Bir Geocache Nasıl Oluşturulur ve Gizlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Geocaching, katılımcıların GPS teknolojisini kullanarak diğer geocacher'lar tarafından saklanan geocache'leri aradıkları nispeten yeni, aile dostu bir hobidir. Temelinde geocache'ler yaratmak ve saklamak vardır.

Adımlar

  1. adım 1 kendi geocache'inizi oluşturmaya ve gizlemeye çalışmadan önce mevcut geocache'leri arayın.
    adım 1 kendi geocache'lerinizi oluşturmaya çalışmadan önce mevcut geocache'leri arayın ve gizleyin.
    Kendinizinkini oluşturmaya ve saklamaya çalışmadan önce mevcut coğrafi önbellekleri arayın. Çeşitli arazilerde ve konumlarda ve zorluk seviyeleri yelpazesini kapsayan çeşitli önbellek türleri ve boyutları bulmaya çalışın. Bu, hangi şeylerin iyi çalıştığını belirlemenizi sağlayacak ve bu çabada akıllıca seçimler yapmanıza yardımcı olacaktır.
    • Bazı insanlar size X sayıda önbellek bulmanızı tavsiye edecektir, ancak bunlar çoğunlukla tek bir türdeyse, bunun bir faydası olmayacaktır. On farklı türde on önbellek bulmak, benzer türde yüz önbellek bulmaktan daha fazla şey öğreneceksiniz. Önce biraz deneyim kazanmak faydalı olacaktır.
  2. adım 2 geocache'iniz için iyi bir yer bulun.
    Geocache'iniz için iyi bir yer bulun. Kaliteli bir geocache doğal, insani, tarihi ya da manzara açısından ilgi çekici bir yerin yakınında ya da en azından keyifli bir yürüyüşün sonunda saklanacaktır. Önbellek orada olmasa bile insanların ziyaret etmekten keyif alacağı bir yer olmasına çalışın.
  3. adım 3 belirli geocache'lerin orada bulunmasına izin verildiğinden emin olun.
    Orada belirli geocache'lere izin verildiğinden emin olun. Eğer özel mülkse, arazi sahibinden izin alın. Bazı park sistemleri izin gerektirir ve bazıları geocaching'e izin vermez, bu nedenle geocaching'e izin verildiğinden emin olmak için park yönetimine danışın, ardından gerekirse bir izin alın.
  4. adım 4 uygun bir kap seçin.
    Uygun bir kap seçin. Geocache kapları su geçirmez ve dayanıklı olmalıdır. Askeri mühimmat kutuları birçok geocacher'ın favorisidir. Ayrıca kabın bölgeye uygun olduğundan emin olun (aşağıdaki İpuçları bölümüne bakın). İyi bir sızdırmazlık önemlidir, çünkü içeri su sızarsa önbellek mahvolur.
  5. adım 5 kabı kamufle edin.
    Kabı kamufle edin. Bu isteğe bağlıdır ancak jeokaçakçı olmayanların onu bulmasını engellemeye yardımcı olacaktır. Bölgeye uygun renklerde boyamak veya kamuflaj koli bandıyla sarmak gizlemeye yardımcı olacak iki yoldur. Diğer yöntemler arasında kaba ağaç kabuğu yapıştırmak veya sahte kayaların ya da ağaç kütüklerinin altına saklamak sayılabilir.
  6. adım 6 dışını etiketleyin.
    Dışını etiketleyin. Günümüz dünyasında şüpheli paketler alarm yaratabilir. Konteynerinizi bir geocache olarak ve uygun iletişim bilgileriyle açıkça etiketlemek, önbelleğinizin şüpheli paket olarak rapor edilme olasılığını azaltabilir.
  7. adım 7 önbelleği stoklayın.
    Önbelleği stoklayın. Geocacher olmayan birinin bulması ihtimaline karşı ne olduğunu açıklayan bir mektup ekleyin. Ayrıca bir kayıt defteri, kalem ve eğer geocache yeterince büyükse, bulanların takas edebilecekleri ıvır zıvırları da ekleyin.
  8. adım 8 önbelleğinizi saklayın.
    Önbelleğinizi saklayın. Yanlışlıkla keşfedilme olasılığının düşük olduğu ve arama yapanların yoldan geçenler, iş yeri sahipleri, güvenlik görevlileri veya bölge sakinleri tarafından fark edilmeyeceği, trafiğin az olduğu bir alan seçerseniz önbelleğinizin kalıcı olma olasılığı daha yüksektir.
  9. adım 9 koordinatları elde etmek için gps'inizi kullanın.
    Koordinatları almak için GPS'inizi kullanın. İyi bir uydu sinyali aldığınızdan emin olun, ardından işaretlemeden önce GPS'inizin bir veya iki dakika boyunca önbellek alanına yerleşmesine izin verin. Henüz bilmiyorsanız, bir ara noktayı nasıl işaretleyeceğinizle ilgili bölüm için kullanıcı kılavuzunuza bakın.
  10. adım 10 önbelleğinizi listeleyin.
    Önbelleğinizi listeleyin. Diğer geocacher'ların koordinatları alabilmesi için bir web sitesinde yayınlamanız gerekir. Şimdiye kadarki en popüler site www.geocaching.com'dur. Diğer siteler arasında www.navicache.com, www.terracaching.com, opecaching.com ve www.opencaching.us bulunmaktadır.
  11. adım 11 önbelleğinizin bakımını yapın.
    Önbelleğinizin bakımını yapın. Kayıp kaplar ve ıslak ya da dolu kayıt defterleri gibi bildirilen sorunlara derhal yanıt vermeye hazır olun. İlginizi kaybederseniz, önbelleğinizi kaldırın ve listeyi arşivleyin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Geocache'leri gizlemek için herhangi bir premium site hesabına ihtiyacım var mı?
    Hayır, gerekmez. Herkes geocache'leri gizleyebilir ve geocaching web sitelerine kaydedebilir.
  • Soru
    Geocache'e ne tür şeyler koymalıyım?
    Bir kalem, günlükler ve takas için bazı takılar koymalısınız.
  • Soru
    Geocaching konteynerlerine bazı örnekler nelerdir?
    İşte bazı örnekler: Tupperware kapları, hap şişeleri, kavanozlar ve cephane kutuları.

İpuçları

  • Eğer bir cephane kutusu kullanıyorsanız, askeri işaretleri kapattığınızdan emin olun.
  • Önbelleğinizi saklarken mümkün olduğunca doğal görünmesini sağlayın. Sadece bir yığın sopa, kaya veya ağaç kabuğu ile örtmek geocacher olmayan birini araştırmaya teşvik edebilir.
  • Geocache'inizi, arayanların ev sahipleri veya yoldan geçenler tarafından görülmeyeceği bir yere saklamaya çalışın. Bu, birinin şüpheli faaliyeti bildirme veya önbelleği kaldırma olasılığını azaltır.

Uyarılar

  • Köprülerin, tünellerin, askeri tesislerin, havaalanlarının, otobüs terminallerinin, tren istasyonlarının ve demiryolu hatlarının, okulların veya terörist hedef olarak kabul edilebilecek diğer yerlerin yakınına saklanmayın.
  • Ulusal Park Hizmeti (örneğin, ulusal parklar, ulusal rekreasyon alanları ve ulusal tarihi alanlar) ve ABD Balık ve Vahşi Yaşam Hizmeti (örneğin, ulusal vahşi yaşam sığınakları) tarafından yönetilen araziler genellikle geocache'ler için sınır dışıdır. Bazı Ulusal Park Hizmetleri arazileri deneysel olarak geocaching'e izin vermeye başlamıştır, ancak başkomiserden izin alınması gerekmektedir. Ulusal olarak belirlenmiş birçok vahşi doğa alanı da bazı eyalet ve yerel parklar gibi sınırların dışındadır. Şüpheye düşerseniz yönetim makamına başvurun ve sorun.
  • Eğer önbelleğiniz kazara keşfedilir ve kamuoyunda endişe yaratırsa, kovuşturmaya ve para cezasına maruz kalabilirsiniz.
  • Birçok park sisteminin geocache'leri düzenleyen kuralları vardır. Önbelleğinizi saklamadan önce mevcut düzenlemeleri iyice kontrol edin. Şüpheniz varsa, yerel geocaching derneğinizden veya kulübünüzden rehberlik isteyin.
  • Önce işletme sahibine danışmadan önbelleğinizi bir işletmenin mülkünde saklamayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • GPS cihazı
  • Dayanıklı, su geçirmez Geocontainer
  • Küçük not defteri ve kalem
  • İyi bir saklanma yeri
  • Ebeveyn veya veli izni