Spor Ayakkabılar Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Spor ayakkabılarınızı temizlemek onların taze kokmasını sağlar, ömürlerini uzatır ve çok uzun sürmez. Ayakkabılarınıza biraz daha fazla özen göstermek için elinizle temizleyin ya da öncelikle el değmeden temizlemek için çamaşır makinesine atın. Hatta ayakkabılarınızın tabanlarını temizleyerek, tamamını temizlemek zorunda kalmadan onlara çeki düzen verebilirsiniz. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, sonunda çok daha iyi görünen (ve kokan) temiz ayakkabılara sahip olacaksınız!

Adımlar

Çamaşır Makinesi Kullanımı

  1. adım 1 emin olmak için etiketi kontrol edin's safe to machine wash your shoes.
    Ayakkabılarınızı makinede yıkamanın güvenli olduğundan emin olmak için etiketini kontrol edin. Çoğu spor ayakkabı çamaşır makinesinde temizlenebilir, ancak önceden iki kez kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir. Etikette 'sadece elde yıkanabilir' yazıyorsa, ayakkabınızı elde temizlemeyi düşünebilirsiniz. Ayakkabılarınızın etiketi yoksa, temizlik önerileri almak için markayı internette araştırın.
    • Ayakkabılarınızda deri veya süet varsa, su ayakkabının bu kısımlarına zarar verebileceğinden makinede yıkamak iyi bir fikir değildir.
  2. adım 2 görünür kir kümelerini fırçalamak için bir fırça kullanın.
    Görünür kir kümelerini fırçalamak için bir fırça kullanın. Tercihen, kirin zemininize bulaşmasını önlemek için bunu bir çöp tenekesinin üzerinde veya dışarıda yapın. Kir ıslaksa, önce tamamen kurumasını bekleyin. Kuru kirler ıslak kirlere göre daha kolay fırçalanır.
    • Ayakkabıları yıkamadan önce mümkün olduğunca fazla kirden arındırmak, çamaşır makinesinde daha temiz olmalarına yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 bağcıkları çıkarın ve kirli kısımlara çamaşır deterjanı uygulayın.
    Bağcıkları çıkarın ve kirli kısımlara çamaşır deterjanı uygulayın. Özellikle kirli olan herhangi bir alan olup olmadığını görmek için kontrol edin. Eğer öyleyse, biraz çamaşır deterjanı alın ve parmaklarınızı kullanarak bağcıklara sürün. Bu ön işlem kirin daha kolay çıkmasına yardımcı olacaktır.
    • Bağcıkları, yıkandıklarında diğer eşyalara dolanmalarını önlemek için kendi küçük file torbalarına koyun.
  4. adım 4 ayakkabıları file bir torbaya koyun ve havlularla birlikte yıkayın.
    Ayakkabıları file bir torbaya koyun ve havlularla birlikte yıkayın. Fileli çamaşır torbanız yoksa, internetten veya büyük mağazalardan yaklaşık 10 dolara satın alabilirsiniz. İçinde ayakkabılarınızın olduğu poşeti, bağcıkların olduğu poşeti ve bir miktar havluyu çamaşır makinesine koyun.
    • Ayakkabıları havlularla birlikte yıkamak, ayakkabıların çamaşır makinesinde sağa sola çarpmasını önler, bu da ayakkabılarınıza veya makinenin kendisine zarar verebilir.
  5. adım 5 soğuk suyla yumuşak bir döngü çalıştırın.
    Soğuk suyla nazik bir döngü çalıştırın. Normalde kullandığınız miktarda deterjan kullanın ve sıcak su kullanmaktan kaçının. Seçeneğiniz varsa nazik döngüyü seçin.
    • Deterjanda aşırıya kaçmayın. Fazla deterjan ayakkabılarınızda sabun kalıntılarının birikmesine, sertleşmelerine ve hatta lekelenmelerine neden olabilir.
  6. adım 6 ayakkabı çiftini kurumaya bırakın.
    Ayakkabı çiftinin kurumasını bekleyin. Ayakkabıları bir nem alma cihazının, vantilatörün veya açık bir pencerenin önüne koyabilirsiniz, ancak herhangi bir ısı kaynağının önüne veya kurutucunun içine koymaktan kaçının. Ayakkabıların iç tabanları varsa, süreci hızlandırmak için onları çıkarın ve ayrı olarak kurumaya bırakın.
    • Daha çabuk giyebilmek için spor ayakkabılarınızı kurutucuya atmak isteyebilirsiniz, ancak bunu yapmak ayakkabılarınızın şeklini bozabilir. Yüksek ısı, plastik veya sentetik lifleri bükebilir.
    • Ayakkabıların şeklini korumasına yardımcı olmak için iç kısımlarını buruşturulmuş gazete ile doldurun.
  7. adım 7 her şey tamamen kuruduktan sonra ayakkabıları yeniden birleştirin.
    Her şey tamamen kuruduktan sonra ayakkabıları yeniden birleştirin. Ayakkabılarınızın kuruması, süreci hızlandırmak için başka bir şey yapıp yapmadığınıza bağlı olarak 8 ila 12 saat arasında bir zaman alacaktır. Kuruduktan sonra tabanlıkları yerine takın ve yeniden bağlayın.
    • Ayakkabılarınız hala çok kirli görünüyorsa, tabanlarına ayrı bir işlem uygulamanız veya belki de tekrar çamaşırhaneden geçirmeyi denemeniz gerekebilir. Eğer temizleyemiyorsanız, yeni bir çift spor ayakkabıya yatırım yapmanın zamanı gelmiş olabilir.

Spor Ayakkabıları Elde Yıkamak

  1. adım 1 ayakkabılarınızın bağcıklarını çıkarın.
    Ayakkabılarınızın bağcıklarını çıkarın. Bağcıkları çıkarırken durumlarına dikkat edin; yıpranmışlar mı? Yıpranmışlar mı? Sadece kirlilerse temizleyebilirsiniz, ancak yıpranmış ve iplik iplik olmuşlarsa yeni bir çift almanın zamanı gelmiş olabilir.
    • Yeni bağcıklar satın almanız gerekiyorsa, mevcut bağcıklarınızı ölçerek uzunluklarını belirleyin. Bu şekilde, ayakkabılarınız için yeterince uzun olan yedekleri satın aldığınızdan emin olacaksınız.
  2. adım 2 bağcıkların lekeli bölgelerine çamaşır deterjanı sürün.
    Bağcıkların lekeli bölgelerine çamaşır deterjanı sürün. Bu amaçla, bir kaseye az miktarda çamaşır deterjanı dökmek faydalı olacaktır; 1 ila 2 yemek kaşığı (15 ila 30 mL) yeterli olacaktır. Parmağınızı çamaşır deterjanına batırın ve ardından ayakkabı bağcıklarınızın kirli kısımlarına sürün. Her iki bağcık da işlemden geçene kadar bu adımı tekrarlayın.
    • Çamaşır deterjanını bağcıklara sürterek sabunun topraktaki kirle reaksiyona girmesini ve parçalanmasını sağlayın.
  3. adım 3 bağcıkları ılık suyla durulayın ve temiz bir havluyla kurulayın.
    Bağcıkları ılık suyla durulayın ve temiz bir havluyla kurulayın. Ayakkabı bağcıklarınızı lavaboya götürün ve suyu ılık hale getirin. Her bir ayakkabı bağını durulayın, tüm kiri ve sabunu çıkarmak için tüm uzunluğu boyunca ovmaya zaman ayırın. Su berrak akana ve bağcıklarınız temizlenene kadar durulamaya devam edin. Temiz bir havluyla kurulayın ve bir kenara koyun.
    • Bağcıklarınız özellikle kirliyse, lavabonuzu ılık suyla doldurabilir ve ayakkabınızın geri kalanını temizlerken bağcıkları 10 ila 15 dakika bekletebilirsiniz.
  4. adım 4 gözleri bir diş fırçası ve biraz çamaşır deterjanı ile temizleyin.
    Gözleri bir diş fırçası ve biraz çamaşır deterjanı ile temizleyin. Gözler, ayakkabı bağcıklarının içinden geçtiği küçük deliklerdir. Daha önce kullandığınız küçük kase çamaşır deterjanını kullanmaya devam edin ve içine temiz bir diş fırçası batırın. Birikmiş kir ve pislikleri temizlemek için diş fırçasıyla delikleri fırçalayın ve ardından nemli bir süngerle silerek temizleyin.
    • Çamaşır deterjanını durularken, aşırı ıslak bir sünger kullanmaktan kaçının. Süngeri ıslatın ve sonra sıkın, böylece damlamaz. Bu, köpüklerin çok fazla yayılmasını önleyecek ve ayakkabılarınız aşırı doygun hale gelmeyecektir.
  5. adım 5 küçük bir fırça ile kuru kirleri temizleyin.
    Küçük bir fırça ile kuru kirleri temizleyin. Ayakkabılarınızı elinize alın ve inceleyin. Kuru kir veya çimen kümeleri varsa, bunları küçük bir fırça ile fırçalayın. Kirin zemininize bulaşmasını önlemek için bunu bir çöp tenekesinin üzerinde veya dışarıda yapın.
    • Hala ıslak olan kirleri fırçalamaya çalışmayın. Önce tamamen kurumasını bekleyin; kuruduktan sonra temizlemek çok daha kolay olacaktır.
    • Sıkışmış çakıl taşları varsa, bunları kazımak için bir cımbız kullanın.
  6. adım 6 1 çay kaşığı (4,9 ml) çamaşır deterjanı ve 1 c (240 ml) suyu karıştırın.
    1 çay kaşığı (4,9 mL) çamaşır deterjanı ve 1 c (240 mL) suyu karıştırın. Bağcıkları ve halkaları temizledikten sonra kasenizde ne kadar çamaşır deterjanı kaldığına bağlı olarak, daha fazla eklemenize gerek kalmayabilir. Su ve çamaşır deterjanını karışım köpük köpük olana kadar karıştırın.
    • Ilık ya da soğuk su kullanmanız fark etmez. Çamaşır deterjanı her ikisinde de kolayca çözünecektir.
  7. adım 7 bir diş fırçasını karışımla ıslatın ve ayakkabının tamamını fırçalayın.
    Bir diş fırçasını karışımla ıslatın ve ayakkabının tamamını fırçalayın. Gözleri temizlemek için kullandığınız diş fırçasını kullanabileceğiniz gibi, daha önce kullandığınız küçük fırçayı da kullanabilirsiniz. Hangisini kullanmayı seçerseniz seçin, fırçayı çamaşır deterjanı ve su karışımına batırın ve ardından her bir ayakkabının tüm gövdesini fırçalamaya devam edin. Ayakkabının gövdesini, dilini, tabanını ve hatta ayakkabının içini temizleyin. Yerleşmiş kirleri çıkarmak için dairesel hareketler kullanın.
    • Temizlerken diş fırçasını ihtiyaç duyduğunuz kadar tekrar ıslatın.
    • İç tabanı unutmayın! Onu da çıkarın ve ayakkabının dışını temizlediğiniz gibi temizleyin. Hala temizlenmiyorsa, her zaman yedek tabanlık satın alabilirsiniz.
  8. adım 8 ayakkabıları temiz, nemli bir süngerle silin.
    Ayakkabıları temiz, nemli bir süngerle silin. Ayakkabıları fırçaladıktan sonra, süngeri ıslatın ve ardından ıslak kalmaması için sıkın. Tüm sabun kalıntılarını ve kiri silin, süngeri ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta durulayın.
    • Ayakkabıların içlerini ve altlarını da silmeyi unutmayın.
  9. adım 9 ayakkabıları bırakın...
    Ayakkabıları doğal kurumaya bırakın ve sonra tekrar bağlayın. Ayakkabıları kuru bir havlu üzerinde kenara koyun. Havada kurumaya bırakın, bu süre 8 ila 12 saat arasında olmalıdır. Ayakkabıları bir vantilatörün veya açık bir pencerenin önüne koyarak kurutma işlemini hızlandırabilirsiniz, ancak herhangi bir ısı kaynağının önüne koymayın çünkü ısı ayakkabıları bükebilir veya hatta büzüştürebilir. Kuruduktan sonra tabanlıkları değiştirin ve ayakkabıları yeniden bağlayın.
    • Ayakkabılarınız gerçekten kokuyorsa, gece boyunca kururken iç kısımlarına biraz karbonat serpin. Sabah, ayakkabıları giymeden önce fazla karbonatı temizleyin.

Beyaz Tabanların Temizlenmesi

  1. adım 1 eşit miktarda karbonat ve çamaşır deterjanını karıştırın.
    Eşit miktarda karbonat ve çamaşır deterjanını karıştırın. Her iki malzemeye de çok fazla ihtiyacınız olmadığından, 2 yemek kaşığı (30 gram) karbonat ve 2 yemek kaşığı (30 mL) çamaşır deterjanı ile başlayın. Bir macun oluşturmak için bunları karıştırın.
    • Bu yöntem, sadece ayakkabılarınızın tabanlarını güzelleştirmeniz gerektiğinde ancak geri kalanını temizlemeniz gerekmediğinde harika sonuç verir.
  2. adım 2 karışımı temiz bir diş fırçasıyla tabanlara uygulayın.
    Karışımı temiz bir diş fırçası ile tabanlara uygulayın. Bir diş fırçası alın ve karbonat ve çamaşır deterjanına batırın. Ayakkabının tüm yanlarını ve altlarını da temizlemeye özen göstererek ayakkabı tabanlarına sürün.
    • Macunu tabanlara gerçekten sürmekten korkmayın. Biterse her zaman daha fazlasını yapabilirsiniz ve çok kullanırsanız hiçbir şeye zarar vermez.
  3. adım 3 bir süngeri soğuk suyla ıslatın ve kabartma tozu karışımını silin.
    Bir süngeri soğuk suyla ıslatın ve karbonat karışımını silin. Macunu fırçaladıktan sonra bir sünger alın ve soğuk suyla ıslatın. Islak kalmaması için sıkın ve ardından macunu tabanlardan silmeye başlayın. Hala kirli olan alanları fırçalayın ve süngeri ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta durulayın.
    • Ayakkabıları su akıntısının altında tutmak yerine sünger kullanın. Sünger ayakkabının geri kalanının ıslanmasını önleyecektir, bu da temizledikten sonra kurumasını beklemeniz gerekmeyeceği anlamına gelir.
  4. adım 4 tabanları kuru bir havluyla silin.
    Tabanları kuru bir havluyla silin. Altlarını da kurulamayı unutmayın, böylece hemen giymeye karar verirseniz kaymazsınız. Temiz ayakkabılarınızın keyfini çıkarın!
    • Hala kirli olan kısımlar fark ederseniz, kalan kiri çıkarmaya yardımcı olup olmadığını görmek için ikinci bir kat karbonat macunu uygulamak isteyebilirsiniz.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ayakkabılarımı evde nasıl temizleyebilirim?
    Kesinlikle, ancak ayakkabılarınızı nasıl temizleyeceğiniz ayakkabınızın yapıldığı malzemeye bağlıdır. Süet için süet fırçası kullanmanız gerekir. Deri genellikle yumuşak kıllı bir fırça veya diş fırçası ile fırçalanmalıdır. Etiketinde makinede yıkanabilir yazıyorsa bazı spor ve tenis ayakkabılarını çamaşır makinesine atabilirsiniz, ancak bazı markaların elde temizlenmesi gerekir. Kanvas ayakkabılar için temiz bir bezi suya ve hafif deterjana batırarak lekeleri ve kiri temizleyin.
  • Soru
    Ayakkabılarımdaki sarı lekelerden nasıl kurtulabilirim?
    Eski bir diş fırçası ve sabun kullanın. İlk başta nazikçe fırçalayın, sabun köpürdükçe şiddeti artar.
  • Soru
    Talimatlar tenis ayakkabılarımı temizlememi ve havayla kurutmamı söylüyor. Önerildiği gibi 1 saat bekletmek güvenli midir?
    Üreticinin talimatlarını izleyin; ıslatmak ayakkabıların kumaşına veya yapıştırıcılarına zarar verebilir. Yine de dış tabanları fırçalayabilir ve çıkarılabilir iç tabanlıkları temizleyebilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Şüpheye düştüğünüzde, ayakkabı üreticisinin web sitesine bakarak ayakkabıların nasıl temizlenmesini önerdiklerini öğrenin.
  • Sıkıştığınızda, lekeleri silmek için beyaz bir silgi kullanın.
  • Ayakkabılarınızı kurutucuya veya bir ısı kaynağının yakınına koymaktan kaçının, çünkü yüksek sıcaklıklar ayakkabıların şeklini bozabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Çamaşır Makinesi Kullanımı

  • Çamaşır deterjanı
  • Ovma fırçası
  • File çanta (isteğe bağlı)
  • Gazete (isteğe bağlı)

Spor Ayakkabıları Elde Yıkama

  • Çamaşır deterjanı
  • Havlular
  • Diş Fırçası
  • Ovma fırçası
  • Sünger
  • Küçük kase
  • Ölçü kapları ve kaşıkları
  • Kabartma tozu (isteğe bağlı)

Beyaz Tabanların Temizlenmesi

  • Küçük kase
  • Ölçü kaşıkları
  • Karbonat
  • Çamaşır deterjanı
  • Diş Fırçası
  • Sünger
  • Havlu