Bir Dağa Nasıl Tırmanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir dağın tepesinden güneşi görene kadar yaşamamışsınız demektir! Zirveye ulaştığınızda hissettiğiniz başarı duygusu inanılmazdır. Eğer dağ tırmanışında yeniyseniz, sorun değil. Başlamak sandığınızdan çok daha kolay. Doğru ekipman ve yaklaşımla, kısa sürede bir dağın yamacına tırmanacaksınız. Bunu yapmanıza yardımcı olmak için, zirveye kadar çıkmak için kullanabileceğiniz kullanışlı bir liste hazırladık.

Adımlar

Temel bilgileri öğrenmek için bir dağcılık kursuna katılın.

  1. dağa tırmanmanın inceliklerini öğrenmeye başlayın.Dağa tırmanmanın inceliklerini öğrenmeye başlayın. Bölgenizde alabileceğiniz giriş kurslarını arayın ve bir tanesine kaydolun. Eğer bulamazsanız, sanal olarak alabileceğiniz kurslar için internete bakın. Bu kurslar size bir dağa güvenli ve başarılı bir şekilde tırmanmak için ihtiyaç duyacağınız bazı temel araçları ve bilgileri verecektir.
    • Dağcılıkta, bir kursun da öğrenmenize yardımcı olabileceği birçok farklı terim ve dil kullanılır.
    • Amerikan Alpine Kulübü, ABD'nin çeşitli yerlerinde dağ tırmanışı konusunda hızlandırılmış bir kurs alabileceğiniz kurslar sunmaktadır.

Bölgenizdeki bir tırmanış kulübüne katılın.

  1. bu's a great way to meet other climbers.Diğer dağcılarla tanışmak için harika bir yoldur. Birçok kulüp ve bölgesel bölüm, Amerikan Alpine Kulübü gibi ulusal gruplardır ve yeni başlayanlara karşı gerçekten misafirperverdir. Bölgenizde bir kulüp bulmak için internete bakın ve katılmak için neler yapabileceğinize bakın. İpleri öğrenirken size ipuçları ve ipuçları verebilecek diğer dağcılarla buluşmak için toplantılara ve grup etkinliklerine gidin.
    • Diğer dağcılarla sohbet etmek için katılabileceğiniz sosyal medya gibi yerlerde çevrimiçi gruplar da arayabilirsiniz.

Kendinizi tırmanma şekline sokun.

  1. tırmanışınızdan 3 ay ila bir yıl önce çalışmaya başlayın.Tırmanışınızdan 3 ay ila bir yıl önce çalışmaya başlayın. Dağ tırmanışı fiziksel olarak zordur, bu nedenle gücünüzü ve kondisyonunuzu geliştirmek bir tırmanışa hazırlanmanın harika bir yoludur. Yıllardır egzersiz yapmadıysanız, en az bir yıl önceden antrenman yapmaya başlayın. Zaten gerçekten aktifseniz, 3-6 aylık eğitim yeterli olabilir. Hem gücünüz hem de aerobik kapasiteniz üzerinde çalışın ve dağa çıktığınızda kullanacağınız hareketleri simüle etmek için tırmanmaya özgü egzersizler eklediğinizden emin olun.
    • Aerobik egzersizler için koşmayı, bisiklete binmeyi veya yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanı (HIIT) deneyin. Ağırlık kaldırmak gücünüzü artırmanın harika bir yoludur, ancak bu konuda yeniyseniz, incinmediğinizden emin olmak için deneyimli bir partnerle çalışın.
    • Yapabileceğiniz tırmanışa özgü egzersizler arasında step-up, step-down, lunge, squat, plank ve bacak kaldırma yer alır.

Ağırlıklı bir çantayla yürüyüşe çıkın.

  1. dağ tırmanışının fiziksel gerekliliklerini simüle edin.Dağ tırmanışının fiziksel gerekliliklerini simüle edin. Eşyalar veya ağırlıklarla dolu bir sırt çantası takın. Tırmanma kaslarınızı ve fiziksel kondisyonunuzu geliştirmek için çantanızla yokuş yukarı yürüyün, böylece dağcılık için daha hazırlıklı olursunuz. Kar yakınında yaşıyorsanız, alpin tırmanış yeteneğinizi geliştirmek için karda yokuş yukarı yürüyüşe çıkın.
    • Bölgenizde kontrol edebileceğiniz yürüyüş parkurları arayın. Bu, hem doğanın tadını çıkarmanın hem de dağ tırmanışı gezinize hazırlanmanın harika bir yoludur.
    • İşleri karıştırmak için genel eğitim yaklaşımınıza ağırlıklı bir çantayla yürüyüş ekleyin.

Tüm doğru dağcılık ekipmanlarını edinin.

  1. bir dağa güvenli bir şekilde tırmanmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olun.Bir dağa güvenli bir şekilde tırmanmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olun. Bölgenizdeki bir dağcılık malzemeleri mağazasına göz atın. Beğendiğiniz bir çift bulmak için birkaç farklı yürüyüş botu veya ayakkabısı deneyin. Bir dağın bölümlerini tırmanmayı planlıyorsanız, size çok iyi uyan bir koşum takımınız olduğundan emin olun. Ayrıca kullanmak için bazı sağlam tırmanma iplerine de ihtiyacınız olacak. Karlı koşullar için, daha fazla kavrama sağlamak için botlarınıza takılan çiviler olan kramponların yanı sıra bir buz baltası alın.
    • Botların rahatça oturduğundan emin olun! Onları uzun süre giyeceksiniz, bu yüzden ayaklarınızın sıkışık veya ezilmiş hissetmesini istemezsiniz.
    • Yürüyüş botları ve ayakkabıları deri, sentetik veya su geçirmez membrandan yapılabilir. Deri daha ağır ancak daha dayanıklı olabilir, sentetikler daha hafiftir ancak daha çabuk bozulabilir ve su geçirmez membran suya dayanacak şekilde tasarlanmıştır. İhtiyaçlarınıza en uygun malzemeyi seçin.
    • Dağ tırmanışı için derecelendirilmiş ve tasarlanmış ip kullanın. En çok ihtiyacınız olduğunda ona güvenebilmek istersiniz.

Beceri seviyenize uygun bir rota seçin.

  1. tırmanış rotaları zorluklarına göre derecelendirilir.Tırmanış rotaları zorluklarına göre derecelendirilir. Kuzey Amerika'daki 2 ana derecelendirme sistemi Yosemite Ondalık Sistemi (YDS) ve Ulusal Tırmanış Sınıflandırma Sistemidir (NCCS). YDS, en kolay olan Sınıf 1'den en zor olan Sınıf 5'e kadar derecelendirilen bir 'sınıf' sistemi kullanır. NCCS, sistemini bir tırmanışın ne kadar sürmesi beklendiğine dayandırır ve bir 'derece' sistemi kullanır. Sınıf I en kolay olanıdır ve tamamlanması yarım günden az sürmelidir, Sınıf VII ise en zor olanıdır ve büyük dağ duvarlarına tırmanmayı içerir. Deneyim seviyenize uygun bir rota seçin.
    • Örneğin, dağ tırmanışında yeniyseniz, Sınıf 1 veya Sınıf I rotalarına bağlı kalın.

Dağa tırmanmak için izne ihtiyacınız olup olmadığını öğrenin.

  1. bazı bölgeler özel izin gerektirir.Bazı alanlar özel izin gerektirmektedir. Hangi izinlere ve ücretlere ihtiyaç duyduklarını görmek için park korucusunun ofisine başvurun veya web sitelerini kontrol edin. Dağa varmadan önce ücreti ödediğinizden ve izni güvence altına aldığınızdan emin olun, böylece oraya vardığınızda tırmanmaya odaklanabilirsiniz.
    • Çoğu park çevrimiçi ödeme kabul eder.
    • Makbuzunuzu, gerekli ücreti ödediğinize dair kanıt olarak kullanmanız gerekmesi ihtimaline karşı saklayın.

Geceyi geçirmeyi planlıyorsanız bir bivouac izni alın.

  1. dağda kamp yapmak için izne ihtiyacınız olabilir.Dağda kamp yapmak için izne ihtiyacınız olabilir. Bivouac küçük, açık hava kamp alanıdır. Çoğu park ve dağ, bir dağda veya patika başında kamp kurmak için bir tür izin veya lisans gerektirir. Belirli bir dağın gereksinimlerini araştırın ve tırmanmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan gerekli izinleri veya izinleri aldığınızdan emin olun.
    • Bir bivouac izni için ne göndermeniz gerektiğini görmek için parkın web sitesini kontrol edin veya yerel Wilderness Office'i arayın.
    • Çoğu park, aracınız için ofisten alabileceğiniz bir park izni de gerektirecektir.

Daha deneyimli dağcılarla ortaklık kurun.

  1. çok soru sorun ve öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin.Çok soru sorun ve öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin. Mümkünse diğer, daha deneyimli tırmanıcılara katılmayı isteyin. İşleri doğru yaptığınızdan emin olmanıza yardımcı olurlar ve soruları yanıtlayabilir ve tırmanma becerilerinizi geliştirmeniz için size ipuçları verebilirler. Onların deneyimlerinden yararlanın! Ne yaptıklarını izleyin, sorular sorun ve mümkün olduğunca çok şey özümseyin.
    • Örneğin, deneyimli bir tırmanıcının beklediğinizden daha yavaş hareket ettiğini fark ederseniz, nedenini sorun. Enerji tasarrufu yapmak için kendilerini hızlandırıyor olabilirler.

Bir profesyonel istiyorsanız sizi götürmesi için bir rehber kiralayın.

  1. size uygulamalı deneyim verebilir ve sizi güvende tutabilirler.Size uygulamalı deneyim kazandırabilir ve sizi güvende tutabilirler. Rehberli bir geziye çıkmak istiyorsanız, rehberli hizmetleri yürütmek için lisanslı bir şirketle iletişime geçin. Seyahatinizi onlar aracılığıyla planlayın ve güvende olduğunuzdan emin olabilecek ve size bir dağa nasıl düzgün bir şekilde tırmanılacağını öğretebilecek deneyimli bir profesyonelin yardımına sahip olacaksınız.
    • Rehberli geziler sağlayan birkaç saygın şirket arasında Alpine Ascents International, International Mountain Guides, LLC ve Rainier Mountaineering, Inc. bulunmaktadır.

Beyninizi meşgul tutmak için mini hedefler belirleyin.

  1. dağ tırmanışı zihinsel olarak da zorlayıcıdır.Dağ tırmanışı zihinsel olarak da zorlayıcıdır. Dışarıdayken yorgun, ağrılı, susuz, aç ve genel olarak rahatsız olabilirsiniz. Adımlarınızı saymak gibi zihinsel oyunlar oynamayı deneyin. Zirvenin tepesine bakın, 100 adım (veya istediğiniz sayı) yürüyün, sonra birkaç nefes için durun. Bu, odaklanmanıza yardımcı olur ve küçük başarılar sizi motive edebilir.

Zirveye çıkarken hızınızı ayarlayın.

  1. geri tırmanış için de yeterince enerji saklayın.Geri tırmanış için de yeterince enerji biriktirin. Düşündüğünüzden daha yavaş hareket etmeye başlayın ve dağa tırmanırken sabit bir hızda kalın. Bu şekilde, zirveye ulaştığınızda arabanıza veya kamp alanınıza geri dönmek için bol miktarda enerjiniz kalacaktır.
    • Çok heyecanlanmak ve dağa doğru olabildiğince hızlı hareket etmeye başlamak kolaydır. Ancak kendinizi bir dağın tepesinde sıkışmış ve bitkin halde bulmak istemezsiniz.

Geride hiçbir iz bırakmayın.

  1. dağa karşı saygılı olun's environment and wildlife.Dağın çevresine ve vahşi yaşamına saygılı olun. Tırmanışa çıktığınızda iyi tırmanış etiğini kullanın. Tüm çöplerinizi toplayın ve insan atıklarını sudan uzağa gömün. Hayvanlara ve vahşi yaşama karşı saygılı olun ve kayayı ve çevreyi doğal haliyle, yani onu bulduğunuzdaki gibi bırakmaya çalışın. Tırmanış zamanınızın tadını çıkarın ve çevreyi korumak için orada olduğunuza dair hiçbir işaret bırakmayın ve böylece başkaları da tırmanmanın tadını çıkarabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruYüksek irtifaya tırmanmayı planlıyorsam almaktan kaçınmam gereken başka ilaçlar var mı? Sizi uykulu hale getirebilecek herhangi bir ilaç veya reçetesiz üründen kaçınılmalıdır. Buna sakinleştiriciler, uyku yardımcıları ve narkotik tip ağrı kesiciler dahildir.
  • SoruNasıl maceracı olabilirim? Teknoloji olmadan kampa gidin. Tırmanma, yürüyüş, yelken vb. gibi her türlü şeyi yapın. Bu sadece sevdiğiniz şeyi bulmakla ilgili.
  • SoruBir zirveye zirve yapmak için resmi kimlik belgeleri var mı? Evet, birçok milli park ve hükümet belirli zirvelere ulaşanlara sertifika veriyor.

İpuçları

  • Dağ tırmanışına başlarken ağırdan alın! Gittikçe daha zorlu olanlara doğru ilerlerken tadını çıkarabileceğiniz pek çok harika zirve ve zirve var.

Uyarılar

  • Donmuş koşullarda tırmanıyorsanız, kendinizi sıcak tutmak için uygun termal ekipmana sahip olduğunuzdan emin olun.
  • Eğer bu işte yeniyseniz tek başınıza tırmanmaya gitmeyin. Güvenli bir şekilde yapmak için daha deneyimli dağcılarla gitmeye çalışın.