Çi Nasıl Kontrol Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Chi ('Qi' olarak da bilinir ve 'chee' olarak telaffuz edilir) Çin tıbbından gelen bir kavramdır. Chi, dünyadaki her şeyde ve herkeste olduğuna inanılan yaşam enerjisidir. Pek çok insan chi'sine odaklanmak için zaman harcamak ister çünkü bunun sağlığı, odaklanmayı ve refahı iyileştirdiğine inanılır.chi'nize odaklanmayı öğrenmek devam eden bir yolculuk olacaktır.

Adımlar

Hareket Yoluyla Chi'ye Odaklanma

  1. adım 1 tai chi pratiği yapın.1Tai Chi pratiği yapın. Tai Chi, Chi'nize odaklanmanıza yardımcı olabilir. Chi'nize odaklanmanıza yardımcı olmak için çeşitli hareketleri ve nefes almayı kullanan hafif bir egzersizdir. Stresi azaltmaya ve birçok tıbbi duruma yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
  2. adım 2 tai chi sınıfları bulun.2Tai Chi sınıfları bulun. İnternette Tai Chi pratiği yapmak için birçok video bulunmaktadır. Favori arama motorunuzda 'Tai Chi videoları' araması yapmanız yeterlidir. Ancak, daha önce hiç Tai Chi yapmadıysanız, başlamanıza yardımcı olması için bir Tai Chi eğitmenini ziyaret etmek iyi bir fikir olabilir. Ayrıca yerel spor salonlarını ve yoga stüdyolarını arayarak hangilerinin Tai Chi dersleri verdiğini öğrenebilirsiniz.
  3. adım 3 bazı temel hareketleri deneyin.3Temel hareketlerden bazılarını deneyin. Tai Chi'yi sevip sevmeyeceğinizden emin değilseniz veya bir sınıfa gitmekten çekiniyorsanız, önce temel hareketlerden birkaçını deneyebilirsiniz.
    • Ayaklarınız omuz genişliğinde olacak şekilde başlayın. Bu, ağırlığınızı merkezde tutmanıza yardımcı olur. Tai Chi uygularken ağırlığınızı her iki ayağınızın üzerinde dengede tutmanın son derece önemli olduğunu unutmayın; bu ayaklar yere dikildiğinde omuz genişliğinde açık kalmalıdır.
    • Dizlerinizi hafifçe bükülü tutun. Onları kilitlemeyin! Kendinizi bir sandalyeye oturacakmış gibi konumlandırmaya çalışın, bu da bacaklarınızdaki kaslarınızın devreye girmesini gerektirecektir.
    • Omurganızı düz ama aynı zamanda rahat tutun. Her omurun bir altındakinin üzerinde yüzdüğünü hayal edin.
    • Dilinizi hafifçe ağzınızın çatısına dokundurun. Bunun chi akışına yardımcı olan kanalları birbirine bağladığına inanılır. Böylece tüm bedeninizi birbirine bağlarsınız.
    • Zihinsel bir bağlantı kurun. Bu, el ve ayak bileklerini, dirsekleri ve dizleri, omuzları kalçalarla birleştirmeyi zihinsel olarak düşünmeyi içerir.
    • Nefesinizin farkında olun. Rahat ve normal bir şekilde nefes alın. Nefes alıp vermenin yanı sıra ciğerlerinizin genişlemesini ve daralmasını da takip edin. Eğer yapabiliyorsanız, karnınızdan nefes alın.
  4. adım 4 uygulama sırasında mevcut olun.4 Pratik yaparken mevcut olun. Anda mevcut olmak (sürekli geçmişi düşünmek veya gelecek hakkında endişelenmek yerine) Doğu Felsefesinde büyük bir rol oynar. Bu, Tai Chi yaparken (ve genel olarak günlük yaşamınızda) aynı zamanda dikkatli olma veya tamamen anda bulunma pratiği yapmanız gerektiği anlamına gelir. Tai Chi söz konusu olduğunda, aktif olarak pratik yaparken hissettiğiniz fiziksel ve duygusal hisleri fark etme pratiği yapmalısınız.
    • Doğal olarak zihniniz dağılabilir. Bu durumda, aklınıza gelen yabancı düşünceleri fark etmeye çalışmalı ve ardından o anda deneyimlediğiniz duygu ve hisleri fark etmeye geri dönmelisiniz. Düşünceyi yargılamayın ve onu takip etmemeye çalışın.
  5. adım 5 pratik yapmaya devam edin!5Pratik yapmaya devam edin! Tai Chi'nin (ve genel olarak Chi'nize odaklanmanın ve onu geliştirmenin) arkasındaki fikir, bir yolculukta olduğunuzdur. Bu nedenle, Tai Chi'yi gerçekten Chi'nize odaklanmak için bir yöntem olarak kullanmak istiyorsanız, sürekli pratik yapmalısınız. Bir ay boyunca her gün pratik yaparsanız fayda görebilirsiniz, ancak uzun yıllar boyunca haftada birkaç kez pratik yaparsanız daha da fazla fayda görürsünüz.

Chi Nefes Egzersizlerini Kullanmak

  1. adım 1 bu nefes egzersizlerini uygularken farkındalık pratiği yapın.1Bu nefes egzersizlerini uygularken farkındalık pratiği yapın. 'Farkındalık' terimi, şu anda yaptığınız her ne ise, o anda mevcut olmak için nazik bir çaba gösterme pratiğini ifade eder. Bu durumda, bu, egzersizi yaparken egzersiz hakkında düşünmek için çaba sarf etmek anlamına gelir. Nefes alırken ve verirken nefesin nasıl hissettirdiğini düşünün.
    • Zihniniz büyük olasılıkla başka düşüncelere, endişelere ve/veya yapmanız gereken diğer işlere kayacak olsa da, kaydığını fark ettiğinizde şimdiki zamana geri dönmek için elinizden geleni yapın. Bu olduğunda kendinize kızmayın.
  2. adım 2 rahat bir pozisyon bulun.2Rahat bir pozisyon bulun. Bu herkes için farklı olacaktır. Eğer yerde bağdaş kurarak oturmak sizi rahatlatıyorsa, bunu yapın. Uzanmak veya hatta ayağa kalkmak istiyorsanız, bu da iyidir. Kıyafetlerinizin rahat olduğundan ve iyi bir duruşla oturduğunuzdan emin olun.
    • Burnunuzdan nefes alın. Bunu normalde yaptığınız gibi yapın, daha derin veya daha sığ yapmayın.
    • Yavaşça nefes verin. Burnunuzdan vermek yerine, ağzınızdan olabildiğince çok nefes verin. Ciğerlerinizdeki tüm havayı dışarı atmaya çalışın.
    • Burnunuzdan nefes alın. Ciğerlerinizde hava olmadığı için bunu çok ferahlatıcı bulacaksınız, ancak normal nefes almaya çalışın. Çok derin bir nefes almayın, bunun yerine normalde aldığınız gibi bir nefes alın.
    • Burundan nefes alma ve ağızdan nefes verme işlemini tekrarlayın. Bunu istediğiniz kadar yapın. Bu sizi canlandırmaya ve daha uyanık olmanıza yardımcı olacaktır. Ancak, başınızın döndüğünü hissederseniz, ara vermeyi veya nefes verişlerinizi yavaşlatmayı deneyin.
  3. adım 3 karından nefes alma alıştırması yapın.3Karından nefes alma pratiği yapın. Doğu tıbbında karından nefes almanın, nefes almak için omuzları kullanmaktan daha iyi olduğuna inanılır.
    • Sırt üstü uzanın. Bir kez alıştığınızda, otururken, uzanırken veya ayakta dururken bunu yapabileceksiniz. Ancak, nasıl hissettirmesi gerektiğini bilmeniz için bu pozisyonda başlamak iyidir.
    • Ellerinizden birini göbek deliğinizin altında, düz ve açık bir şekilde karnınızın üzerine koyun. Rahatlamak için birkaç normal nefes alın.
    • Derin bir nefes alın ve ardından zorla nefes verin. Buradaki amaç, nefes verme sırasında elinizi karnınızla birlikte yukarı itmeye çalışmaktır. Kalçanız ve sırtınız hareket etmemelidir. Sadece nefesinizi kullanarak elinizi hareket ettirmeyi öğrenene kadar bu adımı tekrarlayın.
  4. adım 4 kare şeklinde nefes alın.4 Kare şeklinde nefes alın. Bu kulağa garip gelebilir, ancak chi'nin nasıl bir his olduğunu deneyimlemenize yardımcı olacaktır. Nefes alış ve verişinizi 4 parçaya bölmeyi içerir.
    • Huzurlu ve rahat bir pozisyonda oturarak başlayın. Eğer oturmayı tercih ederseniz, duruşunuzun iyi olduğundan emin olun.
    • Rahatlamak için birkaç nefes alın. Eğer göbek nefesinde ustalaştıysanız, bunu yapın. Ancak, yapmadıysanız, rahatlamak için birkaç nefes normal nefes alın.
    • Nefesleriniz için bir süre seçin. Başlamak için iyi bir yer, nefes almak için 5 saniye ve nefes vermek için 5 saniyedir. İhtiyaç duyarsanız buna zaman ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz.
    • Seçtiğiniz süre kadar nefes alın (örneğin 5 saniye), ardından 5 saniye nefes alıp vermeden geçirin (burada vücudunuzu germeyin!). Bunu 5 saniye boyunca yavaşça nefes vererek takip edin ve nefes vermeyi bırakıp nefes almadığınız bir 5 saniye daha geçirin.
    • Bir kare içinde sürekli nefes alma deneyimine odaklanın. Bundan aldığınız his chi'dir.

Meditasyon Yoluyla Chi'ye Odaklanmak

  1. adım 1 videoları veya uygulamaları arayın.1Video veya uygulama arayın. Daha önce hiç meditasyon yapmadıysanız, meditasyon seansı boyunca size rehberlik edebilecek videolar veya akıllı telefonunuz için uygulamalar için web'de arama yapabilirsiniz.
    • Size rehberlik etmesi için bir video kullanmayı seçerseniz, rehberliğin temposunu, uzunluğunu ve içeriğini beğenip beğenmediğinizi görmek için birkaç videoyu gözden geçirin. Başlamadan önce tamamını dinlemek zorunda değilsiniz, ancak yeni başlayanlar için rehberli bir meditasyon aramaya çalışın, çünkü bunlar çok daha kısa olacak ve çok daha fazla sözlü rehberlik içerecektir.
  2. adım 2 meditasyondan önce en az yarım saat yemek yemekten kaçının.2Meditasyondan en az yarım saat önce yemek yemekten kaçının. Dolu bir karın uykunuzu getirebilir ve size ağırlık yapabilir. Meditasyon yaparken uyanık ama rahat olmak istersiniz.
  3. 3. adım sessiz bir yer bulun...3Meditasyon yapmak için sessiz bir yer bulun. Meditasyon yapmak için neredeyse sessiz bir yer bulabilirseniz, bu en iyisidir.
    • İsterseniz, meditasyonunuza odaklanmanıza yardımcı olması için müzik kullanabilirsiniz. Ancak, Chi meditasyonuna uygun bir müzik kullandığınızdan emin olun. Eğer böyle bir müziğiniz yoksa, YouTube gibi sitelerde doğru müziği çalan videoları arayabilirsiniz. Basitçe 'Chi meditasyon müziği' (veya 'Qi meditasyon müziği 'ni deneyin) şeklinde arama yaptığınızda uygun müziği bulabilirsiniz.
  4. adım 4 rahat, oturur bir pozisyon bulun.4Rahat, oturur bir pozisyon bulun. Eğer yapabiliyorsanız, yere bağdaş kurarak oturun. Bu sizin için mümkün değilse, ayaklarınız yere düz basacak şekilde bir sandalyede dik oturun.
  5. adım 5 ellerinizi hafifçe kucağınıza koyun.5Ellerinizi hafifçe kucağınıza koyun. Elleriniz avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde ya her iki bacağınızın üzerinde ya da sol eliniz sağ elinizi göbeğinizin hemen altında kavrayacak şekilde durmalıdır. Eğer ikincisini seçerseniz, başparmaklarınız hafifçe birbirine değsin.
  6. adım 6 omurganızı düz tutun.6Omurganızı düz tutun. Bu ilk başta zor olabilir, ancak kambur durmamaya çalışın. Bunun yerine, omurganız düz olacak şekilde oturma alıştırması yapın.
    • Omurganızı düz tutmaya çalışırken kendinizi gergin hissetmemelisiniz. Bu nedenle, düz ama rahat bir pozisyonda kalmaya çalışın.
  7. adım 7 bakışlarınızı gevşetin.7Bakışlarınızı rahatlatın. Gözlerinizi nazikçe kapatmayı veya gözlerinizi açık tutmayı seçebilirsiniz. Her iki durumda da, bakışlarınızı önünüzde dinlendirerek başlayın, belirli bir şeye çok fazla odaklanmayın.
  8. adım 8 fiziksel ve duygusal duygularınızın farkında olun.8Fiziksel ve duygusal duygularınızın farkına varın. Vücudunuzun yerde veya sandalyede dururken nasıl hissettiğine dikkat edin ve şu anda hissettiğiniz düşünce ve duyguları not edin.
  9. adım 9 nefes alış verişinizin farkında olun.9Nefes alış verişinizin farkına varın. Nefesinizi fark edin. Burundan nefes alırken nasıl hissettiğinizi fark edin (örneğin hava soğuk mu? Bir burun deliği diğerinden daha mı açık?) ve sonra nefes verirken nasıl hissettiğinizi fark edin (örneğin hava daha mı sıcak? Hava yavaş mı yoksa zorla mı çıkıyor?).
    • Nefes alırken, iyi enerjiyi soluduğunuzu hayal edin. Nefes verirken, toksinleri ve kötü enerjiyi dışarı attığınızı hayal edin.
  10. adım 10 her gün meditasyon yapın.10Her gün meditasyon yapın. Meditasyonda mümkünse her gün pratik yapmak en iyisidir. Bu, meditasyon yaptığınız süreyi azaltmanız gerektiği anlamına gelebilir, ki bu sorun değildir. Her gün 10 dakika meditasyon yapmak, haftada sadece bir kez 30 veya 40 dakika meditasyon yapmaktan daha iyidir.

Qi'mi Nasıl Geliştirebilirim?

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruÇi'mi nasıl güçlendirebilirim? Çi'nizi güçlendirmek için meditasyon yapın. Stresin ruh haliniz üzerinde birçok olumsuz etkisi olabilir. Her gün az bir süre bile meditasyon yapmak zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Gözlerinizi kapatmayı ve birkaç saatte bir bir iki dakika derin nefes almayı deneyin ya da sevdiğiniz başka bir meditasyon tekniğini kullanın.
  • SoruÇi'mi nasıl artırabilirim? İnsanlar genellikle her şeyi mükemmel yapma konusunda endişelenerek strese girerler. Sakin olmaya odaklanabilmek için bu düşünce tarzını bırakmalısınız. Hata yapmak ve bunlardan ders çıkarmak için kendinize alan tanıyın.
  • SoruÇi enerjisini nasıl geliştirirsiniz? İçinde bulunduğunuz ana odaklanın - ne yaptığınıza, nasıl hissettiğinize ve etrafınızdakilerle nasıl etkileşim kurduğunuza. Bu, farkındalık için daha iyi bir temel oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

İpuçları

  • Chi'nize odaklanmanıza yardımcı olması için hangi yöntemi seçerseniz seçin tutarlı olun. Eğer bu konuda ciddiyseniz, bu hayatınız boyunca devam etmesi gereken bir yolculuktur.
  • En iyi sonuçlar için bu yöntemlerden iki veya üçünü birleştirmeyi düşünün.
  • Uygulayabileceğiniz pek çok meditasyon türü vardır. Bu makalede anlatılan bir Budist meditasyonudur, ancak farkındalık, sevgi dolu nezaket meditasyonları, transandantal meditasyon vb. gibi diğer türleri de uygulayabilirsiniz.

Uyarılar

  • Bu uygulamalarda kendinize karşı sabırlı olun. Birçokları için, özellikle de ilk başlarda çok zorlayıcı olabilirler. Bunlara 'uygulama' dendiğini unutmayın çünkü Chi'nize odaklanmada daha iyi olmak için sürekli pratik yapmanız gerekir.
  • Hamileyseniz, yaşlıysanız veya eklem ya da kaslarınızda bir yaralanma varsa, Tai Chi'ye başlamadan önce bir doktora danışın. Genel olarak herkes için güvenlidir, ancak bazı hareketler sorunlara neden olabilir, bu nedenle önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.