Futbol Kramponları Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol kramponları ilk satın alındıklarında tamamen kusursuz görünürler, ancak kir, çamur ve çimenle kaplanmaları uzun sürmez. Futbol kramponlarını temizlemek göz korkutucu bir çaba gibi görünebilir, ancak hafif bir temizleme solüsyonu ve biraz dirsek yağı ile kirle kaplanmış ve aşınmış kramponlar kısa sürede yepyeni görünebilir.

Adımlar

Kramponların Tabanlarının Temizlenmesi

  1. Fazla kiri temizleyin. Futbol kramponlarınızla oynadıktan sonra onları çıkarın. Mümkün olduğunca fazla kir, çim ve çamuru temizlemek için kramponları taban tabana gelecek şekilde birbirine vurun.
  2. Tabanlardaki fazla kiri kuru olarak temizleyin. Kramponların alt kısımlarını fırçalamak için yumuşak kıllı bir fırça veya kramponlara özel bir temizleme aleti kullanın. Bu, tabanda ve çivilerin arasında birikmiş kuru çim ve çamur kümelerini gevşetecektir.
    • Tabanın ayakkabının üst kısmına yakın olan kenarlarını temizlerken, fırçaları değiştirmeyi ve bir diş fırçası kullanmayı düşünün. Diş fırçası kiri gevşetmek için aşındırıcı kıllara sahip olmaya devam edecektir, ancak daha kontrol edilebilir ve fırçaladığınız alana odaklanmanız daha kolay olacaktır.
    • Kramponlarınızın tabanındaki çimleri ve kiri temizlemek için bir sopa kullanmamaya dikkat edin. Bir sopa tabanları çizebilir ve ayakkabılarınıza zarar verebilir.
  3. Temizlik solüsyonunuzu karıştırın. Temizlik solüsyonu ılık su ve az miktarda temizlik solüsyonundan oluşmalıdır. Bulaşık sabunu veya el sabunu gibi temizlik solüsyonları gerçekten işe yarar. Bir kaba yaklaşık iki bardak ılık su doldurun ve yaklaşık bir çorba kaşığı sabun ekleyin. Su ve sabunu, karışım köpüklü hale gelene kadar diş fırçasıyla karıştırın.
    • Temizlik solüsyonuna çok fazla sabun eklemek istemezsiniz, özellikle de deri kramponları temizlemeyi planlıyorsanız. Az miktarda sabun yeterli olacaktır.
  4. adım 4 tabanları sabunlu solüsyonla temizleyin.
    Tabanları sabunlu solüsyon ile temizleyin. Sabunlu solüsyonunuzu karıştırdığınıza göre, daha önce tabanları kuru temizlemek için kullandığınız yumuşak kıllı fırçayı sabunlu solüsyona batırın ve ayakkabı tabanlarını fırçalayın. Fırça kir ve çimenle dolduğunda, bir lavabodan akan temiz suyun altına tutun, tekrar sabunlu solüsyona daldırın ve fırçalamaya devam edin.
    • Yine, ayakkabının üst taraflarına, ayakkabının üst kısmına yakın bir yere geçtiğinizde kramponları ıslak olarak temizlemek için daha küçük bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Diş fırçası, daha küçük bir fırçanın hassasiyeti ile tabanların yanlarını temizlemeye devam etmenizi sağlayacaktır.
  5. Tabanları silerek temizleyin. Sabunlu solüsyona bir kağıt havlu batırın ve son kir ve çim parçalarını temizlemek için ayakkabı tabanlarını silin. Kağıt havlu kalan kalıntıları toplayacak ve kağıt havlu ile parmaklarınızı kullanmanıza ve çivilerin arasındaki bölgelere ulaşmanıza izin verecektir.

Kramponların Üst Kısmının Temizlenmesi

  1. Bağcıkları çıkarın ve temizleyin. Bağcıkları kramponlardan çıkarın ve sabunlu solüsyona batırın. Bağcıkları yaklaşık 10 dakika bekletin, ardından parmaklarınızı ve diş fırçanızı kullanarak bağcıkları nazikçe fırçalayın ve kir birikimini giderin.
    • Bağcıkları fırçaladıktan sonra temiz suyun altına tutun ve kuruması için bir havlunun üzerine, düz bir yüzeye koyun.
    • Bağcıkları güneş ışığında bile bırakabilirsiniz, ancak güneş ışığının bağcıkların rengini soldurabileceğini unutmayın.
  2. Kramponların üst kısımlarını bir diş fırçası ile temizleyin. Yumuşak kıllı fırçanızı veya diş fırçanızı sabunlu suya batırın ve kramponların üst kısımlarını fırçalayın. Kramponların orta kısmından, bağcıkların yakınından fırçalamaya başlayın ve ayakkabının yanlarına doğru ilerleyin. Bu, sulu kirin doğal olarak kramponların yanlarına doğru düşmesini sağlayacaktır.
    • Kramponun dilini de fırçalamayı unutmayın. Bağcıklar çıkarıldığında, krampon dilinin tüm alanlarını fırçalayabilirsiniz.
    • Bir elinizi kramponun içine sokarken diğer elinizle kramponun yanlarını fırçalamak faydalı olabilir.
    • Kramponların üst kısımlarını temizlemek için alternatif ve aynı derecede etkili bir temizleme yöntemi de bir temizleme silgisi süngeri kullanmaktır.
  3. Kramponların üst kısımlarını bir temizleme silgisi süngeri ile temizleyin. Temizleme silgisi süngerini sabunlu solüsyona batırın. Suyun çoğu silgiden çıkana kadar ellerinizle sıkın. Ayakkabıyı tutun ve silgiyi kramponun üst kısmındaki bölgeleri ovmak için kullanın.
    • Ayakkabının dil kısmını da ovaladığınızdan emin olun, artık bağcıklar çıkarıldığı için daha kolay erişilebilir.
  4. Kramponları kurulayın. Kramponları kurulamak ve kalmış olabilecek kirli, sabunlu suyu toplamak için bir kağıt havlu veya temiz, kuru bir bez kullanın. Kramponların tüm parçalarını kurulayın: dil, yanlar ve tabanlar.
    • Kramponun içine girmiş olabilecek suyu emmesi için kramponun içini gazete kağıdı ile doldurmayı düşünün.
  5. adım 5 kramponları yeniden bağlayın.
    Kramponları yeniden bağlayın. Bağcıklarınız ve kramponlarınız tamamen kuruduktan sonra, kramponları gevşek bir şekilde yeniden bağlayın, kramponları giyin ve ardından bağcıkları daha sıkı veya daha gevşek hale getirmek için bağcık ayarlamaları yapın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Futbol kramponlarını çamaşır makinesine koymak doğru mudur?
    Aceleniz varsa kramponlarınızı çamaşır makinesinde temizleyebilirsiniz. Ancak deriyi büzüştürebileceğinden kurutucuya koymaktan kaçının. Bunun yerine güneşli bir yerde kurumaya bırakın.
  • Soru
    Bir topa çok yükseğe veya uzağa nasıl vurabilirim?
    Topa yaklaşırken, maksimum etki için vuruşunuzu düzgün bir şekilde hizalamak için vuruş yapmayan ayağınızı topun birkaç santim gerisine yerleştirin.
  • Soru
    Beyaz futbol kramponlarını nasıl temizlerim
    Sadece makalelerde listelenen yöntemleri kullanın. Çamaşır suyu mendillerini deneyebilirsiniz, ancak beyaz kramponlar bozulmadan kalmayacaktır.

İpuçları