Nasıl Clinch Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Clinching boks, Muay Thai kickboks ve Greko-Romen güreşin önemli bir yönüdür. Hangi dövüş sanatını öğrenmeye çalıştığınızdan bağımsız olarak, kenetlenme mesafeyi kapatmanızı sağlar ve rakibinize iç atışlar veya vuruşlar yapmak için fırsatlar yaratır. Dövüştüğünüz veya antrenman yaptığınız kişinin üstün mesafe kontrolüne sahip olduğunu düşünüyorsanız, onu durdurmak için kenetlenmeyi düşünün.

Adımlar

Boksta Clinching

  1. adım 1 gardınızı alarak rakibinize doğru yürüyün.1Güvenliğinizi koruyarak rakibinize doğru yürüyün. Kenetlenmek için mesafeyi onu yakalayacak kadar kapatın. Eğer yanlamasına hareket ediyor ve mesafeyi koruyorsa, rakibinizi ringin köşesine ya da iplere doğru itmek için ileri doğru yürürken yanlara doğru hareket edin.
    • İlerlerken daima arka ayağınızı hareket ettirmeden önce ön ayağınızı hareket ettirin, aksi takdirde darbe alırsanız dengenizi kaybedersiniz.
  2. adım 2 ellerinizi kollarının arasından geçirin.2Ellerinizi kollarının arasından geçirin. Yeterince yaklaştığınızda, her iki eldiveninizi avuç avuç birleştirin ve gardlarının arasından yukarı doğru itin. Tipik boks gardında rakibinizin elleri başının önünde ya da yan tarafındadır. Gardını aşmak için ellerinizi her iki kolunun arasından aşağı ve yukarı doğru itmelisiniz.
  3. adım 3 kollarınızı pazılarının etrafına sarın.3Kollarınızı pazılarının etrafına sarın. Ellerinizi gardından geçirdikten sonra uzatabilir ve pazılarının ve üst kol bölgesinin etrafına sarabilirsiniz. Ellerinizi gardının arasına sokmak ve pazılarını yakalamak tek bir akıcı hareketle yapılmalıdır.
  4. adım 4 her iki kolunu da kontrol edin.4Her iki kolunu da kontrol edin. Bu noktada rakibinizin üst vücut kontrolünü tamamen ele geçirmiş olmalısınız. Kollarınızı pazılarının etrafına sarın ve eldivenlerinizle trisepslerini kavrayın. Bu onun size yumruk atmasını ya da hareket etmesini engelleyecektir. Kollarını sağlam bir şekilde kavradığınızda, resmen kliniğe girmişsiniz demektir.
  5. adım 5 aranızdaki boşluğu kapatmak için başınızı omzuna doğru itin.5Aranızdaki boşluğu kapatmak için başınızı omuzlarına doğru itin. Kenetlendiğinizde, başınızı omuzlarına doğru itmek yüzünüzü koruyacak ve rakibinizin temiz bir vuruş yapmasını zorlaştıracaktır. Rakibiniz iyi bir vuruş yapmak istiyorsa mesafe yaratmak zorunda kalacaktır, bu nedenle kenetlenme sırasında ona olabildiğince yakın durun.
  6. adım 6 i̇yileşmek için kenetlenin.6Kurtarmak için kenetlenin. Boksta bir vuruşla yaralandığınızda kendinize gelmek için clinch'i kullanın. Yorgunsanız ve kısa bir dinlenmeye ihtiyacınız varsa da kullanabilirsiniz. Hakem kenetlenmeyi bozacaktır, bu nedenle iyileşene kadar bunu yapmaya devam etmeniz gerekebilir.
    • Rakibinize kenetlendikten sonra vurmayın ya da diz vurmayın; saldırgan bir şey yapamazsınız.
  7. adım 7 sıkışmadan çıkmak için dönün ve itin.7Çemberden çıkmak için dönün ve itin. Klinikten çıkmak için baskın ayağınızı geri çekebilir ve rakibinizin göğsünden itebilirsiniz. Rakibiniz sizi tutmadığı sürece bu sizi klinikten çıkaracaktır.
    • Döndükten ve ittikten sonra, rakibiniz geri çekilirken iyi bir kombinasyon oluşturmaya çalışın.
    • Hakem sizi ayırırsa, klinikten çıktığınızda yumruk atmayın.

Muay Thai Clinch Yapmak

  1. adım 1 baskın elinizi kişinin arkasına koyun's head.1Baskın elinizi karşınızdaki kişinin başının arkasına koyun. Kollarınızdan birini uzatın ve rakibinizin başının arkasına tutun. Boyun yerine başın tepesini hedefleyin. Diğer elinizle rakibinizin pazusunu ve ön kolunu kontrol edin.
    • Taç yerine boynu tutmak duruşlarını kontrol etmeyi zorlaştırır.
  2. adım 2 başınızı kişiye doğru itin's shoulder.2Başınızı karşınızdaki kişinin omzuna doğru itin. Başınızı düz bir şekilde yukarı kaldırırsanız, kendinizi iç dirseğe karşı savunmasız bırakırsınız. Kliniğe girerken, mesafeyi kapatmak ve size vurmasını zorlaştırmak için alnınızı rakibinizin omzuna doğru itin.
  3. adım 3 diğer elinizle başının tepesini kavrayın.3. Diğer elinizle başının tepesini kavrayın. Diğer elinizi yukarı ve gardının içinden geçirin ve başının arkasındaki eli kapatın. Bunu yaparken parmaklarınızı birbirine kenetlemeyin. Bunun yerine elinizi, avuç içiniz diğer elinizin eklemlerinin üzerinde duracak şekilde konumlandırın.
  4. adım 4 dirseklerinizi birbirine yaklaştırın ve duruşlarını kontrol edin.4Dirseklerinizi birbirine yaklaştırın ve duruşlarını kontrol edin. Dirseklerinizi birbirine yaklaştırmak, duruşlarını bozmak için size daha fazla kaldıraç ve daha fazla güç sağlayacaktır. Kendinize doğru ve başlarının tepesinden aşağı doğru çekin ve duruşlarını bozun. İyi bir kontrolünüz varsa kollarınızı iki yana hareket ettirmek dengelerini bozacaktır.
  5. adım 5 rakibinizi süpürme hareketlerine açık hale getirmek için clinch'i kullanın.5 Rakibinizi süpürme hareketlerine açmak için clinch'i kullanın. Rakibinize iyi bir clinch yaptıysanız, rakibinizi hareket ettirmek ve dengesini bozmak için clinch'i tutarken bir yandan diğer yana dönebilirsiniz. Dengesinin bozulduğunu hissederseniz, onu yere düşürmek için bir bacak süpürme hareketine başvurabilirsiniz.
    • Rakibinizin bacakları kare şeklinde yan yana olduğunda onu süpürmek daha kolaydır.
  6. 6. adım saldırabilmeniz için savunmalarını açmak için clinch'i kullanın.6Savunmalarını açmak için kucaklamayı kullanın, böylece saldırabilirsiniz. Eğer kişinin kafasını tamamen kontrol edebiliyorsanız, kafasını aşağı çekebilir ve yüzüne diz atabilirsiniz. Başını aşağı çekemeseniz bile, kolları kliniğinizle uğraşıyor olacak ve bu da onları göğüs kafesine ve vücuda dizler için açık bırakacaktır. Eğer yüzlerini açıkta bırakacak şekilde durmaya çalışırlarsa, bir elinizi kenetlenmeden çekebilir ve hızlı bir iç dirsek atabilirsiniz.
  7. adım 7 kapanmayı kırmak için baskın elinizle başını itin.7Sarmaşmayı kırmak için baskın elinizle başlarını itin. Kapanıştan çıkmak istiyorsanız, baş elinizi başının ve boynunun yanında olacak şekilde yeniden konumlandırın. Biraz mesafe yaratmak için kolunuzla itin. Bu, kenetlenmeyi çözecektir.
    • Klinikten ayrılırken, yuvarlak bir tekme veya yumruk atmayı deneyin.

Greko-Romen Clinch Yapmak

  1. adım 1 baskın elinizi başının arkasına koyun.1Baskın elinizi başlarının arkasına koyun. Bir elinizi yanlarından geçirin ve başının boynuna yakın kısmını kavrayın. Dirseğinizi bükün ve başını omzunuza olabildiğince yaklaştırın.
    • Bunu yaparken dizleriniz tipik bir güreş duruşunda bükülü olmalıdır.
  2. adım 2 diğer kolunuzu onun kolunun altına sarın.2Diğer kolunuzu onun kolunun altına sarın. Diğer kolunuzu kolunun altına koyun ve koltuk altından yukarı kaldırın. Kolunuz sırtının ve omzunun arkasını sıkıca kavramalıdır. Bu size vücudun üst kısmı üzerinde denge ve kontrol sağlayacaktır.
    • Bu genellikle alttan kanca olarak da adlandırılır.
  3. adım 3 rakibinizin dengesini bozmak için kroşeyi kullanın.3 Rakibinizin dengesini bozmak için clinch'i kullanın. Klinikteyken rakibinizi kontrol etmeye çalışın. Kenetlenme sırasında bir yandan diğer yana dönmek rakibinizin dengesinin bozulmasına neden olabilir. Fırlatmak için kollarınızı çift alt kanca şeklinde yeniden konumlandırabilir ya da yere düşüp tek veya çi̇ft ayakla i̇ndi̇rme.
  4. adım 4 greko-romen klinikten çıkmak için aşağı inin ve dönerek uzaklaşın.4Grekoromen klinikten çıkmak için aşağı inin ve dönerek uzaklaşın. Klinikten çıkmak istiyorsanız ya dizinizin üzerine çöküp bir takedown başlatabilir ya da başınızı aşağı indirip ayağınızı geri döndürerek mesafe yaratabilirsiniz. Başınızı aşağı indirmek rakibinizin başınızdaki tutuşunu kaybetmesine neden olur ve ayağınızı geriye çevirmek sizi rakibinizin alt kancasından uzaklaştırır.
    • Siz kenetlendiğinizde rakibiniz muhtemelen sizin kenetlenmenizi taklit edecek ya da çift alttan kanca veya üstten tutuşa geçecektir.
    • Kucaklaşmadan çıkarken üstün bir pozisyon elde etmeye çalışın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBoksta clinch ne anlama gelir? Sıkıştırma, karşınızdaki kişiyi sarmalamanızdır. Boksta, oradan saldırgan bir şey yapamazsınız. Rakibinize kenetlendikten sonra vurmanıza veya diz atmanıza izin verilmez.
  • SoruNeden sıkma hareketi yaparsınız? Boksörler sıkmaları dövüşün akışını bozmak için kullanır. Örneğin, başınız belada olduğunda olduğu gibi savunma amaçlı yapabilirsiniz. Hakem genellikle bu noktada boksörleri ayırır.
  • SoruSıkma hareketini nasıl yaparsınız? Sıkma hareketi, kollarınızı rakibinizin boynuna ya da vücuduna sarılır gibi sarmanızı içerir. Kollarınızı bu şekilde kullanırken kendinizi yumruklara karşı korumasız bırakmamak için çok dikkatli olmalısınız.

İpuçları