Bir Dövüş İçin Nasıl Kilo Verilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir MMA dövüşçüsünün veya boksörün hayatı ringde yeterince zor görünse de, herhangi bir dövüşün büyük bir kısmı tartı için kilo vermektir. Belirli bir ağırlık sınıfına girebilmek için, tartıdan önceki hafta vücut ağırlığınızın %10'unu azaltmanız ve dövüşten önceki 24 saat içinde hepsini geri almanız gerekebilir. Vücudunuzdaki suyu atarak, tuz ve karbonhidrat alımınızı azaltarak ve bir gün içinde hepsini geri almak için yiyerek, bir profesyonel gibi dövüş için kilo vermeyi öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Tartıya Çıkmadan Önce Kilo Vermek

  1. adım 1 her gün 50 gramdan (1,8 oz) daha az karbonhidrat tüketin.1Her gün 50 gramdan (1,8 oz) daha az karbonhidrat tüketin. Yediğiniz her bir gram karbonhidrat, ağırlığının iki katından fazla suyu emecek ve tutacaktır, bu da tüm bu su ağırlığından kurtulmanızı zorlaştıracaktır. Tartıya çıkmadan önceki hafta karbonhidrat tüketiminizi azaltın, böylece her gün yalnızca 50 gram (1,8 oz) civarında yersiniz.
    • İdeal olarak, kilo verme mücadelesine kadar karbonhidrat alımınızı daha da azaltmaya devam etmelisiniz. Dövüşten önce mümkün olduğunca karbonhidrat yemekten kaçının.
    • Karbonhidrat sayımını takip edebileceğiniz birçok farklı yol vardır. Yiyecek paketinizin üzerindeki beslenme bilgilerini kontrol edin veya ne kadar yediğinizi tahmin etmenize yardımcı olması için bir diyet uygulaması kullanın.
    • Özellikle meyve, şeker ve nişasta yemekten kaçınmalısınız, çünkü bunlar karbonhidrat veya su bakımından yüksektir ve kilo vermeyi zorlaştırır.
    • Gün boyunca ne kadar kalori aldığınızı da takip edin. Kalorileri azaltmak vücut yağını kaybetmenize yardımcı olabilir.
  2. adım 2 protein ve yağ yüklemesi yapın.2Protein ve yağlara ağırlık verin. Beslenme uzmanları normalde karbonhidratla beslenmek yerine protein ve yağ oranı yüksek diyetler önerir. Bunlar kısa vadede çok fazla vücut ağırlığı eklemeden size enerji verecektir. Dövüşünüzden önceki hafta çoğunlukla yumurta, et, yeşil yapraklı sebzeler ve turpgiller yiyin.
    • Tartıldığınız gün, yiyip de geçemediğiniz her yiyecek toplam kilonuza katkıda bulunacaktır. Kilonuzu mümkün olduğunca düşük tutmak için günün erken saatlerinde 1 veya 2 küçük öğüne sadık kalın. Kalkar kalkmaz sade bir tavuk göğsü ve biraz brokoli yemeyi deneyin ve ardından tartı günü öğle yemeğinden hemen önce pişmiş sebzelerden oluşan küçük bir öğün yiyin.
  3. adım 3 diyetinizden mümkün olduğunca fazla tuzu çıkarın.3Diyetinizden mümkün olduğunca fazla tuzu çıkarın. Tuz, vücudunuzun suyu tutmasına ve korumasına yardımcı olur, bu da hızlı bir şekilde kilo vermeye çalışırken isteyeceğiniz son şeydir. Hayatta kalmak için hala az miktarda tuza ihtiyacınız olsa da, tuz oranı yüksek yiyecekleri kesin ve aldığınız miktarı azaltmak için yediğiniz herhangi bir şeye tuz eklemekten kaçının.
    • Tuzla tatlandırılmamış et ve sebzelerin sodyum oranı çok düşük olacaktır. Bu, yemeğinizi çok yumuşak hale getirirken, aynı zamanda kilo vermenize yardımcı olmak için çok etkili hale getirecektir. Yemeğinizi daha lezzetli hale getirmek için başka baharatlar veya otlarla çeşnilendirmeyi deneyin.
    • Vücudunuzun düzgün bir şekilde çalışmaya devam etmesi için sadece 186 mg (0,18 g) tuza ihtiyacı vardır, ancak bu kadar az sodyum tüketmek çok zor olacaktır. Sodyumu tamamen kesmek neredeyse imkansız olduğundan, diyetinizdeki sodyumu azaltmaya odaklanın.
  4. adım 4 haftaya her gün 8 litre (2,1 us gal) su içerek başlayın.4Haftaya her gün 8 litre (2,1 US gal) su içerek başlayın. Bir dövüş için kilo vermenin ana yolu, vücudunuzu aldığınızdan daha fazla sudan kurtulması için kandırmaktır. Tartıdan 5 gün önce 8 litre (2,1 US gal) su içmeye başlayarak aldosteron üretimini azaltın ve vücudunuzun suyu dışarı atmaya başlamasına neden olun.
    • Aldosteron, suyun vücuda geri emilmesini teşvik eden bir hormondur. İhtiyacınızdan daha fazla su içtiğinizde, vücudunuz aldosteron üretimini durduracak ve her gün attığınız su miktarını artıracaktır.
    • Aldosteron seviyenizi düşürdüğünüz her gün 10 kereden fazla idrara çıkmaya hazırlıklı olun. Vücudunuzdan atılan suyun çoğu idrar olarak dışarı çıkacaktır.
  5. adım 5 dövüşten önce su tüketiminizi azaltın.5Dövüşten önce su tüketiminizi azaltın. Tartıya çıkmadan önceki 4 gün boyunca su tüketiminizi mümkün olduğunca aza indirmeye başlayın. İki gün boyunca her gün sadece 4 litre (1,1 US gal) su içerek başlayın ve dövüş günü ağzınızı nemli tutacak kadar ara sıra yudumlayarak tüketiminizi yarıya indirin.
    • Örneğin tartımınız Cuma günüyse, Pazar günü 8 litre (2,1 US gal), Pazartesi ve Salı günleri 4 litre (1,1 US gal), Çarşamba günü 2 litre (0,53 US gal), Perşembe günü 1 litre (0,26 US gal) su içmeli ve Cuma günkü tartıma kadar küçük yudumlar dışında hiçbir şey içmemelisiniz.
    • Vücudunuzdaki suyu boşaltmak ve yerine koymamak çok susuz kalmanıza neden olur, bu da böbrekleriniz için zararlı olabilir, beyin sarsıntısı olasılığını artırabilir ve sıcak çarpmasıyla sonuçlanabilir. Bunu yapmadan önce mutlaka bir doktora veya tıp uzmanına danışın.
  6. adım 6 dövüşünüzden önceki günlerde sıcak bir banyo veya saunada oturun.6Dövüşünüzden önceki günlerde sıcak bir banyo veya saunada oturun. İçtiğiniz su miktarını azalttıkça, su ağırlığınızın büyük bir kısmı doğal yöntemlerle kaybedilecektir. Bunu teşvik etmek ve mümkün olduğunca fazla su kaybetmek için, tartılmanızdan önceki 2 günün her birinde 30 dakika boyunca saunada veya çok sıcak bir banyoda oturun. Tartı günü gerekli kiloya ulaşana kadar saunada oturun.
    • Banyo 'orta derecede ağrıya' neden olacak kadar sıcak olmalı, ancak vücudunuzu yakacak kadar sıcak olmamalıdır. Banyo suyunuzu yeterince sıcak hale getirmek için ocakta veya su ısıtıcısında ısıtılmış bir miktar su eklemeniz gerekebilir.
    • Ter yoluyla su ağırlığı kaybetme hızınızı artırmak için saunada da egzersiz yapabilirsiniz. Bunu yaparken kendinizi aşırı zorlamamaya dikkat edin, çünkü bu baygınlığa neden olabilir ve bayılmanıza neden olabilir. Birinin sizi gözlemleyebileceğinden ve kendinize zarar vermenizi önleyebileceğinden emin olun.
    • Ayrıca tartılmadan önceki hafta sıcak tutan giysiler giyerek fazla su ağırlığınızı terleyerek atmanıza yardımcı olabilirsiniz.
    • Kendinizi terlemeye ve susuz kalmaya zorlamak sağlığınız için son derece tehlikeli olabilir. Bunu yapmaya kalkışmadan önce mutlaka bir doktora danışın.

Dövüş için Kilo Almak

  1. adım 1 her saat 1 litre (0,26 us gal) su içmeye başlayın.1Her saat başı 1 litre (0,26 US gal) su içmeye başlayın. Tartıdan geçecek kadar kilo verdikten sonra, dövüşten önce alabildiğiniz kadarını geri almanız gerekecektir. Tartıdan hemen sonra 1 litre (0,26 US gal) su için ve dövüşten yaklaşık 3 saat öncesine kadar bunu yapmaya devam edin.
    • Dövüşün başlamasından önceki birkaç saat içinde kolayca ulaşılabilecek bir tuvalet olmayabilir, bu nedenle dövüşten birkaç saat önce çok fazla su içmeyi bırakmak en iyisidir.
    • 1 litre (0,26 US gal) su, insan vücudunun bir saat içinde emebileceği mutlak maksimum miktardır. Çok fazla su içmek ölümcül olabilir.
    • Bu, kesilen su ağırlığınızı geri kazanmanıza yardımcı olacak, bu da size dövüşte rekabet avantajı sağlayabilir.
  2. adım 2 yiyebildiğiniz kadar yiyin.2Yiyebildiğiniz kadar çok yiyin. Verdiğiniz kiloları geri almanın bir başka yolu da dövüşünüz için kendinizi hasta hissetmeden yiyebildiğiniz kadar çok yemektir. Tartıdan hemen sonra et, sebze veya pilavdan oluşan büyük bir öğün yiyin ve dövüşten önceki ertesi gün boyunca küçük öğünler yemeye devam edin.
    • Abur cuburdan uzak durun. Kilo almanıza yardımcı olur, ancak dövüşünüz için ihtiyacınız olan enerjiyi vermez.
    • Tartıdan birkaç saat sonra pilavlı et ve sebzeden oluşan büyük bir öğün yemeyi deneyin. Dövüşünüzden bir gün önce sabahın ortasında makarna ve tavuktan oluşan büyük bir öğün yiyin. Dövüşünüz sırasında şişkinlik veya hastalık hissetmeden her öğünde yiyebildiğiniz kadar yiyin.
  3. adım 3 her öğünde karbonhidrat tüketin.3Her öğünde karbonhidrat tüketin. Kilo vermeye çalışırken karbonhidratlardan kaçınmanız gerektiği gibi, kilo almaya çalışırken de tam tersini yapmalısınız. Tartıdan sonraki ilk öğününüzü karbonhidrat ağırlıklı yapın ve ertesi gün daha küçük miktarlarda yemeye devam edin.
    • Karbonhidratlar vücudunuzdaki suyu çekmeye yardımcı olacak ve toplam kilonuza katkıda bulunacaktır.
    • Patates, tatlı patates, pirinç ve makarna karbonhidratlar için harika seçeneklerdir. Dövüşten önceki gün her öğünde 1 veya 2 porsiyon tüketin.
  4. adım 4 yediğiniz her şeye tuz ekleyin.4Yediğiniz her şeye tuz ekleyin. Ne kadar çok tuz tüketirseniz, vücudunuz o kadar çok su çekmeye çalışacaktır. Yanınızda bir tuzluk bulundurun ve dövüşten önceki gün yediğiniz her yemeğin üzerine bol miktarda tuz serpin.
    • Sodyum alımınızı artırmak için tuzu tek başına yemek yerine sadece yemeğinize tuz ekleyin. Yemeğiniz tuzlu olmalı, ancak tuzdan başka hiçbir şeyin tadını alamayacak kadar tuzlamamalısınız.
    • Amerikan Kalp Derneği her gün maksimum 2300 mg (2,3 g) civarında sodyum alınmasını önermektedir. Her öğüne tuz ekleyerek bunu aşmanız muhtemeldir. Bu uzun vadede sağlığınız için zararlı olabilir, ancak ara sıra önerilen alım miktarının üzerine çıkmak size zarar vermemelidir.
    • Sodyum alımınızı aniden ve büyük ölçüde artırmadan önce mutlaka bir doktora veya beslenme uzmanına danışın.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

Uyarılar

  • Bir dövüş için asla vücut ağırlığınızın %10'undan fazlasını kesmeyin, çünkü bu sağlığınız için inanılmaz derecede tehlikeli olabilir.
  • Bu yöntemle kilo vermeye çalışmadan önce daima doktorunuza ve ideal olarak bir beslenme uzmanına danışın.
  • Birçok profesyonel dövüşçü, çok hızlı bir şekilde çok fazla kilo vermeye çalıştığı için hastanelik olmuştur. Size göz kulak olabilecek birinin olduğundan emin olun ve bir şeyler ters giderse ambulans çağırın.
  • Tehlikeli derecede susuz kalacağınız için bu yöntemi asla uzun vadede kilo vermek için kullanmamalısınız. Bir dövüş için kilo vermeyi bitirdikten sonra mümkün olan en kısa sürede kilonuzu geri almak için her zaman adımları izleyin.