Futbolda Ayak Tekmesi Nasıl Tedavi Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ayakla vuruş, doğal içgüdüleri futbol topuna ayak parmaklarıyla olabildiğince sert vurmak olan yeni veya genç futbolcular için yaygın bir sorundur. Ancak bu, futbol topuna vurmak için uygun bir teknik değildir ve hatta ağrılı sakatlanmalara yol açabilir. Ayak parmağıyla vuruşu tedavi etmek için, topa ayağınızın iç kısmıyla nasıl vuracağınızı öğrenmek amacıyla önce açılı vuruş pratiği yapmanız gerekir. Açılı vuruşu öğrendikten sonra, topa ayak parmakları yerine bağcıklarla nasıl düz vurulacağını öğrenmeye geçebilirsiniz.

Adımlar

Açılı Tekme Çalışması

  1. adım 1 bir duvarın yaklaşık 6 ft (1,8 m) önünde durun.
    Bir duvarın önünde yaklaşık 6 ft (1,8 m) mesafede durun. Duvara karşı açılı tekme pratiği yapmak sizi daha yumuşak tekme atmaya ve forma odaklanmaya zorlayacaktır. Duvara karşı pratik yapmaya devam edin, böylece açılı vuruşu kas hafızanızla öğrenirsiniz.
    • Futbol oynamayı ilk öğrendiğinizde, doğal içgüdünüz topa olabildiğince sert vurmaktır, bu da ayağınızın içi veya bağcıklar yerine ayak parmaklarınızla vurmanıza neden olur. Açılı vuruş, ayak parmağıyla vuruşu iyileştirmek için uygulanacak ilk tekniktir.
  2. adım 2 tekme attığınız ayağınızın yanına veya biraz arkasına bir futbol topu yerleştirin.
    Tekme atan ayağınızın yanına veya biraz arkasına bir futbol topu yerleştirin. Futbol topunu yanınıza yere koyun veya hafifçe önünde durun, böylece topa aşağı doğru sallanırken vuracaksınız. Bu, topa ayak parmaklarınızla vurmayı önlemeye yardımcı olur.
    • Birçok yeni başlayan oyuncu topa vurmadan önce ayaklarını topun arkasına doğru yerleştirir, bu da topa ayağın iç kısmı veya bağcıklar yerine ayak parmaklarıyla vurulmasına neden olur.
  3. adım 3 bacağınızı gövdenizin arkasında sallayın ve dizinizi v pozisyonunda bükün.
    Bacağınızı gövdenizin arkasında sallayın ve dizinizi V pozisyonunda bükün. Tekme için yüklenmek üzere tüm bacağınızı kalçanızdan gövdenizin arkasına doğru sallayın. Bacağınızı kısaltmak için dizinizi V pozisyonunda bükün.
    • Güçlü vuruşlar için, ayağınızı geriye doğru salladığınızda ayağınızın tabanı neredeyse arkanıza ulaşacaktır.
  4. adım 4 topa ayağınızın iç kısmıyla vurmak için bacağınızı çapraz ve dışa doğru sallayın.
    Topa ayağınızın iç kısmıyla vurmak için bacağınızı çapraz ve dışa doğru sallayın. Dizinizi V pozisyonunda bükülü tutun ve ayak parmağınızı aşağı ve yaklaşık saat 4 yönünde açılı tutun. Bacağınızı hafifçe dışa ve vücudunuzun ön tarafına doğru sallayın, böylece ayağınızın iç kısmı topa yönelmiş olur.
    • Açılı vuruş adını buradan alır, çünkü topa bacağınız ve ayağınızla hafif bir açıyla vuruyorsunuz. Bunu bir oyun sırasında yapıyorsanız, topa açılı bir şekilde yaklaşmış olursunuz.

    İpucu: Formu oturtmak için topa gerçekten vurmadan önce bu hareketi ağır çekimde uygulayın.

  5. adım 5 topa, ayak başparmağınızın hemen üzerindeki ayağınızın iç kısmındaki kemikle vurun.
    Topu ayağınızın iç tarafında, ayak başparmağının hemen üzerindeki kemiğe vurun. Buna birinci metatarsal denir ve ayaktaki en büyük kemiktir. Topla bağlantı kurarken bileğinizi kilitli tutun ve en büyük etkiyi yaratmak için sadece ayağınızın iç kısmındaki bu kemiğe vurmaya odaklanın.
    • Eğer sağ ayaklı bir vuruşçuysanız, darbe alanı ayağınızın iç kısmının ortasının biraz solunda olacaktır.

Düz Vuruşu Öğrenmek

  1. adım 1 yerdeki bir futbol topunun 3 adım gerisinde durun.
    Yerdeki bir futbol topunun 3 adım gerisinde durun. Yere bir top koyun ve geriye doğru 3 adım atın. Ayak parmaklarınız öne bakacak şekilde dik durun.
    • Açılı vuruştan farklı olarak, topa düz vuracaksınız, ancak yine de vurmak için ayak parmaklarınızı kullanmayacaksınız.

    İpucu: Düz vuruşu kalenin yaklaşık 10 ft (3,0 m) önünde uygulayabilirsiniz.

  2. adım 2 topa doğru 3 adım atın ve vuruş yapmayan ayağınızı yerleştirin.
    Topa doğru 3 adım atın ve vuruş yapmayan ayağınızı yerleştirin. İlk adımı vuruş yapmayan ayağınızla atın, böylece son adımda bu ayağınızı koyacaksınız. Hızınızı ve ayağınızı doğru yerleştirmek için ağır çekimde pratik yapın.
    • Örneğin, sağ ayağınızla vuruş yapıyorsanız, topa doğru ilk adımı sol ayağınızla atın. Bu şekilde, son adım sol ayağınızla olacak ve sağ ayağınızla vurabilmek için onu yerleştireceksiniz.
  3. adım 3 tekme atan bacağınızı düz bir şekilde arkanızda sallayın ve dizinizi v şeklinde bükün.
    Tekme atan bacağınızı düz bir şekilde arkanızda sallayın ve dizinizi V şeklinde bükün. Tekme atan bacağınızı kalçanızdan düz bir şekilde geriye doğru sallayın. Bacağınızı kısaltmak için dizinizi bükün ve ayak parmaklarınızı yere dönük tutun.
    • Tekme atmayan ayağınızı sıkıca yere bastığınızdan emin olun.
  4. adım 4 ayak parmaklarınız yeri gösterecek şekilde topa doğru vurun.
    Ayak parmaklarınız yere bakacak şekilde topa doğru tekme atın. Bacağınızı kalçanızdan öne doğru düz bir şekilde sallayın ve dizinizi V şeklinde bükülü tutun. Ayak parmaklarınız topa değil yere dönük olsun.
    • Topa doğru vururken topa bakın. Topa vurana kadar başınızı kaldırmayın.
  5. adım 5 topa tüm ayakkabı bağcıklarınızla vurun.
    Topa tüm ayakkabı bağcıklarınızla vurun. Bağcıklarınızın olduğu yerde ayağınızın üst kısmının tamamıyla temas edin. Temas ettiğinizde ayak parmaklarınız topun altında olacaktır.
    • Ayağınızı düz tutun ve topla temas ettikten sonra bile bacağınızı takip edin. Topa vurmak yerine topun içinden geçerek vurduğunuzu hayal edin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Vuruş yapmak için neden ayak parmağımı KULLANMAMALIYIM?
    Ayak parmağıyla vuruş yapmak ayak parmağınızı ciddi şekilde yaralayabilir ve ayrıca topu kontrol etmeyi çok zorlaştırır. Güce ihtiyacınız varsa, bağcık kullanmayı deneyin.
  • Soru
    Ayak parmağımla topa vurabilir ya da şut çekebilir miyim?
    Yapabilirsiniz ancak ayak parmaklarınızı kırma ihtimaliniz nedeniyle futbol oynayan hiç kimse bunu tavsiye etmez. Birçok büyük lig futbolcusu bunu yaşamıştır ve bu gerçekten acı vericidir.
  • Soru
    Çıplak ayakla topa nasıl vurabilirim?
    Topa merkezin biraz altından ve ayağınızda tümsek oluşturan kemiğin hemen üstünden vurmalısınız. Topa vurur vurmaz, mümkün olduğunca az takip için bacağınızın salınımını durdurmanız gerekir.

İpuçları