Evinize Giren Bir Hırsızla Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eviniz sizin kalenizdir, bu nedenle içinde kendinizi güvende ve emniyette hissetmek istersiniz. Ne yazık ki, evinize paranızın veya değerli eşyalarınızın peşinde olan bir hırsız girebilir. Hırsızlar genellikle ev sakinlerine zarar vermeden eşyaları almak isterler, ancak bu onları daha az korkutucu yapmaz! Evinizde bir hırsız olduğunu duyarsanız, yapabiliyorsanız onlardan saklanın. Aksi takdirde, onlara polisi aradığınızı söyleyin ve ev eşyalarınızı kullanarak onları savuşturun. Bu arada, evinizi hırsızlara karşı daha az savunmasız hale getirmek için güvenliğini sağlayın.

Adımlar

Hırsızdan Saklanmak

  1. adım 1 eğer evinizden kaçmak istiyorsanız's possible.
    Mümkünse evinizden kaçın. Genel olarak, içeride bir saldırgan varsa evinizi terk etmek daha iyidir. En yakın kapı veya pencereye gidin ve güvenli bir yere kaçın. Güvende olduğunuzda, yardım için polisi arayın.
    • Yakınlarda komşular yaşıyorsa, güvenlik için onların evine koşun. Aksi takdirde, bir ağaç korusu veya bir çitin arkası gibi saklanabileceğiniz bir yer arayın.
  2. adım 2 kilitli kapısı olan en yakın oda ya da dolaba saklanın.
    Kilitli kapısı olan en yakın oda veya dolabın içine saklanın. Etrafınıza bakın ve en güvenli saklanma yerini seçin. Yapabiliyorsanız, kilitli kapısı olan bir odaya veya dolaba gidin. İçeri girin ve kilidi emniyete alın.
    • Odanın içinde de saklanacak bir yer arayabilirsiniz. Örneğin, kendinizi daha fazla gizlemek için yatağın altına veya bir dolabın içine girebilirsiniz.

    Varyasyon: Eğer güvenli bir odanız varsa, güvenli odaya gitmeye çalışın. Ancak evin içinde ilerlerken dikkatli olun çünkü hırsızla karşılaşmak istemezsiniz.

  3. adım 3 hırsızı dışarıda tutmak için kapıya barikat kurun.
    Hırsızı dışarıda tutmak için kapıya barikat kurun. Mümkünse kapıyı kapalı tutmak için ağır mobilya parçalarını kapının önüne itin. Alternatif olarak, kapıyı iterek açmayı zorlaştırmak için kapı kolunun altına bir sandalye yaslayın. Kapı dışa doğru açılıyorsa, kapı kolunun etrafına ve ağır bir mobilya parçasının ayağına bir kemer dolayın.
    • Örneğin, şifonyerinizi yatak odanızın kapısının önüne itebilirsiniz. Ardından şifonyerin önüne oturun.
  4. adım 4 mümkün olduğunca sessiz olun, böylece't found.
    Bulunmamak için mümkün olduğunca sessiz olun. Saklandıktan sonra gürültü yapmamaya çalışın. Acil servislere bir hırsız olduğunu söylemek dışında konuşmayın. Ayrıca, yer değiştirmeyin veya bir şeyle oynamayın.
    • Telefonunuzun sessizde veya titreşimde olduğundan emin olun.
    • Saklanma yerlerini değiştirmeye çalışmayın. Bu gürültü çıkarır ve dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.
  5. adım 5 dikkatlice dinleyin, böylece't be surprised by the attacker.
    Saldırganın sizi şaşırtmaması için dikkatlice dinleyin. Düşünmesi bile korkutucu olsa da, hırsızın değerli eşyalarınızı aramak için evinizi didik didik etmesi muhtemeldir. Polis gelmeden önce saklandığınız odaya ulaşabilirler. Ne yaptıklarını duyabilmek için dinleyin. Aşağıdakilere dikkat edin:
    • Size doğru gelen ayak sesleri veya başka sesler duyuyor musunuz? Eğer öyleyse, kaçmaya ya da dövüşmeye hazırlanın.
    • Hırsız başka biriyle konuşuyor gibi mi geliyor? Eğer öyleyse, birden fazla hırsız olabilir.
    • Eşyalarınızın toplandığını ve paketlendiğini duyabiliyor musunuz? Bu size hırsızın nerede olabileceği hakkında bir fikir verebilir.
  6. 6. adım polisi arayın...
    Güvenli bir yere saklandıktan sonra polisi arayın. Saklanacak bir yer bulduktan sonra, yardım çağırmak için cep telefonunuzu kullanın. Görevliye adınızı, adresinizi ve bir hırsız olduğunu söyleyin. Ardından, saklandığınızı ve sessiz olmanız gerektiğini açıklayın. Onlar telefonu kapatmanın güvenli olduğunu söyleyene kadar hatta kalın.
    • Yardım çağırırken telefonunuzun sesini kısık tutun. Bu, duyulma olasılığınızı en aza indirir.

    İpucu: Yanlış alarm sırasında polisi aramak konusunda endişelenmeyin. Eğer korkuyorsanız, güvenli davranın ve polisi arayın.

Davetsiz Misafirle Yüzleşmek

  1. adım 1 davetsiz misafirle yalnızca saklanmıyorsa yüzleşin't an option.
    Davetsiz misafirle sadece saklanmak bir seçenek değilse yüzleşin. Genel olarak, davetsiz bir misafirle yüzleşmek yerine onunla temastan kaçınmak daha güvenlidir. Evinize girme nedenlerini bilemezsiniz ve orada olduğunuzu öğrenirlerse paniğe kapılıp size zarar verebilirler. Kaçmak ya da saklanmak için elinizden geleni yapın.
    • Kişisel güvenliğiniz çok önemlidir. Eşyalarınızı kurtarmak için hayatınızı riske atmayın!
    • Saklanırsanız ve polisi ararsanız davetsiz misafirin yakalanma olasılığının daha yüksek olabileceğini unutmayın. Evde olmadığınızı düşünürlerse, polis geldiğinde hala evinizde olabilirler.
  2. adım 2 bağırın
    Muhtemelen onları korkutmak için 'Az önce polisi aradım' diye bağırın. Eğer fark edilirseniz veya saklanacak bir yer bulamazsanız, polisi çoktan aradığınızı bağırın. Sizi duyduklarından emin olmak için birkaç kez bağırın. Bu, hırsızı korkutabilir ve gönüllü olarak gitmesini sağlayabilir.
    • Şöyle bağırabilirsiniz: 'Polisi aradım! Polis yolda! 911'i aradım! Polis her an burada olabilir!'
  3. adım 3 eğer varsa, korunmak için silahınızı alın.
    Eğer varsa, korunmak için ateşli silahınızı alın. Evinizi bir silahla korumayı tercih edebilirsiniz. Eğer öyleyse, hırsızı duyar duymaz silahınızı güvenli bir yerden alın. Ardından, silahınızı koruma amaçlı kullanmaya hazırlanın.
    • Hırsıza silahınız olduğunu bağırmayı tercih edebilirsiniz. 'Silahım var!' diye bağırabilirsiniz. Ancak, hırsızın da bir silahı olması mümkündür.
    • Bazı bölgelerde bir hırsızı vurmanız yasaldır. Ancak, neyin yasal olduğu konusunda kısıtlamalar olabilir, bu nedenle bölgenizdeki yasaları araştırın. Örneğin, evden çıkmakta olan bir davetsiz misafire ateş edemeyebilirsiniz.

    Uyarı: Korunmak için silah kullanmak istiyorsanız, kendinizi nasıl koruyacağınızı bildiğinizden emin olmak için eğitime katılın. Silahınızı nasıl dolduracağınızı, doğru şekilde nasıl ateş edeceğinizi ve birinin silahınızı almasını nasıl engelleyeceğinizi öğrenin.

  4. adım 4 aşağıdaki durumlarda bir bıçak alın're near your kitchen.
    Mutfağınızın yakınındaysanız bir bıçak alın. Bıçağı almak için mutfağa gitmeye çalışmayın. Ancak, hırsızı duyduğunuzda mutfağa yakınsanız bir bıçak alın. Bıçağı elinizde tutun, böylece saldırgan size yaklaşırsa onu bıçakla şaşırtabilirsiniz.
    • Bıçak harika bir silah olsa da, kullanması zor olabilir ve elinizden alınabilir. Hırsıza bıçakla yaklaşmayın. Onları korkutmak için kullanın.
  5. adım 5 silah olarak kullanabileceğiniz ağır bir nesne alın.
    Silah olarak kullanabileceğiniz ağır bir nesne alın. Biriyle savaşmak için geleneksel bir silaha ihtiyacınız yok. Hırsıza karşı avantaj sağlamak için bir ev eşyasını geçici bir silah olarak kullanın. Hırsız size yaklaşırsa silahınızla ona vurun.
  6. adım 6 hırsıza saldırın's weak points to help incapacitate them.
    Hırsızı etkisiz hale getirmek için zayıf noktalarına vurun. Davetsiz misafire yakınsanız, acıyan yerlerine vurun. Eğer erkekse silahınızı ya da tekmenizi önce kasıklarına doğrultun. Ardından gözlerine, burnuna, boynuna, dizlerine ve karnına saldırın. Vurabildiğiniz kadar sert vurun, sonra da kaçıp gidin.
    • Amacınız hırsızla dövüşmek, onu yaralamak ya da alıkoymak değil. Sadece kaçmanıza yetecek kadar uzun süre etkisiz hale getirmeye çalışın.

Evinizin Güvenliğini Sağlamak

  1. adım 1 ev istilası için planınızı önceden uygulayın.
    Bir ev istilası için planınızı önceden uygulayın. Potansiyel hırsızlar hakkında çok fazla endişelenmemeye çalışın çünkü muhtemelen güvendesiniz. Ancak, hazırlıklı olmak için bir hırsızlıkla nasıl başa çıkacağınızı pratik etmek yararlı olacaktır. Ailenizle birlikte bir plan yapın ve bunu uygulamaya hazır hissetmek için pratik yapın. İşte dikkate almanız gereken bazı şeyler:
    • Yatak odanızdan ve ortak alanlardan bir kaçış rotası planlayın.
    • Diğer hane üyelerini davetsiz misafirlere karşı uyaran bir tehlike sözcüğü oluşturun.
    • Tüm ev halkının buluşması için bir alan belirleyin.
    • Bir odaya ağır, kilitli bir kapı takarak güvenli bir oda oluşturun.
  2. adım 2 kapılarınızı ve pencerelerinizi her zaman kilitli tutun.
    Kapılarınızı ve pencerelerinizi her zaman kilitli tutun. Bir hırsızın evinize kolayca girmesine izin vermeyin. Evde olsanız bile tüm dış kapıları ve pencereleri kapatın ve emniyete alın. Bu, fırsat suçlarını önler.
    • Her gece yatmadan önce kapı ve pencerelerinizi kontrol ederek kilitli olduklarından emin olun.
    • Dış kapılarınıza sürgü takın.
  3. adım 3 pahalı eşyaları garajınızda gözlerden uzakta saklayın.
    Pahalı eşyalarınızı garajınızda gözlerden uzak bir yerde saklayın. Hırsızlar kolay bir vurgun peşindedir, bu nedenle bisiklet veya pahalı aletler gibi şeyleri kapmak isteyeceklerdir. Bu eşyaları kullanmadığınız zamanlarda garajınızda tutun ve sizin ya da çocuklarınızın bunları bahçenizde bırakmadığınızdan emin olun.
    • Hırsızlar evleri kolaçan ederken bu eşyaları bahçenizde görebilir ve daha sonra onları çalmak için geri gelebilirler.
  4. adım 4 evinizin etrafındaki bitki örtüsünü kesin, böylece bir hırsız't sneak around.
    Evinizin etrafındaki bitki örtüsünü budayın, böylece bir hırsız etrafta gizlenemez. Çalı ve çırpıların evinizi gizlediğini düşünebilirsiniz, ancak aslında olası davetsiz misafirleri gizlerler. Hırsızlar, yapraklı bitkilerle örtülüyse evinizin etrafında kolayca dolaşabilirler. Çalı, çırpı ve otlarınızı budanmış halde tutarak bu saklanma noktalarını ortadan kaldırın.
    • Çok katlı bir eviniz varsa, hırsızın bir pencereye veya balkona kolayca erişmesini sağlayacak ağaç dallarını kesin.
  5. adım 5 hırsızların kendilerini açıkta hissetmeleri için dış mekan aydınlatması kurun.
    Hırsızların kendilerini açıkta hissetmeleri için dış mekan aydınlatması kurun. Hırsızlar karanlıkta saklanmak isterler, bu nedenle iyi aydınlatılmışsa evinizden kaçınabilirler. Dış kapılarınızın üzerine ışıklar koyun ve dışarısı karanlıkken açık tutun. Ayrıca, garajınızın üzerine ve evinizin yan tarafına hareketle etkinleşen sel ışıkları takın.
    • Güvenli olması için daha fazla aydınlatmaya ihtiyaç duyabilecek alanlar için evinizin etrafını kontrol edin.
  6. adım 6 potansiyel hırsızların eşyalarınızı görmesini engellemek için perde kullanın.
    Potansiyel hırsızların eşyalarınızı görmesini engellemek için perdeler kullanın. Evinizi gözetleyen hırsızlar, değerli eşyalarınız olup olmadığını görmek için pencerelerinizden bakacaklardır. Pencerelerinizin üzerine perde veya jaluzi takarak içeriyi görmelerini zorlaştırın. Bu, bir hırsızın evinize girmesini daha az cazip hale getirir.
    • Pencerelerinizi özellikle geceleri kapatmanız önemlidir. Işığınız açıksa, odalarınızın içindekiler dışarıdan çok rahat görülebilir.
  7. adım 7 caydırıcı olması için ön kapınızın veya garajınızın üzerine bir güvenlik kamerası yerleştirin.
    Caydırıcı olması için ön kapınızın veya garajınızın üzerine bir güvenlik kamerası yerleştirin. Hırsızlar yakalanmak istemezler, bu nedenle görünür bir kamera görürlerse evinizden kaçınabilirler. Ayrıca, evinize girerlerse polise verecek kanıtınız olacaktır. Potansiyel hırsızları korkutmak için kameranızı kapınızın üstüne veya garajınızın üstüne yerleştirin.
    • Bir kamera, davetsiz misafirler tarafından kolayca görülebiliyorsa daha caydırıcı olacaktır.
  8. adım 8 hırsızları korkutmak ve yardım çağırmak için bir ev alarmı edinin.
    Hırsızları korkutmak ve yardım çağırmak için bir ev alarmı edinin. Bir ev alarm sistemine yatırım yapmak, evinize girmeye çalışan hırsızları korkutabilir. Ayrıca, yardımın daha hızlı ulaşması için sizin adınıza polisi arayacaktır. İhtiyaçlarınıza ve tercihlerinize uygun bir tane bulmak için ev alarm şirketlerini araştırın. Ardından, bir alarm kurdurun.
    • Potansiyel hırsızların korunduğunuzu bilmeleri için evinizin dışında ev alarmı şirketinin tabelasını sergilediğinizden emin olun.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Evinize zorla giren birine vurabilir misiniz?
    Evet, size yaklaşmaya çalışırlarsa kendinizi savunmalısınız. Evdeki bir eşyayı geçici bir silah olarak kullanabilirsiniz. Bir sopa, ağır bir tencere veya tava, bir lamba, ağır bir kupa veya bir şarap şişesi işe yarayacaktır.
  • Soru
    Alıştırma sırasında ne yapmalıyım?
    Saklanmak ya da mümkün olduğunu düşünüyorsanız kaçmak için elinizden geleni yapın. Birisi zorla içeri girdiğinde yüzleşmekten kaçınmak en güvenli seçenektir.
  • Soru
    Olası bir hırsızlık durumunda kendimi savunmak için nasıl hazırlanabilirim?
    Olası bir hırsızlık durumuna hazırlanmak için, silah olarak kullanabileceğiniz birkaç ağır eşyayı evinizin farklı noktalarında, örneğin yatakların yanında, kanepenin altında veya dolaplarda saklayın. Eğer bir hırsızlık olayı gerçekleşirse, evinizin herhangi bir odasından bu eşyalara hızlıca ulaşabilmeniz gerekir.

İpuçları

  • Hırsızlar genellikle boş evleri hedef alırlar, bu nedenle orada olduğunuzu bilirlerse kaçabilirler. Ancak, buna güvenmeyin! Mümkünse saklanmak en iyisidir.
  • Hırsızı görmeyi başarırsanız, onlar hakkında olabildiğince çok ayrıntıyı ezberlemeye çalışın. Eğer kaçarlarsa, onları yakalamaya çalışan polise bu bilgileri verebilirsiniz.
  • Bir evcil hayvan istiyorsanız, potansiyel hırsızları caydırmak için büyük bir köpek almayı düşünün.

Uyarılar

  • Yetki alanınızın meşru müdafaa ile ilgili yasalarını öğrenin. Bazıları bir kişi evinize girdiğinde ölümcül güç kullanımına izin verirken, diğerlerinin 'makul güç' tanımları farklıdır.
  • Dikkatli olun, bazı hırsızlar tehditkar olabilir, size silah doğrultabilir, sizi bağlayabilir ve ağzınızı tıkayabilir.
  • Eğer soyulduysanız polisi arayın ki soruşturma başlatabilsinler.