Koşu Ayakkabılarını Temizlemenin En İyi 2 Yolu

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Son koşunuzdan sonra koşu ayakkabılarınız kir, ter ve pislikle kaplanmışsa, onları tazelemenin tam zamanıdır. Koşu ayakkabılarınızı temizlemek, iyi durumda kalmalarına ve kullanım ömürlerinin uzamasına yardımcı olur ve evinizde bulunan malzemelerle sadece birkaç dakikanızı alır. Koşu ayakkabılarınızı elde veya çamaşır makinenizde nasıl yıkayacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin, böylece bir sonraki gezinize hazır olurlar.

Bilmeniz Gerekenler

  • Elde mi yoksa makinede mi yıkamanız gerektiğini görmek için koşu ayakkabınızın üzerindeki bakım etiketini kontrol edin.
  • Elde yıkamak için ayakkabılarınızı bir temizleme fırçası ve sabunlu suyla fırçalayın. Bağcıkları ve iç tabanlıkları çıkararak ayrı ayrı temizleyin.
  • Makinede yıkamak için ayakkabılarınızı hassas bir poşete koyun. Soğuk su ve yumuşak çamaşır deterjanı kullanarak nazik bir döngü çalıştırın.
  • Ayakkabılarınızı eski gazetelerle doldurun ve iyi havalandırılan bir alanda kurumaya bırakın.

Adımlar

El Yıkama

  1. adım 1 kurumuş kirleri fırçalayın...
    Tabanlardaki kurumuş kirleri bir temizleme fırçası ile ovun. Ayakkabılarınızı yıkamadan önce mümkün olduğunca çok kiri temizlemek çok daha kolaydır, böylece büyük bir karmaşayı temizlemek zorunda kalmazsınız. Yüzeye yapışmış daha büyük kir parçalarını ve kalıntıları parçalamak için fırçayı tabanlara sürün.
    • Eski bir diş fırçası ayakkabının kauçuk kısımlarını fırçalamak için çok işe yarar.
    • Koşu ayakkabınızda ıslak çamur varsa, önceden suyla durulayabilir ya da fırçalamanın daha kolay olması için kurumasını bekleyebilirsiniz.
  2. adım 2 ayakkabı bağcıklarını sabunlu su ve diş fırçası ile çekip temizleyin.
    Ayakkabı bağcıklarını sabunlu su ve diş fırçası ile çekip temizleyin. Birkaç damla hafif çamaşır deterjanını bir kapta ılık suyla karıştırın. Ayakkabılarınızın bağcıklarını çözün ve bir havlunun üzerine koyun. Bir diş fırçasının kıllarını sabunlu suya batırın ve kir ve lekeleri çıkarmak için bağcıkları nazikçe ovalayın.
    • Ayakkabı bağcıklarınızda inatçı lekeler varsa, fırçalamadan önce oksijenli çamaşır suyu leke çıkarıcı içeren bir kase ılık suda bekletin.
  3. adım 3 tabanlıkları yıkayın...
    Tabanlıkları mikrofiber bir bez ve sabunlu suyla yıkayın. Tabanlıkları ayakkabınızdan çıkarın ve temiz bir havlunun üzerine yerleştirin. Bezinizin köşesini deterjanlı su solüsyonuna batırın ve dairesel hareketlerle tabanlıklarınızı temizleyin. Tabanlıkların üst kısımlarını temizledikten sonra, alt kısımlarını yıkamak için ters çevirin.
    • Lekelerin ve kokuların en belirgin olduğu yerler buralar olduğu için ayak parmaklarının ve topukların yakınını temizlemeye odaklanın.
  4. adım 4 ayakkabılarınızı sabunlu su ve temizleme fırçanızla temizleyin.
    Ayakkabılarınızı sabunlu su ve temizleme fırçanızla temizleyin. Temizleme fırçanızın kıllarını deterjan solüsyonunuza batırın ve ayakkabınızın tüm yüzeyini nazikçe fırçalayın. Kir, leke veya diğer kalıntıları tamamen temizleyene kadar bu bölgelere odaklanın. Liflerin derinliklerine sıkışmış kir kokularından kurtulmak için deterjanı kumaşa yedirdiğinizden emin olun.
    • Tabanlarda çizikler varsa, bunları bir melamin süngerle ovmayı deneyin.
  5. adım 5 ayakkabılarınızı, bağcıklarınızı ve tabanlıklarınızı suyla ıslatılmış bir süngerle durulayın.
    Ayakkabılarınızı, bağcıklarınızı ve tabanlıklarınızı suya batırılmış bir süngerle durulayın. Temiz bir süngeri tatlı suyla ıslatın ve kalan deterjandan kurtulmak için ayakkabılarınızı dairesel hareketlerle ovalayın. Sünger kurudukça yeniden ıslatın ve ayakkabılarınızdaki, tabanlıklarınızdaki ve bağcıklarınızdaki tüm köpükleri temizleyene kadar çalışmaya devam edin.
    • Durulama sırasında ara sıra parmağınızı ayakkabınızın üzerinde gezdirin. Herhangi bir köpük veya sabunlu film hissederseniz, ayakkabılarınızı süngerle ıslatmaya devam edin.
  6. adım 6 ayakkabılarınızı buruşturulmuş gazetelerle doldurun.
    Ayakkabılarınızı buruşturulmuş gazetelerle doldurun. Birkaç parça gazeteyi buruşturarak sıkı bir top haline getirin ve ayakkabınızın içine itebildiğiniz kadar itin. Gazete sadece ayakkabılarınızın şeklini korumasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda kokuları gidermeye ve nemi emerek daha hızlı kurumalarına da yardımcı olacaktır.
    • Gazete mürekkebi beyaz ayakkabılarda leke veya iz bırakabilir. Bunun yerine beyaz ayakkabıların içinde mikrofiber bir havlu kullanın.
  7. adım 7 ayakkabılarınızı, bağcıklarını ve iç tabanlarını kuruması için iyi havalandırılan bir alanda bırakın.
    Ayakkabılarınızı, bağcıklarınızı ve iç tabanlarınızı kuruması için iyi havalandırılan bir alanda bırakın. Bağcıklarınızı ve tabanlıklarınızı kururken ayakkabılarınızdan ayrı tutun. Ayakkabılarınızı fanlı bir odaya koyun ve tamamen kuruyana kadar birkaç saat veya bir gece bekletin.
    • Ayakkabılarınızı kurutucuya veya güneşe koymaktan kaçının, çünkü ısı içlerindeki yapıştırıcı veya köpüğü parçalayabilir.

Makinede Yıkama

  1. adım 1 ayakkabılarınızın makinede yıkanabilir olduğundan emin olmak için etiketi kontrol edin.
    Ayakkabılarınızın makinede yıkanabilir olduğundan emin olmak için etiketini kontrol edin. Ayakkabılarınızı elde yıkamak genellikle en iyisi olsa da, düz bir stile sahip koşu ayakkabıları çamaşır makinesinde güvenli olabilir. Ayakkabının dilinin altındaki bakım etiketini bulun ve makinede yıkayıp yıkayamayacağınızı görmek için yıkama talimatlarına bakın.
    • Pamuk, naylon veya polyester gibi malzemelerden yapılmış koşu ayakkabıları genellikle çamaşır makinenizde güvenle yıkanabilir.
    • Pahalı bir koşu ayakkabınız varsa veya makinede yıkanabileceğinden emin değilseniz, temkinli davranın ve elde yıkayın.
  2. adım 2 fazlalıkları silin...
    Ayakkabılarınızdaki fazla kiri bir temizleme fırçası ile silin. Kuru temizleme fırçasıyla yüzeydeki kurumuş veya gevşek kirleri fırçalayın, tabanlardan ve dişlerin arasından temizleyebildiğiniz kadar kiri temizleyin. İçine dolmuş kirleri almakta zorlanıyorsanız, kürdan veya eski bir diş fırçasıyla kazıyarak çıkarmayı deneyin.
  3. adım 3 bağcıkları ve tabanlıkları ayakkabılarınızdan çıkarın.
    Bağcıkları ve tabanlıkları ayakkabılarınızdan çıkarın. Bağcıkları çözün ve dikkatlice ayakkabınızdan dışarı çekin. Ardından, daha iyi temizlenmeleri için ayakkabılarınızın içindeki tabanlıkları çıkarın.
  4. adım 4 ayakkabılarınızı atın,...
    Ayakkabılarınızı, tabanlıklarınızı ve bağcıklarınızı hassas bir poşete veya yastık kılıfına koyun. Ayakkabılarınızı doğrudan çamaşır makinenize koymak, makine çalışırken karışmalarına veya hasar görmelerine neden olabilir. Ayakkabılarınızdaki tüm parçaları çıkarın ve makinenin içinde gevşek kalmamaları için fermuarlarını çekerek bir hassas poşete veya yastık kılıfına koyun.
    • Kumaştan yapılmamış jel veya özel tabanlıklarınız varsa, bunları makinenize koymak yerine sabunlu suyla elde yıkayın.
  5. adım 5 ayakkabılarınızı, tabanlıklarınızı ve bağcıklarınızı eski havlularla birlikte çamaşır makinenize koyun.
    Ayakkabılarınızı, tabanlıklarınızı ve bağcıklarınızı eski havlularla birlikte çamaşır makinenize koyun. Ayakkabılarınız çamaşır makinenizin içinde zıplarken çok fazla ses çıkarabilir veya zarar görebilir. Biraz yastıklama ve koruma sağlamak için ayakkabılarınızın bulunduğu poşeti çamaşır makinenize koymadan önce 2-3 eski havlu koyun.
  6. adım 6 çamaşır makinenizi çalıştırın...
    Çamaşır makinenizi yumuşak deterjanlı soğuk programda çalıştırın. Çamaşır makinenize bağlı olarak deterjanı dağıtıcıya veya doğrudan tamburun içine dökün. Makineyi soğuk suyla hassas ayara getirin ve döngünün tamamen çalışmasına izin verin. Hassas döngü, ayakkabılarınızın zarar görme olasılığını azaltır.
    • Ilık veya sıcak su kullanmaktan kaçının çünkü bu, koşu ayakkabınızın tabanını kumaşa tutturan yapıştırıcıya zarar verebilir.
  7. adım 7 ayakkabılarınızı gazete kağıtlarıyla doldurun ve kurumaya bırakın.
    Ayakkabılarınızı gazete kağıtları ile doldurun ve kurumaya bırakın. Birkaç parça gazeteyi buruşturun ve koşu ayakkabınızın içine sığacak şekilde top haline getirin. Nemi emmeye yardımcı olması için gazete toplarını ayakkabınızın parmak uçlarına doğru itin. Ardından, ayakkabılarınızı iyi havalandırılan bir odada vantilatörle birlikte tamamen kurumaya bırakın; bu genellikle yaklaşık 12 saat sürer.
    • Ayakkabınızın üzerindeki etikette kurutucu için güvenli olduğu yazıyorsa, en düşük ayarda kurutucuya koymanızda bir sakınca yoktur.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Koşu ayakkabılarını yıkamak sorun olur mu?
    Bu gerçekten malzemeye ve markaya bağlıdır. Allbirds gibi bazı markalar yıkanmak üzere tasarlanmıştır. Diğer markalar makinede yıkanmamalıdır. Ayakkabınızın yıkamada güvenli olup olmayacağını belirlemek için etiketini okuyun ve üreticinin talimatlarına bakın.
  • Soru
    Spor ayakkabıları yıkadıktan sonra nasıl kurutursunuz?
    Spor ayakkabıları gazete kağıtlarıyla doldurun ve en az 12 saat dışarıda bekletin. Hala nemliyse, 12 saat daha kurumaya bırakın.

İpuçları

  • Sadece kokan ayakkabıları tazelemeniz gerekiyorsa, gece boyunca içlerine karbonat serpmeyi ve sabahları vakumlamayı deneyin.

Uyarılar

  • Ayakkabılarınızı güneşe veya bir ısı kaynağının yakınına koymaktan kaçının çünkü bu, tabanları ayakkabınıza tutan yapıştırıcıya zarar verebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

El Yıkama

  • Temizleme fırçası
  • Hafif çamaşır deterjanı
  • Eski diş fırçası
  • Mikrofiber temizlik bezi
  • Sünger
  • Gazeteler

Makinede Yıkama

  • Temizleme fırçası
  • Hassas çanta veya yastık kılıfı
  • Eski havlular
  • Hafif çamaşır deterjanı