Evde Karbon Oklar Nasıl Düzgün Kesilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karbon oklar alüminyuma hafif bir alternatiftir, ancak her zaman ihtiyacınız olan doğru uzunlukta olmayabilir. Okları bir profesyonel tarafından kesilmesi için her zaman bir av mağazasına götürebilirsiniz, ancak okları evde bir döner kesici veya ok testeresi ile de kesebilirsiniz. Okları kesmeden önce, şaftların ne kadar uzun olması gerektiğini bilmek için çekiş uzunluğunuzu ölçtüğünüzden emin olun. İşiniz bittiğinde oklarınız mükemmel boyutta olacak!

Bilmeniz Gerekenler

  • Baskın olmayan elinizin ucundan baskın tarafınızdaki ağzınızın köşesine kadar ölçün. Ardından, ok uzunluğunu elde etmek için 2 inç (5 cm) ekleyin.
  • Oku ölçümünüzle işaretleyin ve bir döner kesici ile dilimleyin.
  • Alternatif olarak, oku istediğiniz uzunlukta kesmek için bir ok testeresi kullanın.

Adımlar

Ok Ölçümlerinin Alınması

  1. adım 1 baskın olmayan elinizle bir mezurayı yan tarafınıza doğru tutun.
    Baskın olmayan elinizle bir mezurayı yan tarafınıza doğru tutun. Mezurayı baskın olmayan elinizle kavrayın, böylece mezura bileğinize doğru baksın. Yay tutmayı simüle etmek için baskın olmayan kolunuzu yere paralel olacak şekilde tamamen yan tarafınıza doğru uzatın. Şeridi kolayca tutup kendinize doğru çekebildiğinizden emin olun ve çekemiyorsanız mezurayı elinizde yeniden konumlandırın.
    • Kumaş mezura kullanmaktan kaçının çünkü size yanlış bir ölçüm verebilir.
  2. adım 2 bandı baskın elinizle ağzınızın köşesine doğru çekin.
    Baskın elinizle bandı ağzınızın köşesine doğru çekin. Baskın elinizle bandın ucunu tutun ve yavaşça dışarı çekin. Bantı, ucu vücudunuzun baskın tarafındaki ağzınızın köşesine değene kadar çekmeye devam edin. Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız ağzınızın sağ köşesine doğru çekin. Mezura tamamen uzatıldıktan sonra ölçüme bakın.
    • Mezurayı ağzınızın köşesine çekmek, bir yay kirişini çekmeye benzetir, böylece çekiş uzunluğunuz için doğru bir ölçüm elde edebilirsiniz.

    İpucu: Ölçümü kontrol etmeden önce başparmağınızı mezuranın üzerine koyun, böylece mezura geri çekilmez. Aksi takdirde tekrar ölçmeniz gerekecektir.

  3. adım 3 ok uzunluğunu bulmak için ölçümünüze 2 inç (5,1 cm) ekleyin.
    Ok uzunluğunu bulmak için ölçümünüze 2 inç (5,1 cm) ekleyin. Okunuz çok kısaysa, yayınızı sıkıştırabilir veya okun yanlış atılmasına neden olabilir. Bulduğunuz çekiş uzunluğu ölçümünü alın ve okların yayınız için yeterince uzun olduğundan emin olmak için fazladan 2 inç (5,1 cm) ekleyin.
    • Örneğin, çekiş uzunluğu ölçümünüz 29 inç (74 cm) ise, okunuzun uzunluğu 31 inç (79 cm) olmalıdır.
  4. adım 4 ölçümünüzü ok şaftına aktarın.
    Ölçümünüzü ok şaftının üzerine aktarın. Ölçüm bandınızı ok milinin arkasından başlatın ve bandı öne doğru uzatın. Bulduğunuz ölçüme ulaştığınızda, ok şaftına bir çizgi veya nokta çizmek için bir işaretleyici kullanın, böylece nerede keseceğinizi bilirsiniz. Oku 180 derece döndürün ve referans olarak kullanmak için aynı yere başka bir işaret koyun.
    • Oklar arasında ok yuvası boyutları farklılık gösterdiğinden, ok yuvasını ölçüme dahil etmeyin. Bunun yerine ok şaftının tabanından başlayın.

Döner Kesici

  1. adım 1 bir döner kesiciyi masanın kenarına yatay olarak kelepçeleyin.
    Bir döner kesiciyi yatay olarak masanın kenarına sıkıştırın. Döner kesici, malzemeleri kesmek için hızla dönen bir el tipi çok amaçlı alettir. Karbon okları deforme etmeden kolayca kesebilmesi için dairesel karbür bıçaklı bir döner kesici kullanın. Döner kesiciyi, bıçak dikey olacak ve çalışma yüzeyinizin kenarından sarkacak şekilde yatay olarak yerleştirin. Aleti çalışma yüzeyinize sabitlemek için bir C-kelepçe kullanın, böylece siz kullanırken yerinden oynamaz.
    • Yerel hırdavat mağazanızdan bir döner kesici satın alabilirsiniz.

    İpucu: İhtiyacınız olduğunda açıp kapatabilmek için aletin üzerindeki güç anahtarına kolayca erişebildiğinizden emin olun.

  2. adım 2 bir atölye süpürgesinin hortumunu döner bıçağın arkasına yerleştirin.
    Bir atölye süpürgesinin hortumunu döner bıçağın arkasına yerleştirin. Karbon okları kesmek, soluduğunuzda tahrişe neden olabilecek toz oluşturur, bu nedenle yayılmasını önlemek için hemen süpürmek en kolay yoldur. Hortumun ucunu çalışma yüzeyinize, doğrudan döner kesicinin bıçağının arkasına gelecek şekilde yerleştirin. Hortumun diğer ucunu vakumunuzun giriş portuna bağlayın.
    • Eğer bir atölye süpürgeniz yoksa normal süpürgenizi de kullanabilirsiniz.
    • Makineleri çalıştırmadan önce daima koruyucu gözlük ve yüz maskesi takın. Karbon tozu gözlerinize veya ciğerlerinize kaçarsa tahrişe neden olabilir, bu nedenle çalışırken korunmanız önemlidir.
  3. adım 3 oku yaptığınız işaret boyunca kesin.
    Oku yaptığınız işaret boyunca kesin. Döner aletiniz tam hızda dönmeye başladığında, oku dikkatlice yönlendirerek bıçağın daha önce yaptığınız işaretlerle aynı hizaya gelmesini sağlayın. Şaftı yavaşça bıçağa doğru iterek karbonu kesmesini sağlayın. Diğer tarafı tamamen kesene kadar oku bıçağa doğru itmeye devam edin.
    • Bıçak oku düz bir şekilde kesmekte zorlanırsa, daha kolay olması için oku bıçağa doğru tutarken döndürmeyi deneyin.

Ok Testeresi

  1. adım 1 ok testeresinin arkasındaki bağlantı noktasına bir atölye vakum hortumu takın.
    Ok testeresinin arkasındaki bağlantı noktasına bir atölye vakum hortumu takın. Birçok ok testeresinin arkasında toz toplamak için vakum hortumu takabileceğiniz bir bağlantı noktası vardır. Bir atölye vakum hortumunun ucunu, yerine sabitlenene kadar oklu testeredeki toz toplama portuna itin. Hortumun diğer ucunu elektrikli süpürgenizin giriş portuna takın.
    • Ok testerelerini av malzemeleri satan mağazalardan satın alabilir veya internetten sipariş edebilirsiniz. Ok testereleri genellikle 130 USD civarındadır.
    • Bir atölye vakumuna erişiminiz yoksa normal vakumunuzu kullanabilirsiniz.
    • Okları keserken daima koruyucu gözlük ve yüz maskesi takın. Karbon okları keserken karbon fiber tozu oluşur ve bu tozu solursanız ya da gözünüze kaçarsa tahriş edici olabilir. Gözlerinizi tamamen kapatan güvenlik gözlükleri takın ve ağzınızı ve burnunuzu korumak için bir yüz maskesi takın.

    İpucu: Ok testerenizde vakum hortumu için bir bağlantı noktası yoksa, hortumu bıçağa olabildiğince yakın bir yere yerleştirin.

  2. adım 2 oku, arkası destek üzerindeki çentiğin içine oturacak şekilde testereye yerleştirin.
    Oku testere üzerine, arkası destek üzerindeki çentiğin içine oturacak şekilde yerleştirin. Ok testerenizin üzerinde çentikli bir destek olacaktır, böylece okunuz siz onu keserken yuvarlanmayacaktır. Okun arka kısmını çentiğe yerleştirin ve okun ön kısmını, şaft üzerinde yaptığınız işaret testere bıçağıyla aynı hizaya gelecek şekilde hizalayın.
    • Ok testerenizin üzerinde birden fazla destek olabilir. Eğer öyleyse, düz bir kesim yaptığınızdan emin olmak için okun tüm çentiklere oturduğundan emin olun.
  3. 3. adım oku döndürürken's against the saw blade to cut completely through it.
    Oku tamamen kesmek için testere bıçağına dayalıyken döndürün. Ok testereniz tam hızda çalışmaya başladığında, ok milini yavaşça bıçağın içine doğru itin. Oku kesmeye başladığında, oku döndürerek bıçağın milin çevresini kesmesini sağlayın. Okun çevresini dolaşır dolaştırmaz, uç düşecek ve testerenizi kapatabilirsiniz.
    • Ok testereniz, şaftı döndürmeden kesecek kadar güçlü olabilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Karbon oklarınızda boru kesici kullanmayın, çünkü çok sıkı sıkıştırırsanız bükebilir veya zarar verebilirsiniz.
  • Okları kendiniz keserken rahat hissetmiyorsanız, bir çalışanın sizin için kesmesi için onları bir av malzemeleri mağazasına götürün.

Uyarılar

  • Karbon fiber tozu gözlerinize veya ciğerlerinize kaçarsa tahrişe neden olabilir, bu nedenle karbon okları keserken her zaman koruyucu gözlük ve yüz maskesi takın.
  • Kazara kendinize zarar vermemek için elektrikli aletlerle çalışırken her zaman dikkatli olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Uygun Ok Uzunluğunu Bulma

  • Şerit metre
  • İşaretleyici

Döner Kesici Kullanma

  • Karbür bıçaklı döner kesici
  • C-kelepçeler
  • Güvenlik gözlükleri
  • Yüz maskesi
  • Vakum alışverişi

Ok Testeresi ile Mil Kesme

  • Ok testeresi
  • Vakum alışverişi