Yüzme Gözlükleri Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yüzmeye gittiğinizde, klor ve diğer kimyasalların gözlerinizin yüzeyine zarar vermesini önlemek için gözlük takmanız önemlidir. Ancak, gözlerinizi zorlayan aynı kimyasallar yüzme gözlüklerinizi de zorlayabilir. Neyse ki, gözlüklerinizi her yüzmeden sonra temizleyerek ve güvenli bir şekilde saklayıp kullanarak ömürlerini uzatabilir ve suya her girdiğinizde gözlerinizi iyi bir şekilde koruyabilirsiniz.

Adımlar

Kullanım Sonrası Gözlük Temizliği

  1. Gözlüklerinizi soğuk veya ılık musluk suyunda durulayın. Gözlüklerinizi musluğun altına tutun ve suyun lenslerin üzerinden akmasına izin verin. Bu, gözlüğün ömrünü kısaltabilecek klor ve diğer kimyasalları giderecektir.
    • Özellikle buğu önleyici kaplaması varsa, camları bir bez, havlu, parmaklar veya başka bir şeyle ovmaktan kaçının. Camları ovmak kaplamaya zarar verebilir.
    • Gözlüklerinizde buğu önleyici kaplama varsa, sadece suyla durulayın. Herhangi bir sabun veya deterjanın lenslerle temas etmesine izin vermeyin. Bunu yapmak kaplamaya zarar verebilir.
  2. Buğu önleyici kaplaması olmayan gözlükleri yumuşak sabunla yıkayın. Gözlüklerinizin özel bir kaplaması yoksa, yumuşak bir sabun veya bebek şampuanı ile temizlemek güvenlidir. Sabunu veya bebek şampuanını ıslak bir süngere uygulayın ve kayışlar ve çerçeve de dahil olmak üzere gözlüğü temizlemek için sabunlu süngeri kullanın. Ardından, tüm sabun kalıntılarını gidermek için gözlüğün tamamını ılık suyla iyice durulayın.
    • Lenslerinize sabun uygulamaktan kaçınmak isteseniz bile, sadece kayışları temizlemek için yumuşak sabun kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 gözlüklerinizi kuruması için dışarıda bırakın.
    Gözlüklerinizi kuruması için dışarıda bırakın. Güneş görmeyen ve çizilme riski olmayan bir yere koyun ve tamamen kuruyana kadar bir kılıf veya çantaya koymayın. Gözlükleri hala ıslakken bir kılıf içinde saklamak küf ve bakteri oluşumunu teşvik edebilir.
    • Gözlüklerinizin kuruması muhtemelen yaklaşık bir saat sürecektir, bu nedenle hemen kullanmanız gerekmediğinde temizlemeye çalışın.
  4. Fazla kiri sirke ile temizleyin. Yüzme gözlükleriniz basit bir durulamadan sonra kirli kalırsa, sirke ve sıcak su solüsyonunda yıkayın. Gözlüğün tamamen içine girebileceği büyüklükte bir kase bulun ve içine 5 yemek kaşığı beyaz sirke ile karıştırılmış sıcak musluk suyu doldurun. Gözlükleri 2 saat boyunca solüsyonda bekletin, ardından çıkarın ve kurumaya bırakmadan önce soğuk musluk suyunda durulayın.

Gözlükleri İyi Durumda Tutmak

  1. adım 1 merceklere dokunmaktan kaçının.
    Lenslere dokunmaktan kaçının. Bu sadece temizlik sırasında değil, her zaman çok önemlidir. Tırnaklar ve kaba bezler çizik bırakabilir ve parmaklardan gelen kir, yağ ve kalıntılar camların kaplamasına zarar verebilir.
  2. adım 2 gözlüklerinizi güneşten uzakta saklayın.
    Gözlüklerinizi güneşten uzakta saklayın. UV radyasyonu sadece cildimizi ve gözlerimizi tehdit etmekle kalmaz; yüzme gözlüklerinin ömrünü de kısaltabilir. Doğrudan güneş ışığına aşırı maruz kalmak, kauçuk gözlük kayışlarının kırılganlaşmasına ve kopmasına neden olabilir.
  3. adım 3 gözlüklerinizi koruyucu bir kılıf içinde taşıyın.
    Gözlüklerinizi koruyucu bir kılıf içinde taşıyın. Gözlüklerinizi asla gevşek bir şekilde yüzme çantanıza atmayın. Koruyucu bir kılıf veya poşet içinde taşımak lenslerin çizilmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 buğu önleyici kaplamayı eski haline getirmek için ürünlere yatırım yapın.
    Buğu önleyici kaplamayı eski haline getirecek ürünlere yatırım yapın. Gözlüklerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, buğu önleyici kaplama zamanla aşınabilir. Ancak, buğu önleyici özellikleri geri kazandırabilecek satış sonrası ürünler mevcuttur.
    • Buğu önleyici spreyler, netliği ve görünürlüğü artırmak için camların yüzeyine uygulanabilir.
    • Buğu önleyici havlular eski gözlükleri temizlemek için başka bir seçenek sunar.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları