Nehirler Nasıl Güvenle Geçilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Açık havada yürüyüş yapıyorsanız, geçmeniz gereken bir nehirle karşılaşabilirsiniz. Bunun basit ve kolay olduğunu düşünebilirsiniz, ancak uygun önlemleri almazsanız, bir nehri geçmek çok tehlikeli olabilir. Bir nehri güvenli bir şekilde geçmek için, geçiş yapabileceğiniz en iyi yeri bulmanız, kendinizi ve ekipmanlarınızı hazırlamanız ve diğer kıyıya çapraz bir açıyla geçerken akıntıya karşı ilerlemeniz gerekir.

Adımlar

Karşıya Geçmek İçin Bir Yer Bulma

  1. adım 1 geçmek için nehrin düz bir bölümünü seçin.
    Geçmek için nehrin düz bir bölümünü seçin. Nehirdeki bir dönemeçten geçmek daha uzun sürebilir ve geçişi daha zor hale getirebilir. Nehri 'S' harfini oluşturuyormuş gibi hayal ederseniz, geçmek için en güvenli kısım nehrin kıvrımları arasında 'S' harfinin ortası olacaktır.
    • Eğer ayağınızı kaybedip suya düşerseniz, akıntının sizi nehirdeki kıvrımın dış tarafındaki kıyıya taşıması daha olasıdır.
    • Eğer bir haritanız varsa ve yerinizi biliyorsanız, nehri geçmek için düz bir bölüm arayın.
  2. nehirleri güvenle geçmek adım 2.jpeg
    Karşıya geçmeye çalışmadan önce akıntıyı kontrol edin. Suyun ne kadar hızlı hareket ettiğini görmek için nehre bir çubuk atın. Akıntı ne kadar hızlıysa, güvenli bir şekilde geçebilmeniz için suyun o kadar sığ olması gerekir.
    • Sopanın akıntı yönünde yüzdüğü kadar hızlı yürüyemiyorsanız, akıntı karşıya geçemeyeceğiniz kadar hızlı demektir.
  3. nehirleri güvenle geçmek adım 3.jpeg
    Suyun dizlerinizden daha derin olmadığından emin olun. Dizlerinizden daha derin olan sudan geçmek zor ve tehlikelidir çünkü akıntıya kapılabilirsiniz. Dizlerinizden daha derin suları ancak akıntı çok azsa ya da hiç yoksa geçmelisiniz.

    İpucu: Su çamurlu veya alüvyonlu olduğu için nehrin dibini göremiyorsanız, akıntıya bir taş atın. Eğer içi boş bir 'ker-ploop' sesi duyarsanız, bu suyun derin olduğu anlamına gelir.

  4. nehirleri güvenle geçin adım 4.jpeg
    Sudaki döküntülere dikkat edin. Suda akıntıya karşı yüzen çok sayıda dal ve kütük görürseniz, nehri geçmek çok daha zor ve tehlikeli olabilir. Sudaki döküntüler nehri geçerken ayağınıza takılabilir veya ciddi bir kazaya neden olabilir.
    • Akıntı yönünde yüzen döküntüleri görebiliyorsanız, bu muhtemelen suda göremediğiniz daha fazla döküntü olduğu anlamına gelir.
  5. nehirleri güvenle geçin adım 5.jpeg
    Nehirde karşıya geçmenize yardımcı olacak bir mola olup olmadığına bakın. Nehrin ortasında geçmenize yardımcı olacak bir dinlenme yeri sağlayabilecek bir ada veya kum çubuğu olup olmadığını kontrol edin. Nehirdeki bir mola, her iki tarafındaki akıntıyı geçmek için daha yönetilebilir hale getirebilir.
    • Nehirde çok sayıda küçük kanalın bulunduğu bir noktadan geçmek, akıntıyı geniş bir nehir şeridinden geçmekten daha yönetilebilir hale getirmeye yardımcı olabilir.
    • Nehrin ortasındaki büyük bir ağaç veya kütük de nehri geçerken dinlenmeniz için bir yer sağlayabilir.
  6. nehirleri güvenle geçin adım 6.jpeg
    Buzul nehirlerini sabahleyin geçin. Eriyen kar ve buzla beslenen bir dere veya nehri geçmeye çalışıyorsanız, suyu günün erken saatlerinde, öğleden sonra erimeden önce geçmeniz gerekir. Sabah saatlerinde su daha sığ ve akıntı daha yavaş olacaktır.

Karşıya Geçmek İçin Hazırlık Yapmak

  1. nehirleri güvenle geçin adım 7.jpeg
    Şort ve yedek sandalet ya da ayakkabılarınızı giyin. Pantolonlar suyla tıkanabilir ve akıntıya kapılmadan karşıya geçmeyi zorlaştırabilir. Ayrıca karşıya geçtikten sonra botlarınızın sırılsıklam olmasını istemezsiniz, bu nedenle karşıya geçmeden önce yedek bir ayakkabı veya sandalet giyin.
    • Ayrıca ıslak kıyafetlerle dolaşmak da istemezsiniz çünkü hipotermiye yakalanabilirsiniz. Nehrin diğer tarafına ulaştığınızda tekrar değiştirebilmeniz için yedek bir çift kıyafet giyin.
    • Yedek ayakkabılar hala tam oturmalıdır, böylece karşıya geçerken çıkmazlar veya ayağınıza takılmazlar.

    İpucu: Bir nehri çıplak ayakla geçmeyin. Daha az çekiş ve kavrama gücüne sahip olursunuz ve ayaklarınızı nehir yatağındaki keskin nesnelere maruz bırakırsınız.

  2. nehirleri güvenle geçin adım 8.jpeg
    Karşıya geçmeden önce sırt çantanızı ve teçhizatınızı gevşetin. Kalça kemerinizi çözün ve ekipmanınızı size bağlı tutan kayışları gevşetin. Düşerseniz, teçhizatınız suyla dolmadan ve sizi akıntıya sürüklemeden önce çıkarabilmeniz gerekir.
    • Hiçbir teçhizat veya ekipman hayatınızı riske atmaya değmez.
  3. nehirleri güvenle geçin adım 9.jpeg
    Denge için bir trekking direği veya sağlam bir sopa kullanın. Yaklaşık 5-6 fit (1,5-1,8 m) uzunluğunda bir trekking direği veya sağlam bir sopa, dengenizi artırmanıza yardımcı olabilir ve nehri daha kolay geçmenize yardımcı olmak için nehir tabanına başka bir temas noktası sağlayabilir.

Nehrin Karşı Tarafına Geçmek

  1. nehirleri güvenle geçin adım 10.jpeg
    Karşıya geçerken her zaman yere 2 noktadan temas edin. Daha fazla destek ve denge için, bir nehri geçerken, sırık veya sopanızı ve ayaklarınızdan birini kullanarak nehir yatağıyla her zaman en az 2 noktadan temas halinde olun. Bu, takılma veya akıntıya kapılma olasılığınızı azaltacaktır.
    • İki ayağınız ve sırık ya da sopanızla bir tripod oluşturun.
  2. nehirleri güvenle geçin adım 11.jpeg
    Nehir boyunca suyun akışına karşı hafif bir açıyla ilerleyin. Nehir boyunca çapraz bir yönde yürürken ayaklarınızı yavaşça öne doğru kaydırın. Nehrin akışına karşı yürüyün ve karşı kıyıya doğru ilerleyin.
    • Bir grup insan içindeyseniz, su boyunca çapraz bir çizgide hareket edin ve akıntının yönünün tersine yürüyün.
    • Önünüzde büyük kütükler veya diğer enkaz olup olmadığını kontrol etmek için sopanızı veya çubuğunuzu kullanın.
  3. nehirleri güvenle geçin adım 12.jpeg
    Kolları kenetleyin ve en güçlü kişinin yolu göstermesini sağlayın. Grubun önündeki kişi akıntıyı kıracak ve grubun geri kalanı için geçişi kolaylaştıracaktır, bu nedenle gruptaki en güçlü ve en yetenekli kişi olması gerekir.

    İpucu: Üç kişilik bir gruptaysanız, bir tripod veya üçgen oluşturun. Kolları kilitleyin ve her bir kişinin yüzü üçgenin ortasına baksın.

  4. nehirleri güvenle geçin adım 13.jpeg
    Gözlerinizi önünüzdeki su yerine kıyıya odaklayın. Nehirde istediğiniz yönde ilerlediğinizden emin olmanın en iyi yolu, gözlerinizi karşı kıyıdaki bir noktaya sabitlemektir. Önünüzdeki suya çok uzun süre bakmayın, aksi takdirde rotanızdan sapabilirsiniz.
    • Akan veya dönen suya bakmak da başınızı döndürebilir ve yönünüzü şaşırmanıza neden olabilir.
    • Yine de gözünüzü enkaz, dal ve kütüklerden ayırmamalısınız, ancak diğer kıyıya odaklanabilmek için çevresel görüşünüzü kullanmaya çalışın.
  5. nehirleri güvenle geçin adım 14.jpeg
    Sakin olun ve düşerseniz panik yapmayın. Tökezlediğinizde veya düştüğünüzde paniklemeniz aşırı nefes almanıza veya mantıksız kararlar vermenize neden olabilir. Nehri geçerken düşerseniz, geri kalkmayı çok zorlaştırıyorsa sırt çantanızı veya ekipmanınızı çıkarın. Akıntı sizi nehirden aşağı sürüklemeye başlarsa, sırt üstü dönün ve ayaklarınızı aşağıya doğru çevirin.
    • Kıyıya yüzmek için sakin suya ulaşana veya akıntı yavaşlayana kadar bekleyin.
  6. nehirleri güvenle geçin adım 15.jpeg
    Akıntı çok güçlüyse veya su çok derinse geri dönün. Geçişiniz sırasında herhangi bir noktada ayağınızdan, akıntıdan veya suyun derinliğinden emin değilseniz, geri dönmeli ve kıyıya dönmelisiniz. Her zaman daha sonra tekrar deneyebilir veya nehri geçmek için daha iyi bir yer arayabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

Uyarılar

  • Bir nehri geçmek son derece tehlikeli olabilir. Derin sudan veya hızlı akan bir akıntıdan geçmek zorunda kalmaktan kaçının.