800 Metrelik Bir Yarış Nasıl Tamamlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bu makale, pistte 800 metre yarışında başarılı olmak ve yarışı tamamlamak için gerekli adımları veren bir makaledir.

Adımlar

  1. adım 1 rakiplerinizi tanıyın ve hızınızı bilin.
    Rakibinizi tanıyın ve hızınızı bilin. Tabanca patladığında, en sert şekilde koşmayın. Bunu yapmak cazip görünebilir, özellikle de etrafınızdakiler bunu yapıyorsa. Ancak bu çabuk tükenmenize neden olur ve 400 metreye ulaştığınızda tükenmiş ve bitmiş olursunuz. Koşma konusunda ne kadar iyi veya deneyimli olduğunuz önemli değildir. Düzgün, doğal bir tempo tutun. Merak etmeyin, ilk turda tüm enerjilerini tüketen diğerlerini kısa sürede geçeceksiniz. Gördüğünüz gibi, 800 metre koşusu dayanıklılık ve hızın saf bir karışımıdır. Başarılı olmak istiyorsanız ikisine de ihtiyacınız var. İlk tur boyunca sabit ve dengeli bir tempo tutun. Çok hızlı değil ama kesinlikle yavaş da değil. İkinci tura geldiğinizde hızınızı yaklaşık %30 artırın. Ve son 200 metreye geldiğinizde, kendinizi ileri doğru itin ve kalan tüm enerjinizi kullanın. Bir damlasını bile boşa harcamayın. İlk turda tüm enerjinizi tüketmediyseniz, bu çok zor olmayacaktır ve yolun yarısında depar atan aptal kişiyi hemen geçebileceksiniz.
  2. adım 2 rahat bir formla hızınızı koruyun.
    Rahat bir formla temponuzu koruyun. İlk 200 metrede ritminizi bulduktan sonra, kaçınılmaz olarak yavaşlayacak olsanız da yavaşlamamaya çalışın. Pistte ilerlemek için noktadan noktaya odaklanın (her 100 metre çizgisi işe yarar ve yarışın sonunda 50 metre işaretleri ve hatta 10 metre işaretleri).
  3. adım 3 400 derecenize dikkat edin ve buna göre hareket edin.
    400 derecenize dikkat edin ve buna göre hareket edin. Başlangıç çizgisine tekrar ulaştığınızda kendinizi yorgun ama rahatlamış hissetmelisiniz. Eğer 400 metreden sonra hızlanamıyorsanız (hızlanmanız gerektiğinden değil), çok hızlı çıktınız demektir. 400'ünüz ikinci 400'ünüze kıyasla 5 saniyeden DAHA HIZLI OLMAMALIDIR ve ideal olarak mesafe koşucusu için 1-2 ve 400/800 koşucusu için 3-4 gibi olmalıdır. Eğer 400'ünüz yavaşsa, düzlüklerde geçişi en üst düzeye çıkarmak için 300'e kala güçlü bir hamle yapmayı planlayın.
  4. adım 4 gaz pedalına basmaya devam edin, ancak yine omuzları rahat tutun ve 300 kala iyi bir forma odaklanın.
    Gaz pedalına basmaya devam edin, ancak yine omuzları rahat tutun ve 300 kala iyi bir forma odaklanın. Bu, son 150 için kendinizi uygun pozisyona getirme zamanıdır. Kendinizi sıkıştırılmadığınız bir pozisyona getirin (örneğin, omzunuzda yavaşlayan bir koşucunun etrafında hareket etmenizi engelleyen bir kişi olması). Yine, yarışınızı bilin (öne yakın olmalı mıyım, liderler çok mu hızlı çıktı, bu olumsuz bir bölünme yarışı mı olacak, vb.)
  5. adım 5 yaparken...
    Dönüşü yaparken, laktik asit bacaklarınızdaki daha fazla kas lifini kapattığı için bir fil omuzlarınıza atlamış gibi hissedeceksiniz. Pelvisinizi öne doğru sallayın, kendinizi daha yaylı hale getirmek için bileklerinizin eğik olduğundan emin olun ve bunu telafi etmek için dizinizi gerçekten öne doğru sürmeye odaklanın. (Son sprintte bacaklarınıza değil kollarınıza odaklanın. Kollarınızı daha hızlı pompalayın, bacaklarınız da onu takip edecektir. Nasıl hareket edeceğinizi bilmeleri için bacaklarınıza güvenin). Yavaşlamak istiyorsanız yavaşlayın, ancak çoğu zaman kazanan kişi en az yavaşlayan kişidir. Şeridinizi seçin ve bitiş çizgisini geçene kadar sürmeye devam edin.
  6. adım 6 sonrasında, hemen bir sporcu içeceği içtiğinizden ve uygun iyileşmeye yardımcı olmak için biraz karbonhidrat tükettiğinizden emin olun.
    Sonrasında, hemen bir sporcu içeceği içtiğinizden ve toparlanmanıza yardımcı olması için biraz karbonhidrat tükettiğinizden emin olun. Hafif bir koşu da kan pompalanmasına yardımcı olur ve böylece laktik asidin kaslardan uzaklaştırılmasını artırır, özellikle de o gün tekrar yarışacaksanız. İlk bir saat, tıpkı ağırlık kaldırmada olduğu gibi, toparlanmak için en önemli zamandır.

Bu Uzman Serisi ile Daha Hızlı ve Daha Uzun Koşun

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Sinirlerimi nasıl yatıştırabilirim?
    Yavaş, derin nefesler alın ve başarıyı hayal edin. Kendinizi daha hızlı koşturmak için sinirlerinizi adrenaline dönüştürün.
  • Soru
    Yarışı bitiremeyecek kadar yorgunsanız ne yaparsınız?
    Siz devam edin. Motivasyon anahtardır, çünkü vücudunuzun durmasına izin verirseniz, daha da zorlaşacaktır. Yaklaşık 1/2 mil olduğu için, şimdiye kadar yaptığınız en hızlı şekilde gitmeniz önerilmez, ancak kendinizi hızlandırmaya çalışmayın. Bir başka ipucu: nefesinizi yavaşlatmaya çalışın. Nefesinizi kontrol ederseniz, kalp atış hızınızı da kontrol edersiniz ve bu da size fayda sağlar. Burnunuzdan derin nefesler alın ve ağzınızdan derin nefesler verin. Dürüst olmak gerekirse, bitiremeyecek kadar yorgun olmak, yarışın ortasında bayıldığınız anlamına gelir.
  • Soru
    1005 metre yarışını kazanmak için bazı püf noktaları nelerdir?
    Yavaş başlayın ve hızınızı kademeli olarak artırın. Her şey tempo ile ilgili. Ayrıca iyi ısındığınızdan emin olun.

İpuçları

  • Soğuk havada yarışıyorsanız, yarıştan önce sıcak kaldığınızdan emin olun.
  • Elinizden gelenin en iyisini yapın ve en önemlisi, hayatta bundan başka kazanabileceğiniz daha çok yarış olacağını unutmayın.
  • Sinirlerinizi yatıştırmaya çalışın. Adrenalin çizgiye ulaştığınız anda etkisini gösterecektir. Rahat olmaya çalışın. Müzik dinlemek kişiye göre yardımcı olabilir veya engelleyebilir.

Uyarılar

  • Koşudan hemen sonra sıcak duş almayın.
  • Tüm gücünüzü ortaya koymadan önce uygun bir antrenman yaptığınızdan emin olun. *Bu, yarışı başarıyla bitirebilmenizi sağlayacaktır.