Everest Dağı'na Nasıl Tırmanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Everest Dağı, Himalayalar'daki en yüksek ve en yüce dağ olmasına rağmen, bu dağın zirvesine çıkmak nispeten kolaydır. tırmanışEğer doğru rotayı izlerseniz. Güneydoğu kenarındaki daha kolay rotada kalsanız bile uluyan rüzgarlar ve aşırı yükseklik gibi tehlikelerle karşılaşacaksınız. Dağa tırmanmadan önce aşağıdakileri yapmak iyi bir fikirdir kondisyonunuzu geliştirin ve bu fikre karşı hevesli bir tutum sergiliyorlar. Güneydoğu rotası ilk olarak 1953 yılında Yeni Zelandalı Edmund Hillary ve Şerpa Tenzing Norgay tarafından bulunmuş ve kullanılmıştır.

Adımlar

Hazırlık

  1. adım 1 ciddi şekilde formda olun....1Ciddi şekilde formda olun. Everest en fit insanları bile zorlar. Sadece fiziksel gücünüz değil, zihinsel gücünüz de zorlanacaktır. Kardiyovasküler sisteminizi ve gücünüzü geliştirecek egzersizlere odaklanın. Ağırlıklarla merdiven çıkma alıştırmaları yapın. Önce başka dağlara tırmanmayı deneyin. Kondisyonunuzu geliştirdikçe, egzersiz uzunluğunuzu ve yoğunluğunuzu artırın.
    • Altı ay önce: Haftada dört kez bir egzersiz rutinine girmeye başlayın. Egzersizleriniz aşağıdakiler gibi eğlenceli olmalıdır Jogging ya da bisiklete binmek. Kendinizi orta yoğunlukta bir egzersizle tanıştırın kas egzersizleri gibi Şınav, barfiks ve mekik.
    • Beş ay önce: Egzersiz uzunluğunuzu ve yoğunluğunuzu artırın. Egzersizlerinizi haftada 6 güne çıkarmak isteyebilirsiniz. Kas egzersizlerinin tekrarlarını artırın. Egzersiz programınızı tırmanma elemanı örneğin ağır bir sırt çantası taşırken dik yokuşları çıkmak gibi.
    • Dört ay önce: Aerobik dayanıklılığınızı artırın. Artık haftada altı gün yüksek yoğunluklu 45 dakikalık aerobik antrenmanları yapmalısınız. Tırmanma egzersizlerine devam edin ve sırt çantanızın ağırlığını yalnızca hazır olduğunuzdan eminseniz artırın, aksi takdirde dizlerinize zarar verebilirsiniz.
    • Üç ay önce: Bu noktada fiziksel ve zihinsel olarak kondisyonlanmış olmalısınız. Düzenli olarak multivitamin tabletleri ve az miktarda demir takviyesi alın. Demir kan hücrelerinizin oksijen taşımasına yardımcı olur, ancak fazlası sağlıksızdır. Sağlıklı bir diyet uygulayın ve aerobik egzersizlerinizi bir saate çıkarın. Tırmanma alıştırmalarına devam edin, ancak bunu dik tepelere sprint atmak gibi zorlaştırın. Becerilerinizi geliştirebilmek için kamp yapma fırsatı bulmaya çalışın.
    • İki ay önce: Rutinlerinizi sürdürün. Aerobik egzersizlerinin süresini artırın. Dayanıklılığınızı geliştirin. Ne kadar ağır kaldırabileceğinize odaklanmak yerine, ağırlığı azaltın ve bir dakika içinde kaç tekrar yapabileceğinize bakın. Vahşi doğaya çıkın ve ekipmanlarınızı test edin. Sağlıklı beslenmeyi ve bol su içmeyi unutmayın.
  2. adım 2 teknik tırmanma becerilerini öğrenin.2Teknik tırmanış becerilerini öğrenin. Everest Dağı'na tırmanmak için dağcılık, tırmanma ve navigasyon becerilerini anlamanız gerekecektir. Açık hava ve navigasyon dersleri almak size yardımcı olacaktır. Everest keşif rehberiniz de dağa hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Bushwhacking, ip kullanımı, nehir geçişleri, belaying ve düğüm atma, rappelling, navigasyon, yarık ve kaya kurtarma becerileri hakkında iyi bir anlayışa sahip olun. Sadece idrar ve bağırsak hareketlerine dikkat etmek bile düşük sıcaklıklarda özel teknikler ve aşırı dikkat gerektirir.
  3. 3. adım tehlikeye hazırlanın...3Everest'e tırmanmanın risk ve tehlikelerine hazırlanın. Dağda ölmenin en yaygın yolları yorgunluk, buz düşmesi, oksijen eksikliği, yüksek irtifa, sert hava koşulları ve donmadır. Diğer dağcıların yaptığı hatalardan ders alın ve irtifa hastalığının belirtilerini, önleme tekniklerini ve acil tedavilerini anlayın.
  4. adım 4 ölümü anlayın...4Ölüm bölgesini anlayın. 8.000 metrenin (26.000 ft) üzerinde hayatta kalmak için önemli zorluklarla karşılaşacaksınız. Açıkta kalan herhangi bir vücut parçası donmaya maruz kalacaktır. Sıcaklık o kadar düşüktür ki buz aşırı derecede kayma tehlikesi yaratır. Oksijen seviyesi sadece 337 mbar, yani normalde nefes almak için gereken ihtiyacın üçte biri kadardır. Koşullar o kadar ağırdır ki çoğu dağcının South Col'dan zirveye kadar olan 1,72 kilometrelik (1 mil) mesafeyi yürümesi 12 saat kadar sürer. Ölüm bölgesinde yaşamak için tipik bir keşif gezisinde yaklaşık 50 günlük irtifa aklimatizasyonuna ihtiyacınız olacaktır, aksi takdirde dakikalar içinde bilincinizi kaybedersiniz.
    • Helikopterler zirveye kolayca ulaşamadığından, yürüyemez hale gelirseniz ölüme terk edilirsiniz. Dağda cesetlere rastlamak nadir değildir.
  5. adım 5 deneyim kazanın.5Tecrübe kazanın. Her şeyi bildiğinizi düşünseniz bile, muhtemelen bilmiyorsunuzdur. En az 3 yıllık dağcılık deneyimine sahip olun. Yüksek rakımlara ve aşırı sıcaklıklara sahip diğer dağlara tırmanma pratiği yapın.
  6. adım 6 bir keşif şirketi ile anlaşın.6Bir keşif şirketi için rezervasyon yapın. Çoğu keşif şirketi, çok sayıda Şerpa ve birkaç seyahat rehberi ile yaklaşık 10 kişilik gruplar alır. Tur şirketi tırmanış izinleriniz ve oksijen malzemelerinizle ilgilenecektir. Şerpalar Nepal'in Himalaya dağlarına özgüdür ve yemeğinizi, yükünüzü ve ekipmanınızı taşıyacaklardır. Ayrıca dağa tırmanırken size destek ve yardım da sunabilirler. Keşif gezisi için en az 60.000 $ ödemeyi bekleyin.
    • Ekonomik bir tur için ödeme yapmak veya hiç şirket kullanmamak hayatınızı daha fazla riske atar. Genellikle ne kadar çok ödeme yaparsanız, tırmanışınız o kadar güvenli olacaktır. Asgari ücretler ödeyen yüzlerce dağcı öldü.
  7. adım 7 ekipmanınızı düzenleyin....7Ekipmanlarınızı düzenleyin. Keşif şirketinizden getirmeniz gereken ekipmanların bir listesini istemeniz gerekecektir. Buz baltaları ve kramponlar gibi dağcılık ekipmanlarına, eldiven ve şapka gibi giysilere ve yiyecek, suyu ve yiyecekleri eritmek için bir soba ve ilk yardım malzemeleri gibi malzemelere ihtiyacınız olacaktır.

Güneydoğu Sırtı Rotası

  1. adım 1 katmandu'dan yürüyüş...1Nepal'deki Katmandu ana kampından Khumbu Buzulu'ndaki Ana Kamp'a yürüyüş yapın. Yürüyüşü tamamlamak için 6 ila 8 gününüzü ayırın. Zaman alan bu yürüyüş, yüksek rakımlara alışmanıza yardımcı olacağı için faydalıdır. Bu kamp 5,380 m'dir (17,700 ft). Düşük oksijen seviyelerine alışmak için ana kampta birkaç gün geçirmek tipiktir, böylece irtifa hastalığından kaçınmış olursunuz. Kaldığınız süre boyunca Şerpalar yolculuğunuzun bir sonraki bölümü için ipler ve merdivenler hazırlayacaktır.
  2. adım 2 khumbu buz şelalesi'ni geçin.2 Khumbu Buz Şelalesi'ni geçin. Buz şelalesi, derin yarıklara sahip yuvarlanmış buzdan oluşan hareketli bir buzul kütlesidir. Şafaktan önce başlamak en iyisidir, böylece dondurucu sıcaklıklar buzu birbirine sıkıca kaynatacaktır. Yüksekliği 6,065 m (19,900 ft) olan Kamp I'e ilerleyin.
  3. adım 3 batı cwm buzuluna doğru yürüyün.3Batı Cwm buzuluna doğru yürüyün. En doğrudan rota derin buz ve devasa yarıklarla doludur. Batı Cwm düz, hafifçe yükselen bir buzul vadisidir. Lhotse yüzünün tabanına, 6.500 m (21.000 ft) yükseklikteki Kamp II veya Gelişmiş Ana Kamp'a (ABC) varacaksınız.
  4. adım 4 lhotse'ye yükselin...4Lhotse yüzünü Kamp III'e yükseltin. Bu yüz buzludur; bu nedenle, kalıcı olarak yerinde olan sabit halatları kullanmanız gerekecektir. Birbirlerine bağlanırlar, böylece sürekli olarak bir ipe bağlı olursunuz. Yaklaşık 50 dereceye varan dik eğimler ve sert buz, kramponlarınızın kaymasını kolaylaştırır. Kamp III 7.470 m (24.500 ft) yüksekliktedir.
  5. adım 5 cenevre üzerinden tırmanış...5Cenevre Mahmuzu üzerinden Kamp IV'e tırmanın. Mahmuz, Sarı Bant olarak bilinen sert sarı kayanın takip ettiği büyük, siyah bir kaburga veya kayadır. Bu isim 1952 İsviçre keşif gezisi tarafından verilmiştir. Sizi yönlendirmek için sabit halatlar vardır. Kamp IV (Yüksek Kamp), 7.920 m (26.000 ft) yüksekliğe sahip Güney Col üzerindedir.
  6. adım 6 zirveye tırmanın.6Zirveye tırmanış. Havanın açık ve rüzgarın az olmasını beklemeniz gerekecektir, aksi takdirde metrelerce geri Ana Kampa inmeniz gerekecektir. Zirveye tırmanışın son bölümü, kayadan yapılmış bir dizi basamaktan yukarı yürümeyi ve bıçak kenarlı bir sırt boyunca Hillary Step adı verilen 12 m'lik (40 ft) bir duvara doğru yürümeyi içerir. Kar yamacına tırmanarak 8,848 m (29,029 ft) ile dünyanın en yüksek noktası olan zirvenin tepesine ulaşacaksınız.

Kuzey Sırtı Rotası

  1. adım 1 tibet'teki everest dağı'nın kuzey tarafından gelişmiş ana kampa yürüyüş.1Tibet'teki Everest Dağı'nın kuzey tarafından Gelişmiş Ana Kampa yürüyüş. Gelişmiş Ana Kampa (ABC) giden rota 22 km (12 mil) engebelidir ve çok sayıda kaya, buz ve kar içerir. Yol Rongbuk Buzulu'nu takip eder ve daha sonra Doğu Rongbuk Buzulu ile birleşir. ABC Kampı 6,400m'dir (21,300 ft).
  2. adım 2 tırmanış...2 Doğu Rongbuk Buzulu üzerinden Kuzey Col'a tırmanın. Doğu Rongbuk Buzulu'na ulaştığınızda ilk kez krampon kullanmanız gerekecek. Kısa bir yürüyüşten sonra kendinizi sabit bir ipe bağlayabilirsiniz. Bu kısım önemli ölçüde irtifa kazanır ve bazı kısımlar dikey hissedilir. 7.000 m (23.000 ft) yükseklikteki North Col'a (Kamp I) ulaşmak yaklaşık 5 saat sürer.
  3. adım 3 kamp ii'ye yürüyün.3Kamp II'ye yürüyün. Bu bölüm Yüksek Kamplar olarak bilinir. Yol çoğunlukla kardan ve bazı kayalardan oluşmaktadır. Bu bölüm bölgede hakim olan güçlü rüzgarlarla bilinir. 7,500 m (24,750 ft) yükseklikteki Kamp II'ye ulaşmak yaklaşık 4 saat sürer. Birçok dağcı bu kampı aklimatizasyon amacıyla kullanır.
  4. adım 4 rüzgarlı kar boyunca kamp iii'e devam edin.4Rüzgarlı kar boyunca Kamp III'e devam edin. Birçok dağcı bu kampı atlar ve doğrudan Kamp IV'e gider. Kamp III, 7.900 m (25.600 ft) yüksekliktedir. Çoğu dağcının ek oksijenle uyuması gerekecektir. Kampa giden rota son derece rüzgarlıdır, bu da tamamlanması 6 saate kadar sürebileceği anlamına gelir, ancak kampa ulaştığınızda dağın Kuzey Yüzü tarafından korunursunuz. Dağın bu bölümünde çok fazla açık alan olmadığı için kamp küçük kaya çıkıntıları üzerine inşa edilmiştir.
  5. adım 5 halatları kullanarak kamp iv'e ilerleyin.5İpleri kullanarak Kamp IV'e ilerleyin. Sabit halatı kar dolu oluk boyunca takip edin. Ardından kampın hemen altındaki Kuzeydoğu Sırtı'na giden küçük rampayı kullanın. Kampta çok fazla zaman geçirmek istemezsiniz, temelde sadece bir dinlenme durağıdır. Kamp IV 8,300 m (27,390 ft) yüksekliktedir.
  6. 6. adım üç basamağı aşın...6Üç Basamağı aşın. Zirveye ulaşmak için Üç Basamak adı verilen üç kaya özelliğini geçmeniz gerekecek. İlk adım şunları gerektirir sabit halatlarda sert çekme Mantar şeklindeki kayayı aşmak için. Üzerinde yürümesi zor olan gevşek kayalarla doludur. İkinci adım olan Çin merdiveni en zorlu olanıdır. Kalın bir buz kütlesinin üzerinden 3.000 m (10.000 ft) düşüşle dikey bir merdivene tırmanmanız gerekecektir. Üçüncü adım basit bir kaya tırmanışıdır, ancak aşırı koşullar altında çok zordur.
  7. adım 7 zirveye devam edin...7Zirveye doğru devam edin. Son bölüm boyunca aşırı soğukdik ve rüzgarlı. Piramidin tepesine doğru, aşılması zor olan daha küçük kayalar vardır. Zirve Sırtı çok açıktadır ve 60 dereceye kadar dik eğim açılarına sahiptir. Her iki tarafında 3,000 m (10,000 ft) düşüşler vardır. Sırtın sonunda 8,848 m (29,029 ft) ile dünyanın en yüksek noktasına ulaşacaksınız.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruGelişmiş bir yürüyüşçü olmak için ihtiyacım olan bazı kardiyo antrenman örnekleri nelerdir? Everest Dağı'nı yürümeye kesinlikle hazır hissetmek istiyorum. İleri düzey yürüyüşler için, 10 milden fazla yürüyüş yapabilmeniz ve 8-10 millik zorlu arazide yürüyüş yapabilmeniz gerekir. Haftada 2-3 kondisyon günü öneriyorum. Eğer 2 gün yapıyorsanız, biri dayanıklılığınızı artırmak için 'uzun aerobik' bir çaba olacaktır; diğeri ise sprint aralıklı bir egzersiz olacaktır. Üçüncü bir antrenman günü ekleyebiliyorsanız, yüklü bir sırt çantasıyla yürüyüşe çıkın. Bu sizi gerçek yürüyüşünüzde ağır bir sırt çantası taşımaya hazırlayacaktır.
  • SoruEverest Dağı nerededir? Nepal'de.
  • SoruBirinde HASD (yüksek irtifa hastalığı bozukluğu) varsa ne yapmalıyım? Everest Dağı'na tırmanmalarına izin vermek mümkün olan en iyi şey olmayabilir. Eğer gitmek istediklerinde kararlılarsa, önce doktorlarına danışmalıdırlar.

İpuçları

  • Zirveden 160 km'den (100 mil) fazla bir alanı görebilirsiniz. Dünya yüzeyinin eğriliğini bile seçebilirsiniz.
  • Kötü hava koşulları en büyük sorundur ve genellikle dağcıların geri dönmek zorunda kalmasına neden olur. En iyi hava durumu için kış ve yaz musonları arasında Mayıs ayında plan yapın.

Uyarılar

  • 8,000 m'nin (26,000 ft) üzerindeki koşullar ölüm bölgesi olarak bilinir. Yüzlerce insan aşırı soğuk ve oksijen yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
  • Everest Dağı aynı zamanda Dünya üzerindeki en soğuk yerlerden biridir. Kuzey Kutbu'ndan bile daha soğuk olan -60°C'ye (-76°F) kadar düştüğü olmuştur.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kramponlar
  • Tırmanma kaskı
  • Alp tırmanış koşum takımı
  • Tasmalı buz baltası
  • Karabinalar
  • İple iniş veya emniyet kemeri
  • Yükseltici
  • Trekking batonları ile Prusiks
  • Uygun ayakkabılar
  • Teknik giysiler
  • El ve baş aşınması
  • İlk yardım malzemeleri
  • Çadır
  • Uyku tulumu
  • Soba
  • Yemek
  • Su