Ağaca Nasıl Tırmanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çok çeşitli ağaçlar ve bunların doğal biçimleri, her tırmanışı benzersiz bir zorluk haline getirir. Çoğu insan ağaca tırmanmayı eğlenceli bir çocukluk eğlencesi olarak düşünse de, bu genellikle zor ve tehlikelidir. Sağlam dayanaklara sahip sağlıklı bir ağaç belirlemek için zaman ayırın ve korkmadan eğlenebilirsiniz. Düzenli olarak tırmanıyorsanız, en yüksek ağaçlara tırmanmadan önce temel bir tırmanma koşum takımı ve ipleri satın alın.

Adımlar

Güvenlik Hazırlıkları

  1. adım 1 tam oturan giysiler giyin.
    Tam oturan giysiler giyin. Giysiler tam hareket kabiliyeti sağlayacak kadar bol olmalı, ancak dallara takılabilecek kadar bol olmamalıdır. Tırmanış sırasında takılabileceğinden, özellikle boynunuzdaki tüm gevşek takıları ve aksesuarları çıkarın.
    • Mümkünse, iyi çekiş gücüne sahip esnek ayakkabılar giyin. Ayakkabılarınızın tabanı sert veya çekişi zayıfsa, çıplak ayakla tırmanmak daha kolay olabilir.
  2. adım 2 ağacı uzaktan inceleyin.
    Ağacı uzaktan inceleyin. Ağırlığınızı taşıyabilecek, en az 6 inç (15 cm) çapında büyük, güçlü dalları olan bir ağaç bulun. Tırmanmaya başlamadan önce ağacın tamamını inceleyebilecek kadar geri çekilin. Aşağıdaki tehlike işaretlerinden herhangi birine sahip ağaçlardan kaçının:
    • Gövdede garip şekiller veya dönüşler. Eğik ağaçlar risklidir ancak bazen güvenlidir.
    • Derin çatlaklar.
    • Geniş alanlarda çökük veya eksik kabuk.
    • Çatallı bir tepe, kozalaklı ağaçlarda çürüme belirtisidir. Diğer ağaç türleri hala güvenli olabilir, ancak çatala ulaşmaya çalışmayın.
  3. adım 3 ağacı zayıf yönleri açısından inceleyin, ağaca tam anlamıyla hakim olmak için bunları ona karşı kullanmalısınız.
    Ağacı zayıf yönleri açısından inceleyin, ağaca tam anlamıyla hükmetmek için bunları ona karşı kullanmalısınız. Genişleyen kabuklu ağaçlar daha yaşlıdır ve kolaylıkla hükmedilebilir. Daha sağlam ağaçların yere yakın kısımlarını kontrol etmek daha zor olacaktır. Ağaca yaklaşın ve alt gövdeyi ve etrafındaki 3 fitlik (0,9 metre) toprak çemberini inceleyin. Bunların hepsi tırmanmak için güvenli olmayan hasarlı veya ölmekte olan bir ağacın işaretleridir:
    • Ağacın üzerinde veya tabanının etrafında mantar veya başka mantarların büyümesi.
    • Yerde çok sayıda ölü dal. (Alt gövdeye bağlı birkaç ölü dal yaygındır, ancak daha yukarıdan düşüyorlarsa daha ciddi bir sorun var demektir).
    • Tabanda büyük bir delik ya da birkaç küçük delik.
    • Kopmuş kökler ya da gövdenin yanında toprakta kabarmış ya da çatlamış bir alan (kökten sökülme belirtisi).
  4. adım 4 kötü hava koşullarını göz önünde bulundurun.
    Kötü hava koşullarını hesaba katın. Ağaç sağlam olsa bile, hava koşulları tırmanışı daha tehlikeli hale getirebilir. Aşağıdakilerin tırmanışınızı nasıl etkileyeceğini anlayın:
    • Fırtına sırasında veya kuvvetli rüzgarda asla tırmanmayın.
    • Islak koşullar ağacı kayganlaştırabilir ve tırmanışı çok tehlikeli hale getirebilir.
    • Soğuk havalar ahşabı kırılgan hale getirir. Yavaş tırmanmayı ve destek olarak kullanmadan önce her dalı test etmeyi planlayın.
  5. adım 5 yerel tehlikeleri araştırın.
    Yerel tehlikeleri araştırın. Başlamadan önce son bir güvenlik adımı daha var. Aşağıdaki tehlikelere yakından bakın. Bunları yerden fark etmek zor olabilir, bu nedenle tırmanırken de gözünüzü dört açın.
    • Ağacın dallarının 10 fit (3 metre) yakınında bir elektrik hattı varsa asla tırmanmayın.
    • Kopmuş ve ağaca takılmış büyük dalların altına tırmanmayın. Tırmanıcıların bunlara 'dul bırakan' demesinin bir nedeni vardır.
    • Ağacı ve yakınındaki ağaçları arı ve yaban arısı kolonileri ya da büyük kuş veya memeli yuvaları açısından kontrol edin. Bu hayvanların hemen etrafındaki ağaçlardan kaçının.

Ekipmansız Tırmanış

  1. adım 1 tırmanışa başlayın.
    Tırmanışa başlayın. En alttaki dala ulaşabiliyorsanız, bir elinizle tutun ve diğer kolunuzu gövdenin etrafına sarın. Ayaklarınızı sağlam bir budak üzerine yerleştirin ya da kalça ve baldırlarınızla gövdenin yanlarını kavrayın. Dal kolayca ulaşılamayacak kadar yüksekse, bunun yerine bu ileri teknikleri deneyin:
    • Dalı yakalamak için zıplamanız gerekiyorsa, bunu gövdenin hemen yanında yapın. Dalın üstüne nasıl çıkılacağına dair tavsiyeler için bir sonraki adıma bakın.
    • Güçlü bacaklarınız varsa, daha yüksek bir en alt dalı olan ağaçlara tırmanabilirsiniz. Gövdeye doğru orta hızda koşun. Baskın ayağınızın topunu ağaca yerleştirin ve diğer ayağınızla zıplarken ağacı yukarı doğru itin. Dalı yakalamak için kollarınızı yukarı kaldırın ya da bir kolunuzla gövdeyi, diğeriyle de dalı tutun.
  2. adım 2 i̇lk dalın üzerine çıkın.
    İlk dalın üstüne çıkın. Şimdi dalı alttan tutuyorsunuz. Dalın yüksekliğine ve yakındaki dayanakların sayısına bağlı olarak, sadece kendinizi yukarı çekerek dalın üstüne çıkabilirsiniz. İşte daha zorlu ağaçlarda yardımcı olacak birkaç teknik:
    • Yukarı Çekin: Her iki pazunuz ve ön kolunuz dalın üzerinde duracak şekilde kendinizi yukarı çekin. Dirseklerinizi dalın üzerine çıkarmak için sallayın ve kaldırın veya yeterli üst vücut gücünüz varsa karnınızın alt kısmına kadar kaldırın. Bacaklarınızı yukarı doğru sallayarak dalın üzerine çıkın.
    • Bacak Sallama: Dalı iki elinizle kavrayın. Bir bacağınızı yukarı ve dalın üzerine doğru sallayın. Pazılarınız üstte olacak şekilde kollarınızı dalın etrafına sarın. Kendinizi dalın üstünde sallamak için pazularınızla aşağı doğru bastırırken serbest bacağınızı geriye doğru sallayın.
    • Eğer hiçbir dala ulaşamıyorsanız, şunu deneyin hi̇ndi̇stan cevi̇zi̇ hurma tekni̇kleri̇ en alt dala ulaşana kadar.
  3. adım 3 büyük, canlı dallar kullanarak yükselin.
    Büyük, canlı dalları kullanarak yükselin. Büyük bir dalın tepesine çıktığınızda, bir sonrakine ulaşmak için güvenli bir yol arayın. Dalları mümkün olduğunca gövdeye yakın tutun. Bir dalın çapı 3 inçten (7,5 cm) azsa, onu birden fazla uzuv için kullanmayın. Ayağınızı bunun gibi küçük bir dalın üzerine koyarken, dalın gövdeyle birleştiği yere dik olarak yerleştirin.
    • Kırık dal saplarından ve ölü dallardan kaçının. Ölü odun uyarı vermeden kırılabilir.
    • Kabuk gevşekse ve tutulduğunda soyuluyorsa, ağaç zayıf ve ölüyor olabilir. Yere geri dönün.
  4. adım 4 üç nokta kuralını takip edin.
    Üç nokta kuralına uyun. İpsiz tırmanırken, dört uzvunuzdan üçü her zaman güvenli bir şekilde sabitlenmelidir. Bunların her biri ağacın farklı bir kısmı tarafından desteklenmelidir. Bir dala iki ayak yerleştirmek bir destek noktası olarak sayılır. Oturmak veya eğilmek sıfır sayılır, çünkü diğer tutamaklarınız kırılırsa kendinizi yakalamanıza yardımcı olmaz.
    • En alt dala ulaşmak için yukarıda bahsedilen sallanma ve koşma teknikleri tırmanışın geri kalanı için güvenli değildir. Yalnızca çok deneyimli bir tırmanıcı, ayak dayanakları olmadan kendini daha yüksek bir dala çekmeye çalışmalıdır.
  5. adım 5 vücudunuzu ağaca yakın tutun.
    Vücudunuzu ağaca yakın tutun. Mümkün olduğunca kalçalarınız omuzlarınızın hemen altında olacak şekilde dik durun. Dengeyi artırmak için ağaca olabildiğince yakın sarılın. Gövde küçükse, kollarınızı veya uyluklarınızı yan tarafa sarmak tutuşunuzu iyileştirebilir ve düşerseniz inişinizi yavaşlatabilir.
  6. adım 6 zayıf dal birleşimlerinin etrafında dikkatli olun.
    Zayıf dal birleşimlerinin etrafında dikkatli olun. Bunlar, iki dalın aralarında kabuk oluşacak kadar birbirine yakın büyüdüğü alanlardır. Aradaki kabuk masif ahşap değildir ve dallar genellikle göründüklerinden daha zayıftır.
  7. adım 7 ağırlığınızı koymadan önce her bir tutamağı çekin.
    Ağırlığınızı koymadan önce her bir tutamağı çekin. Dal gücü söz konusu olduğunda görünüş aldatıcı olabilir. Test etmediğiniz hiçbir şeyin üzerine ağırlığınızı koymayın.
    • Ağacın bir bölümü yumuşak parçalar halinde düşüyorsa, ahşap çürümüş demektir. Ağaçlar içten dışa doğru çürür, bu nedenle kabuğun çoğu sağlam hissetse bile ağaç çok zarar görmüş olabilir. Hemen yere geri dönün.
  8. adım 8 en güvenli maksimum yüksekliği belirleyin.
    En güvenli maksimum yüksekliği belirleyin. İpsiz tırmanırken, gövde çapı 4 inç'in (10 cm) altına inmeden önce daima durun. Zayıf dallar veya ılımlı rüzgarlar fark ederseniz bu alanın çok altında durmanız gerekebilir.
  9. adım 9 yavaşça ve dikkatlice inin.
    Yavaş ve dikkatli bir şekilde alçalın. Aşağı inme zamanı geldiğinde ihtiyat duygunuzu kaybetmeyin. Kendinizi güvenli hissettiğinizi varsayarak, yukarı çıkarken kullandığınız yola sadık kalmaya çalışın.
    • Ölü dalları ve diğer tehlikeleri aşağı inerken görmek daha zordur. Kendinizi indirmeden önce dayanak noktalarını dikkatlice test edin.

Ekipmanla Tırmanış

  1. adım 1 doğru ekipmanı edinin.
    Doğru ekipmanı edinin. Spor için (hatta ücretli olarak, bir orman hizmeti veya afet yardımı için çalışarak) ağaçlara tırmanmak istiyorsanız, sizi güvende tutacak doğru ekipmana ihtiyacınız olacaktır. İşte ihtiyacınız olanlar:
    • Atma ipi. Bu, kelimenin tam anlamıyla dalın üzerine atılan parlak renkli, ince bir iptir. 'Atma torbası' adı verilen bir ağırlığa bağlanır.
    • Statik halat. Bu tür ip, kaya tırmanışında kullanılan 'dinamik' ipin esnekliğinden yoksundur.
    • Emniyet kemeri ve kask. Kaya tırmanışı için tasarlananlar gibi bir kask kullanabilirsiniz. Ancak, özellikle ağaçlara tırmanmak için tasarlanmış bir koşum takımı istersiniz. Bir kaya tırmanışı koşum takımı bacaklarınıza giden dolaşımı kesecektir.
    • Bir Prusik kordonu. Bu, yükselmenize yardımcı olur. Tırmanış ipinize ve koşum takımınıza bir karabina ile bağlanır. Alternatif olarak, bir ayak yükselticisi kullanabilirsiniz.
    • Dal koruyucusu. Alternatif olarak kambiyum koruyucu olarak da bilinir. Bunlar, ağaç dallarını sürtünmeden korurken, tırmanma ipinizin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Kanallara benzeyen metal olanlar, deri olanlardan daha kullanışlıdır.
  2. adım 2 güvenli bir ağaç seçin.
    Güvenli bir ağaç seçin. İpinizi en az 6 inç (15 santimetre) çapında bir dalın üzerine atmak istiyorsunuz. Bundan daha küçük olursa kopabilir. Ne kadar büyük olursa o kadar iyi. İşte dikkate almanız gereken birkaç şey daha:
    • Sağlıklı olduğundan emin olun. Ağaç yaşlıysa, hastalıklıysa veya ölüyorsa, onu rahat bırakın.
    • Ağacın elektrik hatları, hayvanlar ve yuvalar gibi tehlikelerden uzak olması gerekir.
    • Partiniz için yeterince büyük olduğundan emin olun. Sert ağaç gibi yayılan bir ağaç büyük gruplar için en iyisidir. İğne yapraklılar sadece bir veya iki kişi için uygundur.
    • Tırmanmanıza izin var mı? İsteyeceğiniz son şey, birinin mülküne yasadışı olarak girdiğiniz için başınızın yasal olarak derde girmesidir.
    • Son olarak, genel olarak konumunu düşünün. Ulaşılması kolay mı? Zirvede manzara olacak mı? Vahşi yaşam nasıl olacak?
  3. 3. adım bir kez've selected your tree, inspect it carefully.
    Ağacınızı seçtikten sonra dikkatlice inceleyin. Bir ağacın büyük, sağlam ve doğru yerde olması, mutlaka tırmanmaya uygun olduğu anlamına gelmez. İncelemenizde göz önünde bulundurmanız gereken dört bölge vardır:
    • Geniş açılı görüş. Genellikle ağaçlar uzaktan daha iyi görülür. Bu şekilde, genellikle gizlenen elektrik hattına ek olarak, garip bir eğimi veya dengesiz bir dalı görmek daha kolaydır.
    • Zemin. Ayaklarınızı nereye koyduğunuz da önemlidir. Tabanında çok fazla budak, eşek arısı yuvası, kök çürümesi veya zehirli sarmaşık olan bir ağaç seçmek istemezsiniz.
    • Gövde. Gövdedeki eksik kabuk çürümeye ya da yakın zamanda bir saldırıya işaret edebilir ve her ikisi de ağacı zayıflatır. İki ya da üç gövdeli ağaçlarda ise, gövdenin tabandan ayrıldığı yerleri inceleyin. Burada zayıflıktan kaçınılmalıdır.
    • Taç. Bir ağacın dibindeki ölü dallar normaldir (yeterince güneş ışığı almamışlardır); ancak tepedeki ölü dallar ağacın ölmekte olduğu anlamına gelir. Çok sayıda ölü dalı olan herhangi bir ağaçtan (özellikle tepeye yakın) kaçınılmalıdır.
  4. adım 4 tırmanma halatlarınızı kurun.
    Tırmanma halatlarınızı kurun. Aşağıdaki adımlarda, yeni başlayanlar için daha güvenli ve kolay olan çift halat tekniğini açıklayacağız. Bu yöntem özellikle meşe, kavak, akçaağaç ve çamlarda (yaklaşık 100 fit boyunda büyüyen ağaçlar) yaygındır. İşte nasıl başlayacağınız:
    • Atış ipinizi seçtiğiniz sağlam dalın üzerine atın. Bunu misinayı bir ağırlığa bağlayarak ya da özel bir sapan atışıyla atarak yapabilirsiniz.
    • Dal koruyucunuzu halatın üzerine yerleştirin.
    • Statik halatı atma ipine bağlayın. Halatı tamamen dalın üzerine sürüklemek için atma ipinin diğer ucunu çekin. Dal koruyucusu dalın üzerinde bitmelidir.
  5. adım 5 halatın iki tarafını birbirine sabitleyin.
    Halatın iki tarafını birbirine sabitleyin. Ana düğüm Blake's hitch olacak şekilde ipin iki ucuna bir dizi düğüm atın. Blake's hitch, ağırlığınızı ipten aldığınızda gevşemeli, sonra hareket etmeyi bıraktığınızda sizi yerinde tutmalıdır.
    • Karabinaya çift balıkçı düğümü atın.
    • Uyarı: Bu düğümlere aşina değilseniz, şimdi onları ilk kez denemenin zamanı değil. Deneyimli bir dağcının bunları sizin için bağlamasını sağlayın).
  6. adım 6 emniyet kemerinizi, kaskınızı takın ve kendinizi tırmanma sistemine bağlayın.
    Emniyet kemerinizi, kaskınızı takın ve kendinizi tırmanma sistemine bağlayın. Emniyet kemerinizin doğru şekilde bağlandığından ve sıkı olduğundan emin olun. Sıkıca oturduktan sonra, kendinizi sağlam düğümlerle sisteme bağlayın.
  7. adım 7 bir ayak desteği ekleyin (isteğe bağlı).
    Bir ayak desteği ekleyin (isteğe bağlı). Kilonuza göre güçlü bir üst vücut gücünüz varsa, yalnızca kollarınızla tırmanabilirsiniz. Çoğu tırmanıcının bir Prusik kordona veya bir 'ayak desteğine' de ihtiyacı olacaktır. Prusik kordonu ana ipe bağlanır ve ayağınız için bir çapa sağlar. Tırmanırken, Prusik kordonunu periyodik olarak daha yükseğe çekersiniz.
  8. adım 8 dala tırmanın.
    Dala tırmanın. Tipik olarak, ağacı rehberiniz veya ara sıra ayak desteğiniz olarak kullanarak ipe tırmanacaksınız. Yorulduğunuzda ayaklarınızı gövdeye koyun ve hazır olduğunuzda devam edin.
  9. adım 9 dalın ötesine tırmanın (isteğe bağlı).
    Dalı geçerek tırmanın (isteğe bağlı). Aşağı inmeye tam olarak hazır değilseniz ve biraz meydan okumaya hazır hissediyorsanız, kendinizi dala sabitleyebilir ve daha yükseğe çıkmaya hazırlanabilirsiniz. Bu, dalların üzerine yeni ip ayarları ('adımlar' olarak adlandırılır) yerleştirmeyi gerektirecektir. Bu, yeni başlayan tırmanıcılar için önerilmez.
  10. adım 10 i̇nişinize başlayın.
    İnişinize başlayın. Bu en basit kısımdır: tek yapmanız gereken ana düğümü (Blake's hitch) tutmak ve yavaşça aşağı çekmektir. Çok hızlı gitmeyin! Güvenli bir iniş yavaş bir iniştir.
    • Birçok deneyimli tırmanıcı, kendilerini çok hızlı inmekten korumak için genellikle halatlarına güvenlik (kayma) düğümleri yerleştirir. Ama unutmayın: Eğer bırakırsanız, durursunuz. Blake'in düğümü düşmenizi engeller.
  11. adım 11 tek halat tekniği hakkında bilgi edinin.
    Tek ip tekniği hakkında bilgi edinin. Daha deneyimli olduğunuzda, bunun yerine bu yaklaşımı deneyebilirsiniz. Adından anlamak zor değil: Bir ipin her iki tarafını da tutmak yerine, diğerini bir dala veya ağacın tabanına sabitleyerek sadece bir ipe tırmanırsınız. İpi yukarı taşımak için mekanik yükselme ve alçalma cihazlarına ihtiyacınız olacak.
    • Bu şekilde bacaklarınızı kullanmak daha kolaydır, bu da bu yöntemi biraz daha az yorucu hale getirir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Böceklerden korkuyorum. Ağacın her yerinde karıncalar ya da örümcek ağları varsa ne yapmalıyım?
    Eğer böcek görürseniz, ağaca tırmanmayın. Ağaca mutlaka tırmanmanız gerekiyorsa, derin bir nefes almanız ve böcekleri görmezden gelmeniz gerekecektir.
  • Soru
    Hangi ekipmanlara ihtiyacımız var?
    Çekiş gücü olan iyi ayakkabılar, eldivenler ve sizi çizilmekten koruyan giysiler yardımcı ekipmanlar olabilir. Ancak pek çok kişi bu ekipmanlar olmadan da ağaçlara tırmanabilir, bu nedenle bunlar bir gereklilik değildir.
  • Soru
    Ayak bileği ve ayak yaralanmalarını önlemek için hangi ayakkabıları giymeliyim?
    Giyilecek en iyi ayakkabılar, tabanlarında tutacakları olan kaliteli spor ayakkabılardır. Sık sık tırmanmayı düşünüyorsanız kaliteli ayakkabılara yatırım yapmanızı tavsiye ederim.

Video

İpuçları

  • Bir dalın ağırlığınızı taşıyıp taşıyamayacağını kontrol etmenin iyi bir yolu, onu kolunuzla karşılaştırmaktır. Tipik olarak, pazunuzdan küçükse, ağırlığınızı taşıyamaz. Pazunuzdan büyükse, muhtemelen taşıyabilir - ancak ağırlığınızı koymadan önce test edin.
  • Bunu bir hobi haline getirmek istiyorsanız, profesyonel bir tırmanıcıdan kurs alın. Tüm tehlikeleri belirlemek ve güvenlik ekipmanlarını kendi başınıza nasıl kullanacağınızı öğrenmek zor ve risklidir.
  • Dalın ağaçla buluştuğu nokta, ayaklarınızı yerleştirmek için daldaki en sağlam yerdir. Bu noktaları kendi yararınıza kullanın.

Uyarılar

  • Ulaşılması zor bir dala tırmanmadan önce, güvenli bir şekilde aşağı inebileceğinizden emin olun.
  • Zehirli sarmaşıklara dikkat edin.
  • Bir ağaçtan düşerseniz veya atlarsanız, ne kadar yüksekte olursanız olun yere indikten sonra yuvarlandığınızdan emin olun. İniş şokunu absorbe etmezseniz dört metrelik bir düşüş bile ayak bileklerinize veya dizlerinize ciddi zarar verebilir.
  • Ağaç tırmanıcıları tırmanırken bacak sivri uçlarını kesinlikle kullanmazlar. Bunlar ağacı yaralar ve enfeksiyona açık hale getirir. Profesyoneller bunları yalnızca ölü ağaçları kaldırırken kullanır. Bacak çivisi kullanmanız gerekiyorsa, hastalığın yayılmasını önlemek için tırmanışlar arasında alkolle yıkayın.
  • Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çoğu park da dahil olmak üzere birçok halka açık parkta ağaca tırmanmak yasa dışıdır.
  • Yalnız tırmanmayın. Her zaman yanınıza bir tırmanış arkadaşı veya ağacın dibinde kalıp size göz kulak olacak bir kişi alın. En azından, ağacın arkadaşlarınızın veya aile üyelerinizin bağırma mesafesinde olduğundan emin olun.