Hindistan Cevizi Ağacına Nasıl Tırmanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hindistan cevizi ağacına tırmanmak zor bir iştir ve ağaçlara tırmanma konusunda en azından belli bir düzeyde yeterlilik gerektirir. Zinde, aktif bir yetişkin veya genç, çıplak elleriyle küçük hindistan cevizi ağaçlarına tırmanmayı öğrenebilir. Bu tanıma uymuyorsanız veya uzun bir palmiyeye tırmanmayı planlıyorsanız, bunun yerine tırmanma ekipmanı kullanın. İlerlemenizi kontrol etmek ve gerekirse yardım istemek için her zaman bir veya iki arkadaşınızla tırmanın.

Adımlar

Teçhizatsız Tırmanış

  1. adım 1 küçük bir ağaç seçin.1Küçük bir ağaç seçin. Tırmanacağınız ilk hindistan cevizi ağacı küçük olmalı, ideal olarak yerde dururken yaprakların tabanına tutunabileceğiniz kadar alçak olmalıdır. En azından kollarınızı sarabileceğiniz bir ağaç seçin. Belli bir açıyla eğilmiş bir ağaca tırmanmak da daha kolay olacaktır.
  2. adım 2 sağlam bir kumaştan ayak kayışı yapın.2Güçlü bir kumaştan ayak kayışı yapın. Hindistan cevizi, jüt veya çuval bezi gibi güçlü bir malzeme veya güçlü, ince bir ip bobini seçin. Şeridin her bir ucunu ayak tabanlarınızı saracak büyüklükte bir halka şeklinde bağlayın. Tamamlandığında, ayaklarınız gövdenin karşı taraflarında olacak şekilde şeridi hindistan cevizi palmiyesine doğru düzleştirebilmelisiniz.
    • Bir ağaca herhangi bir ekipman olmadan da tırmanabilirsiniz, ancak bu ilmek işi çok daha kolay hale getirecektir.
  3. adım 3 halkayı ayaklarınızın etrafına geçirin.3Döngüyü ayaklarınızın etrafına geçirin. Her bir ayağı kayışın her iki tarafındaki halkadan geçirin ve güçlü bir düğümle sıkıca bağlayın. Şimdi, ayaklarınızın tabanı ağacın kenarlarını kavradığında, kumaş da ağaca baskı yapacaktır. Bu, ayaklarınızı sabit tutmanıza yardımcı olur ve kendinizi ağaca doğru itmeniz için size daha fazla kaldıraç sağlar.
    • Bunu yapmadan önce ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı çıkarın. Çıplak ayakla tırmanmaya alışık değilseniz tırmanış canınızı yakabilir, ancak cildiniz pratikle sertleşecektir. Gerçekten ayakkabı istiyorsanız, bol miktarda çekiş gücü ve esnek tabanı olan özel bir çift tırmanma ayakkabısı deneyin.
  4. adım 4 ağacı ellerinizin arasında kavrayın.4Ağacı ellerinizin arasında kavrayın. Bir elinizi önünüzdeki gövdeye göğüs hizasında bastırın. Diğer elinizi ağacın karşı tarafına bastırın. Kollarınız ağırlığınızı taşıyacak kadar güçlü olmalıdır, böylece ağaçtan sarkmak yerine ağaca doğru eğilirsiniz.
    • Bazı insanlar iki ellerini de ağacın arkasına koyarak kendilerini daha güvende hissederler. Bunu yaparsanız, ellerinizi gövdenin arkaya doğru kıvrıldığı yanlara yakın bir yere koyun. Gövdeyi sıkıştırabilmeniz için ellerinizin en azından kısmen karşılıklı olması gerekir.
    • Kollarınızı saramayacağınız kadar kalın ağaçlar için ikinci bir sağlam kumaş, deri veya kauçuk şerit bulun. Bunu gövdenin etrafına dolayın ve ya ellerinizle kavrayın ya da kendinizi bunun içine sıkıca bağlayın. Bunu denemeden önce küçük bir ağaç üzerinde başlayın.
  5. adım 5 ayaklarınızı ağacın kenarlarına yerleştirin.5Ayaklarınızı ağacın kenarlarına yerleştirin. Bacaklarınızla kavrayarak ağacın tabanına zıplayın. Ayaklarınızı içe doğru çevirin, böylece ayaklarınızın alt kısımları gövdenin sol ve sağ taraflarına bastırır. Bacaklarınız bir kurbağanınki gibi bükülmüş ve dışa doğru yayılmış olacaktır. Ayaklarınızın etrafındaki halkanın ağaca karşı gergin olduğundan emin olun.
    • Eğer yeterince esnekseniz, uyluklarınızla da ağacı kavrayın.
  6. adım 6 ayaklarınızla kendinizi yukarı itin.6Kendinizi ayaklarınızla yukarı itin. Ayaklarınızı veya ellerinizi hareket ettirmeden bacaklarınızı uzatın. Bu sizi düz bir şekilde, öncekinden biraz daha yükseğe çıkaracaktır.
  7. adım 7 ayaklarınızı yukarı kaldırın.7Ayaklarınızı yukarı kaldırın. Her iki ayağınızı da aynı anda hızlıca yukarı kaldırın ve ağacın daha yukarısındaki bir noktayı kavrayın. Kendinizi sabit tutmak için iki elinizle sertçe bastırın. Kollarınız güçlüyse, ayaklarınızı gövdeden tamamen kaldırabilir ve daha yüksek bir noktada tekrar konumlandırabilirsiniz. Aksi takdirde, ayaklarınızı gövdenin kenarından yukarı kaydırın veya küçük adımlarla teker teker yukarı itin. Bu daha az kas gerektirir, ancak yumuşak ayaklarda acı verici olabilir.
    • Ayağınızı ağacın zıt taraflarında tutun, böylece halka ayağınızdan düşmez.
    • Bu en zor kısımdır. Sağlam bir tutuşa sahip olduğunuzdan emin olana kadar ağacın en alt seviyelerinde yukarı ve aşağı gitme alıştırması yapın.
  8. adım 8 tekrarlayın.8Tekrarlayın. Şimdi başlangıç pozisyonunuza geri döndünüz. Kendinizi daha yükseğe kaldırmak için bacaklarınızı uzatın ve gerekirse burada dinlenin. Hazır olduğunuzda, ağacı ellerinizin arasında sıkıştırarak ayaklarınızı bir adım daha yukarı kaldırın.
    • Daha yükseğe çıkmayı hedeflemeden önce bunu ağacın dibine yakın bir yerde uygulayın. Biraz pratik yapana kadar ciddi yaralanma riskini göze alacak kadar yükseğe tırmanmayın. Yorulmadan ya da titremeden tırmanmak için yeterli kol ve bacak gücüne ve ağacı ayaklarınızın arasında kolayca kavramak için yeterli esnekliğe sahip olmalısınız.
  9. adım 9 hindistan cevizlerini toplayın.9Hindistancevizlerini toplayın. Zirveye tırmanmaya hazır olduğunuzda, bir hindistan cevizini sapı kırılana kadar tekrar tekrar çevirerek toplayın. Yakınlarda kimsenin olmadığından emin olarak yere bırakın. Hindistan cevizlerini sadece kolunuzun erişebileceği mesafeden toplayın ve asla ağaçtan uzağa doğru eğilmeyin.
    • İkinci veya üçüncü kattaki yapraklar genellikle tutunmak, hatta üzerine oturmak için yeterince güçlüdür. Genellikle zayıf olan en alt seviyedeki yaprakları tutmayın.
    • Pala kullanmakta becerikliyseniz, hindistan cevizlerini bıçakla kesebilirsiniz. Palayı kemerinizdeki bir ipe bağlayın, böylece tırmanırken ayaklarınızın altında sallanır.
  10. adım 10 i̇nin.10İniş. Tıpkı indiğiniz gibi adımlarla inebilirsiniz. Çoğu insan ayakları avuç içinden aşağı kayarken ellerini teker teker aşağı doğru hareket ettirir. Bu, yumuşak ayakları çizebilir veya kesebilir, ancak bir kez sertleştikten sonra bu, aşağı inmenin en hızlı yoludur.

Teçhizatla Tırmanış

  1. adım 1 rahat bir koşum takımı bulun.1Rahat bir koşum takımı bulun. Emniyet kemeri geniş ve dolgulu olmalı, ince bir kaya tırmanışı kemeri olmamalıdır. Dünyanın bazı bölgelerinde halat kemerler kullanılır, ancak bunlar sizi o kadar iyi sabitlemez.
    • Ağaca tırmanma yöntemine karar vermek için önce aşağıdaki talimatları okuyun. Paradan tasarruf etmek için tüm ekipmanınızı bir kitin parçası olarak satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 i̇pinizi seçin.2İpinizi seçin. Belirgin bir esneme payı olmayan (veya 'statik' olarak etiketlenmiş) güçlü bir halat veya dokuma bulun. Halat örgülü olmalı, bükülmemelidir, böylece sizi döndürmez, ancak halattan sarkmayacağınız için bu biraz daha az önemlidir. Ağaç tırmanma veya 'arborist' ipi en iyi seçimdir.
  3. adım 3 bir palmiye tırmanma makinesi kullanın.3Bir palmiye tırmanma makinesi kullanın. Bu cihazlar ağaca takılır ve elleriniz ve ayaklarınız için halkalar sağlar. Yükselmek için tek yapmanız gereken ellerinizi ve ayaklarınızı dönüşümlü olarak kaldırmaktır ve makine işin çoğunu sizin için yapacaktır. Yukarıda açıklanan ekipmanı kullanarak kendinizi bir ip uzunluğu ve bir koşum takımı kullanarak ağaç gövdesine sabitlemek yine de iyi bir fikirdir.
    • Tırmanma makinelerinin çeşitli tasarımları vardır. Yükselmeye çalışmadan önce modelinize özgü talimatlara bakın.
  4. adım 4 bir çubuk merdiveni deneyin.4Çubuk merdiveni deneyin. Bu, sopa merdivenden daha kısa düz palmiye ağaçlarına tırmanmanın kolay ve güvenli bir yoludur. Merdivenler genellikle av platformları yapmak için kullanıldığından, bu ekipmanı av malzemeleri mağazalarında arayın. Tırmanışınız sırasında güvende kalmak için bu talimatları izleyin:
    • Çubuk merdiveninizi monte edin ve ağaca yaslayın. Yere doğru itin ve ağacın etrafına bağlanmış bir kayışa veya ipe tutturun.
    • Ağacın etrafına başka bir kayış veya ip dolayın ve her iki ucunu da emniyet kemerinize klipsleyin. Merdivenin üzerinde durduğunuzda kayış gergin olana kadar ayarlayın.
    • Ağacın etrafına ve basamaklara periyodik olarak ek kayışlar bağlayarak merdiveni tırmanın.
  5. adım 5 halat halkaları ile tırmanın.5İp halkaları ile tırmanın. Herhangi bir özel ekipmanınız olmasa bile tırmanışı daha kolay ve güvenli hale getirmek mümkündür. Düğümlerinizin hassas ve kaliteli olması gerektiğinden, en iyisi doğrudan deneyimli bir profesyonelden öğrenmektir. İşte temel fikir:
    • İpi ağacın etrafına sarın ve her iki ucunu da koşum takımınıza bağlayın.
    • Başka bir ip uzunluğuyla, ayaklarınızdan birinin içinde durması için bir halka yapın.
    • Bu ilmeğin diğer ucunu, etrafından dolayarak ve bir prusik düğüm atarak gövdeye bağlayın.
    • Diğer ayağınız için ikinci bir halka ve elleriniz için üçüncü bir halka ile tekrarlayın.
    • Ağaca tırmanmak için bir ayağınızı kaldırırken elinizle ipi daha yükseğe çekin. Bırakıp o ayağa ağırlık verdiğinizde, düğüm ipi tekrar sabit tutmalıdır. Her bir halkayı dönüşümlü olarak kaldırın. Tekniği öğrendiğinizden ve düğümlerinizin sabit olduğundan emin olana kadar ilk birkaç seans boyunca yere yakın durun.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruSağlam bir bez olmadan bir ağaca nasıl tırmanabilirim? Palmiye ağacını güzelce kavrayan özel eldivenler yapıyorlar. Eldivenleri herhangi bir hırdavatçıda satıyorlar; bulmakta sorun yaşıyorsanız bir çalışana sormanız yeterli.
  • SoruBunu yaparken bacağımla zıpladığımda elimle tutunmak zor oluyor. Herhangi bir ipucunuz var mı? Palmiye ağacını güzelce kavrayan özel eldivenler yapıyorlar. Eldivenleri herhangi bir yerel mağazada satıyorlar, bulmakta sorun yaşıyorsanız bir çalışana sormanız yeterli.

İpuçları

  • Hindistan Cevizi ağacının yapraklarına kolayca ve çok güvenli bir şekilde tırmanabilir ve oturabilirsiniz çünkü bunlar çok güçlü ve dayanıklıdır ve ortalama bir yetişkinin ağırlığını çok kolay bir şekilde taşıyacaktır. Sıkıcı bir tırmanış için bir başka harika ödül!
  • Sokaktaki atılmış lastiklerden kauçuk yüzeyler yapılabilir ve ağaca tırmanmak için kullanmayı planladığınız ekipmana cıvatalanabilir. Bunu sadece yetenekli bir ustanın yapmasına izin verin, böylece kauçuk yüzeylerin kayma ve sizi aşağıya düşürme riski olmaz.
  • Uzun bir ağaca tırmanmadan önce, sizi yerden izleyecek birini seçin. Acil bir durumda yardım isteyebilir ve siz hindistan cevizlerini fırlatmadan önce çevredeki insanları uyarabilir.

Uyarılar

  • Ağaçlar genellikle yılanlar, örümcekler, böcekler ve diğer hayvanlar için yaşam alanıdır, bu nedenle meyve toplarken dikkatli olun. Bu, özellikle soğukkanlılığınızı kaybedip ağacı bırakarak başka bir organizmaya çılgınca vurmanız durumunda tehlikelidir. Sakin olun ve çoğu hayvanın saldırmakla ilgilenmediğini, sadece kendilerini tehdit altında hissettiklerinde savunma yaptıklarını unutmayın.
  • Bu, fiziksel uygunluk ve esneklik gerektiren tehlikeli bir faaliyettir. Bu gereklilikleri karşılamıyorsanız boyunuzdan daha yükseğe tırmanmayın.
  • Sivri uçlar, sivri tabanlı ayakkabılar ve palalar (basamakları kesmek için) avuç içinde kalıcı izler bırakabilir. Görsel etkinin yanı sıra, bu yaralar ağacı hastalık ve zararlılara karşı savunmasız hale getirir. Eğer ağacı kesecekseniz, kesmeden önce ve sonra aletlerinizi dezenfekte edin. İzlerin yerden daha az görülebilmesi için bir merdivenden başlamayı ve oradan yukarı doğru 'çivilenmeyi' düşünün.