Duvara Nasıl Tırmanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Duvara tırmanmak eğlenceli bir aktivite ve iyi bir egzersiz olabilir. Aynı zamanda parkur uygulayıcıları tarafından kullanılan en yaygın unsurlardan biridir. Bu makale, siz de duvara tırmanmayı öğrenmek istiyorsanız bilmeniz gereken her şeyi size öğretecektir.

Adımlar

Temel Duvar Tırmanışını Öğrenme

  1. adım 1 kendinizi gerin ve gevşeyin.1Kendinizi esnetin ve gevşeyin. Duvara tırmanmak daha önce fazla zorlamadığınız bazı kaslarınızı zorlayabilir. Duvara tırmanmaya başlamadan önce hafif bir egzersiz yapın ve gerinin.
  2. adım 2 pratik yapmak için kısa bir duvar bulun.2Pratik yapmak için kısa bir duvar bulun. Ayaklarınız hala yerdeyken ellerinizin duvarın tepesine ulaşabileceği kadar alçak, ancak tepeye ulaşmak için kollarınızın uzatılması gerekecek kadar da yüksek bir duvar bulmaya çalışın. Duvarı uygun şekilde kavrayabildiğinizden emin olun. Çok kaygan veya cilalı bir yüzey pratik yapmak için ideal değildir.
  3. adım 3 duvarın üst kısmını kavrayın.3Guvarın üst kısmını kavrayın. Her iki elinizi de kullanın ve avuç içinizin olabildiğince büyük bir kısmını duvarın tepesine koymaya çalışın.
    • Ayaklarınız yerde kalsa bile, kollarınızdan sarkıyormuş gibi görünmelisiniz. Duvarı kavrarken kollarınızı uzatmaya devam etmelisiniz.
  4. adım 4 ayaklarınızı duvara yerleştirin.4Ayaklarınızı duvara yerleştirin. Bir ayağınız yüksekte olmalı - neredeyse belinizin yüksekliğinde - diğeri ise bunun on sekiz inç altında kalmalıdır. Ayaklarınızı altınızda tutun, yanlara doğru açmayın. Ayak parmaklarınız ve ayaklarınızın ön kısmı duvar yüzeyiyle temas edecek şekilde esnemelidir.
  5. adım 5 kendinizi yukarı doğru itin ve çekin.5Kendinizi yukarı doğru itin ve çekin. Bu tek bir akışkan hareket olarak görünmelidir. Önce bacaklarınızla kendinizi yukarı itin ve ardından kollarınızla kendinizi yukarı çekin.
    • Bacaklarınızla duvara doğru itin. Vücudunuz ilk başta duvara paralel olmalıdır ve bu sizi uzağa itiyor gibi görünecektir. Ancak, kollarınız sizi yakın tutuyor, bu nedenle sizi duvardan uzaklaştıran tüm momentum aynı zamanda sizi yukarı itecektir.
    • Bacak itişinizle momentum geliştirmeye başladığınız gibi, üst bedeninizle çekmeye başlayın.
  6. adım 6 duvarın üzerinden geçin.6Duvarın üzerinden geçin. Kendinizi duvarın üst kenarından çekerken, arka bacağınızı dışarı atın ve üst bedeninizi duvarın üst kısmına getirin. Ağırlık merkeziniz (alt gövdenizde) duvarın kenarına gelene kadar bu harekete devam edin.
  7. adım 7 arka bacağınızı öne doğru çevirin.7Arka bacağınızı öne doğru çevirin. İlk bacağınızı duvarın üzerinden geçirin ve ardından tırmanışı bitirin. Ayrıca bacaklarınızdan birini vücudunuzun hemen altından yukarı doğru sallayabilir ve ardından diğer bacağınızı sallayabilirsiniz. Eğer şimdi bir çatıdaysanız, ayağa kalkın. Bunun yerine serbest duran bir duvara tırmanıyorsanız, üzerinden kayabilir ve diğer tarafa inerken ayaklarınızı altınıza çekebilirsiniz.

İki Duvar Boyunca Tırmanma

  1. adım 1 birbirine yakın iki duvar bulun.1Birbirine yakın iki duvar bulun. Birçok şehirde, sadece dar bir sokakla ayrılmış iki bina bulmak yaygındır. İdeal mesafe, her iki kolunuzu yana doğru uzattığınızda dirsekleriniz arasındaki mesafeden biraz daha fazla olacaktır.
  2. adım 2 vücudunuzun her iki tarafının el ve ayaklarını bir duvara yerleştirin.2Vücudunuzun her iki tarafının el ve ayaklarını bir duvara yerleştirin. Sol eliniz ve ayağınız bir duvara, sağ eliniz ve ayağınız ise diğer duvara gidecektir. Vücudunuzun ağırlığını kaldırmak için her iki duvara da aynı anda basınç uygulayın.
  3. adım 3 her seferinde bir elinizi veya ayağınızı yukarı kaldırın.3Her seferinde bir elinizi veya ayağınızı yukarı kaldırın. Bunu yaparken, söz konusu duvarda bulunan diğer eliniz veya ayağınızla uyguladığınız basıncı artırmanız gerekecektir.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruTırmanışımı geliştirmek için hangi egzersizleri yapmalıyım? Bir duvara tırmanırken iyi bir bacak gücüne, kavrama gücüne ve kol gücüne ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle çömelme, bacak presleri ve baldır kaldırmalar bacaklar için harika egzersizlerdir. Bazı spor salonlarında kavrama egzersizi için kavrama makinesi bile vardır. Ön kol ekstansörlerinizi güçlendirmek için barbell bilek buklelerini ve ters bilek buklelerini deneyin. Son olarak, chin-up, pull-down ve kürek egzersizleri çekme egzersizleriniz için mükemmeldir.
  • SoruEvimdeki duvarlara nasıl tırmanabilirim? Ben olsam buna kalkışmazdım çünkü başınızı çarpmak ve evinizde bir şeyleri kırmak büyük bir risktir. Eğer yapmak zorundaysanız, birkaç adım geri gidin ve koşun. Duvara tırmanma ile ilgili birkaç parkur videosu izleyin ve ne demek istediğimi anlayacaksınız.
  • SoruAyak desteği olmayan bir duvara nasıl tırmanabilirim? Tutucu ayakkabılarınız olmalı, duvara doğru koşmalı ve ardından bir ayağınızı duvara koyarak sizi itmeli ve duvara doğru itmelisiniz.

Video

İpuçları

  • Eldiven giyin çünkü ilk başta onlar olmadan gerçekten acı vericidir. Kalın veya pürüzlü duvarlarda kalkmanıza ve daha güçlü bir tutuş elde etmenize yardımcı olurlar.
  • Denemeden önce kendinizi duvardan yukarı kaldırabildiğinizden emin olun.
  • Bunu yapmak için asla acele etmeyin. En iyilerin bile pratik yapması gerekir.

Uyarılar

  • Duvarı tutarken çok hızlı bırakmayın. Bu, yanıklara, çiziklere ve diğer yaralanma türlerine neden olabilir.
  • Halka açık/kalabalık alanlarda duvara tırmanmaya çalışmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Eldivenler
  • Altınızda bir güvenlik yatağı/yastığı.
  • Güven
  • Hafif bir mide (yemek yedikten sonra başlamayın).