Palmiye Ağacına Nasıl Tırmanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster kayıp bir uçurtmayı geri almak ister taze hindistancevizi toplamak için olsun, palmiye ağacına nasıl tırmanılacağını öğrenmek vahşi doğada sahip olunması gereken faydalı bir beceridir. Ağırlığınızı desteklemeye yardımcı olabilecek sağlam dallara sahip diğer ağaç türlerinin aksine, palmiye ağaçlarının gövdeleri uzun, dalsız şaftlardır, bu da tırmanışı yardım almadan yapmanız gerektiği anlamına gelir. Neyse ki, tek bir temel araçla birlikte, yüksek bir palmiyeyi kolayca ölçeklendirmenize ve aşağıdaki zeminin güvenliğine geri dönmenize izin verecek birkaç farklı teknik vardır.

Adımlar

Ağaçta Yürümek

  1. adım 1 ellerinizin ve ayaklarınızın temiz olduğundan emin olun.1Ellerinizin ve ayaklarınızın temiz olduğundan emin olun. Başlamadan önce, avuç içlerinizde veya ayak tabanlarınızda olabilecek kir veya kum kalıntılarını silin. Yakın zamanda suya girdiyseniz ellerinizin ve ayaklarınızın tamamen kuru olduğundan emin olun. Nem ve kum, yukarı çıkarken kaymanıza neden olarak tırmanışınızı zorlaştırabilir.
    • Palmiyeler gibi düz, dalsız ağaçlara tırmanmak tamamen gövdeye karşı yeterli çekiş gücü elde etmekle ilgilidir.
  2. adım 2 yolunuzu belirleyin.2Yolunuzu planlayın. Ağaç gövdesine doğrudan bakın ve özelliklerini tüm açılardan inceleyin. Gövdenin nasıl kıvrıldığını, nerede daraldığını veya kalınlaştığını ve yaprak veya başka çıkıntıların olup olmadığını gözlemlemek en iyi rotaya ve tekniğe karar vermenize yardımcı olabilir. Düz, engelsiz ve eğimli bir eğrinin üstesinden gelmenizi gerektirmeyen bir yol bulmaya çalışın.
    • Çoğu palmiye ve benzeri ağacın önünde büyük engeller olmayacaktır, ancak çukurlar, gevşek kabuklar ve diğer potansiyel tehlikelerle karşılaşabilirsiniz. Tırmanmadan önce her zaman ağaçta keşif yapın. Bu size ellerinizi ve ayaklarınızı tam olarak nereye yerleştirmeniz gerektiğini ve müzakere etmeniz gerekebilecek olağandışı açıları daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
  3. adım 3 ağaçta oluk olup olmadığını kontrol edin.3Ağacın üzerinde oluk olup olmadığını kontrol edin. Palmiye ve benzeri ağaçların birçok farklı çeşidi vardır. Bazı palmiyelerde lifli kabuk, gövdenin uzunluğu boyunca pul benzeri dairesel çıkıntılar halinde büyür. Bu tür palmiyelere tırmanmak çok daha kolay olacaktır, çünkü oluklar küçük el ve ayak dayanakları olarak işlev görecektir. Tırmanacağınız ağaçta oluklar yoksa, tutuşunuza ve tekniğinize çok daha fazla güvenmeniz gerekecektir.
    • Yivli palmiye ağaçları, parmak uçlarınızı ve ayak parmaklarınızı kancalamak için yeterli bir çıkıntı sağlar.
    • Düz ağaçlar yine de kolaylıkla tırmanılabilir; sadece biraz daha az hata payınız olacaktır.
  4. adım 4 ellerinizi ağacın tabanının etrafına sarın.4Ellerinizi ağacın tabanının etrafına sarın. Ağaçtan bir kol boyu uzakta durun. Her iki elinizi de biri daha yukarıda diğeri daha aşağıda olmak üzere ağacın tabanına uzatın ve gövdenin arka tarafına dolayın. Sağlam bir tutuş elde etmek için parmaklarınızı ağacın yüzeyine sıkıca bastırın. Her iki kolunuz da düz olacak ve ağaca doğru çekilecek şekilde vücudunuzun üst kısmını geriye doğru eğin.
    • Gövdeyi etkili bir şekilde yukarı kaldırmak için, bir elinizi veya ayağınızı her hareket ettirdiğinizde bir karşı denge oluşturmanız ve bunu korumanız gerekir.
    • Hareket etmeye başladığınızda gerginliklerini kaybetmedikleri sürece kollarınızı biraz bükebilirsiniz.
  5. adım 5 ağaç gövdesine doğru yürüyün.5Ağaç gövdesine doğru yürüyün. Kollarınız açık ve vücudunuz yana doğru eğikken, kendinizle ağaç arasında ilk ayağınızı üzerine koyabileceğiniz kadar boşluk olmalıdır. Ayağınızı kalça hizasına yerleştirin. Ardından, kollarınızla ağaca doğru çekerken bacağınızla itin. Diğer ayağınızı kaldırın ve ilk ayağınızın üzerinde gövdeye yerleştirin. Aynı zamanda alttaki elinizi yukarı kaldırın ve ağacı diğer elinizin üstünden kavrayın. Ağacın tepesine ulaşana kadar kendinizi dengelemek için aynı anda itme ve çekmenin yarattığı dengeyi kullanarak bu eylemi tekrarlayın.
    • Küçük adımlar atın. Aşırı uzanmaya çalışmayın. Ayağınızı çok yükseğe koymak veya gövdeye doğru çok güçlü bir şekilde itmek ellerinizle tutunmanızı zorlaştırabilir.
    • Tutuşunuzu ve çevikliğinizi en üst düzeye çıkarmak için, sadece ayak topuğu ve ayak parmakları ağaçla temas halinde olmalıdır.
  6. adım 6 dikkatlice aşağı inin.6Dikkatlice aşağı inin. Aşağı inmeye hazır olduğunuzda, yürüme hareketini tersine çevirin ve ağaçtan yavaşça aşağı inin. Dikkatli olun; inerken daha az dengeli bir pozisyonda olacaksınız. Kendinizi aşağı indirirken ellerinizi ve ayaklarınızı dönüşümlü olarak yerleştirin, kollarınızı gergin tutun ve tüm bu süre boyunca bacaklarınızla gövdeyi itin.
    • Yavaşça gidin. Aşağı inmek genellikle yukarı çıkmaktan daha zordur.
    • Tek tek adım atmak yerine ayaklarınızı kaydırmak zorunda kaldığınız zamanlar olabilir. Böyle bir durumda kontrolü kaybetmemek için kaslarınızı sıkı tutun ve ellerinizi hareket ettirin.

Halatla Sallanma

  1. adım 1 bir iple küçük bir daire oluşturun.1İple küçük bir daire oluşturun. Daha uygun bir tırmanma yöntemi, bir ip, peştemal (genellikle kuşak olarak giyilen bir kumaş uzunluğu) veya doğal bitki lifi kullanmayı içerir. İp veya diğer malzeme, ağacın çevresine bağlı olarak 3-5 fit uzunluğunda olmalıdır. İpten bir daire oluşturun ve sıkıca bağlayın. Halatı bacaklarınız için bir destek olarak kullanacaksınız, bu da ağaca hızlı ve kolay bir şekilde tırmanmanızı sağlayacaktır.
    • Halat ya da benzeri bir cihaz kullanmak ağaçla temas eden yüzey alanını artırır, bu da ağacın gücünü kullanarak minimum çabayla çok daha fazla ağırlığı destekleyebileceğiniz anlamına gelir.
    • İpe bağladığınız düğümü test edin ve tırmanmak için kullanmadan önce tutacağını onaylayın.
  2. adım 2 i̇pi ayaklarınızın üzerinden geçirin.2İpi ayaklarınızın üzerinden geçirin. İpi Şekil 8 konfigürasyonunda döndürün. Bu, ipin iki tarafının bir arada kalmasını ve merkezde tüm vücut ağırlığınızı taşıyacak kadar güçlü olmasını sağlayacaktır. İpin ilmekli her bir ucunu ayağınızın dış kenarından, ayak bileğinizin yakınından geçirin. Tırmanırken ipin yerinden kaymasına izin vermemeye çalışın.
    • Halatı Şekil 8 şeklinde ikiye katlamak da düzgün bir şekilde her ayak için bir tane olmak üzere iki küçük üzengi oluşturur.
    • Tırmanmaya başladığınızda, halat halkaları doğrudan ayaklarınızın orta noktalarının altında durmalıdır.
  3. adım 3 ağaç üzerinde pozisyon alın.3Ağacın üzerinde pozisyon alın. Ağaca yaklaşın ve gövdenin arkasını iki elinizle kavrayın. Hızlıca zıplayın ve her iki ayağınızı da gövdenin iki yanına yerleştirin, böylece halat ön tarafa doğru gerilir. Halat üzerindeki yüksek gerilim miktarı ile artık tırmanırken gövdenin üzerinde 'durabilirsiniz'. Tırmandığınız ağacın olukları varsa bu daha da kolay olacaktır.
    • Daha yükseğe çıkmadan önce ağacın dibine yakın bir yerde birkaç kez gövdeye atlama ve ipin üzerinde 'durma' alıştırması yapın.
    • Vücudunuzun üst kısmı ağaç gövdesinden ne kadar uzakta olursa, ipe o kadar fazla ağırlık verebilirsiniz. Tamamen dikey dursaydınız, ağaçtan aşağı doğru kayardınız.
  4. adım 4 ağaca doğru iterken kollarla çekin.4Ağaca doğru iterken kollarınızla çekin. Bacaklarınızı gövdede daha yükseğe çıkarmak için küçük sıçramalar kullanarak yükseklik kazanın, ardından vücudunuzu uzatın ve yeni bir tutuş almak için uzanın. Kendinizi sabitlemek için sıkı tutunmanız ve halatla ağaca doğru itmeniz önemlidir. Hareketlerinizi zamanlayın, böylece uzandığınızda ayaklarınız sabit bir konumda olsun ve bacaklarınızı yukarı kaldırmadan önce iyi bir tutuşunuz olsun.
    • Ayak parmaklarınızla gövdeyi kavrayabilmeniz ve bastırabilmeniz için ayaklarınız aşağı doğru bir açıda olmalıdır.
    • Tıpkı yürüme yönteminde olduğu gibi, önemli olan gerginlikte doğru dengeyi bulmaktır. Bacaklar gövdeden uzağa doğru iterek size hareket alanı sağlarken, kollar sizi gövdeye doğru ve yukarı doğru çekerek doğru yolda kalmanızı sağlar.
  5. adım 5 ağaca yavaşça tırmanın.5Ağaca yavaşça tırmanın. Ağacın tepesine tırmanmak için zıplamaya ve çekmeye devam edin. Acele etmeyin ve bir sonraki tutamağınıza uzanmadan önce ipin sabitlendiğinden emin olun; acele etmek kaymanıza neden olabilir. Herhangi bir noktada yorulmaya başlarsanız, ağırlığınız ipin üzerinde olacak şekilde çömelerek ve bir veya iki kolunuzla ağaca sıkıca sarılarak dinlenebilirsiniz.
    • Her sıçramayı kontrollü ve kısa tutun. Her seferinde sadece 1-2 fit hareket etmeye çalışın.
    • Tırmanma hareketini tekrarlanan iki adım olarak düşünün: zıpla, uzan, zıpla, uzan.
  6. adım 6 güvenli bir şekilde yere dönün.6Güvenli bir şekilde yere dönün. Ağacın tepesinden aşağı inmek, aşağı kaymak kadar kolaydır. Aşağı inerken ağırlığınızı kontrol etmenize yardımcı olması için ellerinizin gövdenin yanlarını gevşekçe kavramasına izin verin. Kayarken dizlerinizin veya ön kollarınızın gövdeye sürtünmesine izin vermeyin, yoksa onları çizebilirsiniz. Ağaç oluklu ise hızlı bir şekilde inmek için kayma ve kaydırma hareketlerinin bir kombinasyonunu kullanmanız gerekebilir.
    • Bir ip veya tülbent yardımıyla tırmanıyorsanız, ayaklarınızı kazıma riski daha az olduğu için aşağı kaymak biraz daha kolaydır.
    • Asla güvenli bir iniş yapamayacağınız kadar yüksekten düşmeyin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Tropik ülkelerin yerli halkları bu iki tırmanma tekniğini yüzlerce yıldır meyve hasadı, inşaat ve diğer amaçlarla malzeme toplamak için kullanmaktadır. Brezilya ve Polinezya adaları gibi yerlerde, hindistan cevizi palmiyesine tırmanabilmek tarihsel olarak paha biçilmez bir hayatta kalma becerisi olarak görülmüştür.
  • Nasıl tırmanılacağını öğrenirken, daha kısa ağaçlarla ve belli bir açıyla eğilen ağaçlarla başlayın ve daha uzun, daha dikey palmiyelere doğru ilerleyin.
  • Ağacı daha iyi hissetmek için çıplak ayakla ve çıplak elle tırmanın.

Uyarılar

  • Palmiye ağacına ilk birkaç tırmanışınızda birkaç sıyrık ve kıymık alma ihtimaliniz vardır. Bu sadece işin doğasında var. Ne kadar çok tırmanırsanız, avuç içlerinizdeki ve tabanlarınızdaki deri o kadar sertleşecektir.
  • Daha yeşil yaprakların altında gövdeye tutunmuş eski veya ölü yapraklara dikkat edin. Bunlar kullanışlı tutamaklar gibi görünebilir, ancak genellikle kırılgandırlar ve kolayca kırılabilirler. Yanlış yaprağı yakalamak sizi zor yoldan yere geri gönderebilir.
  • Bazı bölgelerde palmiye ağaçlarına zarar vermenizi yasaklayan kanunlar olabilir. Tırmanmamanız gereken yerlerden uzak durun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Daire şeklinde bağlanmış ip, peştemal veya esnek bitki lifi