Suaygırı ile Karşılaşıldığında Nasıl Başa Çıkılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Su aygırları sadece otlarda huzur içinde otlayan ve suda yüzen barışçıl, hantal hayvanlar gibi görünürler. Ancak vejetaryen olmalarına rağmen, boyutları, hızları ve güçlü çeneleri sayesinde kendilerini tehdit altında hissettiklerinde korkunç bir tehlike oluşturabilirler. Sahip olunması gereken en önemli tutum, kişisel alanlarına saygı duymaktır. Sudaki bölgelerinden kaçınmak ve karada onlardan nerede kaçınmanız gerektiğini bilmek, su aygırı ülkesini güvenli bir şekilde müzakere etmenize yardımcı olacaktır.

Adımlar

Su Aygırlarının Sudaki Alanlarına Saygı Göstermek

  1. adım 1 su aygırlarından uzak durun.
    Su aygırlarından uzak durun. Su aygırları bölgeseldir ve kendilerini tehdit altında hissettiklerinde saldırganlaşırlar, bu nedenle alanlarına saygı gösterin. Onları suda gördüğünüzde geniş bir mesafe bırakarak iyi taraflarını koruyun. Çok sayıda su aygırı ile tıkanmış su yollarında seyahat etmeye çalışmayın.
    • Bir su aygırının 'esnemesi' aslında çok yaklaştığınıza dair bir uyarı işaretidir.
  2. adım 2 sığ sulardaki su aygırlarından kaçının.
    Sığ sulardaki su aygırlarından kaçının. Su aygırları bir savunma taktiği olarak, suyun tamamen dalabilecekleri kadar derin olduğu bölgelerde kalmayı tercih ederler. Bir su aygırı kuraklık ya da diğer su aygırlarıyla olan bölgesel anlaşmazlıklar nedeniyle sığ suda yaşamaya zorlanırsa, kendini savunmasız hissedecek ve küçük bir provokasyonla saldıracaktır. Bu su aygırlarını sudaki en tehlikeli su aygırları olarak kabul edin ve onlara daha da geniş bir alan bırakın.
    • İdeal sularda, bir su aygırı aşırı ısınmayı önlemek için gün boyunca vücudunun mümkün olduğunca büyük kısmını su altında tutacaktır. Nefes alabilmek için sadece başının üst kısmı ve sırtı su yüzeyine çıkacaktır.
  3. adım 3 onları varlığınıza karşı uyarın.
    Onları varlığınız konusunda uyarın. Su aygırları otçuldur ve insanları av olarak görmezler. Ancak, ürkütüldüklerinde kavgacı olurlar. Fark edilmeden yanlarından geçmeye çalışmayın. Bir su aygırı gördüğünüzde, henüz ondan oldukça uzaktayken varlığınızı duyurun. Elinizle teknenizin yan tarafına vurun veya bir kürekle su yüzeyine birkaç kez vurun.
    • Bir su aygırının suyun altına girdiğini gördüğünüzde teknenizi veya suyu tokatlamaya devam edin. İlerleme sesinizi takip etmesine izin verin, böylece nerede yüzeye çıkmaması gerektiğini bilir. Suyun altında altı dakika kadar kalmasını bekleyin.
    • Timsahlar genellikle su aygırlarıyla aynı su yollarını kullandıkları için suya vurmak için bir kürek veya benzeri uzun bir nesne kullanın.
  4. adım 4 geri çekilin.
    Geri çekilin. Eğer bir su aygırı siz yaklaşırken ağzını 'esneme' şeklinde açarsa, derhal rotanızı geri çevirin. Su aygırının sizi korkutmak için dişlerini gösterdiğini kabul edin. Teknenizi geri çekin ve ikinizin arasına mümkün olduğunca fazla mesafe koyun. Su aygırlarının sudayken hücumları çok kısa sürdüğü için size ulaşmak için kat etmesi gereken mesafeyi en üst düzeye çıkarın.
    • En kötüsü olur ve su aygırı teknenize saldırırsa, sorunun bölge olduğunu unutmayın. Su aygırını ilk gördüğünüz yer dışında herhangi bir yöne doğru bölgeden kaçarsanız size olan ilgisini kaybedecektir.

Karada Su Aygırlarından Kaçınma

  1. adım 1 açık alanlara yapışın.
    Açık alanlardan ayrılmayın. Kendinize geniş bir görüş alanı tanıyın, böylece bölgedeki su aygırlarını siz ulaşmadan çok önce fark edebilirsiniz. Su aygırlarına da sizi güvenli bir mesafeden fark etmeleri için aynı fırsatı verin. Su aygırlarının kolayca ürkebileceğini, ancak saygılı bir mesafeyi koruduğunuzu görürlerse size çok az ilgi göstereceklerini unutmayın.
    • Su yollarının kenarındaki yoğun bitki örtüsünden kesinlikle uzak durun. Su yolu içindeki alan sınırlıysa, bölge anlaşmazlıklarını kaybeden su aygırları burada toplanabilir. Kendilerini özellikle savunmasız hissedecekler ve korkudan saldırmaları çok daha hızlı olacaktır.
  2. adım 2 su aygırlarının iç taraflarında kalın.
    Su aygırlarının iç tarafında kalın. En yakın su kütlesinin yönünün farkında olun. Karada bir su aygırı ile karşılaştığınızda, her zaman suya giden açık bir yol bırakın. Su aygırı için bir tehdit oluşturmadan saygılı bir mesafeyi korusanız bile, başka bir faktörün onu her an ürkütebileceğini tahmin edin. Suyun güvenliğine doğru kaçmasını bekleyin. Yolundan iyice uzak durun.
    • Kendinizi suya doğru koşan bir su aygırının önünde bulursanız, iki yana doğru kaçının. Su aygırı sizinle ilgilenmez, ancak siz de suya doğru koşarsanız sizi geçebilir veya sizi bir tehdit olarak görebilir.
  3. adım 3 gözlerinizi gübre işaretleri için dört açın.
    Dışkı işaretleri için gözlerinizi dört açın. Su aygırları dışkılarını su yolları ile iç kesimlerdeki besin kaynakları arasındaki yolları işaretlemek için kullanır. Bu yolların özellikle geceleri sürekli olarak gezilmesini bekleyin. Düzgün bir yığın yerine geniş bir alana püskürtülmüş gübre arayın, çünkü su aygırları dışkılarını atarken kuyruklarını etrafa yaymak için kullanırlar.
    • Mümkünse bir gübre patikasının yakınında kamp kurmayın, çünkü su aygırları gececidir ve geceleri bu patikayı kullanırlar. Birinin yakınında kamp yapmak zorunda kalırsanız, ateş yakmayın veya başka bir ışık kullanmayın, çünkü bunlar ilgilerini çekecektir.
  4. adım 4 saklanmak için koşun.
    Siper alın. Bir su aygırı size saldırırsa, su aygırlarının saatte 30 mil (45 kph) hıza ulaşabileceğini unutmayın. Düz bir koşu ile bir su aygırından kaçmaya çalışmayın. Hemen siper alın. Görünürde bina veya araç yoksa, su aygırının hızını yavaşlatmak için ağaçlar, kayalar, tepeler ve termit tümsekleri gibi doğal siper ve engelleri kullanın.
    • Bir su aygırı size saldırırsa, bunun onun bölgesine izinsiz girdiğiniz için olduğunu unutmayın. Aranızda yeterince mesafe bıraktığınızda kovalamaktan vazgeçecektir.

Su Aygırlarının Alışkanlıklarını Tahmin Etmek

  1. adım 1 çiftleşme mevsiminde su aygırlarına dikkat edin.
    Çiftleşme mevsiminde su aygırlarına dikkat edin. Erkekleri yılın bu zamanında özellikle tehlikeli olarak kabul edin. Eş bulmak için birbirleriyle kıyasıya rekabet etmeleri nedeniyle zaten gergin ve saldırgan olmalarını bekleyin. Su aygırları genellikle yağmur mevsiminin başında çiftleşir, ancak bunu yılın diğer zamanlarında da yapabilirler. Bir dişinin üreme hakkı için birbirleriyle ölümüne dövüşen erkeklere karşı her zaman tetikte olun.
    • Batı Afrika'nın yağmur mevsimi Haziran'dan Eylül'e kadar sürer. Güney Afrika'da yağmur mevsimi Ekim ve Nisan ayları arasında yaşanır. Doğu Afrika'da yılda iki yağmur mevsimi yaşanır; biri Mart'tan Mayıs'a kadar sürer, ikincisi ise Ekim'den Aralık'a kadar devam eder.
  2. adım 2 kuru sezonda tekneyle gezmekten kaçının.
    Kurak mevsimde tekneyle açılmaktan kaçının. Su yollarının boyutu küçüldükçe su aygırlarının daha da bölgesel davranmasını bekleyin. Su altında kalabilmek için su yolunun ortasına doğru yaklaşan su aygırları arayın. Kendiniz için giderek daha az manevra alanına sahip olmanın ek tehlikesini öngörün. Ayrıca, yılın bu zamanında yiyecek kaynaklarının da büyük olasılıkla kuruduğunu ve bu durumun onları daha da tedirgin edeceğini unutmayın.
    • Kurak mevsim ne kadar geç olursa, su aygırları o kadar tehlikeli olacaktır. Batı Afrika'da kurak mevsim Kasım'dan Nisan'a kadar uzanır. Güney Afrika'da kurak mevsim Kasım ayından Mart ayına kadar sürer. Doğu Afrika'da biri Aralık'tan Şubat'a kadar, ikincisi ise Haziran'dan Eylül'e kadar süren iki kurak mevsim yaşanır.
  3. adım 3 onları geceleri karada bekleyin.
    Onları geceleri karada bekleyin. Su aygırları gececidir. Gün boyunca onları serinlemek için suda dinlenirken görmeyi bekleyin. Geceleri dikkatli seyahat edin, çünkü su aygırları yiyecek aramak için sudan çıkacaktır. Karanlıkta onları ürkütme riskini en aza indirin. Her ikinizin de birbirinizi uzaktan görme şansınızı artırmak için açık alanlardan ayrılmayın. Hiçbir uyarı olmadan onlara rastlamaktan kaçınmak için yavaş seyahat edin.
    • Su aygırları yiyecek aramak için su yollarından 3 mil (5 km) kadar uzağa gidebilirler. Ayrıca daha iç kesimlerdeki daha küçük su kütlelerine de yerleşebilirler.
  4. adım 4 buzağıları yalnız bırakın.
    Yavruları yalnız bırakın. Nasıl görünürlerse görünsünler veya ne kadar cazip olursa olsun genç bir su aygırı ile asla etkileşime girmemelisiniz. Anne su aygırları yavrularını şiddetle korurlar ve yavrularının herhangi bir şekilde tehdit altında olduğunu hissederlerse hemen savunmaya geçerler. Tam yetişkin bir su aygırının yaklaşık 5 fit (1,5 m) boyunda olduğunu kabul edin. Bundan daha kısa olanları yavru olarak kabul edin, çünkü yavrular tamamen büyüyene kadar annelerinin yanında kalacaktır.
    • Unutmayın ki sadece yavruyu görmeniz annenin yakınlarda bir yerde olmadığı anlamına gelmez.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Su aygırları beni ısırır mı?
    Eğer onu rahatsız edecek kadar yaklaşırsanız, boynunuzu ikiye ayırabilir. Bölgeseldirler. Bir su aygırı görürseniz, mesafenizi koruyun veya bulundukları yerden kaçının.
  • Soru
    Karşı koyarsam bir su aygırı geri çekilir mi?
    Bu su aygırının türüne bağlıdır. Afrika su aygırları bölgelerini ölümüne savunmaya alışkındır, ancak Fransız su aygırı geri çekilme konusunda oldukça yeteneklidir ve bunu kolayca yapacaktır.
  • Soru
    Bir su aygırını evcil hayvan olarak besleyebilir miyim?
    Hayır, nesli tükenmekte. Ayrıca çoğu ülkede yasa dışıdır.

İpuçları