Tabancadaki Fişek Sıkışması Nasıl Giderilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç hedef atıcılığı yaptınız ve bir merminin silahın mekanizmasına sıkıştığını gördünüz mü? İşte sıkışan merminin nasıl çıkarılacağına dair bazı öneriler.

Not: Tüm bunlar atıcının tabanca için uygun fişeği kullandığını ve tabancanın düzgün çalışır durumda olduğunu varsayar.

Adımlar

Sıkışmış bir tabancayı güvenli bir şekilde kullanma

  1. adım 1 merminin sıkıştığından ve yanlış ateşlenmediğinden emin olun.
    Merminin sıkıştığından ve yanlış ateşlenmediğinden emin olun. Sıkışma değil de gecikmeli ateşleme olması durumunda, sıkışmayı gidermeye çalışmadan önce tabancanın birkaç dakika güvenli bir yöne doğrultulmasına izin vermeniz önerilir. Ateşlenen ve boş kovanı fişek yatağına sıkışan mermiler için bu adım atlanabilir.
  2. adım 2 sıkışmayı gidermeye çalışırken silahı her zaman güvenli bir yöne doğrultun.
    Sıkışmayı gidermeye çalışırken silahı her zaman güvenli bir yöne doğrultun.
  3. adım 3 eğer bir...
    Sıkışmayı gidermek için silahın namlusuna doğru bir yaklaşım kullanıyorsanız, temizleme çubuğunu veya mermiyi çıkardığınız diğer aleti tutmak için pense veya başka bir alet kullanın, böylece eliniz asla namlunun önünde olmaz.
  4. adım 4 mühimmatı doldurmadan ve ateşlemeden önce kullandığınız mühimmatın silahınıza uygun olduğundan emin olun.
    Doldurmadan ve ateşlemeden önce kullandığınız mühimmatın silahınıza uygun olduğundan emin olun. Sıkışmaya neden olabilecek olası mühimmat sorunlarına örnekler aşağıda verilmiştir:
    • Eski, aşınmış, bükülmüş veya hatalı biçimlendirilmiş mühimmat.
    • Yanlış şekilde yeniden doldurulmuş mühimmat.
    • Neme veya aşırı sıcaklığa maruz kalmış mühimmat.
    • Silahınız için yanlış kalibre veya tarzda mühimmat.
  5. adım 5 aşağıdaki özelliklere sahip olmayan bir silahı kullanmanın riskini göz önünde bulundurun't feeding/firing correctly.
    Doğru beslenmeyen/ateşlenmeyen bir silahı kullanmanın riskini düşünün. Evet, muhtemelen basit bir tutukluğu giderebilir ve tabancanızı ateşlemeye devam edebilirsiniz, ancak uzun vadede, silahta mekanik sorunlar veya altta yatan sorunlar varsa, bunu yaparak kendinizi veya başkalarını riske atıyor olabilirsiniz. Kalifiye bir silah ustasına gitmek iyi harcanmış bir para olabilir.

Basit bir tutukluğu giderme

  1. adım 1 tabancayı her zaman güvenli bir yöne doğrultun.
    Tabancayı her zaman güvenli bir yöne doğrultun.
  2. adım 2 bunun bir tutukluk olduğundan emin olun, yanlış ateşleme yaptığınızdan veya mühimmatınızın bittiğinden değil.
    Sıkışma olduğundan emin olun, tekleme olduğundan ya da mühimmatınızın bittiğinden değil. Mekanizmayı açın ve fişek yatağında bir fişeğin sıkışıp sıkışmadığına veya başka bir fişeğin tamamen yüklenip yüklenmediğine bakın.
  3. adım 3 şarjörü çıkarın.
    Şarjörü çıkartın.
  4. adım 4 sıkışan mermi dışarı çıkana kadar sürgüyü birkaç kez geri çekin.
    Sıkışan mermi dışarı çıkana kadar sürgüyü birkaç kez geri çekin.
  5. adım 5 bir şarjör takın ve sürgüyü çekin.
    Bir şarjör takın ve sürgüyü çekin.
  6. adım 6 atışa devam edin.
    Atışa devam edin.

Çıkmayan bir merminin temizlenmesi

  1. adım 1 şarjörü ateşli silahtan çıkarın.
    Şarjörü ateşli silahtan çıkarın.
  2. adım 2 haznede boş bir mermi olduğunu görsel olarak doğrulamak için mekanizmayı açın.
    Atım yatağında boş kovan olduğunu görsel olarak doğrulamak için mekanizmayı açın. Bu olay, zayıf bir ejektör dişi, kirli bir fişek yatağı veya hasarlı bir kovandan kaynaklanabilir. Eğer mekanizmayı geriye kaydırmak sıkışan mermiyi yerinden çıkarmazsa, mermi çıkarıcıyı görsel olarak inceleyebilirsiniz, bu küçük metal bir parçadır ve mermiyi kenarından tutarak fişek yatağından çıkarır. Uçtaki kıvrım temiz görünmüyorsa veya deforme olmuşsa, onarmadan devam etmeniz tavsiye edilmeyecektir. Eğer çıkarıcı iyi durumda görünüyorsa, okumaya devam edin.
  3. adım 3 mermi yatağı bu yönteme izin verecek kadar sığsa, küçük, keskin bir alet kullanarak mermi çekirdeğini yatağından çıkarın.
    Eğer mekanizma bu yönteme izin verecek kadar sığsa, mermiyi hazneden çıkarmak için küçük, keskin bir alet kullanın. Mekanizma kilitli olarak açıkken, fişeğin kenarını fişek yatağından çıkarmak için metal bir kazma veya çok küçük düz uçlu bir tornavida kullanın. Fişeğin neden sıkıştığına dair görsel işaretler için fişek yatağına ve fişeğe yakından bakın.
  4. adım 4 kartuşu hazneden çıkarmak için bir temizleme çubuğu kullanın.
    Kartuşu hazneden çıkarmak için bir temizleme çubuğu kullanın. Fişeği dışarı çıkaramazsanız, silahın mekanizmasını kilitleyin ve sıkışan fişeği dışarı itmek için namludan bir temizleme çubuğu geçirin.

Soba borusu sıkışmasını giderme

  1. adım 1 soba borusu sıkışmasının basit bir söve çıkarma hatasından biraz farklı olduğunu anlayın.
    Soba borusu sıkışmasının basit bir söve çıkarma hatasından biraz farklı olduğunu anlayın. Bu, kullanılmış merminin çıkarılamadığı ve arkasından başka bir merminin yüklenmeye çalışıldığı bir olaydır.
  2. adım 2 tabancayı her zaman güvenli bir yöne doğrultun.
    Tabancayı her zaman güvenli bir yöne doğrultun.
  3. adım 3 tabancanın şarjörünü çıkarın.
    Tabancanın şarjörünü çıkarın.
  4. adım 4 sürgüyü geri çekin...
    Sürgüyü geri çekin veya (gerçek bir 'sürgüsü' olmayan tabancalarda mekanizmayı açın) ve doldurulamayan merminin düşmesine izin verin. Bu genellikle mekanizmanın açık tarafını yere doğru eğerek yapılabilir, böylece mermi kolayca düşebilir.
  5. adım 5 boş kovanı sallayarak çıkarın veya tabancayı kilitleyerek açın ve boş kovanı dışarı çıkarın.
    Boş kovanı sallayın veya tabancayı kilitleyin ve boş kovanı dışarı çıkarın.
  6. adım 6 şarjörü değiştirin ve ateşlemeye devam etmek için bir fişek yükleyin.
    Şarjörü değiştirin ve ateşlemeye devam etmek için bir fişek yükleyin.

Bir merminin beslenememesi

  1. 1. adım şunun farkına varın...
    Diğer yaygın olayın besleme hatası olduğunu kabul edin, bu da eski kovanın yolda olmadığı, ancak tabancanın ateşlemeden sonra yeni bir fişek beslemede sorun yaşadığı anlamına gelir. Bu birkaç farklı sorundan kaynaklanabilir, en yaygın olanı belirli bir ateşli silahta iyi çalışmayan bir şekle sahip mermilerdir, ancak ne olursa olsun temizlemek aynıdır. Tabanca 'sıkışmışsa', bu bir sonraki fişeğin şarjörden çıkarıldığı, ancak doğru şekilde hazneye girmediği anlamına gelir.
  2. adım 2 tabancayı güvenli bir yöne doğrultun.
    Tabancayı güvenli bir yöne doğrultun.
  3. adım 3 şarjörü çıkarın.
    Şarjörü çıkarın. Şarjörü çıkardığınızda gevşek fişek düşmediyse, gevşek fişeği sallamak için sürgüyü geri çekin (veya mekanizmayı açın) ve tabancayı eğin (deforme olmuşsa bu fişeği tekrar kullanmayın).
  4. adım 4 şarjörü yerine takın ve atışa devam etmek için bir fişek yerleştirin.
    Şarjörü değiştirin ve atışa devam etmek için bir fişek yerleştirin.

Tabancayı ateşlemeye devam edip etmeyeceğinize karar verme

  1. adım 1 sıkışan kartuşu temizledikten sonra tüm duruma bakın.
    Sıkışan fişeği temizledikten sonra tüm durumu gözden geçirin. Ateş etmeye devam etmek için acil bir ihtiyaç var mı, örneğin kendini savunma durumu? Ateş etmeye devam etmek için acil bir ihtiyaç varsa, devam edin, ancak bunun riskli olabileceğini unutmayın.
  2. adım 2 hepsinin iyi çalışır durumda olduğundan emin olmak için mermileri ve silahı inceleyin.
    Mermileri ve tabancayı inceleyerek hepsinin iyi çalışır durumda olduğundan emin olun. Fişek yatağını incelemek için bir kalem ışığı kullanın ve fişek kovanının takılmasına neden olabilecek kirlenme, pas veya başka bir hasar olup olmadığına bakın. Silahınız için doğru kalibre ve tipte olduklarından emin olmak için kovanlara bakın. 9mm Luger, 9mm Parabellum ve .380 Auto gibi çok sayıda farklı 9mm kartuş mevcuttur. Bunlar birbirinin yerine kullanılamaz. Doğru mermiye sahip olduğunuzdan emin olamıyorsanız, silahınızı yeniden doldurmayın ve ateşlemeyin.

Tabanca Sıkışmaları

  1. adım 1 gerçek tutuklukların bir tabanca ile neredeyse hiçbir zaman meydana gelmediğini anlayın.
    Bir revolverde gerçek tutuklukların neredeyse hiçbir zaman meydana gelmediğini anlayın. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, sıkışan mermiyi silindirin dışına doğru vurarak çıkartabilirsiniz (özellikle ateşlenmemiş bir mermi ise dikkatlice). Muhtemelen ya çok kirli ya da aşınmış bir fişek veya fişek yatağı ya da yanlış kalibrede bir mermi bulacaksınız.
  2. adım 2 çift hareketli...
    Çift ve tek hareketli tabancaların, ateşlemeden önce silindiri döndürmek ve namlu ile hizalamak için bir mekanizmaya sahip olduğunu unutmayın. Silindir dönmüyorsa, muhtemelen silahı mekanik onarım için kalifiye bir silah ustasına götürmeniz gerekir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Daha fazla bilgi için yerel silah satıcınıza veya silah uzmanınıza danışın.

Uyarılar

  • Dolu bir ateşli silahı asla ateş etmeyi düşünmediğiniz bir şeye doğrultmayın.
  • Atış yaparken daima göz ve kulak koruması kullanın.