendinizden uzağa doğru silmek, kürekteki toz veya kiri fırçalayarak uzaklaştıracaktır. Bir camı veya tabağı yıkar gibi ileri geri silerseniz, kalıntıları kauçuğun içine hapsedebilirsiniz.
    • Temizlemek için kauçuğa çok sert bastırmanız gerekmez. Nazik bir silme yeterlidir.
  4. adım 4 ter veya yağı temizlemek için sapın üzerinde kuru bir bez gezdirin.
    Ter veya yağı temizlemek için sapın üzerinde kuru bir bez gezdirin. Sapı temizlemek için genellikle aşındırıcı temizleyiciler veya su kullanmanıza gerek yoktur. Temiz bir mikrofiber bez alın ve sapın etrafına sarın. Bezi sıkın ve ellerinizdeki teri veya yağı çıkarmak için sapın etrafında ileri geri ovalayın.
    • Sap hala kirliyse mikrofiber bez yerine bebek mendili kullanın.
  5. adım 5 raketinizi kaldırmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.
    Raketinizi kaldırmadan önce tamamen kurumasını bekleyin. Raketinizi temiz bir yüzeye koyun ve kurumaya bırakın. Kauçuğun tamamen kuruması genellikle 30-60 dakika sürer. Artık ıslak olmadığında, raketiniz temizdir ve bir sonraki masa tenisi turu için hazırdır!
    • Kauçuk, suyu dışarıda tutma konusunda oldukça esnektir. Suyun raketinizin ahşabına sızması konusunda endişelenmenize gerek yok.

Lekeleri Çıkarmak ve Raketi Temiz Tutmak

  1. Yağlı lekeleri bulaşık sabunu ve su ile temizleyin. Küçük bir kaseye 1-2 bardak (240-470 mL) su dökün ve bezelye büyüklüğünde bir damla bulaşık sabunu ekleyin. Su ve sabunu bir kaşıkla karıştırın. Bezi veya süngeri karışıma batırın ve yağlı lekenizi yumuşak, dairesel hareketlerle ovalayın. Daha sonra sabun kalıntılarını temizlemek için nemli bir bezle ovun.
    • Küreğinizi tuttuğunuzda cildinizdeki doğal yağlar kauçuğa bulaşabilir. Bunlar kauçuğa zarar vermez, ancak raketinizin olması gerekenden daha kaygan hissetmesine neden olabilir. Bu da topun raketinizden sekme şeklini değiştirir.
    • Oynarken 2-3 parmağınızı raket lastiğinizin arkasına koyuyorsanız bu özellikle önemlidir. Bu tutuş tarzı lastik üzerinde çok fazla yağ bırakma eğilimindedir.
  2. Daha büyük lekeleri ve yapışkan kalıntıları çıkarmak için seyreltilmiş alkol kullanın. Küçük bir kaseyi 2 ölçek oda sıcaklığında su ve 1 ölçek ispirto ile doldurun. Malzemeleri birleştirmek için çözeltiyi bir kaşıkla karıştırın. Temiz bir bezi suya ve ispirtoya batırın. Yapışkan lekeleri veya kolayca çıkmayan daha sert kirleticileri temizlemek için ıslak bezinizin ucuyla kauçuğu yumuşak bir şekilde silin. Küreği kaldırmadan önce kurumasını bekleyin.
    • Bunu idareli bir şekilde yapın. Küreğinizi sık sık temizlemek için çok miktarda ispirto kullanmak kauçuğu kurutacaktır. Bu da zamanla çatlamaya yol açabilir.
  3. adım 3 kauçuğu yenilemek için özel bir kauçuk temizleyici tercih edin's tack.
    Kauçuğun yapışkanlığını yenilemek için özel bir kauçuk temizleyici tercih edin. Araçlar için tasarlanmış herhangi bir köpük veya sıvı kauçuk temizleyici alın. Küreğinizin üzerine çeyrek boy sıvı veya köpük temizleyici püskürtün ve temiz bir bezle kauçuğa sürün. Bu işlemi diğer tarafta da tekrarlayın ve küreğinizi kurumaya bırakın. Bu, kauçuğu yenileyecek ve raket üzerindeki yapışkanlığı geri kazandıracaktır. Rekabetçi bir şekilde oynuyorsanız bu son derece önemlidir, çünkü spin ve güçlü servisler için güçlü bir tutuş gereklidir.
    • Yapışma, kauçuğun yapışkanlığını ifade eder. Lastik ne kadar yapışkan olursa, topu o kadar sert kavrayacaktır. Eğer raket çok yumuşaksa, topa spin yapamaz veya servislerinizi kontrol edemezsiniz.
    • Bunu sadece raptiyenin eski haline getirilmesi gerektiğinde yapın. Raketinizi bir masanın üzerine düz bir şekilde koyarak raketinizin yapışkanlığını test edebilirsiniz. Bir pinpon topunu raketin 3-4 inç (7,6-10,2 cm) üzerinde tutun ve bırakın. Eğer top sekmiyorsa ya da sadece bir kez sekiyorsa, raptiye iyi durumdadır. Yerleşmeden önce 4-5 kez zıplarsa, lastiği yenilemeniz gerekir.
  4. Küreği kullanmadığınız zamanlarda koruyucu bir kılıf içinde tutun. Özellikle pinpon raketleri için tasarlanmış pelüş, mikrofiber kumaşla kaplı koruyucu kılıflar vardır. İnternetten veya bir spor malzemeleri mağazasından raketiniz için bir kılıf alın. Raketinizi kullanmadığınız zamanlarda, özellikle de bir sırt çantası veya çantada taşıyorsanız, koruyucu kılıfın içinde tutun. Bu, kauçuğunuzun yüzeyinde toz birikmesini önleyecektir.
    • Üst düzey küreklerin çoğu, satın aldığınızda koruyucu bir kılıfla birlikte gelir.
  5. adım 5 kir ve tozu uzak tutmak için ping pong masanızı düzenli olarak temizleyin.
    Kir ve tozu uzak tutmak için ping pong masanızı düzenli olarak temizleyin. Her oyun seansından sonra masayı kuru bir bezle silin. Her 2-3 ayda bir, fileyi masadan sökerek çıkarın. 2-3 bardak (470-710 mL) su ile 1⁄3 fincan (79 mL) beyaz sirke. Yumuşak bir bezi su ve sirkeye batırın ve masanızı iyice silin. Düz bir yüzeyde havayla kurutmadan önce ağı 15 dakika boyunca su ve sirke içinde bekletin. Kuruduktan sonra masanıza yeniden takın.
    • Kullanmadığınız zamanlarda masanızı koruyucu bir bezle örtün.

    İpucu: Zamanla masanın yüzeyinde toz ve kir birikir. Ping pong topu masaya çarptığında, bu kirleri alır ve raketinize aktarır. Masanızı tertemiz tutmak raket lastiğinizin temiz kalmasına yardımcı olacaktır.

Uzman Soru&Cevap

İpuçları

  • Ping pong raketine teknik olarak 'sopa' denir ve ping pong'un resmi adı masa tenisidir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Oynadıktan Sonra Temizlik

  • Su
  • Kase
  • Sünger veya bez

Lekelerin Çıkarılması ve Küreğin Temiz Tutulması

  • Su
  • Bulaşık sabunu
  • Kauçuk temizleyici
  • Kumaş
  • Sünger
  • Koruyucu kılıf
  • Su
  • Kumaş
  • Beyaz sirke
  • Kase