Bir Balık Tankı Nasıl Çevrilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Azot döngüsü (nitrasyon döngüsü olarak da bilinir), bir akvaryumdaki zehirli azot atık ürünlerini daha az zararlı bileşenlere ayıran süreçtir. Bu döngünün gelişmesi için, bu atık ürünlerle beslenen faydalı bakterilerin akvaryumun filtre sisteminde büyümesi gerekir. Sağlıklı bir nitrojen döngüsü olmayan bir akvaryuma balık eklemek kötü bir fikirdir - atık kimyasalların birikmesi balıklar üzerinde büyük stres yaratabilir, hatta onları öldürebilir. Bu nedenle, döngü her yeni akvaryum sahibinin balıklarının sağlığını ve güvenliğini sağlamak için yapması gereken bir şeydir.

Adımlar

Balıklarla Bisiklet Sürmek

  1. adım 1 akvaryumunuzu ve filtrasyon sisteminizi kurun.
    Akvaryumunuzu ve filtreleme sisteminizi kurun. Başlangıç olarak, akvaryumunuzun tamamen monte edilmiş ve içinde balık dışında istediğiniz her şeyle doldurulmuş olmasını isteyeceksiniz. Daha fazla bilgi için tatlı su ve deniz akvaryumlarının kurulumuna ilişkin makalelerimize bakın. Aşağıda, başlamadan önce yapmak isteyeceğiniz şeylerin kısa bir kontrol listesi bulunmaktadır - bu liste tüm akvaryumlara tam olarak uymayabilir:
    • Akvaryumu bir araya getirin
    • Alt tabaka ekleyin
    • Su ekleyin
    • Hava taşları, hava pompaları vb. ekleyin.
    • Bitkiler, kayalar vb. ekleyin.
    • Filtrasyon sistemi (ve/veya protein skimmer) ekleyin
    • Isıtıcı ekleyin
  2. adım 2 akvaryuma az sayıda dayanıklı balık ekleyin.
    Tanka az sayıda dayanıklı balık ekleyin. Bu döngü sürecindeki amacınız, tankı atık üreten ancak yararlı atık işleme bakterilerinin büyümesi için başlangıçtaki yüksek toksin seviyelerine yeterince uzun süre dayanabilecek balıklarla doldurmaktır. Bu nedenle, iyi bir bisiklet balığı olduğu bilinen bir çeşit seçmek ve az sayıda balıkla başlamak isteyeceksiniz. Daha sonra, bakteriler büyüdükten sonra, yavaş yavaş farklı türlerde daha fazla balık ekleyebilirsiniz. Aşağıda bisiklet balıkları için sadece birkaç iyi seçenek bulunmaktadır:
    • Beyaz Bulutlar
    • Zebra Danios
    • Kiraz veya Kaplan Dikenleri
    • Pseudotrophius Zebra
    • Bantlı Guramiler
    • X-ışını Tetraları
    • Yavru Balık
    • Çoğu minnows
    • Çoğu lepistes
  3. adım 3 balıkları idareli besleyin.
    Balıkları idareli besleyin. Balıklarınızla bir akvaryum kurarken, onları aşırı beslememek çok önemlidir. Farklı balıkların farklı beslenme ihtiyaçları olsa da, iyi bir kural iki günde bir yem vermektir. Sadece orta büyüklükte bir öğün sunun - balıklar yemeyi bitirdiğinde fazladan yiyecek kalmasını istemezsiniz. Bu iki nedenden dolayı yapılır:
    • Daha fazla yiyen balıklar daha fazla atık üretir, bu da bakterilerin akvaryumu kolonize etme şansı olmadan önce tanktaki toksin seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.
    • Arta kalan yiyecekler sonunda çürüyerek kendi kendine toksin üretecektir.
  4. adım 4 sık sık su değişimi yapın.
    Sık sık su değişimi yapın. Tankınızın döngüye girmesini beklerken, birkaç günde bir tank suyunun yaklaşık %10-25'ini değiştirin. Yukarıda açıklanan azaltılmış besleme programında olduğu gibi, bu da bakterilerin büyüme şansı bulmadan önce toksin seviyelerinin çok yükselmemesini sağlamanın bir başka yoludur. Eğer bir tuzlu su tankınız varsa, tankı uygun tuzlulukta tutmak için suyu her değiştirdiğinizde uygun miktarda deniz tuzu eklemeyi unutmayın.
    • Klorlu su kullanmayın - bu tanktaki bakterileri öldürerek döngünün yeniden başlamasına neden olabilir. Musluk suyu kullanıyorsanız, akvaryumunuza eklemeden önce uygun bir klor giderici veya su düzenleyici ile arıttığınızdan emin olun. Şişelenmiş su kullanıyorsanız, 'arıtılmış' veya 'içme' suyu balıklar için zararlı olabilecek tat için eklenen minerallere sahip olabileceğinden, damıtılmış su satın aldığınızdan emin olun.
    • Balıklarınızda ciddi amonyak stresi belirtileri görmeye başlarsanız çok daha sık su değişimi yapmaya hazır olun (daha fazla bilgi aşağıda 'Yaygın Sorunların Çözümü' bölümünde.) Ancak, balıkları su kimyasında veya sıcaklığında büyük değişikliklere maruz bırakarak strese sokmaktan kaçının.
  5. adım 5 toksin seviyelerini izlemek için test kitleri kullanın.
    Toksin seviyelerini izlemek için test kitleri kullanın. Tankınıza balık eklediğinizde, amonyak ve nitrit olarak bilinen toksik kimyasalların seviyeleri, balıklar suya atık bıraktıkça hızla yükselecektir. Yararlı bakteriler bu kimyasallara tepki olarak büyümeye başladıkça, seviyeleri kademeli olarak sıfıra yakın bir seviyeye düşecek ve bu noktada daha fazla balık eklemek güvenli olacaktır. Bu kimyasalları izlemek için, genellikle balık ve akvaryumların satıldığı yerlerde satılan ticari test kitlerini kullanabilirsiniz. Günlük test yapmak idealdir, ancak bazen birkaç günde bir test yaparak da kurtulabilirsiniz.
    • Döngü süreci boyunca amonyak seviyelerini 0,5 mg/L'nin altında ve nitriti 1 mg/L'nin altında tutmak isteyeceksiniz (ideal olarak, bu değerlerin yarısından daha az olmalıdır.) Bu kimyasallar güvenli olmayan seviyelere yaklaşmaya başlarsa, su değişimlerinizin sıklığını artırın.
    • Hem amonyak hem de nitrit seviyeleri tespit edilemeyecek kadar düştüğünde döngü süreci tamamlanmış olur. Pratik amaçlar için bu genellikle 'sıfır' olarak adlandırılır, ancak bu teknik olarak doğru değildir.
    • Alternatif olarak, su örneklerini balığınızı veya akvaryumunuzu satın aldığınız evcil hayvan dükkanına götürebilirsiniz. Çoğu ucuz test hizmetleri sunacaktır (hatta bazıları bunu ücretsiz yapar!)
  6. adım 6 toksin seviyeleri sıfıra yaklaştığında yavaş yavaş ilave balık ekleyin.
    Toksin seviyeleri sıfıra yaklaştığında yavaş yavaş ilave balık ekleyin. Döngü süreci genellikle yaklaşık altı ila sekiz hafta sürer. Amonyak ve nitrit seviyeleri testlerinizde görünmeyecek kadar düşük olduğunda, daha fazla balık ekleyebilirsiniz. Ancak bunu kademeli olarak, bir kerede sadece bir veya iki yeni balık ekleyerek yapmak isteyeceksiniz. Bir seferde sadece birkaç balık eklemek, her yeni eklemeden sonra tankta artan amonyak ve nitrit miktarını bakterilerin kontrol edebileceği seviyede tutar.
    • Her yeni balık ilavesinden sonra en az bir hafta kadar bekleyin ve ardından suyu bir kez daha test edin. Amonyak ve nitrit seviyeleri hala düşükse, sonraki birkaç balığınızı ekleyebilirsiniz.

'Balıksız' Döngü Gerçekleştirme

  1. adım 1 tankınızı monte edin ve hazırlayın.
    Tankınızı monte edin ve hazırlayın. Burada, tamamen monte edilmiş bir tankla başlıyoruz, ancak balık yok. Tüm döngü tamamlanana kadar balıkları eklemeyeceğiz. Bunun yerine, su seviyesini izlerken ve döngünün tamamlanmasını beklerken biyolojik atıkları manuel olarak ekleyeceğiz.
    • Bu yöntem, tankınıza eklediğiniz organik malzemenin çürümesini ve toksik atık ürünler üretmeye başlamasını beklemenizi gerektirdiğinden çok sabır gerektirir. Ancak, yukarıdaki yöntemde olduğu gibi balıkları amonyak ve nitritlere maruz bırakmadığı için genellikle daha 'insancıl' bir seçenek olarak kabul edilir.
  2. adım 2 bir tutam balık gevreği ekleyin.
    Bir tutam balık gevreği ekleyin. Başlamak için, tankınıza sadece birkaç pul balık yemi atın - balıklarınızı beslemek için kullandığınız kadar. Şimdi, sadece bekleyin. Önümüzdeki birkaç gün içinde pullar çürümeye ve atık ürünleri (amonyak dahil) suya salmaya başlayacaktır.
  3. adım 3 birkaç gün içinde suyunuzu amonyak açısından test edin.
    Birkaç gün içinde suyunuzu amonyak açısından test edin. Suyunuzdaki amonyak seviyesini test etmek için bir test kiti kullanın (veya yerel evcil hayvan mağazanıza bir su örneği getirin). Milyonda en az üç parça (ppm) seviyesine sahip olmak istersiniz. Suyunuzda yeterli amonyak yoksa, daha fazla pul ekleyin ve tekrar test etmeden önce çürümelerini bekleyin.
  4. adım 4 amonyak seviyesini yaklaşık üç ppm'de tutmaya çalışın.
    Amonyak seviyesini yaklaşık üç ppm'de tutmaya çalışın. Suyunuzu iki günde bir amonyak seviyeleri için test etmeye devam edin. Akvaryumunuzda faydalı bakteriler büyümeye başladıkça, amonyağı tüketmeye başlayacak ve amonyak seviyelerini düşürecektir. Amonyak seviyesi üç ppm'nin altına düştüğünde balık pulları ekleyerek onları yenileyin.
  5. adım 5 bir hafta sonra nitrit testine başlayın.
    Bir hafta sonra nitrit testine başlayın. Bakteriler amonyak tüketmeye başladıkça, nitrat döngüsündeki ara kimyasal türü olan nitritleri üretmeye başlayacaklardır (amonyaktan daha az toksiktir ancak yine de balıklar için zararlıdır). Bir hafta kadar sonra nitritleri test etmeye başlayın - yine ticari bir test kiti kullanabilir veya bunu yapmak için bir evcil hayvan dükkanına su örnekleri götürebilirsiniz.
    • Nitritleri tespit ettiğinizde, döngünün başladığını anlayacaksınız. Bu noktada, daha önce yaptığınız gibi amonyak eklemeye devam edeceksiniz.
  6. adım 6 nitritlerde ani bir düşüş ve nitratlarda bir artış bekleyin.
    Nitritlerde ani bir düşüş ve nitratlarda bir artış bekleyin. Tanktaki bakterileri amonyakla besledikçe nitrit seviyeleri yükselmeye devam edecektir. Ancak sonunda, nitritleri nitrat döngüsündeki son kimyasal türü olan (ve balıklar için zararlı olmayan) nitratlara dönüştürecek kadar faydalı bakteri üreyecektir. Bu gerçekleştiğinde, döngünün tamamlanmak üzere olduğunu anlayacaksınız.
    • Döngünün bu son aşamasını nitrit (bu durumda ani bir düşüş ararsınız), nitrat (bu durumda sıfır temel seviyesinden ani bir artış ararsınız) veya her ikisini de test ederek tespit edebilirsiniz.
  7. adım 7 amonyak ve nitrit seviyeleri sıfıra yaklaştığında balıkları kademeli olarak ekleyin.
    Amonyak ve nitrit seviyeleri sıfıra yaklaştığında balıkları kademeli olarak ekleyin. Yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra, amonyak ve nitrit seviyeleri artık tespit edemeyeceğiniz kadar düşük bir seviyeye inmeli, nitrat seviyeleri ise plato yapmalıdır. Bu noktada, balıklarınızı eklemek güvenlidir.
    • Ancak, yukarıdaki yöntemde olduğu gibi, balıklarınızı yavaş yavaş eklemek isteyeceksiniz. Bir seferde birkaç küçük balıktan fazlasını eklemeyin ve bir sonraki balık grubunuzu eklemeden önce en az bir veya iki hafta bekleyin.
    • Balık eklemeden önce, özellikle de çok fazla yiyecek eklemek zorunda kaldıysanız, alt tabakayı bir sifon hortumuyla temizlemeyi düşünün. Çürüyen yiyecekler veya bitki maddeleri saatli bir bombaya dönüşebilir. Eğer çakılda sıkışırsa, amonyak suya karışmaz, ancak bir şey onu bozarsa, oldukça hızlı bir şekilde oldukça fazla miktarda amonyak salabilir.

Döngü Sürecini Hızlandırmak

  1. adım 1 olgun bir tanktan filtre malzemesi ekleyin.
    Olgun bir tanktan filtre malzemesi ekleyin. Bir tankın döngüye girmesi kolaylıkla altı veya sekiz haftaya kadar sürebildiğinden, akvaryum sahipleri uzun zamandır bu süreci kısaltmanın yollarını aramaktadır. Bunu yapmanın kanıtlanmış bir yolu, zaten döngüsü tamamlanmış bir tanktaki bakterileri yeni tanka eklemektir. Tankınızdaki bakterilerin doğal olarak büyümeye başlamasını beklemeniz gerekmediğinden, tankınız normalde olduğundan daha hızlı döngüye girecektir. Harika bir bakteri kaynağı tankın filtresidir - potansiyel bir destek için filtre ortamını kurulu tanktan yeni tanka değiştirmeniz yeterlidir.
    • Benzer büyüklükte ve benzer miktarda balık içeren bir tankın filtre ortamını kullanmaya çalışın. Filtrelerinizi yanlış eşleştirmek (örneğin, daha fazla sayıda balık içeren bir tankı döngüye sokmak için içinde sadece birkaç balık bulunan bir tanktan bir filtre kullanmak gibi), bakterilerin hemen işleyebileceğinden daha fazla amonyak yükü ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.
  2. adım 2 olgun bir tanktan çakıl ekleyin.
    Olgun bir tanktan çakıl ekleyin. Filtre ortamının bakterileri oturmuş bir tanktan yeni bir tanka 'nakletmenize' izin vermesi gibi, oturmuş bir tankın alt tabakası (alttaki çakıllı malzeme) da size aynı etkiyi sağlayabilir. Bu faydayı elde etmek için tankın mevcut substratının üzerine birkaç kaşık substrat eklemeniz yeterlidir.
  3. adım 3 akvaryumda canlı bitkiler bulundurun.
    Akvaryumda canlı bitkiler bulundurun. Canlı bitkiler (sahte plastik olanların aksine), özellikle de olgun bir tanktan eklenmişlerse, tipik olarak nitrojen döngüsünü hızlandırır. Bitkiler yalnızca yararlı bakterileri (tıpkı yukarıdaki maddeler gibi) taşımakla kalmaz, aynı zamanda protein sentezi adı verilen biyolojik bir süreçte kullanmak üzere amonyağı doğrudan sudan çekerler.
    • Hızlı büyüyen bitki çeşitleri (örneğin Vallisneria ve Hygrophila gibi) en fazla amonyağı emme eğilimindedir. Yüzen bitkiler de genellikle iyi çalışır.
  4. adım 4 çapraz kontaminasyon riskine dikkat edin.
    Çapraz bulaşma riskine karşı dikkatli olun. Yararlı bakterileri bir tanktan diğerine aktarmak için filtre ortamı veya substrat kullanmanın olası bir dezavantajı, farkında olmadan diğer organizmaları da aktarmanın mümkün olmasıdır. Birçok parazit, omurgasız ve çeşitli mikroorganizmalar bu şekilde aktarılabilir, bu nedenle bu olasılığın önceden farkında olun ve asla zararlı organizmalarla kontamine olduğu bilinen bir tanktan malzeme aktarmayın.
    • Bu şekilde aktarılabilecek zararlılar arasında salyangozlar, zararlı algler ve ich ve velvet gibi parazitler bulunur.
  5. adım 5 tatlı su tanklarına az miktarda tuz ekleyin.
    Tatlı su tanklarına az miktarda tuz ekleyin. Tatlı su tankınız varsa, çok az miktarda tuz eklemek, döngü sürecinin başlangıcında toksin seviyeleri en yüksek olduğunda balıklarınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Bunu, nitrat döngüsündeki ara kimyasal olan nitritin toksisitesini azaltarak yapar. Bununla birlikte, galon su başına en fazla 0,4 ons kullanmak isteyeceksiniz - daha fazlası tatlı su balıkları için çok stresli olabilir.
    • Sertifikalı akvaryum tuzu kullandığınızdan emin olun - sofra tuzu tankınız için formüle edilmemiştir ve balıklarınıza zarar verebilir.

Yaygın Sorunların Çözümü

  1. adım 1 sık su değişimleri ile döngü sırasında amonyak stresini tedavi edin.
    Sık su değişimleri ile döngü sırasında amonyak stresini tedavi edin. Amonyak stresi (amonyak seviyeleri çok yükseldiğinde balıkların yaşadığı tehlikeli semptomlar) döngü sürecinde her zaman bir risktir. Hızlı bir şekilde müdahale edilmezse, bu semptomlar sonunda balıklar için ölümcül olabilir. Aşağıdaki belirtileri görürseniz, suyu daha sık değiştirerek ve her seferinde suyun daha büyük bir bölümünü değiştirerek amonyak seviyelerini düşürün:
    • Uyuşukluk/hareketsizlik (yiyecek eklendiğinde bile)
    • Tankın dibinden ayrılmayı reddediyor
    • Suyun yüzeyinde nefes nefese
    • İltihaplı gözler, solungaçlar ve/veya anüs.
  2. adım 2 toksisite sorunlarıyla karşılaşırsanız amonyak nötralizatörlerini düşünün.
    Toksisite sorunlarıyla karşılaşırsanız amonyak nötralizatörlerini düşünün. İki çeşit vardır: sökücü ve detoksifiye edici. Çoğu evcil hayvan dükkanı ve akvaryum mağazası, akvaryumlardaki amonyağı nötralize etmek için özel olarak tasarlanmış kimyasallar satacaktır. Bunlar, amonyak seviyesi balıklara zarar vermeye başlayacak kadar yükseldiğinde faydalı olsa da, bazı su değişikliklerini atlamaya izin verdikleri ve yeni bir tankı döngüye sokmak için gereken süreyi kısalttıkları için yeni bir tank başlatırken daha kullanışlıdırlar.
    • Bazı insanlar amonyak gidericilerin uzun vadede zararlı olabileceğine inanmaktadır. Bu, detoksifikasyon sürecinin yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor olabilir. Bir tankta toksik amonyak (NH3 gazı) toksik olmayan iyonize amonyak (NH4+) ile tersinir denge halindedir. Detoksifikasyon ürünlerinin çoğu toksik amonyağı balıklar için çok zararlı olmayan forma dönüştürür. Ancak, 24 ila 48 saat sonra amonyağı serbest bırakacaklardır. Bu yüzden bu ürünler kullanılmalıdır:
      • yararlı bakteriler henüz oluşmadığı sürece VE,
      • biriken amonyağın bir kısmını gidermek için zaman zaman kısmi su değişimi yapmak (üreticinin talimatlarına göre) VE
      • Belirtilmemiş olsa bile, detoksifikatörü sadece yeni eklenen (değiştirilen) su için değil, tüm tank için dozlayın, çünkü tankta zaten bağlı olan amonyak yakında serbest kalacaktır (önceki dozdan 24-48 saat sonra).
    • Suyun %50'sini (veya daha fazlasını) değiştirmek genellikle tankın döngüsü için gereken süreyi uzatır (hatta döngüyü durdurur) çünkü yararlı bakteriler geçici olarak engellenecek ve yeni pH'a uyum sağlamak için zamana ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle, bazıları günde 0,2-0,3'ten daha az bir pH değişikliği önermektedir. Tankınızda 7,8 pH olduğunu varsayalım, %25'ini pH=7 olan su ile değiştirmek nihai pH'ı 7,6'ya getirecektir.
    • Yararlı bakteriler amonyağın sadece iyonize (toksik olmayan) formunu dönüştürür, bu nedenle bu ürünlerden de faydalanırlar.
  3. adım 3 japon balıklarını sadece tüm japon balıklarının bulunduğu tanklarda kullanın.
    Japon balıklarını yalnızca tüm akvaryum balıklarının bulunduğu tanklarda kullanın. Genellikle en mükemmel akvaryum balığı olarak düşünülse de, Japon balıkları aslında bir tankın döngüsü için tavsiye edilmez. Japon balıklarıyla ilgili sorun, günümüzde akvaryumlarda en yaygın olan tropikal balık türlerinden farklı bakım gereksinimlerine sahip olmalarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, bir tankı Japon balığı ile döngüye sokmak ve ardından tankı tropikal balıkları barındıracak şekilde ayarlamak, bakterilerin en azından bir kısmının daha yüksek ısı ve farklı su koşulları nedeniyle ölmesine neden olabilir. Bu durum Japon balığını, bakterileri ve tropik balıkları strese sokar - sağlıklı bir tank için uygun bir reçete değildir.
    • Buna ek olarak, modern Japon balıkları tüm akvaryuma kolayca yayılabilecek hastalıklara karşı biraz hassastır.
    • Herhangi bir akvaryumu, yetiştiriciler ve satıcılar tarafından kötü bakılan ve hastalıklara karşı ekstra hassas olan 'besleyici' Japon balıklarıyla doldurmak istemezsiniz.
  • yararlı bakteriler henüz yerleşmediği sürece AND,
  • biriken amonyağın bir kısmını gidermek için zaman zaman kısmi su değişimi yapmak (üreticinin talimatlarına göre) VE
  • Belirtilmemiş olsa bile, detoksifikatörü sadece yeni eklenen (değiştirilen) su için değil, tüm tank için dozlayın, çünkü tankta zaten bağlı olan amonyak yakında serbest kalacaktır (önceki dozdan 24-48 saat sonra).

Video

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir tankı döngüye sokmanın amacı nedir?
    Temel olarak tankta nitrojen döngüsü kuruyorsunuz. Amonyak zehirlidir ve balıkları öldürür. Aslında sudaki her şeyi öldürür. Bu yüzden ondan kurtulmanız ve nitrojen seviyelerini yeniden oluşturmanız gerekir. Tankı döngüye sokmanın amacı budur.
  • Soru
    Bir tankı döngüye sokmak için balığa ihtiyacınız var mı?
    Hayır, balıksız bir döngü uygulayabilirsiniz. Aslında birçok insan balıksız döngüleri tercih ediyor çünkü bu süreçte balıklarınıza zarar verme konusunda endişelenmenize gerek yok.
  • Soru
    Balıksız döngüler neden daha hızlıdır?
    Balıklarınızı öldürme endişesi olmadan tanka kasıtlı olarak amonyak koyabilirsiniz. Süreci bu kadar hızlı ilerleten şey budur.

İpuçları

  • Akvaryumunuzla ilgili herhangi bir sorunuz varsa bir profesyonelle konuşmaktan çekinmeyin. Güvende olmak her zaman üzülmekten daha iyidir. Birçok ticari evcil hayvan mağazasının uzman çalıştırmadığını unutmayın.
  • Saf amonyak balıksız döngüde de kullanılabilir. Sadece başka katkı maddesi içermeyen saf amonyak kullanın ve 'amonyak hesaplayıcı' araması yaparak ne kadar eklemeniz gerektiğini hesaplayın.
  • Döngü sürecini hızlandırmanın bir başka yolu da bakteri takviyesi eklemektir. Çoğu evcil hayvan mağazası kültür bakterisi satar, bu nedenle biraz daha fazla ödemeyi sorun etmezseniz, tankınızın döngüye girmesi için altı hafta beklemek zorunda kalmazsınız. Bununla birlikte, bazı insanlar bu ürünlerdeki bakterilerin işe yaramadığını düşünmektedir, bu nedenle güvende olmak için bakterileri amonyakla 'test etmelisiniz'.

Uyarılar

  • Döngü (amonyak salınımı) için büyük gıda veya organik malzeme parçalarının kullanılması bakteri patlamasına ve kötü kokuya neden olabilir. Yiyecekler ayrıca su altında küflenerek balıklarınızı hasta edebilir ve alt tabakanızda bir küf kolonisinin büyümesine izin verebilir.
  • 40 ppm'nin üzerindeki nitratlar ve 4 ppm'nin üzerindeki amonyak/nitritler, yetiştirmeye çalıştığınız sağlıklı bakteriler için zararlı olabileceğinden, hafif bir su değişimi yapmanız gerektiği anlamına gelir.