Dörtlü Paten Tekerlekleri Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster hoşunuza gitsin paten kaymak Şehirde dolaşıyorsanız veya rekabetçi bir paten derbisi takımının parçasıysanız, performans sorunlarına neden olabilecek veya bakımsız ve kirli görünmelerine neden olabilecek kir ve kir birikimini önlemek için paten tekerleklerinizi temizlediğinizden emin olun. Tekerleklerinizi düzgün bir şekilde temizlemek için en iyisi onları patenlerinizden çıkarmaktır, böylece rulmanları çıkarabilir ve tekerlekleri derinlemesine temizleyebilirsiniz. Bir saatinizi ayırıp birkaç basit alet ve sıradan ev malzemesiyle tekerleklerinizi temizleyerek iyi çalışmalarını ve taze görünmelerini sağlayabilirsiniz!

Adımlar

Tekerleklerin ve Yatakların Ayrılması

  1. adım 1 bir anahtar kullanarak paten tekerleklerinizdeki somunları çıkarın.
    Somunları bir anahtar kullanarak paten tekerleklerinizden çıkarın. Lokma anahtar, cırcırlı anahtar veya çok fonksiyonlu bir paten aletinin anahtar tarafını kullanın. Anahtarı tekerleklerden 1'inin ortasındaki somunun üzerine yerleştirin ve somun çıkana kadar saat yönünün tersine çevirin. Kalan tekerleklerin her biri için bunu tekrarlayın.
    • Çok fonksiyonlu paten aleti, patenlerin farklı parçaları üzerinde çalışmak için birden fazla ataşmana sahiptir. İnternetten veya bir paten mağazasından bir tane satın alabilirsiniz.

    İpucu: İngiliz anahtarınız veya paten aletiniz yoksa bir pense kullanabilirsiniz. Somunları pensenin çeneleri arasında tutun ve somunları çıkarmak için penseyi saat yönünün tersine çevirin.

  2. adım 2 tekerlekleri akslardan kaydırın ve düz bir çalışma yüzeyine koyun.
    Tekerlekleri akslardan kaydırın ve düz bir çalışma yüzeyine koyun. Bir tekerleği tutun ve üzerine oturduğu akstan çekin, ardından masa veya tezgah gibi düz bir çalışma yüzeyine yan yatırın. Bunu her tekerlek için tekrarlayın.
  3. adım 3 rulmanları tekerleklerden çıkarmak için bir rulman sökücü kullanın.
    Rulmanları tekerleklerden çıkarmak için bir rulman sökücü kullanın. Rulman sökücünün sapının arkasındaki düğmeye basın ve aletin ucunu tekerleklerden 1'inin ortasındaki rulmana sokun. Rulman sökücüyü yerine kilitlemek için sap üzerindeki düğmeyi bırakın, ardından rulmanı çıkarmak için dışarı çekin. Bunu her rulman için tekrarlayın.
    • İnternetten veya bir paten mağazasından rulman sökücü satın alabilirsiniz.
    • Paten tekerleklerinizi temizlerken her zaman rulmanları çıkarın, böylece onları ıslatmazsınız.

Tekerleklerin ve Rulmanların Temizlenmesi

  1. adım 1 bir kabı ılık sabunlu su ile doldurun.
    Bir kabı ılık sabunlu su ile doldurun. Tüm 4 tekerleğin içine daldırılabileceği kadar büyük bir kap seçin. Tekerlekleri tamamen kaplayacak kadar su doldurun, ardından 2-3 damla sıvı bulaşık deterjanı ekleyin. Karışımı köpürene kadar elinizle veya bir kapla karıştırın.
  2. adım 2 tekerleklerden kir çıkmaya başlayana kadar tekerlekleri sabunlu solüsyonda bekletin.
    Tekerleklerden kir çıkmaya başlayana kadar tekerlekleri sabunlu solüsyonda bekletin. 4 tekerleğin tamamını ılık sabunlu su kabına yerleştirin, böylece tamamen suya daldırın. Kir ve pislik parçalarının jantlardan ayrıldığını ve suda yüzdüğünü görene kadar ıslanmaya bırakın.
    • Jantlarınızın metal merkezleri varsa, onları ıslatmayın. Su ile uzun süre temas etmeleri paslanmalarına neden olabilir. Bunun yerine, bir bezi veya kağıt havluyu ılık sabunlu suyla ıslatın ve jantların metal olmayan tüm kısımlarını silmek için kullanın.
    • Jantlar çok kirli değilse, yüzeylerindeki hafif kiri gevşetmek için 5-10 dakika bekletebilirsiniz.

    İpucu: Tekerleklerin yüzeylerindeki hafif yüzeysel kirleri temizlemek istiyorsanız, tekerlekleri çıkarıp derinlemesine temizlemek yerine, bir kağıt havluya sıvı cam temizleyici sprey sıkabilir ve hala patenlerin üzerindeyken hızlıca silebilirsiniz.

  3. adım 3 temiz bir bez veya kağıt havlu ile tekerleklerdeki kiri ve pisliği silin.
    Tekerleklerdeki kiri ve pisliği temiz bir bez veya kağıt havluyla silin. Bir tekerleği sabunlu su solüsyonundan çıkarın ve temiz bir bez veya kağıt havluyla iyice silin. Tekerleğin dış yüzeylerini, merkezini ve tüm köşe ve çatlakları silin. Bunu her tekerlek için tekrarlayın.
    • Tekerlekler çok kirliyse ve tüm kiri ve pisliği silemiyorsanız, temizlemek için eski bir diş fırçası kullanabilirsiniz.
  4. adım 4 tekerlekleri yeni bir kuru havlu veya kağıt havlu ile kurulayın.
    Tekerlekleri yeni bir kuru havlu veya kağıt havlu ile kurulayın. Her bir tekerleğin üzerindeki fazla nemi temiz, kuru bir havluyla silin. Havada kurumayı tamamlamak için tekerlekleri bir havlu veya kağıt havlu üzerine koyun.
    • Tekerlekli patenlerinizi tekrar bir araya getirmeden önce her zaman önce elle kurulayın ve tekerleklerin tamamen kurumasını bekleyin, böylece akslar ve rulmanlar gibi metal parçalar ıslanmaz.
  5. adım 5 metal yataklardaki kiri ve pisliği temiz bir bez veya kağıt havluyla silin.
    Metal yataklardaki kiri ve pisliği temizlemek için temiz bir bez veya kağıt havlu kullanın. Tekerleklerin ortasından çıkardığınız metal yataklardan 1 tanesini elinizde tutun ve diğer elinizi kullanarak temiz, kuru bir bez veya kağıt havluyla yatağın tüm yüzeylerindeki kiri ve pisliği silin. Bunu diğer tüm rulmanlar için tekrarlayın.
    • Çoğu paten rulmanı, neredeyse hiç bakım gerektirmeyen koruyucu bir toz kalkanı içine yerleştirilmiştir. Bunları temizlemek için yapmanız gereken tek şey, bu koruyucu muhafazanın yüzeyindeki yüzeysel kiri silmektir.
    • Rulmanları temizlemek için sabun ve su karışımı kullanmayın. Rulmanları ıslatmaktan daima kaçının.

Patenleri Tekrar Bir Araya Getirme

  1. adım 1 parmaklarınızı ve bir rulman sökücü kullanarak rulmanları tekerleklere geri itin.
    Parmaklarınızı ve bir rulman sökücü kullanarak rulmanları tekerleklerin içine geri itin. Rulmanı 1 tekerleğin ortasına geri yerleştirmek için parmak uçlarınızı kullanın. Rulman sökme aletinizin sapının arkasındaki düğmeye basın ve ucu rulmanın içine sokun, ardından düğmeyi bırakın ve rulmanı güvenli bir şekilde yerine oturtmak için aleti sıkıca aşağı itin. Sap üzerindeki düğmeye tekrar basın ve rulman sökücüyü dışarı çekin. Bu işlemi her rulman ve tekerlek için tekrarlayın.
    • Rulmanları yeniden takmadan önce tekerleklerin %100 kuru olduğundan emin olun, aksi takdirde paslanabilirler.
    • Bazı çok fonksiyonlu paten aletlerinin rulmanları tekerleklere geri itmek için bir tarafı da vardır.
  2. adım 2 tekerlekleri akslara takın ve somunları tekrar vidalayın.
    Tekerlekleri akslara takın ve somunları tekrar vidalayın. Tekerleklerden 1 tanesini aksın üzerine geri kaydırın, somunu aksın ucuna takın ve somunu tamamen sıkmak için anahtarınızı veya çok fonksiyonlu paten aletinizi kullanın. Kalan tekerleklerin her biri için bunu tekrarlayın.
  3. adım 3 tekerlek serbestçe dönene kadar her bir somunu yaklaşık 1/4 tur gevşetin.
    Tekerlek serbestçe dönene kadar her bir somunu yaklaşık 1/4 tur gevşetin. Anahtarınızı veya çok fonksiyonlu paten aletinizi kullanarak 4 somunun her birini en az 1/4 tur veya her bir tekerlek takırdamadan serbestçe dönene kadar gevşetin. Bu, tekerleklerinizin ve rulmanlarınızın maksimum hareket kabiliyetine sahip olmasını, ancak yine de sabit ve akslara sıkıca bağlı olmasını sağlayacaktır.
    • Tekerlekleri döndürdüğünüzde takırdıyorsa, somunu takılmayana kadar sıkın. Aksi takdirde, tekerlekleriniz çok gevşek olacak ve üzerinde düzgün ve güvenli bir şekilde kaymak için yeterince dengeli olmayacaktır.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • İngiliz anahtarı veya çok fonksiyonlu paten aleti
  • Rulman sökücü ve pres
  • Konteyner
  • Ilık su
  • Sıvı bulaşık deterjanı
  • Bez veya kağıt havlu
  • Havlu veya kağıt havlu