Kirli Kayak Eldivenlerini Temizlemenin 3 Basit ve Etkili Yolu

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yamaçlarda kaymanın çok eğlenceli olduğunu biliyoruz, ancak ekipmanınız kar, sulu kar ve ter nedeniyle oldukça kirlenebilir. Çoğu pistten sonra eldivenlerinizi kuruması için dışarıda bırakabilirsiniz ancak sezon boyunca 2-3 kez derinlemesine temizlemek eldivenlerinizin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Ne kadar kirli olurlarsa olsunlar eldivenlerinizin bakımını nasıl yapacağınız konusunda size yol göstereceğiz, böylece kayak pistlerine yapacağınız bir sonraki seyahatinizde tertemiz olacaklar!

Adımlar

Rutin Temizlik

  1. adım 1 eldivenlerinizin içinde karbonat varsa çalkalayın're smelly but not dirty.1Eldivenleriniz kokuyorsa ama kirli değilse içine karbonat atın. Eldivenlerinizin içindeki astarlar teri emer ve kayak koşularınızdan sonra kokabilir. Eldiveninizi parmakları aşağı bakacak şekilde tutun ve parmakların içine biraz karbonat serpin. Açıklığı kapalı tutun ve karbonatın astarın her tarafına yayılması için eldiveninizi sallayın. Karbonatı çöp kutunuza boşaltın ve fazlasını silkeleyin.
    • Karbonatınız yoksa mısır nişastası da kullanabilirsiniz.
    • Karbonat, eldivenlerinizin tekrar taze kokmasına yardımcı olmak için astarda biriken kokuları ve yağları emecektir.
    • Karbonat ekledikten sonra eldivenlerinizin içinde hafif bir kalıntı kalabilir. Kalıntılardan kurtulmak için biraz daha sertçe sallamayı deneyin.
    • Kayak eldivenleri için üretilmiş bazı ticari koku giderici spreyler vardır, ancak bunlar güçlü kokular üzerinde her zaman etkili değildir.
  2. 2Dış kabuklardaki kiri kuru bir bez veya sert kıllı bir fırça ile ovun. Yüzeyde çok az kir varsa, eldiveninizi avuç içi yukarı bakacak şekilde bir masanın üzerine düz bir şekilde koyun. Bir temizlik bezi veya sert kıllı bir fırça ile hafif bir basınç uygulayın ve bilekten parmak uçlarına doğru fırçalayın. Eldiveni ters çevirin ve tüm gevşek kiri çıkarmak için diğer tarafı fırçalayın.
    • Temizlemenizi kolaylaştıracaksa eldiveni elinize takabilirsiniz.
    • Fırçaladıktan sonra gevşettiğiniz kumlardan kurtulmak için eldiveninizi sallayın.
  3. 3Lekeleri suya batırılmış bir bezle tedavi edin. Bir temizlik bezinin ucunu ıslatmak için ılık suya batırın. Kiri kumaştan çıkarmak için bezinizle eldivene hafifçe baskı uygulayın. Lekeyi hafiflettikten sonra eldiveninizi tekrar giymeden önce kurumaya bırakın.
    • Yün, naylon, sentetik ve su geçirmez malzemeden yapılmış olanlar da dahil olmak üzere her tür eldiven üzerinde su kullanabilirsiniz.
    • Su, yüzey lekelerinden ve lekelerden kurtulmak için yeterli olmalıdır. Su işe yaramazsa, daha kapsamlı bir yıkama yapmanız gerekebilir.
  4. 4Su geçirmez eldivenlerin dış yüzeylerini ispirto ile dezenfekte edin. Bir sprey şişesine biraz ispirto koyun ve doğrudan eldivenlerinizin üzerine uygulayın. Alkolün yüzeydeki tüm mikropları öldürmesi için alkolü eldivenlerinizin üzerinde yaklaşık 5 dakika bekletin. Fazla alkolü bir temizlik bezi veya kağıt havlu ile silin.
    • Eğer ispirtonuz yoksa hidrojen peroksit de kullanabilirsiniz.

El Yıkama

  1. 1Ilık su ile yumuşak çamaşır deterjanını karıştırın. Woolite veya bebek giysileri için üretilmiş bir deterjan gibi yumuşak bir deterjan seçin, çünkü eldivenleriniz üzerinde çok sert olmayacaktır. Büyük bir kaseyi veya lavaboyu temiz ılık suyla doldurun. Deterjanınızdan yaklaşık 1 çay kaşığı (4,9 ml) dökün ve köpüklü olana kadar iyice karıştırın.
    • Farklı bir deterjan türü belirtilip belirtilmediğini görmek için eldivenlerinizin içindeki çamaşır etiketini kontrol edin.
    • Eldivenlerinizin daha hızlı bozulmasına neden olabileceğinden standart deterjanlar, yumuşatıcılar veya sert kimyasallar kullanmaktan kaçının.
  2. 2Dış kabukları temizleme solüsyonuna batırılmış bir bezle ovarak temizleyin. Eldiveni sabunlu suyun üzerinde tutun veya daha kolay çalışabilmek için takın. Tüy bırakmayan bir bezin ucunu suya batırın ve eldivenin dışını silmek için kullanın. Yüzeyde hapsolmuş kirlerden kurtulmak için bezi tüm dikişlerin üzerinde ve parmakların arasında gezdirin.
    • Ayrıca her iki eldiveninizi de giyebilir ve parmaklarınızı suya batırabilirsiniz. Parmaklarınızı bağlayın ve kiri kazımak için birbirine sürtün.
  3. 3İç kısımları temizlemek için eldivenleri temizleme solüsyonuna batırın. Eldivenlerinizi kaseye yerleştirin ve tamamen suyun altına itin. Eldivenlerinizi nazikçe birbirine sürtün, böylece sabun kabuklara ve astarlara daha fazla nüfuz ederek kokuya neden olan bakterileri öldürür. Eldivenlerinizi bükmemeye veya sıkmamaya dikkat edin, aksi takdirde dikişlere zarar verebilirsiniz.
    • Eldivenlerinizin çıkarılabilir astarları varsa, bunları ayrı olarak yıkamak ve kurutmak için çıkarabilirsiniz. Astarları aynı solüsyonda elde yıkayabilirsiniz. Aksi takdirde, astarları kabukların içinde bırakabilirsiniz.
  4. adım 4 eldivenlerinizdeki ve astarlardaki sabunu temiz suyla durulayın.4Eldivenlerinizdeki ve astarlarınızdaki sabunu temiz suyla durulayın. Musluğunuzu ılık suya çevirin ve eldivenlerinizi akıntının altında tutun. Fazla sabundan kurtulmak için eldivenlerinizi hafifçe sıkın. Su berrak akana kadar eldivenlerinizi durulamaya devam edin.
    • Eldivenlerinizin içinde kalan deterjan tahrişe neden olabilir.

Makinede Yıkama

  1. adım 1 eldivenlerinizin üzerindeki bakım etiketlerini kontrol ederek're machine-safe.1Makinede yıkanabilir olup olmadıklarını görmek için eldivenlerinizin üzerindeki bakım etiketlerini kontrol edin. Bazı kayak eldivenleri diğerlerinden daha hassastır, bu nedenle onları çamaşır makinenize atamayabilirsiniz. Eldivenlerin manşetlerinin yakınında bakım etiketlerini arayın ve dikkatlice okuyun. Sadece etiketinde özellikle temizleyebileceğiniz yazıyorsa çamaşır makinenizde temizleyin.
    • Eğer vaktiniz varsa, eldivenlerinizi elde yıkayın çünkü zarar görme olasılıkları daha düşüktür.
  2. 2Eldivenlerinizi file bir torbaya koyun. Yıkadığınız tüm eldivenler için yeterince büyük bir torba seçin. Torbanın ağzını kapatın, böylece eldivenleriniz yıkama döngüsünün ortasında düşmez. Bu şekilde eldivenler veya kumaş makineye sıkışmaz ve onlara zarar verme olasılığınız azalır.
    • File torbayı internetten ya da yerel bir mağazanın çamaşır malzemeleri bölümünden satın alabilirsiniz.
  3. adım 3 eldivenleri benzer renk ve kumaşlardan oluşan bir yüke ekleyin.3Eldivenleri benzer renk ve kumaşlardan oluşan bir yüke ekleyin. Sadece eldivenlerinizi yıkayarak suyu boşa harcamak istemiyorsanız, yıkamak istediğiniz diğer giysileri de ekleyin. Eldivenlerinize takılabilecek sert malzemeler eklemekten kaçının, aksi takdirde eldivenlerinize zarar verebilirsiniz.
  4. adım 4 eldivenlerinizi ağartıcı içermeyen deterjanla yıkayın.4Eldivenlerinizi çamaşır suyu içermeyen deterjanla yıkayın. Deterjan seçerken, yumuşak veya bebek kıyafetlerini yıkamak için üretilmiş bir deterjan seçin, çünkü bunlar çok sert olmayacaktır. Çamaşır makinenize normalde yük miktarı için kullandığınız standart miktarda deterjan koyun.
    • Eldivenlerinizi yıkarken yumuşatıcı kullanmaktan kaçının çünkü su geçirmezliği etkileyebilir ve daha az etkili hale getirebilir.
    • Makinenin içine sıkışmış deterjan kalıntılarını temizlemek için sadece su ile boş bir döngü çalıştırmak isteyebilirsiniz.
  5. adım 5 çamaşır makinenizi soğuk su ile yumuşak bir döngüde çalıştırın.5Çamaşır makinenizi soğuk suyla nazik programda çalıştırın. Eldivenlerinizin zarar görme olasılığının daha düşük olması için çamaşır makinenizi 'Hassas' veya 'Nazik' programa getirin. Eldivenlerinizin şeklini koruması için en soğuk suyu kullanın. Eldivenlerinizin temizlenmesi için döngünün tamamen çalışmasına izin verin.
    • Eldivenlerinize zarar verebileceğinden veya esnemelerine neden olabileceğinden makinenizde normal veya hızlı döngüleri kullanmayın.

Kurutma ve Su Yalıtımı

  1. 1Eldivenlerdeki fazla suyu sıkın. Eldivenlerinizi parmaklar yukarı bakacak ve su bilek açıklığından dışarı akacak şekilde tutun. Eldivenlerinizi bükmeden veya germeden nazikçe sıkın. Eldivenlerinizin daha hızlı kuruması için olabildiğince çok sudan kurtulmaya çalışın.
    • Eldivenlerinizi sıkmak için bükmekten kaçının çünkü dikişleri yırtabilirsiniz.
    • Daha fazla su emmesi için eldiveni sıkmak yerine bir havlunun içine de bastırabilirsiniz.
  2. adım 2 eldivenlerinizi kısa bir süre giydikten sonra're wet to restore their shape.2Şekillerini geri kazanmak için eldivenlerinizi ıslakken kısa bir süre takın. Nemli eldivenleri ellerinize geçirin ve kumaşın esnek kalmasına yardımcı olmak için yumruk yapın. Eldivenlerin ellerinize oturmasından memnun olana kadar parmaklarınızı birkaç kez ileri geri hareket ettirin.
    • Eldivenlerinizi yıkamak deforme olmalarına neden olabileceğinden, sadece kurumaya bırakırsanız tam oturmayabilirler.
  3. adım 3 eldivenlerinizi kuruması için ısı kaynaklarından uzağa asın.3Kuruması için eldivenlerinizi ısı kaynaklarından uzağa asın. Eldivenlerinizin zarar görmeden kuruması için doğrudan güneş ışığından veya ısı kaynaklarından uzak bir yer bulun. Eldivenin parmaklarından birini bir mandalla bir misinaya tutturun, böylece içlerinden su damlayabilir. Tekrar giymeden önce tamamen kuruyana kadar ipin üzerinde bırakın.
    • Güneş ışığı veya ısı, eldivenleriniz kururken çatlama, yırtılma veya büzülmeye neden olabilir.
    • Çamaşır bakım etiketinde yazıyorsa eldivenlerinizi tamburda kurutabilirsiniz.
  4. adım 4 su geçirmez eldivenlerin üzerine dayanıklı su itici püskürtün.4Su geçirmez eldivenlerin üzerine dayanıklı su itici püskürtün. DWR'yi eldivenlerinizin tüm yüzeyine, özellikle de dikiş yerlerinin yakınına yaymak için bir sünger veya tüy bırakmayan bir bez kullanın. Temiz bir bezle silmeden önce DWR'yi eldivenlerinizin üzerinde 5 dakika bekletin.
    • Bir açık hava mağazasından dayanıklı su itici (DWR) satın alabilirsiniz.
    • Eldivenleri yıkamak su geçirmezlik özelliğini ortadan kaldırır, bu nedenle kuruduktan sonra her zaman yeniden uygulayın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Eldivenlerinizin bakımını nasıl yapacağınızı öğrenmek için her zaman eldivenlerinizin içindeki etiketlerde yer alan bakım talimatlarını kontrol edin.
  • Eldivenleriniz deriden yapılmışsa, sabun içermeyen bir deterjanla yıkayın ve ardından mühürlemek için bir deri balsamı uygulayın.

Uyarılar

  • Eldivenlerinizi kurutucuya veya bir ısı kaynağının yakınına koymaktan kaçının, çünkü bu onların çatlamasına ve daha hızlı bozulmasına neden olabilir.
  • Standart deterjanlar eldivenlerinizde birikebilir ve su geçirmezliği daha az etkili hale getirebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Rutin Temizlik

  • Karbonat
  • Temizlik bezi veya sert kıllı fırça
  • Sürtme alkolü

El Yıkama

  • Hafif çamaşır deterjanı
  • Kase
  • Temizlik bezi

Makine Yıkama

  • Çamaşır makinesi
  • File çanta
  • Çamaşır suyu içermeyen deterjan

Kurutma ve Su Yalıtımı

  • Clothespins
  • Dayanıklı su itici