Kros Kayağı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kros kayağı popüler bir kış sporu ve rekreasyonel aktivitedir. Hem tekniği hem de ekipmanıyla yokuş aşağı kayaktan ayrılan kros kayağı, geniş düz kar alanlarından veya hafif eğimlerden geçmeyi içerir. Üst ve alt vücut için bir egzersiz, bir ulaşım aracı veya kış manzarasının tadını çıkarmanın bir yolu olarak kullanılabilir. Çoğu insan geleneksel, klasik kros kayağı yöntemiyle başlar, ancak buz pateni veya tekerlekli paten deneyiminiz varsa paten kayağını daha kolay bulabilirsiniz.

Adımlar

Klasik Kros Kayak

  1. adım 1 hazırlanmış bir parkurda pratik yapın.
    Hazırlanmış bir parkurda pratik yapın. Belirlenmiş herhangi bir kros kayağı alanında, kayaklarınızı yerleştirmek için genellikle iki pisti olan pürüzsüz, bakımlı yollar bulunmalıdır. Kros kayağı öğrenmenin en iyi yolu budur. Pistlerin dışında kayak yapmak veya 'back country' kayak yapmak çok daha fazla çaba gerektirir ve yalnızca pistlerde rahat olduğunuzda ve ağır hizmet tipi bir çift kayağa sahip olduğunuzda önerilir.
    • Hazır bir kayak alanında değilseniz, engelsiz, toz karlı düz bir alan seçin.
  2. adım 2 doğru duruşa geçin.
    Doğru duruş pozisyonunu alın. Kayaklarınız birbirine paralel olacak şekilde düz bir zeminde durun. Ayak bileklerinizden ve dizlerinizden hafifçe öne doğru eğilin. Gövdenizi düz tutun, kalçalarınızdan bükülmeyin. Bu pozisyon, ağırlığınız ayaklarınızın üzerinde olacak şekilde dengede kalmanıza yardımcı olur.
  3. adım 3 rahatça hareket edebilene kadar kayaklarınızı ileri doğru karıştırın.
    Rahatça hareket edebilene kadar kayaklarınızı öne doğru karıştırın. Her seferinde bir kayağı hafifçe öne doğru kaydırın, dengenizi kaybetmeden veya kalçalarınızın üzerinde eğilmeden uygulayabileceğiniz kuvvet miktarını hissedin.
    • Bu karıştırma hareketini aşağıda açıklanan 'tekme ve süzülme' hareketine dönüştürmek için önemli bir bacak gücü gerekir. Birçok rekreasyonel kayakçı, ileriye doğru hareket etmek için yalnızca bu karıştırma tekniğini kullanmayı tercih eder.
  4. adım 4 düştükten sonra nasıl kalkacağınızı öğrenin.
    Düştükten sonra nasıl kalkacağınızı öğrenin. Her kayakçı düşer, bu nedenle antrenmanınızın başlarında doğru kalkma yöntemini öğrenin. Düştükten sonra batonları bir kenara koyun. Kayaklarınızı birbirine paralel olacak şekilde ayarlayın, gerekirse sırt üstü dönerek kayaklarınızı çözün. Kayakları vücudunuzun bir tarafındaki karın üzerine yerleştirin ve ayaklarınız arkanızda kalana kadar öne doğru sürünün. Kayakların üzerine diz çökün ve kendinizi yukarı itmek için batonlarınızı kullanın.
    • Eğer bir yamaca düşerseniz, kayaklarınızı havaya kaldırın ve daha dengeli bir pozisyon almak için altınızdaki yamaca indirin. Ayağa kalkmadan önce düz bir alana sürünün. Sürünürken kayakları doğrudan altınızda değil bir tarafta tutun, aksi takdirde ağırlığınız onları tepeden aşağı itebilir.
  5. adım 5 kayak sopaları olmadan kick-glide hareketini uygulayın.
    Kayak sopaları olmadan kick-glide hareketini uygulayın. Kayak batonlarınızı şimdilik bir kenara bırakın, böylece bu yeni hareketi kol gücünüze güvenmeden uygulayabilirsiniz. Harekete geçmek için sağ ayağınızı karın içine doğru itin, sağ kolunuzu öne ve sol kolunuzu arkaya doğru sallayın. Ağırlığınızı hemen sol kayağınızın üzerine verin ve sağ kayağınızı pistin biraz üzerine kaldırarak sağ kayağınız arkanızda kalacak şekilde ileri doğru süzülün. Sağ ayağınızı altınıza geri getirin, ardından sol ayağınızla itin ve sağ kayağınızın üzerinde süzülün. Hareket etmeye devam etmek için ayaklar arasında geçiş yapın. Kalçanız ağırlığınızı bir yandan diğer yana ayarlarken bacaklarınızın eşit adımlarla değiştiği bir ritim bulmaya çalışın.
    • Geriye doğru bir tekme ile değil, hafifçe öne doğru bir adımla karın içine doğru itin.
    • Kayarken vücudunuzu gevşetin, momentumunuzu korumak için ağırlığınızı hafifçe ileride tutun.
    • Bu, yeni başlayan bir kayakçı için yorucu ve zor olabilir. Yorulursanız ara verin ya da bir süreliğine karıştırma hareketine geri dönün.
  6. adım 6 kayak batonları ile ileri doğru tekme atın.
    Kayak batonları ile ileri doğru tekme atın. İleriye doğru 'tekme ve kayma' hareketi biraz daha otomatik hissettirdiğinde, kayak batonlarını alın. Sağ ayağınızla ileri doğru tekme attıktan ve ağırlığınızı sol ayağınıza verdikten hemen sonra, sol sırığınızı geriye doğru açılı bir şekilde dikin ve kayışınıza ekstra ivme kazandırmak için onunla itin. Sol tekmeden sonra kendinize ivme kazandırmak için sağ sırığınızı kullanın.
    • Her bir direği vücudunuza yakın bir yere dikin ve kollarınızı zar zor öne doğru uzatın.
  7. adım 7 tepelere çıkın.
    Tepeleri adımlayın. Tepelere adım atmak için 'balıksırtı' yöntemini uygulayın. Arkanızdaki kayaklarla bir 'V' şekli oluşturmak için ayak parmaklarınızı dışa doğru çevirin, ardından daha sıkı bir tutuş için kayakların kenarını karın içine doğru itmek için ayak bileklerinizi hafifçe içe doğru döndürün. Bir kayağı tamamen yerden kaldırın ve öne doğru adım atın. Adım attığınız kayakla aynı taraftaki kayak sopası ile dengenizi koruyun. Diğer taraftaki kayak ve sırık ile değiştirin.
  8. adım 8 tepelerden aşağı kayın veya adım atın.
    Tepelerden aşağı kayın veya adım atın. Yeni başlayan biri olarak, yalnızca kayaklarınız için izler içeren hafif eğimli tepelerden aşağı kayın. Geriye doğru düşmekten kaçınmak için yokuş aşağı kayarken kayaklarınızın üzerinde öne doğru eğilin. Belirli bir tepeden aşağı kayarken rahat değilseniz, kayaklarınızın parmak uçlarını önünüzde içe doğru tutun ve size en yakın kenarın kara saplanacağı şekilde açı verin. Ağırlığınızı ayaklarınızın üzerinde tutarak küçük adımlarla inin.
    • Bir yokuşun yarısında aniden durmanız gerekirse, yere çömelin ve geriye doğru eğilerek kayaklarınızın altınızdan kaymasına izin verin. Kayak sopalarınızı arkanızda, üzerinden geçmeyeceğiniz veya üzerine düşmeyeceğiniz bir yerde tutun.

Paten Kayağı

  1. adım 1 önce klasik stili öğrenmeyi düşünün.
    Önce klasik stili öğrenmeyi düşünün. Yukarıda açıklanan 'klasik' kros kayağı, çoğu insanın kros kayağını nasıl öğrendiğidir. Paten kayağı, daha hızlı hareket etmek veya yarışmak isteyen atletik kayakçılar ya da buz pateni veya tekerlekli paten deneyimi olan kişiler için en iyisidir.
  2. adım 2 doğru yüzey ve ekipman üzerinde kayak yapın.
    Doğru yüzey ve ekipman üzerinde kayak yapın. Paten kayağı, daha hızlı bir ivme sağlamak için kayakların güçlü, açılı hareketlerini içerir. Bu, sağlam bir kar yüzeyine sahip bakımlı parkurlardan uzakta nadiren mümkündür. Sıradan kros kayaklarıyla kaymayı deneyebilirsiniz, ancak özel kaykay kayakları da ek güç ve kontrol sağlamak için yararlıdır.
    • Not: Çoğu paten kayakçısı kayak parkurlarını kullansa da, parkurlara açılan kayak pistlerinin içinde paten kayamazsınız. Pistin yüzeyinde, kayak pistlerinin yanında kayın.
  3. adım 3 pozisyon alın.
    Pozisyonunuzu alın. Ayak bileklerinizi ve dizlerinizi bükün, ancak vücudunuzun üst kısmını düz ve rahat tutun. Dirseklerinizi bükün ve ellerinizi önünüzde tutun.
  4. adım 4 kayak sopalarınızı bir kenara koyun.
    Kayak sopalarınızı bir kenara koyun. İlk öğrenirken, kayak sopaları olmadan pratik yapmak iyi bir fikirdir, böylece bacak hareketlerinize odaklanabilirsiniz. Kayak sopaları daha sonra ekstra güç katacaktır, ancak güçlü bacak hareketlerinin yerini almamalıdır.
  5. adım 5 kayaklarınızı dışa doğru çevirin ve doğru ayak hareketini uygulayın.
    Kayaklarınızı dışa doğru çevirin ve doğru ayak hareketini uygulayın. Kayakları V pozisyonunda önünüzde dışa dönük tutun. Sağ ayağınızı küçük parmağınızın üzerine çevirerek kayaklarınızın dış kenarını kara doğru yerleştirin. Karı hafifçe iterken ayak bileğinizi döndürün, böylece kayak ileriye doğru kaymaya hazır düz bir konuma geri döner. Sağ ayağınızı orijinal konumuna geri getirin, ardından bu hareketi her iki ayağınızla birkaç kez uygulayın.
  6. adım 6 i̇leriye doğru kayma alıştırması yapın.
    İleriye doğru kayma alıştırması yapın. Hala sırıklar olmadan, aynı hareketi uygulayın, ancak daha sert itin ve karşı kayak üzerinde kayın. Sağ ayağınızla itin, ardından ileri doğru kaymak için tüm ağırlığınızı sol kayağınıza verirken ayağınızı kaldırın. Hareketi sol ayağınızla tersten tekrarlayın, tüm vücudunuzu doğrudan yukarıda ve ilerleyen kayakla aynı hizada tutmaya çalışın.
    • Dengenizi korumakta zorlanıyorsanız, durun ve hareket etmeden her seferinde bir kayak üzerinde dengede durma alıştırması yapın.
  7. adım 7 kayak batonlarıyla tekrar deneyin.
    Kayak batonlarıyla tekrar deneyin. Kayma hareketini tekrarlayabildiğinizde, 'V-1' paten kayma hareketini uygulayın. Bunu yapmak için, ayaklarınızdan biri kara inerken aynı anda her iki sırığı da kara dikin. Sırıklarınız havadayken diğer ayağınız kara çarpar.
    • V-1 hareket dizisi '1. ayağı kaldırın (0,3 m) 1 + her iki sırık yere iner, üçüyle birden itin, 2. ayağı kaldırın (0,6 m) 2 yere iner' şeklindedir.
    • Direkleri sol ayağınızla veya sağ ayağınızla aynı zamana denk getirebilirsiniz, hangisi daha rahatsa.
  8. adım 8 yarışmak veya daha hızlı gitmek istiyorsanız diğer paten tekniklerini öğrenin.
    Yarışmak ya da daha hızlı gitmek istiyorsanız diğer paten tekniklerini öğrenin. Yukarıda açıklanan 'V-1' pozisyonu, klasik kros kayağı stilinden daha hızlı hareket etmenizi sağlayacaktır. Ancak, daha deneyimli hale geldikçe ve özellikle de yarışlara ilgi duyuyorsanız, öğrenmek isteyebileceğiniz birkaç teknik daha vardır. Muhtemelen bunlardan en yaygın olanı, her iki sırığı da diktiğiniz ve her ayağınız kara basmadan hemen önce ittiğiniz 'V-2' stilidir. Deneyimli paten kayakçıları bunu genellikle düz arazide daha fazla hız kazanmak için kullanır ve yalnızca tepelere tırmanırken yukarıda açıklanan 'V-1' tekniğine başvurur.
    • V-2 hareket dizisi 'sol ayağı kaldır, her iki direği dik, it, sol ayak yere basar, sağ ayağı kaldır, her iki direği dik, it, sağ ayak yere basar' şeklindedir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Yeni başlayan biriysem, klasik kros dersleri mi almalıyım yoksa doğrudan kayaklı koşuya mı başlamalıyım?
    Ders almanızı ve önce klasik stili öğrenmenizi öneririm. Ayrıca 'bakımlı' parkurlarda nasıl davranmanız gerektiğinin yanı sıra sporda beklenen genel görgü kuralları hakkında da eğitim alacaksınız.

Video

İpuçları

  • Kros kayağına, çok sert olmadan pürüzsüz bir kayma yüzeyi sağlayacak olan bakımlı kar üzerinde başlayın. Genel olarak, buzsuz toz kar üzerinde kaymaya çalışmalı ve kaya, kök veya diğer engellerin bulunduğu alanlardan kaçınmalısınız.
  • Yokuş aşağı kayakların aksine, kros kayakları topuğu serbest bırakırken botunuzun sadece ön kısmını bağlar. Bu, ayağınız için daha fazla hareket özgürlüğü sağlar.
  • Kar, güneş ışığını parlak bir şekilde yansıtarak güneş yanığı oluşmasını kolaylaştırır. Kayağa gitmeden önce güneş kremi sürün ve güneş gözlüğü takın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kros kayakları
  • Kayak sopaları