Güreş Ayakkabıları Nasıl Temizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Güreş ayakkabıları spor ayakkabılar, basketbol ayakkabıları ve diğer atletik ayakkabılar için kullanılanlara benzer teknikler ve aletlerle temizlenebilirken, bazı özel hususları aklınızda tutmalısınız. Örneğin, iyi bir güreş ayakkabısı dayak yemek, teri emmek ve çabuk kurumak için üretildiğinden, iyi yapılmış bir çift çamaşır makinesinde düzenli temizliğe dayanabilmelidir. Daha da önemlisi, cilt rahatsızlıkları ve diğer hastalıkların güreşçiler, ekipmanları ve minderleri aracılığıyla kolayca yayılabilmesi nedeniyle güreş ayakkabılarının sık sık dezenfekte edilmesi çok önemlidir.

Adımlar

Ayakkabıların Düzenli Olarak Dezenfekte Edilmesi

  1. adım 1 kirli ayakkabıların güreş minderine temas etmesini yasaklayın.1Kirli ayakkabıların güreş minderine temas etmesini yasaklayın. Güreşçiler var olduğu sürece, saçkıran ve impetigo gibi çeşitli bulaşıcı cilt hastalıklarının yanı sıra diğer viral, fungal ve bakteriyel hastalıklarla da uğraşmak zorunda kalmışlardır. Ne yazık ki, mikropların ve hastalıkların yayılmasında en büyük suçlulardan biri kirli ayakkabı tabanlarıdır.
    • İster güreşçi, ister antrenör, ister yetkili ya da ebeveyn olun, bir güreşçinin mindere çıkmadan önce güreş ayakkabılarının uygun şekilde dezenfekte edilmesini kural haline getirin.
  2. adım 2 uygun türde dezenfektanı uygun şekilde kullanın.2Uygun türde dezenfektanı uygun şekilde kullanın. Güreş ayakkabılarını dezenfekte etmek için virüs öldürücü, mantar öldürücü ve bakteri öldürücü özelliklere sahip düşük seviyeli bir dezenfektan sprey veya temizleyici kullanın. Lysol Marka IC popüler bir seçimdir, ancak marka isimleri içerik ve dezenfeksiyon özelliklerinden daha az önemlidir.
    • Solüsyonu karıştırmak ve kullanmak için ve bir yüzeyi düzgün bir şekilde dezenfekte etmek için ne kadar ve ne kadar süre gerektiği konusunda ürün talimatlarını tam olarak izleyin.
  3. adım 3 ayakkabı tabanlarına odaklanın.3Ayakkabı tabanlarına odaklanın. Tüm ayakkabı çiftini silseniz de, asıl sorunlu alan alt kısımdaki tabanlar olma eğilimindedir. Düzenli olarak yıkanan ve uygun şekilde bakımı yapılan güreş ayakkabılarının her seferinde baştan aşağı dezenfekte edilmesi gerekmez. Ancak en temiz, en yeni ayakkabıların tabanlarını bile yerinde uygun şekilde dezenfekte edilene kadar kontamine olmuş olarak kabul edin.
  4. adım 4 güreşçilere ayakkabılarının altını silebilecekleri uygun bir yer verin.4Güreşçilere ayakkabılarının altını silebilecekleri uygun bir yer verin. Ayakkabıları minderin kenarına püskürtmek veya silmek ve ardından giymek işe yarasa da, bu her zaman en uygun seçenek değildir. Bunun yerine, dezenfekte solüsyonuna batırılmış havluları minderin kenarına yerleştirin ve her güreşçinin ayakkabı tabanlarını bu geçici paspas üzerinde iyice temizlemesini sağlayın.
    • Ayrıca güreş ayakkabılarının tabanlarını temizlemek ve dezenfektan uygulamak için üretilmiş paspas tipi ürünler de satın alabilirsiniz.

İç ve Dış Yıkama

  1. adım 1 üreticiyi takip edin's recommendations for cleaning the shoes.1Ayakkabıları temizlemek için üreticinin tavsiyelerine uyun. Ayakkabı üreticileri genellikle basketbol veya tenis ayakkabılarını çamaşır makinesine (veya özellikle çamaşır kurutma makinesine) koymamanızı önerir, ancak çoğu ayakkabı muhtemelen bu işlemden gayet iyi bir şekilde kurtulacaktır. Yine de sağlamlıkları ve çabuk kuruyan yapıları nedeniyle, genellikle güreş ayakkabılarının yıkamaya konulabileceğine dair bir öneri bulacaksınız.
    • Ayakkabıların üzerindeki etiketi kontrol edin veya ayakkabı şirketini arayın ya da web sitesini ziyaret edin.
  2. adım 2 çamaşır makinesini soğuk suya ayarlayın ve hassas yıkama ve sıkma işlemini deneyin.2Çamaşır makinesini soğuk suya ayarlayın ve nazikçe yıkayıp sıkmayı deneyin. Ayakkabıcı tarafından aksi önerilmedikçe, en az agresif yıkama ayarlarıyla başlayın. Ayakkabıların yıkama tamburuna çarpmasını sınırlamak için birkaç eski havlu ekleyin veya onları bir yastık kılıfına koyun. Normal veya belki biraz daha az miktarda deterjan ekleyin.
    • Yıkamaya başlamadan önce çıkarılabilir iç tabanlıkları ve ayakkabı bağlarını çıkarın. Bunları ayakkabılarla birlikte yıkayabilirsiniz.
  3. adım 3 ayakkabıları havayla kurutun.3Ayakkabıları hava ile kurutun. Zamanınız varsa, çamaşır kurutma makinesini atlamak ayakkabılar için daha kolaydır. Ayakkabıların içine biraz gazete kağıdı yerleştirin ve mümkünse havadar, güneşli bir yere koyun.
    • Unutmayın, çoğu güreş ayakkabısı çabuk kuruması için üretilmiştir, bu nedenle kesinlikle bir gecede olmasa bile birkaç saat içinde tamamen kuruyabilirler.
  4. adım 4 yıpranmış veya gerçekten kokan ayakkabılar için daha agresif olun.4Yıpranmış veya gerçekten kokan ayakkabılar için daha agresif olun. Ayakkabılarınız çok yıpranmış, kirli ve kullanım ömürlerinin sonuna yaklaşmışsa, çamaşır makinesini ılık veya sıcak su ayarlarına getirerek kaybedeceğiniz fazla bir şey yoktur. Normal bir yıkama döngüsüne ayarlayın, ancak düşük sıkma ayarında tutun. Çınlamayı ve olası darbe hasarını azaltmak için havlu veya yastık kılıfı kullanın.
    • Aceleniz varsa veya ayakkabılarınız için küçük bir risk konusunda aşırı endişelenmiyorsanız, devam edin ve onları da kurutucuya koyun. Ancak çok cüretkar olmayın - kurutucuyu düşük ısı ayarına getirin. Yıkadığınız eski havluları da içine atın.

Sürtünmeler ve Kokularla Başa Çıkmak

  1. adım 1 ayakkabıları ılık su ve bulaşık deterjanı ile silin.1Ayakkabıları ılık su ve bulaşık deterjanı ile silin. Ayakkabıların dış yüzeylerini sade, ılık suya batırılmış temiz bir bezle hafifçe nemlendirin. Suya birkaç damla bulaşık sabunu ekleyin ve çalkalayın. Başka bir temiz bezi veya yumuşak kıllı bir fırçayı (ayakkabı fırçası veya diş fırçası gibi) solüsyona batırın ve ayakkabıyı silin. Sabun kalıntılarını sadece suyla nemlendirilmiş son bir temiz bezle silin.
    • Güreş meraklılarının çoğu ayakkabılarınızı sadece minderde kullanmanızı önerir, bu nedenle muhtemelen üzerlerinde kir kalmayacaktır. Yine de varsa, devam etmeden önce temiz, kuru bir fırça veya bezle silin.
  2. adım 2 diş macununu deneyin...2İnatçı lekeler veya çizikler için diş macununu deneyin. İlk iki parmağınıza, temiz bir beze veya bulaşık sabunu solüsyonuna batırılmış yumuşak bir fırçaya küçük bir miktar sade, beyaz diş macunu ekleyin. Lekeyi veya çiziği dairesel hareketlerle ovalayın. Diş macununu temiz, nemli bir bezle silin. Gerektiğinde tekrarlayın.
    • Diş macunu ile ovma, özellikle ayakkabıların tabanlarındaki veya parmak uçlarındaki lastikleşmiş bölgelerdeki çizikler için yararlı olabilir.
    • Diş macunu yerine kabartma tozu ve su ile bir macun da yapabilirsiniz. Birkaç kaşık karbonat kullanın ve diş macunu kıvamına gelene kadar az miktarda suyla karıştırın.
  3. adım 3 ayakkabı bağcıklarını ve tüm ekleri ayrı ayrı temizleyin.3Ayakkabı bağcıklarını ve tüm ekleri ayrı ayrı temizleyin. Güreş ayakkabılarınızı ister makinede, ister elde ya da her ikisinde birden yıkıyor olun, en etkili yöntem bağcıkları ve ek parçaları çıkarmaktır. Aynı el sabunu temizleme solüsyonunu kullanabilir veya sadece makinede yıkayabilirsiniz.
    • Tabanlıkların veya ek parçaların karbonat macunu ile temizlenmesi de koku kontrolüne yardımcı olabilir.
    • Yeniden takmadan önce bağcıkların ve ek parçaların tamamen kuruduğundan emin olun.
    • Yıpranmış veya yıpranmış bağcıkları değiştirmek en iyisidir - bir maçın ortasında kopmalarını istemezsiniz!
  4. adım 4 ayakkabıların kokusunu sık sık giderin.4Ayakkabılarınızı sık sık kokulandırın. Güreş ayakkabıları, özellikle birkaç terli antrenman veya karşılaşmadan sonra çok çabuk kokabilir. Düzenli yıkama yardımcı olacaktır, ancak aynı zamanda iç kısımları da düzenli olarak kokudan arındırmalısınız. Ticari ayakkabı koku gidericileri sağlam bir seçenektir, ancak bazı DIY çözümlerini de deneyebilirsiniz.
    • Örneğin, gece boyunca ayakkabıların içine karbonat serpmeyi deneyin. Bu, ayakkabılar zaten tamamen kuruysa en iyi sonucu verir.
    • Ya da gece boyunca her bir ayakkabıya bir kurutma kağıdı yerleştirmeyi deneyin.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruTabanlıkları temizlemenin en iyi yolu nedir? Ayakkabılarınızın tabanlıkları çıkarılabiliyorsa, bunları bir çamaşır torbasına koyun ve hassas programda yıkayın. Ayrıca eski tabanlıkları çıkarıp yenileriyle değiştirebilirsiniz. Tabanlıkları çıkaramıyorsanız, profesyonel olarak çıkarılması ve değiştirilmesi için bir ayakkabı tamircisine götürmelisiniz.

İpuçları